joi, 3 iulie 2014

5 greseli de sanatate pe care le faci inainte de 10 dimineata


Greseala 1: Sari din mersul masinii.

Sari din pat gata sa dai piept cu ziua care incepe. Problema este ca s-ar putea sa ceri prea mult de la muschii spatelui tau, care sunt adesea tepeni dupa o noapte lunga de odihna intr-o singura pozitie, spune Robert Oexman, expert in somn si chiropraxie si director al Institutului Dormi Pentru A Trai. Misca-te prea repede si muschii tai ar putea intra intr-un spasm si apare astfel riscul de dureri de sale sau chiar dislocare ori ruptura de disc vertebral.
Un alt motiv pentru a te ridica lent din pat: cand ne ridicam in picioare dupa ce am stat intinsi ore in sir, sangele navaleste in picioare, si asta poate cauza o senzatie de ameteala usoara care provoaca risc de a ne impiedica si cadea. Acest efect, numit hipotensiune ortostatica, este deosebit de intalnit la femei, spune Alan Hilibrand, doctor in medicina, chirurg si purtator de cuvant al Academiei Americane a Chirurgilor Ortopedici.
Incearca asta: inainte de a sari sub dus, Oexman recomanda imbratisarea genuchilor la piept (cate unul odata, apoi impreuna). Acest lucru nudoar va ajuta la incalzirea muschilor, ci va mai si pune sangele in miscare prin intregul corp, astfel incat te vei simti mai stabil/a atunci cand te vei ridica .

Greseala 2: Tii jaluzelele lasate atunci cand te pregatesti sa mergi la munca.

Jaluzelele opace iti transforma camera intr-o pestera intunecata, confortabila, pentru ca sa te poata ajuta sa adormi. Dar beneficiile jaluzelelor dureaza doar pana cand e vremea sa te trezesti. Pentru a te ajuta sa incepi ziua intr-o stare de spirit pozitiva si pentru a-ti potrivi ceasul launtric (astfel incat sa fii obosit/a la noapte), ai nevoie de lumina soarelui. Daca permiti razelor soarelui de dimineata sa patrunda in camera, acest lucru te va ajuta si la regularizarea greutatii, dupa cum au descoperit cercetatorii de la Scoala Feinberg a Universitatii de Nord-Ves
Incearca asta: cu cat mai multa lumina, cu atat mai bine, asa ca ridica complet jaluzelele imediat ce te ridici din pat (sau, hm, imediat ce iti pui halatul).

Greseala 3: Pleci direct la treaba.

Marea majoritate se trezeste dimineata cu greu si apoi in graba se pregateste de ziua de munca sarind peste micul dejun sau infulecand ceva in graba. Studiile arata ca cei care se trezesc mai devreme, astfel incat sa aiba timp sa faca cateva lucruri in liniste inainte de a pleca la munca, au o stare de spirit mult mai buna fiind mai productivi si mai sociabili.
Incearca asta: trateaza-te regeste cu un suc natural de fructe inainte de a pleca la munca, sau ia cateva minute pentru a a face putina meditatie, a spune o rugaciune, sau poate faci cateva saluturi ale soarelui, ori putina miscare. Orice pentru a te inviora inainte ca sa inceapa cu adevarat ziua.

Greseala 4: Iti pui alarma sa sune la 6:47 a.m.

Ai facut calculele de motaiala: daca apesi butonul desteptatorului, mai ai 10 minute de somn suplimentar, plus inca trei pentru a te deznoda dintre cearsafuri si a te ridica din pat. Dar adormitul pe sponci si motaiala intermitenta iti da peste cap programul corpului si va face mai dificila adormirea noaptea. De aceea expertii in somn blestema inventia acelui deosebit fluier-si-clopotel de la majoritatea ceasurilor desteptatoare si te implora sa nu il folosesti [este vorba de alarma snooze care mai suna inca o data, dupa 10 minute de la anularea primeia].
Incearca asta: Ridicate din pat atunci cand a sunat alarma, nu cu 10–20 de minute mai tarziu.

Greseala 5: Bei cafea intre 8 si 9 dimineata

MPotrivit unui studiu publicat de Jurnalul de Endocrinologie Clinica si Metabolism/Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, productia hormonului amplificator de energie cortizol este maxima in jurul orei 8:30. Incarcarea sistemului tau cu o doza de cafeina in acest moment produce mai mult cortizol, cauzand in mod potential anxietate.
Steven Miller, autorul blogului Neuroscience DC/Neurostiinta DC, sugereaza ca daca bem cafea in momentul de maxima secretie a cortizolului, avem mai multe sanse sa dezvoltam toleranta la efectele acestui hormon. El scrie: “… bei cafeina la un moment cand deja te apropii de nivelul tau natural de vigilenta maxima. Unul dintre principiile cheie ale farmacologiei este utilizarea unui medicament atunci cand este nevoie de el… Altfel, putem dezvolta toleranta la un medicament administrat in aceeasi doza. Cu alte cuvinte, aceeasi ceasca de cafea matinala va deveni mai putin eficienta.”
Incearca asta: Daca ai nevoie de o bautura energizanta dimineata, mai bine incerci o combinatie de suc de lamaie, patrunjel si miere. Efectele energizante sunt deosebite si fara alte efecte adverse. Daca totusi vrei sa bei cafea, atunci incerca sa o faci dupa ora 10.


