joi, 17 noiembrie 2011

Dulceata mea de dovleac cu nuca...



Nu stiu cum s-a intamplat, dar din toamna asta am devenit un mare fan al dovleacului :)) De cand ma stiu fugeam de placinta de dovleac,nici prin cap nu mi-ar fi trecut sa mananc supa crema din dovleac...cat despre dulceata....abia daca stiam ceva de existenta ei... Toamna asta le-am facut pe toate...am constatat ca supa-crema e fantastic de gustoasa,placinta-a mea cel putin-a fost maxim apreciata...iar dulceata...ei da...dulceata...e o bunatate de dulceata :) Daca sunteti curiosi si vreti sa o preparati va spun si reteta pe care am folosit-o eu... Este o combinatie din ceea ce am citit pe internet adaptata gusturilor mele....

- 700 grame dovleac taiat cubulete dar nu foarte mici

- o portocala mare

- 150 grame miez de nuca

- 500 grame zahar

- 3 piculete zahar vanilat

- scortisoara

- 3 cuisoare


Seara am pus la frigider intr-un castron dovleacul taiat cubulete amestecat cu zaharul si cu potocala la randul ei taiata cubulete cu tot cu coaja.
A doua zi am pus compozitia la fiert pe foc foarte mic - zaharul era aproape in intregime topit...
In timp ce dulceata fierbea incetisor am dat putin la cuptor miejii de nuca....
Cand dulceata a inceput sa se lege bine am adaugat cuisoarele,zaharul vanilat,scortisoara si nucile...
La sfarsit am scos cuisoarele, am lasat dulceata sa se raceasca putin, dupa care am pus-o in borcanele spalate,uscate si incalzite in prealabil.
Am inchis bine de tot capacele si pentru o ora am lasat borcanele cu gura in jos acoperite cu un servet gros de bucatarie.

Dupa aceea le-am intors, acoperindu-le din nou, si le-am lasat sa se raceasca incet pana a doua zi...

Asta a fost reteta si asta rezultatul :)

35 de comentarii:

  1. Miammmm!!
    De încercat!
    Eu sunt înnebunită după plăcinta de dovleac!

    RăspundețiȘtergere
  2. mai cunosc eu pe cineva...fuge de cand se stie de dovleac...acum cateva saptamani am facut si eu o prajitura de dovleac ca asa ma incerca o pofta...al meu sot, ca despre el vorbesc, a zis ca nici nu vrea sa auda...cand am scos prajituraa din cuptor si a gustat-o, a zis...."dar nu e rea"! dulceata arata senzational! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. geanina: ar trebui sa facem un club al "fostilor neiubitori" de dovleac :))
    multumesc de apreciere...sunt atat de mandra de dulceata mmea pentru ca este prima data cand o fac :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Oana: am inteles...te-a cucerit definitiv dulceata mea :))

    RăspundețiȘtergere
  5. arata super si cred ca e foarte gustoasa!in jurul meu, nimeni nu mananca dovleac, n-am reusit sa-i conving, insa adesea imi fac singura placerea cu dovleac copt, deasupra caruia torn putina miere si presar o mana zdravana de nuci tocate :)
    felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  6. Intru si eu in club. Mi s-a intamplat exact acelasi lucru. Niciodata n-am mancat dovleac, in placinte sau altfel gatit. Din toamna asta insa... am descoperit ce bun e preparat la cuptor.
    Clar, se constata o revigorare a dovleacului!
    O fi ceva de la astre... :))))

    Cred ca trec prin acelasi proces cu...spanacul...

    RăspundețiȘtergere
  7. Erys: multumesc pentru aprecieri dar si pentru ideea dovleacului copt cu miere si nuci...mmmm...trebuie sa fie grozav :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Lorelei: bine faci Lori...dovleacul o merita :))
    o fi de la astre...nu stiu ce sa zic dar efectul e grozav :)))

    RăspundețiȘtergere
  9. Păi cum fetelor !!!
    Dovleac e sănătos!
    Mie mi-a plăcut întodeauna,dar eu sunt sucit nu-s exemplu bun :lol: !!!

    RăspundețiȘtergere
  10. tu1074: sa te cred...sa nu te cred... :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Oiii pandhora!!!

    Que delicia de receita!!!

    Parabéns!

    RăspundețiȘtergere
  12. Şi eu fug de dovleac. Nu-mi place, şi gata!... :))

    RăspundețiȘtergere
  13. Max Peter: te inteleg...si eu am trecut prin asta :))

    RăspundețiȘtergere
  14. Diverse: multumesc...e si un borcan acolo...serveste-te :)

    RăspundețiȘtergere
  15. sa stii ca as manca un dovleac copt cu scortisoara

    RăspundețiȘtergere
  16. în perioada din-naintea Craciunului, ma feresc cât pot de dulciuri. Dar trebuie sa spun ca daca locuiam aproape, îti faceam neaparat o vizita si testam bunatatea de dulceata!
    Esti o harnicuta! Pupici

    RăspundețiȘtergere
  17. Bună scumpo!
    Arată super...crede-mă că nu
    am făcut și nu am mâncat niciodată
    dulceață de dovleac!
    Cred că este un deliciu..deja mi-ai
    făcut poftă!
    Un weekend excelent îți doresc!
    Cu mare drag te îmbrățișez!

    RăspundețiȘtergere
  18. Un pahar cu apă, și un șervețel; după aceea, lipsesc din imagini! :)

    RăspundețiȘtergere
  19. Mircea Florescu: nu am mancat dovleac copt cu scortisoara dar mi-ar placea...as mai adauga totusi un pic de miere si evident...nuca :)

    RăspundețiȘtergere
  20. CARMEN: mi-ar fi facut placere sa-ti ofer o dulceata si o cafea la intalnire asa cum se intampla pe vremuri...doamnele se intalneau la o cafeluta si o dulceata asezonate cu o mica barfa :))
    cat despre harnicie....ooo de-as fi...sunt dor curioasa si dornica sa experimentez...in schimb tu...:)

    RăspundețiȘtergere
  21. *ELENA* : chiar este...m-as bucura sa o gusti daca vei avea ocazia :)
    un w-end excelent iti doresc la randul meu...te imbratisez >:D<

    RăspundețiȘtergere
  22. Scorchfield : bunica mea ar fi adorat un astfel de baiat politicos si atent :)

    RăspundețiȘtergere
  23. si daca o sa ramana fotografia goala? :)

    RăspundețiȘtergere
  24. Scorchfield : adaptam totul la...dulceata :)

    RăspundețiȘtergere
  25. Costin: am descoperit si eu asta de curand :)

    RăspundețiȘtergere
  26. Buna, buna, dulceata de dovleac. Cu portocala n-am facut-o pina acum, o sa tin minte !
    Mersi !

    RăspundețiȘtergere