miercuri, 13 mai 2015

Cinci poveşti mai puţin cunoscute despre Bucureştiul de altădată

Nu mulţi ştiu că Bucureştiul a fost în urmă cu sute de ani un simplu turn. Potrivit istoricului Dan Falcan, turnul se afla în actualul centru vechi al oraşului şi era un punct de reper pentru comercianţii vremii, un loc unde de mult ori se opreau să se odihnescă şi să se îşi expună marfa pentru a-i convinge pe locuitorii din zonă să cumpere.

„În anii 1370-1380, se pun bazele unui turn, punct de pază în vremea aceea, care marca o întretăiere de drumuri comerciale”, povesteşte istoricul Dan Falcan despre începuturile Bucureştiului. De la acest turn a luat fiinţă oraşul ce avea să devină Capitala României astăzi. Potrivit lui Falcan, Bucureştiul se reducea la 160 de metri pătraţi, care se întindeau în zona Curţii Domneşti. Pe măsură ce Bucureştiul s-a extins, a înglobat mai multe sate care au intrat în componenţa sa. Primul document în care Bucureştiul este menţionat îi aparţine lui Vlad Ţepeş, în anul 1459.
Femeile nu aveau voie să meargă pe jos pe Podul Mogoşoaia
Până târziu, după începerea Primului Război Mondial, reprezentantele „sexului frumos” nu aveau voie să meargă pe jos, pe Podul Mogoşoaiei, ci doar în trăsuri, dacă nu erau însoţite de soţ, de o rudă sau prietenă, ori măcar de o servitoare. De asemenea, femeile nu puteau să intre într-un local, fără a se afla la braţul unui bărbat. Când se duceau la cumpărături, chiar şi într-un magazin de lux, aristocratele autohtone nu puteau fi singure, indiferent cine le însoţea.
Noţiunea de „mers la serviciu”, ideea de a avea o „slujbă”, alta decât iniţiativele filantropice sau caritabile, erau de neconceput în cazul acestor doamne, care se fereau de amestecul claselor sociale ca dracul de tămâie, după cum susţine Edmond Niculuşcă, reprezentant ARCEN, pe pagina de Facebook.
Mahalaua Sfântului Gheorghe-Vechiu, cea mai populată
Dintre zecile de mahalale existente în documentele de la 1798, cea a Sfântului Gheorghe-Vechiu a rămas ca fiind cea mai populată. Aceasta cuprindea 335 de case, care din cauza flăcărilor izbucnite în oraş a condus la distrugerea tuturor locuinţelor. În această mahala, în anul 1592, se găsesc mai multe proprietăţi ale lui Nedelcu Vornicul.
Documentele pomenesc mahalaua de la 1632 şi vorbesc despre faptul că aceasta se întindea până în gardurile viei domneşti, acolo unde era şi Ulicioara Căldărarilor, de unde începea drumul Giurgiului. Într-o altă uliţă a mahalalei, cea a Bărbierilor, într-un act din anul 1701 este consemnat faptul că acolo se afla Puţul Turnului, probabil, un turn al zidurilor Curţii Domneşti. Tot aici se afla şi faimoasa brutărie a lui Babie, unde să găseau cele mai bune coltuce, un fel de pâini, din Bucureşti.
Cele mai importante proprietăţi din mahala erau bisericile şi mănăstirile, dar şi casele dascălilor de la faimoasa şcoală românească a Sfântului Gheorghe-Vechiu.
Orașul bordelurilor
În Bucureştiul vechi exista un număr impresionant de bordeluri, de la cele mai luxoase, la cele mai ieftine. Casa de Piatră era printre cele mai frecventate zone din Capitală, atunci când tineri ori bărbaţi trecuţi de prima tinereţe se duceau să-şi caute o doamnă ori o domnişoară care pentru câteva ore şi pentru o sumă modică de bani să le alunge singurătatea.
La intrarea în bordelurile din acea zonă, la poarta fiecăruia se găsea un felinar roşu, care odată cu lăsarea serii se aprindea. Acesta era un fel de indicator discret pentru faptul că acolo se găseau femei dispuse să întreţină relaţii sexuale contra cost. Fetele îşi vindeau trupul destul de ieftin, fiind un fel de prostituate de mahala, neşcolite, dar foarte căutate. Dacă în timpul săptămânii nu erau mulţi amatori pentru serviciile „fetelor“, în zilele de sâmbătă şi duminică la intrarea în bordel era un şir impresionant de bărbaţi.
De cele mai multe ori, locuitoarele bordelurile erau „la muncă” şi bărbaţii trebuiau să aştepte ca femeia ce urma să le devină parteneră timp de câteva ore să-şi termine „programul” . Domnii care erau clienţi fideli ai bordelurile de la Crucea de Piatră le cunoşteau pe fetele care practicau prostituţia şi în funcţie de reputaţia pe care o aveau erau mai căutate sau mai puţin solicitate.
Ceata lui Nălucă, haiducii care în 1829 terorizau Bucureştiul
În jurul anului 1800, Bucureştiul era un oraş în care marii boieri îşi împărţeau clar parcelele de pământ pe care le aveau. Niciodată nu exista loc de greşeală, iar bogaţii oraşului erau cunoscuţi de toată lumea. Printre aceştia, logofătul Manolache era un nume care te ducea imediat cu gândul la opulenţă, la multe bunuri care se odihneau în cufărul vechi al moşiei.
În prima zi a anului 1829, spune istoricul Dan Falcan, a avut loc un atac de pomină, când doi haiduci s-au deghizat în colindători şi l-au jefuit pe unul dintre cei mai bogaţi oameni din Bucureşti.
„Tunsu şi Grozea, aşa se numeau cei doi haiduci care au intrat în casele logofătului Manolache“, după cum povesteşte Falcan, care spune că aceştia i-au luat boierului tot ce avea. Cei doi jefuitori se împrieteniseră cu trei ani în urmă şi aveau o metodă inedită de a-i lăsa pe boieri fără agoniseală: după ce jefuiau, dispăreau prin sistemul de canalizare de sub oraş.
Pe sub Bucureşti se întindea un sistem de coridoare bine pus la punct, pe care cei doi haiduci îl cunoşteau foarte bine. Imediat după ce dădeau o lovitură şi plecau cu buzunarele pline de bijuterii, cei doi haiduci dispăreau în subteran şi reuşeau de fiecare dată să îşi piardă urma.

