joi, 3 iulie 2014

Neașteptata poveste a unei fotografii celebre

Se numește American Girl in Florence și este una dintre cele mai cunoscute fotografii din lume: a fost realizată în 1951 și, în timp ce valoarea unui print realizat trei decenii mai târziu trece binișor de 6.000 USD, o reproducere pentru muritorii de rând poate fi achiziționată de pe Amazon cu 14 USD. Este fotografia care, timp de decenii, a fost folosită – de organizații din întreaga lume –drept simbol al luptei femeilor împotriva hărțuirii sexuale.

Iar “folosită” este, în acest caz, un cuvânt foarte potrivit, de vreme ce, după șase decenii de la data realizarii fotografiei, chiar Ninalee Craig, “femeia hărțuită” din fotografie avea să spulbere întregul mit:
În realitate, după ce fotografia a fost făcută, Ninalee chiar a acceptat să meargă la o plimbare cu bărbatul de pe scuter.
“Îmi trăgeam șalul pe umăr pentru a-mi acoperi trupul. Era protecția mea, scutul meu. Traversam o mare de bărbați și mă bucuram de fiecare secundă. Și, dacă tot a venit vorba: tânărul de lângă mine nu fluieră, ci“scheaună” de fericire. Iar dacă îl vedem atingându-și șlițul sau arătându-l cu mâna, ei bine… timp îndelungat s-a considerat că este o imagine pe care oamenii nu ar trebui să o vadă. Și, vreme de ani buni, această parte din fotografie a fost cenzurată… Însă niciunul dintre acei bărbați nu a sărit calul în vreun fel. Italia se refăcea după război și fusese cu adevărat devastată de el… Vă pot spune clar: niciunul dintre bărbați nu a avut intenția de a mă hărțui sexual.”
Și, încă o dovadă: Ninalee nu doar că a fost plimbată cu scuterul, dar a și flirtat, pentru câteva minute, la o cafea, cu unul din bărbații din fotografie.


În 1951, Ninalee își făcea la fel de puține griji privind ziua de mâine care orice altă tânără de 23 de ani. Așa că și-a dat demisia de locul său de muncă și a plecat cu vaporul din New York, cu destinația Europa, călătorind cu clasa a III-a. Timp de șase luni a călătorit singură prin Franța, Spania și Italia, ceea ce, pe atunci, foarte puține femei se încumetau să facă. În Florența a cunoscut o altă “aventurieră” din SUA: Ruth Orkin, o fotografă în vârstă de 29 de ani, care se întorcea spre casă după un reportaj în Israel. Așa că au decis ca, a doua zi, să se distreze împreună, făcând fotografii pe străzile Florenței. O ședință foto care a durat de la ora 10:00 dimineața și până la ora prânzului, în timpul căreia Ninalee și-a inventat un nume se scenă – Jinx Allen – și s-a distrat pozând lângă statui sau printre trecători. “Pur și simplu ne “prosteam” împreună”, avea să-și amintească “Jinx” ședința foto în timpul căreia “Tânăra americancă în Florența” a fost creată.

“Marea întrebare legată de această fotografie – o întrebare la care toată lumea așteaptă răspuns – este: a fost această fotografie regizată? Nu! Nu, nu, nu! Nu ai 15 bărbați într-un cadru și faci doar două fotografii cu ei. Bărbații aceia erau, pur și simplu acolo. Singurul lucru care s-a întâmplat a fost că Ruth Orkin a fost îndeajuns de înțeleaptă pentru a-mi cere să mă întorc și să repet traversarea și să-i spună motociclistului să le transmită celorlalți să nu privească în cameră.”