(sursa:http://viataverdeviu.ro)




20 de comentarii:

  1. Sfaturi foarte bune ! Am constatat că nu fac decât cea de-a cincea greșeală: beau cafeaua devreme. Recunosc că mi-e gândul la ea din clipa în care mă trezesc !

    RăspundețiȘtergere
  2. Oooooo, din cinci fac cel putin patru greseli :) Tja... m-am obisnuit prost, stiu, dar m-am obisnuit si asa functionez mai departe. Spre exemplu beau cel putin doua cafele pana la ora 9 dimineata :O
    Te pup draga nea draga! O zi minunata ♡

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. punctul 1 si 3 sunt greselile pe care le fac dar la punctul 1 incep sa lucrez, pentru punctul 3 ar trebui sa ma trezesc mai devreme si asta e cam greu :))
      pup si eu draga mea draga, sa ai o zi faina :*

      Ștergere
    2. imi place mult fotografia ta noua! pupici

      Ștergere
    3. multumesc draga mea draga :)
      te pupacesc si eu :*

      Ștergere
  3. Cea mai mare greseala e nr. 5.
    Imi savurez de-a dreptul cafeaua de dimineata.:))
    In timpul scolii pun alarma sa sune in asa fel incat sa am timp sa fac micul dejun,cafea,pachetele baietilor pentru scoala + toate celelelalte trebusoare de dimineata.Sunt in picioare la 6:30, dar nu cu stres.:))
    Soarele intra pe geam fiindca nu-mi place intunericul,asa ca nu am jaluzele,doar niste draperii usoare,transparente si ...galbene la dormitor.

    In rest...sunt in vacanta scolara.:),nu ma grabesc sa fac mai nimic,desi trebuie sa le termin pe toate.:)

    RăspundețiȘtergere
  4. offf, nimic nu fac cum trebe! :)
    singurul lucru pe care il fac e trasul jaluzelelor...
    dar buna treaba asta cu exercitiile pt spate si circulatia sangelui...de maine incerc, poate mai ameliorez din durerile de spare cu care ma trezesc... :)
    batrana mai sunt! :P

    RăspundețiȘtergere
  5. Cu cafea o dau si eu in bara...Utile toate sfaturile, sa ai o zi faina!

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte bune sfaturi, imi place ca sunt argumentate foarte bine atat logic cat si stiintific! Cu toate sunt de acord! :-)
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. o sa incerc si eu sa lucrez la punctele unde sunt pe minus :)

      Ștergere
  7. de greseala cu fumatul pe stomacul gol nu zice nimic? uh, am scapat! :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Robert Oexman probabil nu cunoaste ca in timpul noptii ,corpul isi schimba pozitia de aproximativ 60 de ori.

    Un lucru neaparat de indicat in lista asta e planificarea somnului . Exista un asa numit ciclu de 90 de minute la sfarsitul caruia organismul e foarte usor de trezit ,respectiv se va simti odihnit (atunci problema cu jaluzelele se va epuiza :)) ). De ceva luni ma folosesc de tabelul asta, chiar ajuta http://richardwiseman.files.wordpress.com/2014/03/ninetyrule.pdf

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ciudat...uneori am senzatia ca ma trezesc exact in felul in care m-am culcat...sa nu-mi spui ca in somn revin la pozitia "initiala" :))

      ma duc sa vad, m-ai facut curioasa :)

      Ștergere
    2. in acest caz am depasit ora de culcare, eu ma trezesc la 7.35...
      pari un tip sigur pe tine, daca tu spui ca ajuta, o sa incerc si eu :)

      Ștergere
    3. daca corpul nu isi schimba pozitia in timpul somnului , in cele mai multe cazuri te trezesti amortit. faza cu revenitul la pozitia "initiala " e datorita faptului ca exista preferinte , de pilda eu nu pot dormi cu fata -n sus ,dar foarte bine o fac cand sunt "freefaller" , si de obicei asa si ma trezesc.

      Ștergere
    4. adevarul e ca avem cu totii preferinte in ceea ce priveste pozitia in timpul somnului, n-as zice ca cea cu fata in sus ar fi prea comoda...
      si tot legat de un somn bun, conteaza perna, n-as putea dormi si pace, fara perna...

      Ștergere