“Pentru sanatatea dumneavoastra beti cel putin 2 litri de lichide pe zi”. E, deja, o afirmatie inradacinata adanc in creierul nostru. Un fel de axioma ce nu mai are nevoie de nicio demonstratie ca sa o credem pe cuvant.
Asa ca milioane de oameni isi numara zilnic paharele sau sticlele de apa consumate, pentru a fi siguri ca si-au indeplinit obiectivul sanatos de a bea fix doi litri de lichide pe zi. Nu incercam sa demonstram ca apa nu e sanatoasa, ci doar sa ridicam semnul de intrebare. Cata apa e sanatos sa bei si cat de mult conteaza in hidratare, detoxifiere si slabit?
Mitul celor 2 litri de apa
Nu stim daca ti-ai numarat pana acum paharele, dar nici nu te sfatuim sa o faci. Ar trebui sa ajungi la 8 pahare de apa pe zi ca sa te incadrezi in axioma apei atat de bine stiuta. Sunt zeci de ani de cand primim acelasi sfat, dar putina lume stie de unde a pornit acesta recomandare.
Se pare ca peste ocean, Consiliul National de Cercetare si Comisia de Nutritie din Statele Unite au dat aceste sfaturi in 1945, spunand ca este recomandat sa se consume 1 mililitru de apa pentru fiecare calorie din mancare, iar calculele au dus la suma de 1.5 litri pe zi. Din pacate, urmatoarea propozitie din recomandare a fost complet uitata, pentru ca explica faptul ca cea mai mare parte din aceasta cantitate se gaseste in hrana pe care o consumam zilnic. De pilda, castravetii au un continut de 92% apa, pepenele rosu -96%, iar merele – 85%. Atunci de ce ar fi nevoie de atat de multa apa?
Recent, medicii britanici au ajuns la concluzia ca nu e nevoie sa ne fortam organismul sa inghita atat de multa apa. Motivul este extrem de simplu. Corpul nostru este un organism foarte fin care stie sa isi regleze singur cantitatea de lichide de care are nevoie. Mecanismul pe care il foloseste se numeste “sete”, care se aprinde ca un bec rosu atunci cand avem nevoie de apa si ne dicteaza si cata apa trebuie sa bem. Totul depinde cat de activi suntem, ce fel de mancare consumam si daca suferim de unele boli.
Apa detoxifiaza organismul?
Ce-i drept, indiferent cata apa bei intr-o zi, tot e mai sanatos decat o sticla cu suc acidulat. Dar e cale lunga pana la idea ca 2 litri de apa pe zi elimina toxinele. De fapt, rinichii sunt cei care ajuta organismul sa elimine toxinele prin urina si nu exista o dovada clara si demonstrata stiintific care sa arate ca o cantitate mai mare de apa ii va face sa functioneze mai bine sau mai repede. Dimpotriva, unii medici spun ca prea multa apa reduce puterea rinichilor de a functiona ca un filtru.
Bea mai multa apa daca vrei o piele frumoasa
Noi spunem: bea atata apa cat ai nevoie daca vrei sa te simti bine in pielea ta. Corpul nostru este facut deja din 60% apa. Adica, o persoana care cantareste 90 de kg are deja aproape 55 de kg de apa. Astfel, un pahar in plus sau in minus pe zi nu poate sa aiba un efect atat de mare. Totusi, un studiu facut in 2007 sustine ca o jumatate de litru de apa adaugat la dieta zilnica poate ajuta circulatia sangelui in zona pielii.
Apa te ajuta sa slabesti
Cate fete ai vazut sorbind cu un pai apa plata cu lamaie si ti-au spus ca apa e buna la dieta? Noi le spunem ca apa e mai buna decat sucul, alcoolul sau cafeaua, dar nu le va subtia talia, daca restul dietei ramane neschimbata. Mai corect ar fi sa spunem ca apa e un truc in diete, pentru ca are zero calorii si iti tine gura ocupata atunci cand ai fii tentat sa ciugulesti intre mese.
Cand ai nevoie de mai multa apa?
Desigur, exista si exceptii de la regula. Sunt unele cazuri in care e nevoie de un aport mai mare de lichide in corp. De exemplu, pentru tratamentul sau prevenirea aparitiei pietrelor la rinichi sau pentru cei care urmeaza sa faca efort sporit sau sa stea la temperaturi extreme, cand ar putea aparea deshidratarea.
Totusi, sunt multi cei care beau apa peste necesarul zilnic, fortandu-se sa respecte o regula despre care au auzit ca este buna si trebuie respectata, fara sa se gandeasca la faptul ca ar putea avea si efecte adverse, cum ar fi intoxicatia cu apa, ce apare atunci cand rinichii nu pot elimina apa in exces prin urina, iar sarurile din sange sunt diluate.
sursa: www.foodstory.ro