vineri, 25 noiembrie 2011

Bors de ciuperci ca la Dobrovat....


Manastirea Dobrovat - ultima ctitorie a lui Stefan cel Mare - se afla cam la 30 de km de Iasi, dupa ce treci de Codrii Dobrovatului sau de ceea ce a mai ramas din ei... Sunt ceva ani de cand intamplarea m-a adus intr-un sfarsit de noiembrie la portile manastirii impreuna cu prietenele mele...
 Am ajuns noaptea destul de tarziu si calugarii de acolo ne-au primit cu multa bunavoinata si ingaduinta permitandu-ne sa dormim la ei.
 Nu este o manastire avuta sau la vremea aceea nu era. La ora pranzului parintele bucatar (erau 7 calugari si fiecare avea o"ascultare" adica ceva de facut) ne-a chemat la masa.Si pentru ca eram in post, pregatise un bors de ciuperci acrit cu zeama de varza. Nu-mi mai amintesc care a fost cel de-al doilea fel de mancare dar borsul acela nu am sa-l uit niciodata...era acru dar atat de gustos incat am mancat doua portii alaturi de o mamaliguta bine legata si un ardei iute de nu mai simteai cat de acru este borsul. L-am rugat pe parintele bucatar sa-mi dea si mie reteta,ceea ce a si facut tare bucuros ca i-am apreciat noi toate bucatele. O sa va dau si voua reteta doar ca eu am inlocuit zeama de varza acra cu borsul si am mai adaugat ou si smantana....dar in rest am pastrat cu sfintenie reteta parintelui bucatar, Ioan pe numele lui.

- 500 gr ciuperci (cu cat mai carnoase si mai variate cu atat mai bine)
- o telina potrivit de mare - un pastarnac
- o ceapa mare
- doua fire de praz - un gogosar rosu sau doi ardei capia (daca nu aveti pot fi si ardei obisnuiti)
- doua oua
- smantana
- leustean

- 4 liguri de ulei
- sare daca mai este cazul si piper dupa gust. Telina si pastarnacul se taie cubulete si se pun la inabusit in ulei la foc mic, se adauga ciupercile spalate bine si taiate in fasii, ceapa si gogosarul taiate la randul lor marunt si prazul rondele. Cand s-au inabusit bine de tot se adauga 500 ml de apa calda, lasandu-se la fiert 15-20 de minute.Intre timp borsul se da intr-un clocot si se adauga peste restul ingredientelor. Se bat bine doua galbenusuri de ou cu smantana, piper, sare daca este cazul si cu putina zeama, incorporanduse dupa aceea incet in borsul luat de pe foc. La sfarsit se presara leustean tocat.  
Nu uitati de mamaliguta si de ardeiul iute...pofta buna :)

26 de comentarii:

  1. Pare un bor pe cinste!Tot ce este cu varză acră mă cucerește!O să încerc cu toate că nu sunt cel mai mare amator de ciuperci din lume :lol:!

    RăspundețiȘtergere
  2. :)cu siguranta e foarte bun...bunicii sotului sunt de acolo...trebuie sa recunosc ca am fost de cateva ori ...dar nu am ajuns la manastire! mare pacat:(

    RăspundețiȘtergere
  3. Oi Pandhora!

    Que legal este lugar por onde Vc passou,

    os Monges! Mosteiro

    E este prato paréce ser ótimo mesmo!

    do Brsil, um Amigo!

    RăspundețiȘtergere
  4. Chiar astăzi am să încerc rețeta!!
    Mulțumesc

    RăspundețiȘtergere
  5. geanina : e un loc foarte simplu...eu nu sunt genul de credincios practicant...am apreciat la calugarii de acolo faptul ca nu au insistat sa mergem la slujbe sau alte chestii de genul...am stat noua zile acolo,parintii calugari nu au vrut bani pentru sederea noastra...atunci am cumparat mancare,altceva decat cultivau ei...
    la plecare i-am lasat unuia dintre ei (avea un telefon mobil foarte vechi si care nu mai functiona) unul din telefoanele mele si pentru ca el nu avea nimic valoros si dorea sa-mi dea ceva pentru ca i s-a parut foarte mult sa primeasca un telefon,mi-a daruit Psalitirea lui...era lucrul cel mai scump pe care il avea...de atunci o port cu mine in geanta...a fost cel mai emotionant gest pe care l-a facut cineva necunoscut pentru mine...

    RăspundețiȘtergere
  6. Adriano: bom dia, como vai você?
    sim, é uma receita muito saborosa .... romeno específicos
    você pode nunca ter a oportunidade de provar ....

    estou feliz que você passou para mim ... você abraço >:D<

    RăspundețiȘtergere
  7. Bună scumpo!
    Cu siguranță o voi încerca și
    eu că arată bestial poza..deja
    mi-a venit apă în gură!
    Un weekend excelent îți doresc!
    Te pup..

    RăspundețiȘtergere
  8. *ELENA*: de abia astept sa-mi spui cat de mult ti-a placut...pup si eu...un w-end fain iti doresc :)

    RăspundețiȘtergere
  9. :) si tu ai facut un gest frumos...9 zile? ai stat un pic:)

    RăspundețiȘtergere
  10. geanina: da...asa e...am stat ceva timp...e o poveste lunga si nu,nu m-am dus acolo sa ma reculeg...:)
    am muncit mult in acele 9 zile...dar cum spuneam e o poveste lunga :)
    sa nu uiti sa treci pe acolo...o sa vezi cat de frumoasa e bisericuta si ce aer ciudat are manastirea...cladirea a fost pe rand orfelinat si puscarie pana sa aiba statutul de manastire...

    RăspundețiȘtergere
  11. Scorchfield: ei nu...dar tu sunt sigura ca inca mai ai :)

    RăspundețiȘtergere
  12. karma police: gustul e pe masura...te asigur :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Ma uitam linistit la un film si nu stiam de unde vine mirosul asta de bors delicios... Iami, iami..
    Arata superfain... cred ca este si foarte gustos :)) Felicitari !

    RăspundețiȘtergere
  14. Ninu: chiar este delicios...incearca-l :)
    din pacate doar reteta imi apartine nu si fotografia...dar viitorul bors promit ca va aparea in poze :)

    RăspundețiȘtergere
  15. hmm:D mie-mi place orezul cu ciuperci:D:) asa ceva n-am papat:)

    RăspundețiȘtergere
  16. C.L.M.: poti sa incerci :)
    mie imi plac ciupercile dar fara orez :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Am "pasat" reţeta cui trebuie, aşa că o să vedem, o să vedem... :))

    RăspundețiȘtergere
  18. Max Peter: abia astept...abia astept :))

    RăspundețiȘtergere
  19. Ar fi interesantă o statistică cu cei care au făcut borșul după ce au citit rețeta aici...

    RăspundețiȘtergere
  20. Catalin: mi-as dori ca macar o persoana sa-l incerce...chiar merita :)

    RăspundețiȘtergere