Ninalee Craig, la vârsta de 83 de ani, lângă fotografia tinereților sale,
purtând același șal portocaliu pe care l-a purtat pe străzile Florenței.
American Girl in Florence a rămas cea mai cunoscută fotografie realizată de Ruth Orkin. Iată și alte fotografii realizate în aceeași ședință foto improvizată pe străzile Florenței, având-o ca model pe o tânără pe care abia o întâlnise și căreia, de atunci, pentru tot restul vieții, i-a spus simplu: Jinx.
sursa:http://webcultura.ro/

19 comentarii:

  1. superba poveste... mi-au placut mult toate fotografiile, mai ales cea în care se amuza citind biletelul :)
    Asta este destin, nu-i asa? Doua tinere se intalnesc pe teren neutrau, pur si simplu intamplator si la distante enorme de orasele natale, simt ca se inspira, ca se plac si petrec cateva zile impreuna vizitând Italia, jucându-se de-a "fotograful si modelul" Rezultatul? Cele doua tinere intra in istoria artei fotografice, devin celebre prin naturaletea lor, prin siguranta lor de sine, prin originalitate si curaj.
    O poveste grandioasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. inca o dovada ca nimic nu e chiar ce pare a fi :)
      m-a atras din prima clipa povestea din spatele povestii acestei fotografii...iata ce inseamna sa ai curaj sa faci ce-ti trece prin cap, dar frumos!
      mi-a placut ca a pastrat salul...atat de colorat in alb-negrul fotografiilor :)
      recunosc ca imi plac foarte mult fotografiile alb-negru :))

      Ștergere
  2. Foarte interesanta istoria acestei fotografii, este inimaginabila ! Intamplarea, soarta...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ...curajul de a face ce-ti trece prin cap, dar la modul frumos, asa cum ii spuneam mai sus si lui Carmen :)
      oricum,Florenta nu poate decat sa inspire un artist...daca ai locul, omul si inspiratie...si nu ai un dram de noroc si talent...degeaba :))
      in acest caz...nu a fost cazul :))

      Ștergere
  3. nice! cu slit, fara slit, imi place mult prima fotografie care a surprins foarte bine reactiile spontane ale barbatilor la stimulul frumusete feminina.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. interactiunea barbati-femei, cea mai "vanata" ipostaza in mai toate timpurile :)

      Ștergere
  4. Fotografiile alb negru au intotdeauna ceva special, pentru ca fiecare spune povestea ei!
    Superbe toate fotografiile.

    RăspundețiȘtergere
  5. offf!
    ce ma bucur ca cand invat! cand aflu lucruri pe care nu le stiam...
    povestea e fantastica...iar imaginea face cat o mie de cuvinte... :)
    si celelalte imagini sunt frumoase! imi si imaginez ce bine s-au simtit fetele cateva ore impreuna prin Florenta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ooo...daaa!
      cu siguranta s-au distrat pe cinste, se vede asta :))
      nu stiu de ce, privindu-le asa in alb si negru am senzatia ca nu le-a atins timpul :)

      Ștergere
  6. O poveste extraordinara si o fotografie pe masura! Iata ca si o fotografie poate schimba viata!
    Dupa aceasta aventura banuiesc ca cele doua au ramas prietene. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ar fi fost pacat sa nu se intample asa...au "fuzionat" atat de bine :)

      Ștergere
  7. Frumoase imagini, frumoasa poveste!
    Si sunt ahtiat dupa imaginile vechi alb-negru...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si eu am o slabiciune declarata pentru ele :)
      fotografiile alb-negru mi se par atemporale...

      Ștergere
  8. Fotografiile alb-negru sunt mai percutante, în cele color se disipează mesajul. Inspirată fotografia celebră, dar nici celelalte nu sunt mai prejos. Interesantă poveste, ca multe dintre cele pe care ni le spui. Mulțumesc !

    Weekend plăcut, Pandhora ! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. orice imagine ar trebui sa spuna o poveste dar asta depinde si de privitor...de multe ori acolo unde unul vede un nesfarsit desert altul ne spune ca este fundul a ceea ce a fost candva o minunata mare :)

      cu drag Zina, ma bucur ca iti plac povestile :)

      p.s
      sa stii ca am inceput sa citesc Cronica de familie :)

      Ștergere
  9. iti multumesc, am zambit - fenomen rar. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sa inteleg ca Ursu vine de la ursuz? :D
      vad ca ai zambit a rade...o fi bine, o fi si mai bine? :)
      poate imi spui si de ce...nu stiu daca te-ai prins, sunt maxim de curioasa si scormonitoare :D

      Ștergere