luni, 28 iulie 2014

Pretul unei calatorii...un zambet :)

Da, doar un zambet a fost pretul unei calatorii, pornind de pe peronul 14 al Garii de Nord, incepand de vineri 25 iulie si pana in seara asta, 27 iulie.
Gara de Nord a fost altfel aglomerata, zgomotele obisnuite au fost acoperite de muzica alternativa, vineri seara, de Silvia Dumitrescu & Discoteca (DJ care promoveaza muzica romaneasca a anilor 60, 70, 80) sambata seara, si muzica de jazz in aceasta seara.
Trenul garat la linia 14 a gazduit o calatorie printre expozitii, instalatii urbane, un restaurant, in exterior el fiind "decorat" de grafferi.
Pe acelasi peron gasim ateliere handmade si standuri cu haine vintage dar cel mai important, gasim animatie, oameni de toate varstele care privesc, asculta si se bucura de "Gara de Nord pentru că este kilometrul zero al imaginii Bucureștiului", nu spun eu asta, o spune unul dintre organizatori.

M-am bucurat sa vizitez din nou Salonul Regal unde au fost proiectate cateva filme documentare si unde a fost organizata o expozitie a bagajelor.
Gara este un loc de trecere, un loc in care astepti ca sa pleci, de aceea este important ca in trecere, sa privim si daca tot privim...sa vedem.
Sunt putin suparata pe cei care vesnic carcotesc, ca nu se face nimic, ca "e ca la romani", ca una, ca alta...
Nimic nu se face batand din palme, poate ca schimbarile la noi in tara si evident, in gara, nu sunt spectaculoase, dar sunt...
Poate ca putini dintre voi stiu ca, datorita editiei trecute Train Delivery, in gara functioneaza o minipiata cu fructe proaspete, Wi-Fi gratuit in toata gara, taxiurile pirat nu mai sunt tolerate la iesirea principala de la coloane, cosurile de gunoi au fost inlocuite, au fost montate harti care te ajuta sa te descurci mai usor prin gara si nu in ultimul rand, intrarea in Muzeul CFR a fost marcata printr-un graffiti care atrage vizitatori si fotografi.
Nu stiu daca daca e mult sau putin, stiu ca ceva se schimba si asta e tot ce conteaza.


Celor care critica, lucru usoar dealltfel, le-as sugera sa faca ei ceva, sa schimbe ei ceva incepand de la a arunca cutia goala de bere in cos si nu langa cos si pana a se alatura celor care incearca sa schimbe ceva si daca si atunci vor considera ca ceea ce se face e nimic, jos palaria!
M-as bucura ca la editia viitoare sa aveti drum pe aici si sa vedeti si voi ca si mine Gara de Nord cu alti ochi, Gara de Nord...altfel :)




16 comentarii:

  1. Frumoase imagini, cei care au avut ocazia sa ajunga acolo sunt niste norocosi. O saptamana minunata iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu stiu in ce oras locuiesti dar poate anul viitor te urci in tren si cobori in Gara de Nord, o sa te simti bine pentru cateva ore, cu siguranta! :)

      Ștergere
  2. Tu esti unul din oamenii ce vad si partea buna a lucrurilor si e foarte bine! Ai dreptate in tot ce ai scris aici.Imi pare rau ca nu sunt acasa,ca dadeam o fuga.Toate bune ca aici sa fie pe saptamana asta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur sa aflu ca si tu esti unul dintre acesti oameni, Floarea :)
      ocazii vor mai fi, cu siguranta :)
      o saptamana perfecta iti doresc la randul meu!

      Ștergere
  3. O inițiativă frumoasă, îmi pare rău că nu am știut de ea...