sursa: www.historia.ro 

20 de comentarii:

  1. chiar ca nu stiam nicmic din ceea ce ne-ai povestit aici despre Bucuresti: Foarte foarte interesant! Un turn?! :)
    Si ce maniere aveau cucoanele, ce stricte erau legile cu privire la femei... Ce noroc pe noi ca ne-am nascut pe timp de pace... chiar daca au guvernat comunistii, totusi am avut o copilarie s o adolescenta frumoasa!
    Pup draga mea draga. Noapte buna! ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, femeile erau mai mult un accesoriu dar pe prea putine le deranja asta...
      daca ne-ami fi nascut in acele vremuri, nu stiu cum ne-am fi descurcat :))
      eu sunt curioasa oare ce s-o fi ales de cei doi haiduci? :))

      pup draga mea draga, somn usor! :*

      Ștergere
  2. Foarte-foarte faine info!
    E tinerel orasul Bucuresti! :)
    Si... nimic nou sub soare, cu hotii si prostituatele... :) Se pare ca era mare-mare cererea, si oferta scazuta rau, daca se formau cozi lungi de masculi nesatisfacuti - cei batranei ar fi putut trage un somn bun pana sa le vina randul.
    Noaptea linisitita si ziua senina sa-ti fie! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eee....are si el acolo 500 si un pic de ani :))
      cred ca si atunci ca si acum, conta banul...la ce e ieftin lume buluc la ce e scump... :))
      faina sa-ti fie si tie noaptea Diana, pup! :*

