miercuri, 17 septembrie 2014

Max Factor, omul care a schimbat faţa lumii





De fiecare dată când o femeie îşi ajustează tenul cu puţină cremă de fond de ten, îşi alintă buzele cu ruj sau mânuieşte suav beţişorul cu rimel, oferă un omagiu subtil geniului cosmeticii, cel care a coborât machiajul în stradă. Max Factor a fost mintea luminată a cosmeticii din secolul XX: rujul, rimelul rezistent la apă, vopseaua de corp, fondul de ten lichid sau solid, pe toate le-a inventat Max Factor. Dar adevărata sa revoluţie a constat într-o idee simplă: fiecare femeie trebuie să aibă posibilitatea să arate la fel de fermecător ca o actriţă de film.
Maksymillian Faktorowicz s-a născut în 1877, în oraşul polonez Lodz, şi şi-a început cariera ca ucenic la un peruchier al Marii Opere Imperiale Ruse. La vârsta de 20 de ani avea deja, în apropiere de Moscova, propriul său magazin de cosmetice, unde vindea rujuri, creme, parfumuri şi peruci. Curând, aristocraţia rusă a cunoscut produsele sale şi le-a apreciat atât de mult încât l-a numit expertul în materie de cosmetică pentru familia regală şi pentru Operă.

În 1902, a călătorit în Statele Unite şi şi-a dus familia la Expoziţia Universală din St. Louis. Nu s-au mai întors niciodată, aventura americană i-a captivat. Max a început să vândă produse pentru păr şi cosmetice actorilor din St. Louis.

Produsele sale au început să fie din ce în ce mai cunoscute, iar actori din industria filmului, aflată în plină dezvoltare, au început să vină la el pentru sfauri. Astfel, industria de la Hollywood l-a întâmpinat pe Max Factor cu braţele deschise. S-a stabilit în Los Angeles împreună cu familia sa, în 1909, şi s-a angajat la Teatrul Pantages.
În 1914 deja se ocupa cu îmbunătăţirea cosmeticelor destinate filmului. De altfel, tot el a şi inventat termenul englezesc pentru machiaj: „makeup”, provenind de la verbul „to make up (someone’s face)” (a corecta, a finisa faţa cuiva). A venit cu o nouă alternativă de colorant folosit în machiajul actorilor, întrucât considera că substanţa aflată în circulaţie arăta îngrozitor şi „terifiant!” pe ecran.



1924, Max Factor alături de starul hollywoodian Louise Fazenda

Aşa că a creat Flexible Greasepaint, care a fost primul machiaj creat pentru industria filmului. Astfel, actriţele aveau un ten natural, mult mai uşor observabil în cadrele de aproape. Saloanele sale au început să fie vizitate cu regularitate de actriţe celebre, precum Mary Pickford, Gloria Swanson, Claudette Colbert, Jean Harlow, Bette Davis, Joan Crawford şi Judy Garland.

În 1918, a dezvoltat o gamă de pudră de faţă bazată pe principiul “armoniei culorilor”, care îi permitea să realizeze machiaje individualizate, bazate pe tonul pielii subiecţilor, graţie gamei largi de nuanţe disponibile. Max Factor a rescris limbajul cosmeticelor pentru marele ecran: a inventat genele false, creionul pentru sprâncene, luciul de buze şi fondul de ten solid, cu acoperire completă.

Inevitabil, odată ce actriţele au început să fie atât de stilizate pe micul ecran, şi-au dorit să îşi menţină înfăţişarea şi în viaţa de zi cu zi. Aşa că cosmeticele Max Factor au început să fie purtate şi în apariţiile lor particulare. Curând, şi femeile care nu făceau parte din lumea filmului sau a teatrului au devenit interesate de machiaj. Doreau şi ele să poată arăta fabulos.

În anii 1920, fiii lui Max Factor erau implicaţi şi ei în afacere: Davis era director general, iar Frank îşi ajuta tatăl la dezvoltarea noilor produse. În această perioadă, au primit cea mai mare comandă de machiaj: 2.200 de litri de machiaj măsliniu luminos pentru filmarea “Ben Hur”; astfel se asigura că actorii care filmau în America aveau aceeaşi culoare a pielii cu cei ce filmau în Italia. Max Factor a deschis noi orizonturi în lumea cosmeticelor atunci când a inventat, în 1926, rimelul rezistent la apă, pentru filmul “Mare Nostrum”.



1925, Max Factor îi arată un fond de ten actriţei Renée Adorée

În 1927, Max Factor a deschis vânzările de cosmetice către publicul larg, de dincolo de micul ecran. Înainte ca Max Factor să ia această iniţiativă, puţine femei utilizau cosmetice. Max a fost cel care a popularizat uzul (iar uneori abuzul) de cosmetice.

Considerat părintele machiajului modern, Max Factor este responsabil pentru inventarea multor produse cosmetice esenţiale şi încă inspiră tendinţele în modă şi frumuseţe de astăzi. A murit pe 30 august 1938, la vârsta de 59 de ani. Apoi, fiul său Frank i-a preluat numele. Max Factor jr. a continuat munca tatălui până în anii 1970.