    Săptămână bună și ușoară, Pandhora !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. va mai fi si anul viitor :)
      saptamana faina sa ai si tu, draga Zina! :)

      Ștergere
  4. eu sunt una din cei ce carcotesc...recunosc!
    poate pentru ca eu vad doar lucrurile naspa pe la stiri...si ma enervez teribil....
    insa dau si cezarului ce e al lui....sunt atatea eventuri frumoase ce se intampla la noi iar cateodata sunt chiar invidioasa, pentru ca la mine nu se intampla nimic.... :))
    imi plac imaginile iar din povestea ta inteleg ca a fost un eveniment tare fain!
    pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si la noi si sunt convinsa ca si la voi din cate mai vad la tv, preponderente sunt stirile negative pentru ca acestea sunt de impact...din pacate asta le place mai mult oamenilor sa vada, nu am sa inteleg niciodata de ce...
      asa ca pana la un punct e de inteles ca ai motive sa carcotesti...totusi, sunt sigura ca daca ai trage linie si ai aduna cu siguranta ai gasi multe pe plus fata de acum 20 de ani :)
      avem de recuperat un handicap de 50 de ani si pentru foarte multi si o mentalitate de acum 50 de ani...
      de aceea ma bucura cand se intampla lucruri care scot frumosul in fata, de aceea mi se pare important sa apreciem ce e de apreciat asa cum punem la colt ce e de pus la colt.
      stiu ca tu, ca o geamana ce esti esti sensibila la intamplari frumoase si cu siguranta, daca ai fi fost in locul meu ai fi surprins niste imagini grozave! :)
      eu sper ca o data si o data sa ajungi pe aici, tare m-as bucura! :)

      Ștergere
    2. vin, vin si sa nu te gandesti ca scapi...:P

      Ștergere
  5. COLOSAL!SUPERBA IDEE! ma bucur mult ca ai luat parte la aceasta activitate... e ca si cand as fi fost si eu cu tine, draga mea draga. Multumesc pentru minunata calatorie!
    Te pup ♡ sa ai o saptamana placuta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ai si fost draga mea draga, chiar m-am gandit la tine mai ales cand am fost in Salonul Regal :)
      te pupacesc si eu, o saptamana usoara iti doresc la randul meu! :*

      Ștergere
  6. Eu m-as fi dus la aceasta activitate din Bucuresti, mai ales ca eu m-am nascut in apropierea Garii de Nord, si chiar mi-am petrecut prima luna de viata in maternitate pe acolo prin vecini, si chiar ca nu mai tin minte cum arata cartierul la acea vreme, si mi-ar fi facut placere sa il revad. Cred ca mai am niste amintri placute din Gara de Nord propriu-zisa, legate de vacante relaxate, insa ca detaliu arhitectural nu tin minte decat caroiajul de pe peroane, nu tin minte nimic altceva.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu una, recunosc, am o slabiciune pentru gari dar nu si pentru trenuri, asta e slabiciunea prietenului meu :))
      sigur, sa comparam Gara de Nord cu marile gari ale lumii ar fi deplasat si sunt sigura ca tu ai vazut cateva...
      Gara de Nord are un farmec cuminte si uneori imi aminteste ca atmosfera (pastrand proportiile) de romantismul garii din "Steaua fara nume" a lui Mihail Sebastian....

      Ștergere
    2. Oh, nu, mie mi se parea probabil chiar impunatoare asa cand eram mic de stateam cu ochii in pavaj ! Sau mi-era teama poate sa nu ma impiedic. Zau, aveam un sistem nervos chiar imatur cand eram mic, similar de altfel cu cel al unui batran senil, ca si ei devin anxiosi pe pavaje cu carouri ! Mie celelalte gari vazute ulterior mi s-au parut de jucarie, din cauza ca devenisem mai matur. Insa romantice nu tin minte decat poate mici gari de munte, asa gen Busteni, Azuga,
      Predeal. Insa garile astea mari, inclusiv chiar si cea de nord din Bucuresti mie nu mi s-au parut romantice niciodata, doar utilitare plus cerand uneori inspectie, cam atata. Aeropoartele la fel. Numai aeroportul Baneasa cred ca mi s-a parut o data posibil similar cu unul gen din filmul Casablanca. Mi s-a parut asa exotic si din alt timp.

      Ștergere
  7. nicicum nu merge fara zimbet?...

    RăspundețiȘtergere