duminică, 28 septembrie 2014

Sarmalute coapte in dovleac, reteta lui Pastorel

In fiecare an, toamna imi aduce in minte aceasta reteta a lui Pastorel Teodoreanu, sarmalute coapte in dovleac.
Marturisesc, nu m-am incumetat pana acum sa o fac si nici nu stiu daca ma voi incumeta in viitor, motiv pentru care mi-am zis ca poate cineva care nu stie inca reteta, afland-o, va dori sa o si incerce.
Daca da, poate si povestiti cum v-a reusit :)

Am uitat sa va spun, Pastorel a inchinat si o


              ODA SARMALEI


Vis inaripat al verzei ce-l avu cat a durat
Somnul lung metamorfozic in butoiul de murat...

Potpuriu de porc si vaca, simfonia tocaturii,
Imn de lauda mancarii, inaltat in cerul gurii.

O cocheta care-si scalda trupu-n sos si in smantana
Si se-nfasoara in varza ca in valuri de cadana.

O abila diplomata ce-a-ncheiat o stransa liga
C-o bardaca de vin rosu si-un ceaun de mamaliga.

Oponenta din principiu si un strasnic adversar
Pentru tot ce e dieta sau regim alimentar.

Un buchet de mirodenii, o frivola parfumata
Ce te-mbie cu mirosuri de slanina afumata.

Locatara principala tine-n spatiu tolerate,
Perle de piper picante, boabe de orez umflate.

O prozaica'nnascuta, cum s-o prinzi in prozodie
Ca de cand e lumea, porcul n-a citit o poezie.

Un aducator de sete, de bei vinul cu ocaua.
Iata-n cateva cuvinte, cum s-ar defini... sarmaua!!!


Iata acum si reteta:


Ingrediente:
500 de grame de carne de porc grasa
500 de grame de carne de vita
200 de grame de slaninuta afumata (taiata felii)
2 verze murate
2 linguri zdravene de untura de porc
1 cana de orez
3 cepe
2 ardei grasi
1 ou
1 lingura boia de ardei dulce (optional, pentru gusturi ardelenesti)
1 lingurita de chimen macinat
2 linguri cimbru uscat
3 rosii
5 linguri pasta de tomate
sare
piper

Preparare:
Daca folositi o oala de lut si bine ar fi sa o faceti, pregatiti oala corespunzator. Inainte de folosire, oala se scufunda pentru o jumatate de ora in apa rece.

Umplutura:
Taiati carnea de porc si cea de vita in bucati mari si tocati-o. Spalati orezul in cateva ape reci. Scurgeti-l.
Curatati cepele, indepartati cotorul cu seminte al ardeiilor. Tocati ceapa si ardeii marunt.
Topiti untura intr-o cratita adanca (sa incapa toata umplutura).
Adaugati ceapa si ardeiul tocat si sotati-le pana se inmoaie.
Adaugati orezul si amestecati-l bine pana devine translucid.
Adaugati chimenul macinat, boiaua de ardei si rumeniti-le usor cu ceapa, orezul si ardeii.
Luati cratita de pe foc si adaugati carnea tocata. Amestecati bine compozitia, incorporati o lingura de cimbru, asezonati cu sare si piper.
Dupa ce amestecul s-a racit, incorporati oul.

Constructia:
Tocati o farfurie de varza din frunzele mai groase. Decojiti si tocati rosiile.
Asezati un pat de varza fin tocata pe fundul dovleacului.
Adaugati si cateva feliute de slaninuta.
Asezati cate o foaie de varza in palma deschisa, puneti cate o lingura de umplutura si rulati: rasuciti pentru a obtine niste rulouri, pe care le inchideti la capete ulterior, introducand capetele dinspre exterior spre interior.
"Claditi" sarmalele in oala, in straturi succesive, intercalate pe alocuri cu rosii tocate si felii de slaninuta pe margine.
Dupa ce ati terminat, acoperiti sarmalele cu restul de varza tocata, rosii tocate, bucatele de slanina si o lingura de cimbru uscat (ideal ar fi o crenguta).