      Ștergere
  3. Foarte interesante poveștile Bucureștiului! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce m-a amuzat treaba asta cu bărbați în coada pentru plăceri. ..;)))
    Adevarul ca doar ei pot face coada la plăcere. ...;)) Coada la florărie nu ar face nici în ruptul capului!
    Treaba ăsta cu deghizare pentru a jefui se intampla și azi! Doar ca azi se joaca roluri mai rasunatoare: angajat de la finanțe , de la politie sau un prieten foarte bun al soției spre ex! Văzusem ieri pe la tv...:))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mi-a placut asta cu floararia! :)))
      n-as zice ca esti departe de adevar...placerea e ceva ce iti apartine, sa daruiesti...e altceva, sa te daruiesti e si mai si! :))

      Ștergere
  5. Răspunsuri
    1. cine-ar fi crezut?...vorba cantecului (care nu are legatura cu haiducii) :))

      Ștergere
  6. Foarte interesante istorioare. Si sunt atât de multe, că s-ar putea scrie volume întregi, pe lângă ceea ce s-a scris deja. Bucureștiul rămâne un loc fascinant.
    O zi minunată, draga Pandhora.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mi-e drag tare orasul cu toate minusurile si lipsurile lui si da...de povesti nu duce lipsa! :)
      faina sa fie si ziua ta, Alex! :)

      Ștergere
  7. Sub Palatul Golescu, situat lângă stadionul Giuleşti, a fost descoperit un coridor subteran care dă înspre lunca Dâmboviţei. Tunelul a fost folosit şi de Tudor Vladimirescu. Tot pe aici se refugiau, la 1826, vestiţii haiduci Tunsu şi Grozea
    In ceea ce priveste prostitutia...celebra Mita Biciclista care era un fel de dama de companie şcolita, care vorbea mai multe limbi străine şi care avea clienţi foarte bogaţi şi aleşi cu grijă.În cazul ei nu intra în discuţie un număr mare de bărbaţi cu care întreţinea raporturi sexuale, ci doar câţiva domni în fiecare zi, dar care să aibă în buzunar mult mai multe decât aveau clienţii fetelor de la Casa de Piatră.






    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ei da, iata ca nu sunt doar povesti, realitatea o confirma :)
      oricum, voi cauta mai multe informatii despre cei doi haiduci, Tunsu si Grozea, sunt curioasa in ceea ce ii priveste...

      despre celebra Mita Bicilista am postata un articol aici :
      http://pandhoraa.blogspot.ro/2014/03/mita-curtezana-pe-biticlu.html
      o femeie deloc obisnuita, as zice :)

      cred ca esti Anonimul-Garbo, nu? :)

      Ștergere
    2. "Anonimul- Garbo".....ok . Asa sa fie.

