miercuri, 27 mai 2015

Vila construita de George Enescu din banii castigati in primele sale turnee din America

luminis.jpg
O silueta a carei culoare alba contrasteaza cu verdele brazilor maiestuosi care o ''protejeaza'' si o despart de lume se odihneste pe malul raului Prahova, undeva in statiunea Sinaia. Aici, intre zidurile acestei case care parca vibreaza inca de puternice acorduri de pian, maestrul George Enescu s-a odihnit si a compus o parte a operei sale preferate, Oedip.

"Simplitatea in viata este adevarata libertate", spunea George Enescu, iar Vila Luminis din Sinaia, loc de inspiratie si recreere pentru Enescu, sta drept marturie pentru crezul sau, scrie Agerpres.

George Enescu s-a nascut intr-un mic sat din Moldova, insa el a fost puternic atras de pitorescul Vaii Prahovei, cu atat mai mult cu cat a fost un apropiat al Casei Regale, fiind unul dintre muzicienii favoriti ai reginei Elisabeta, cunoscuta sub pseudonimul Carmen Sylva, pe versurile careia a si compus o serie de lieduri. De altfel, regina il considera pe Enescu drept copilul sau de suflet, sprijinindu-l chiar pentru a-si termina studiile.

Fiind un apropiat al Casei Regale, Enescu avea propriul sau apartament la mansarda Castelului Peles, unde deseori era invitat sa sustina recitaluri.

Casa in care maestrul a locuit din 1926 pana in 1946, cu intermitente explicabile prin ampla sa activitate concertistica si componistica, este realizata intr-un stil autentic romanesc, brancovenesc, fiind singura pe care George Enescu a construit-o din banii sai castigati din primele sale turnee in America.

Despartirea definitiva a lui George Enescu de Vila Luminis s-a produs in anul 1947, cand el a donat casa statului roman, aceasta transformandu-se intr-un loc de odihna pentru artisti. Din 1995, ea devine Casa Memoriala ''George Enescu'', iar din anul 2007 este sectie a Muzeului National ''George Enescu''.

Potrivit muzeografului Teodora Focsaneanu, pe tot parcursul lunii mai vor fi organizate la Vila Luminis diverse evenimente in cadrul proiectului ''Luna Enescu''. 


sursa: www.dailybusiness.ro

12 comentarii:

  1. Cum?! Nu si-a luat vila la Paris?! :)
    "Simplitatea in viata e adevarata libertate", dar poate intelege sensul numai un om special. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. plina lumea de ne-speciali! :))
      simplitate, decenta...un om care a iesit in evidenta doar datorita talentului lui, care a trait stralucind discret prin prisma muzicii respectand ceea ce a spus legat de simplitate si libertate...

      Ștergere
  2. Ce frumos!!! Mi-a placut mult acest articol. Mereu vii cu ceva ce nu am stiut pana acum. Mi-a placut si mie foarte mult acest citat: "Simplitatea in viata e adevarata libertate". Incerc si eu din toate puterile sa traiesc asa cum au trait oamenii frumosi, oamenii mari... Iti multumesc pentru acest articol. Sa stii ca m-a atins tema aceasta. Cand eram la orele de muzica mereu imi placea sa ascult povestea lui. Va pupic, Liuba x

    RăspundețiȘtergere
  3. ce draguta esti tu, Liuba! :)
    multumesc ca apreciezi ce fac eu pe-aici :)
    frumos felul in care gandesti, iti doresc sa reusesti sa-ti duci viata asa cum crezi tu!
    pentru Enescu am avut mereu o slabiciune, inca din copilarie cand bunica mea mi-a adus o carte minunata: "Jurjac"...este o carte despre Enescu - copil...

    acum ceva timp am postat un articol despre Enescu - copil, cred ca o sa-ti placa :)

    http://pandhoraa.blogspot.ro/2014/10/jurjac.html

    RăspundețiȘtergere
  4. Imi amintesc că după Enescu a tras cu o armă de vănătoare principele Cantacuzino, în timp ce muzicianul se ascundea într-o vie, cu scopul de a o vizita pe soția principelui. ;)
    Principele a murit ulterior într-un accident auto, iar prințesa a devenit zoția muzicianului, păstrând după noul mariaj...numele răposatului soț și titlul de prințesă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. doar asta isi dorise ea cel mai mult, nu? sa fie printesa :)

      Ștergere
    2. Prințesa, prințesa. ..însă o prințesa căreia ia plăcut sa se plimbe de la unul la altul. Iar Enescu se făcea ca nu vede. Atât de mult a iubit- o! Mi-a plăcut articolul...:)

      Ștergere
    3. adevarat...doar s-a automutilat din dragoste pentru Nae Ionescu...
      si el a avut aventurile lui dar ea a fost cea care i-a ramas lipita de suflet, din pacate nu si el de-al ei...

      Ștergere
  5. Desigur că simplitatea in viata este adevarata libertate, cu atât mai mult cu cât simplitatea aceasta e proiectată într-un superb stil brâncovenesc, așezată într-un cadru natural perfect, cum numai pe Valea Prahovei poți găsi la noi, fiind o casă confortabilă, odihnitoare, spațioasă și perfect integrată în peisaj. Enescu era genial, merita tot ce-și dorea, iar faptul că a ales o simplitate de calitate îl face și mai deosebit! Un muzician de geniu nu se poate concentra în zgomotul marilor orașe. Acolo pare că aerul respiră sănătate și liniște. Am fost cu ai mei doi dragi de trei ori la Sinaia, atrași de Peleș, de peisaj, de Cota 1400 sau poposind câte o zi în drum spre casă, venind de la mare...Data viitoare vizităm și casa maestrului Enescu, datorită ție, să știi! O seară cât mai frumoasă! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cred ca a fost un om de o simplitate desavarsita chiar daca a trait intre capete incoronate sau langa alti oameni de valoare...
      e nedrept ca a sfasit departe de tara si in saracie...

      o noapte frumoasa iti doresc, Mirela! :)

      Ștergere
  6. si tot dupa un turneu de concerte în Statele Unite, în toamna anului 1946, Enescu a hotarât în semn de protest împotriva guvernului comunist, să nu să se întoarcă în România. Este îngropat în cimitirul Père Lachaise din Paris si acum doi ani, pe 19 august - ziua în care s-a nascut Enescu, s-a nimerit sa fiu la Paris si sa vizitez Père Lachaise. Bineînteles ca am aprins o lumânare la mormântul marelui compozitor, multiinstrumentist si profesor. Bucuria cea mare a fost ca gestul meu nu a fost singular!
    Talentul extraordinar al lui Enescu este recunoscut pe plan international, el a predatatât în România si la Conservatorul de Paris) cât și în Siena si la New York. Printre discipolii sai se numara: Christian Ferras, Leroy Anderson și Yehudi Menuhin.
    Am citit undeva ca în Mihăileni, casa bunicului matern în care Enescu a petrecut o parte din copilărie, ajunsa într-o stare avansată de deteriorare, a fost salvată de la demolare anul trecut, în ultimul moment, de catre o echipă de arhitecți voluntari!... cât de trist!
    Pup draga mea draga. Un weekend cât mai placut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. trebuie sa merg acolo cand voi mai ajunge la Paris...
      gestul tau a fost firesc de frumos si ma bucur ca nu a fost singular :)
      nu stiam despre casa din Mihaileni, mare sansa a avut cu acei oameni...da, cat de trist ca lasam sa se degradeze bucati deosebite din trecutul nostru romanesc, uitand pur si simplu...

      pup si eu draga mea draga, insorit sa-ti fie w-end-ul! :*

      Ștergere