Fierberea:
Porniti cuptorul.
Introduceti dovleacul la cuptor.
Fierbeti sarmalele timp de vreo 4 ore.
Opriti focul si lasati oala sa se raceasca cateva ore.
Scoateti oala si introduceti-o la rece, intr-o camara sau pivnita sapata in pamant si lasati-o sa se odihneasca pana a doua zi.
Cele mai bune sarmale sunt cele de a doua zi (consumate la o zi dupa fierbere), reincalzite.

Sarmalele servesc fierbinti, cu paine sau mamaliga, smantana grasa si ardei iute.

Se incumeta cineva? :)

23 de comentarii:

  1. :))
    clar!!
    eu m-as incumeta! doar ca nu asa de grasa umplutura....
    in rest nu ma plang...:))
    ar mai fi o problemuta! sa le mananc a doua zi!!! cine rezista pana atunci? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. orice reteta poate fi adaptata asa ca, nu cred sa fie o problema daca inlocuiesti porcul cu pui sau curcan, cred ca coacerea in dovleac da savoarea care face ca aceste sarmalute sa fie un vis frumos :)
      cu asteptatul, da, subscriu!! :))

      Ștergere
  2. eu ma încumet... sa ma las invitata la masa, sa ma ospatez cu sarmalutele coapte in dovleac... Cine ma invita? ;))
    pup draga mea draga!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. la asta ma incumet si eu, sa vedem cine se risca :))
      pup si eu draga mea, draga!

      Ștergere
  3. No bine, no! Ai reușit să mă faci să mor de poftă, sau de curiozitate, sau ceva....! :))
    Nu am mai auzit de așa ceva, dar fotografia m-a dat gata! MMMMMMMMMMMM!
    O seară faină să ai! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai ce, sa fiu eu singura pofticioasa? :))
      o noapte cu vise gustoase iti doresc! :)

      Ștergere
  4. Cred ca e foarte buna. Si sarmalele in foi de vita au un gust deosebit, cu siguranta dovleacul le da o savoare grozava.Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asta e si convingerea mea, dar cine sa le faca? :)
      pup si eu!

      Ștergere
  5. Apetisant!Mi-ai facut pofta!
    O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. greu de crezut ca ar rezista cineva la asa bunatate :))
      faina sa-ti fie si tie ziua, multumesc!

      Ștergere
  6. Bună scumpo!
    Apetisantă rețetă!
    Îți doresc o săptămână frumoasă și plină de bucurii!
    Pup și îmbrățișez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc, Elena!
      o saptamana plina de gust iti doresc si eu! :)
      pup!

      Ștergere
  7. Wawwww!!! Citisem reteta, dar acum parca lesin!!!:)

    RăspundețiȘtergere
  8. offff...pandhora, pandhora!!! ce-mi faci tu mie?! stii expresia: "imi ploua in gura"? :)

    RăspundețiȘtergere
  9. acum am citit comentariile! da-l incolo de slabit- vin si eu la masa ! :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. poftim, poftim, oricum, tie ce-ti pasa, esti insasi supletea! :))

      Ștergere
  10. ma roade jigaraia , dar totusi vreau sa-l mananc

    RăspundețiȘtergere
  11. Odă pentru mititei/mici există?
    Dar să fie musai cu bicarbonat de sodiu. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. adevarul e ca ar merita o oda si categoric, cu bicarbonat de sodiu! :))

      Ștergere
  12. Eram curios daca are si ceva afumatura, e OK, are. Sarmaua fara afumatura n-are niciun haz...
    Te iei de mine, Cataline?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. are, are afumatura :))
      daca incerci reteta, sa ne arati rezultatul, te rog eu muuult...sunt sigura ca va fi o reusita de exceptie! :)
      Catalin cu siguranta nu ar avea nimic impotriva unei ode in cinstea mititeilor :))

      Ștergere