      Ștergere
  8. Dar de ce sa nu fi avut voie femeile sa mearga neinsotite pe pod acolo la vremea lui Vlad Tepes ? Ca asta nu pare obicei crestin medieval ci mai degraba musulman. O fi fost poate din cauza scolarizarii lui Vlad Tepes in Imperiul Otoman ? Adica chiar si daca el nu-i suferea pe turci in acelasi timp poate nu era chiar asa de spiritual convins nici de crestinism...cine stie, poate intr-adevar suferise atat de mult incat devenise pseudo- sau cvasi-ateu, (asa in felul lui de atunci, desigur pt ca nu cred ca se stia ce e aia ateismul), insa totusi sa fi retinut cateva din cutumele de disciplina sociala musulmana pe care sa le fi considerat poate utile la un anumit nivel la acea vreme cand era chiar importanta mentinerea ordinii si linistii publice...uneori chiar pe baze asa mai proto-politienesti-legale mai degraba decat prin ideologie. Iata un amanunt interesant care nici pe
    departe nu-mi trecuse prin minte in asociere cu Vlad
    Tepes. (Nu am indraznit sa psihologizez in mod exagerat pt ca nu cred ca este cazul, adica asa sa speculez ca era oarecum sarit de pe fix plus desigur traumatizat sever din copilarie si ar fi fost aproape imposibil sa nu ajunga chiar, asa in neagra disperare, poate chiar sa isi urasca si pe mama si pe tata care "permisesera" ca sa se intample acea grozavie ca el, copil mic fiind, sa fie smuls de langa ei si dus la scolarizare in niste locuri unde a fost mai mult ca sigur ranit si abuzat...insa in acelasi timp si scolarizat si naiba stie cum a contribuit acest amalgam pe terenul lui ca sa declanseze o ulterioara dispozitie despre care s-a zvonit ca nu era prea conformista nici crestinismului si nici macar islamului teoretic de la acea vreme...dar asa ceva ar fi o speculatie totsl idioata desigur, insa am pus-o in paranteza asa pt ca mi-a trecut prin minte, fugar, desigur, ca doar nu o sa zic ca o fi suferit de vreo "tulburare de personalitate" sau nici macar ca ar fi
    avut PTSD...asa ceva ar fi total ridicol...dar m-am gandit asa mai mult la nivel de ce vedem azi in Game of Thrones....Doamne fereste...desi vad acuma ca un istoric irlandez John Ackeroyd a opinat, se pare, in acest sens intr-un articol din 2009...mare e gradina, intr-adevar...bine ca nu am fost totusi doar eu ala total sarit de pe fix...dar, ma rog, eu mai am o scuza dat fiind ca materia la care am avut mereu cele mai mici note a fost chiar istoria, si nu numai dupa manuale mai demodate sau numai in lb romana dar si legat de istoria scrisa
    de altii dupa metode chiar presupus mai moderne si chiar interdisciplinare...zau, nu cred ca e posibil sa fie cineva care totusi are Bacul luat mai tufa decat mine la materia istorie !) Dar se pare totusi ca Vlad Tepes a avut niste tulburari de comportament inca de cand avea 13 ani si era la turci...gata ! Nu mai zic nimica, si culmea, ca o coincidenta, tocmai chiar azi mai devreme am zis undeva in public pe Facebook ca nu ma bag la delincventa juvenila, nu ma pricep,
    si nici nu vreau sa ma pricep, si sa se ocupe biserica crestina de aceste lucruri, nu eu !

    RăspundețiȘtergere
  9. Am facut un PS ca am citit inca o data mai atent ce a scris dna C Raduta in articolul de mai sus, dar a iesit gresit langa Dambovita nu langa Mogosoaia asa cum trebuia ! Acum nu trebuie sa dam vina pe dna Raduta ca am intrat eu in panica asa in mod exagerat. Sunt sigur ca nu a avut intentia de a ma speria pe mine.