Compania sa a început să creeze şi produse pentru bărbaţi: machiaje pentru armata americană în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, apoi şampoane şi aftershave. În 1955, a fost lansat primul parfum pentru femei.

În anii 1970, cea de-a treia generaţie a familiei Factor a ajuns în poziţii de conducere, dar au avut alte interese, aşa că firma a fost cumpărată mai întâi de Revlon şi apoi, în a991, de Proctor &Gamble.


Autor: Alexandra Șerban
sursa: http://www.historia.ro

18 comentarii:

  1. interesantă povestea lui; nu ştiam... mulţumesc. :)
    noapte bună!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nici eu nu o stim asa ca afland-o, mi-am zis sa nu o tin doar pentru mine :)
      noapte buna si tie, Anastasia!

      Ștergere
    2. Logic si la îndemâna oricui rationamentul: si-a dat seama ca schimbi fata lumii doar schimbând fata femeilor...
      Totusi am avut o banuiala si am verificat: "Factor, of Jewish descent, was born in Zduńska Wola, in Poland to Abraham Faktorowicz (1850/52–before 1938) and Cecylia Tandowska". Numai în conditiile astea vezi o chestie cu potential acolo unde ceilalti nu vad nimic. Si spun asta cu simpatie.

      Ștergere
    3. in timp, fata femeilor se tot schimba si, cum altfel, fata lumii tine pasul :))
      caracteristic lor este acest "nas" care stie sa miroasa ce poate aduce profit...
      asta chiar este o calitate pentru ca, adevaratul profit se obtine cu idei noi,ideile noi fac ca lumea, oamenii sa progreseze...sau ma insel? :D

      Ștergere
    4. Las-o balta, fatza lumii e cam nasoala acum si ma tem ca va fi multa vreme. Cu asa razboinici ca Obama, Putin sau Hollande nu se poate altfel.
      Aici în Franta cea mai buna metoda de a lupta contra concurentei este sa o interzici. Nu exista Max Factor, Helena Rubinstein sau alte chestii imperialiste...

      Ștergere
    5. "si-a dat seama ca schimbi fata lumii doar schimbând fata femeilor..." sunt cuvintele tale :)
      rostul machiajului este acela de a accentua ce este frumos in trasaturile unei femei si de a estompa ceea ce nu o pune in valoare...cam asa se intampla si cu lumea si nu de ieri de azi...intotdeauna au fost aspecte cosmetizate pentru ca lumea in care traim sa para frumoasa chiar daca nu e asa 100%
      da, fata lumii e nasoala dar a fost vreodata altfel?
      sigur, putem spera ca va fi :)

      Ștergere
  2. O adevărată istorie! Au unii oameni talentul de a revoluţiona anumite domenii, unde excelează într-un mod uimitor. Doamnele şi domnişoarele au de ce să-i fie recunoscătoare acestui om.

    O zi frumoasă, dragă Pandhora! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nici prin cap nu-mi trece sa te contrazic :)
      frumosa sa-ti fie si tie ziua, multumesc!

      Ștergere
  3. Am aflat lucruri noi si interesante ,multumesc!
    O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte multe figuri marcante vin din Polonia dupa cate observ
    Ca orice promotor al unei marci sau produs a cunoscut succesul peste Ocean.
    Bineinteles ca Hollywood-ul deschide portile succesului mondial
    Marca Max Factor imi place foarte mult si e foarte deosebita

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hollywood-ul este o Mecca pentru cei care vor sa faca ceva nou dar asta nu inseamna ca le reuseste din prima...
      cu siguranta Max Factor a avut dramul lui de noroc si datorita lui si noi :)

      Ștergere
  5. Folosesc cu placere produsele MaxFactor ( ruj sau rimel pentru gene) dar niciodata nu m-am gandit sa caut date in legatura cu firma si creatorii produselor... Ce ma bucur ca ai svris tu acest articol! Acum am aflat multe multe lucruri interesante.
    Te pup draga mea draga :-) ozi faina!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nici eu nu stiam nimic despre el si mi s-a parut interesant ce am aflat...
      imi plac rujurile Max factor, au o cremozitate aparte, am unul rosu pe care il ador :)
      te pupacesc si eu draga mea draga, somn usor!

      Ștergere
  6. Informații interesante, ca de obicei ! Mulțumesc că nu le ții numai pentru tine și le împarți cu noi mereu.
    Îmi amintesc cum mama și una dintre mătușile mele prindeau de veste că <> și lăsau baltă toate treburile ca să meargă să-și cumpere pudră și rimel. ☺

    Să ai zile frumoase, Pandhora !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. intotdeauna si cu mult drag, Zina! :)
      eu am si acum o pudra compacta combinata cu fond de ten, este foarte buna, foarte aderenta, o folosesc in general iarna, imi protejeaza tenul fara sa para ca am folosit ceva pentru fata...
      o noapte buna iti doresc si eu!

      Ștergere
  7. si eu am folosit produsele astea dar nu stiam povestea....am aflat acum , de la tine si tare iti multumesc... :)

    RăspundețiȘtergere