    RăspundețiȘtergere
  10. Zau, abia acum mi-am dat seama ca paragraful legat de podul Mogosoaiei nici nu are legatura cu Vlad Tepes. Nici nu pot sa-mi dau seama cum am facut aceasta greseala dar recunosc ca am citit pe
    sarite plus eram cu gandul la Vlad Tepes elev la
    turci...Podul Mogosoaiei, care nici macar nu era pod
    ci este denumirea veche a strazii numita Calea
    Victoriei si era poate pod in sensul in care era asa
    un planseu de lemn peste care putea sa mearga
    lumea sau sa treaca trasurile fara sa se
    impotmoleasca in noroi, (cam la fel cum a fost din
    loc in loc si la vremea renovarii mai recente a
    Centrului Vechi), a fost construit in timpul
    administratiei C-tin Brancoveanu. (Sec 18).
    Este adevarat ca mult mai devreme Vlad Tepes a
    semnat mai multe documente legale legate de
    orasul Bucuresti, (si anume 18 din cele 25
    cunoscute), plus a creat o cetate de scaun la Bucuresti pt fratele lui Radu cel Frumos, (probabil...si acum glumesc...ca sa fie mai aproape
    de turci, sau asa sa mai bage un om acolo care sa
    stie macar ca era fratele lui intre turci si Targoviste).
    Nici unul din cele 25 de documente legate de Vlad
    Tepes nu pomeneste vreo regula de comportament
    social general pt femei asa in mod special. La fel ca
    de fapt nici un document semnat de fratele lui sau
    de varul Stefan cel Mare sau de nici un domnitor
    roman, nici macar C-tin Brancoveanu si nici macar
    fanariotii sau cine naiba a mai fost om leader politic
    in Romania. Asta nu pt ca nu le-au remarcat asa ca
    erau mai diferite si chiar mai dragute probabil plus mai inteligente decat barbatii, (plus precis mai atente decat mine in caz ca stiau sa citeasca), dar
    erau totusi leaderi politici si administrativi, unii chiar
    si militari, si NU erau totusi autori de carti de eticheta sociala sau de articole de reviste cu indrumari de comportament pt femei. Este posibil ca sa fi existat documente scrise de preoti despre cum
    e bine sa se poarte lumea in societate, atat femeile cat si barbatii, si nu neaparat numai pe podul Mogosoaiei, insa maj preotilor scolarizati din
    Romania se pare ca erau mai interesati de a descrie
    trasaturile leadershipului si frumusetile naturii,
    notite despre diplomatii straini, traduceri din greaca si slavona despre sfintii parinti, etc, alte chestii
    decat reguli de comportament social pt femei. Erau in plus totusi crestin ortodocsi asa majoritatea, cred. Nu erau nici musulmani, nici protestanti din aia mai feroci calvinisti care sa fi avut vreo mare putere legislativa propriu zisa, (cum au avut protestantii si cum inca au si acum unii musulmani in tarile bazate pe sharia). Plus nu aveau o raspundere asa de mare
    fata de societatea mai larga decat asa poate sa o
    caineze poate sau sa le fie mila de ea, si, mai aproape de sf sec 19, vremea dlui Creanga, sa o alfabetizeze. Societatea vorbitoare de lb romana nu
    a cunoscut regimuri de tip sharia in care seful religios si/sau politic sa dea edict ca femeile nu au voie sa mearga singure pe strada.

    Desigur ca sotia dlui Brancoveanu nu avea poate
    voie sa mearga singura pe podul Mogosoaiei si
    avea nevoie de bodyguard, dar asta era pt ca sa nu
    ii fure vreun haiduc poseta, nu pt ca sa ii fie restrictionata libertatea de miscare pe baze juridice religioase asa cum ar fi in Afghanistan sau in UAE.
    Plus mai incoace, deci sf sec 19, uite ca stiu si eu ca
    pe strabunica mea chiar mama ei nu o lasa sa se
    plimbe singura pe Calea Victoriei. Dar asta e altceva.
    Zau, asa m-am suparat pe paragraful ala incat propun sa il stearga toata lumea din memoria lor pt ca este total aiurea, se vede ca a fost colat de dna C Raduta din nu stiu ce o fi zis unul pe care il citeaza acolo, insa mie nu mi se pare un paragraf credibil plus efectiv e de calitate ff slaba relativ la informatiile mai serioase din celelalte paragrafe. De aia am si devenit confuz. S-a speriat pana si Carmen,( vad din comentarii), si Carmen e un comentator matur si de obicei ff
    rational. Eu ce sa mai zic ca am intrat intr-o panica imensa...am citit si pe repede...chiar imi pare rau ca am facut acest scandal...

    RăspundețiȘtergere
  11. scandal ?? :))
    draga Rudolph, tu ai acest stil de a scrie "puhoi" iar faptul ca treci cu viteza de la una la alta, atingand intamplari din trecut, ganduri si idei care iti apartin si multe alte lucruri, nu au cum, de altfel stii, legatura cu scandalul...
    revenind strict la articol, gasesti aici o scurta detaliere a povestii Podului Mogosoaia (daca esti interesat, desigur):
    http://pandhoraa.blogspot.ro/2012/11/calea-victoriei.html

    cat despre femei care nu aveau voie sa iasa neinsotite, cam astea erau regulile de buna-cuviinta ale acelor vremi, valabile nu numai la noi :)

    RăspundețiȘtergere