marți, 15 iulie 2014

68 de ani de la prezentarea celebrului bikini: Micheline, singura femeie care nu s-a temut să se arate lumii aproape goală

Revoluţionarul costum de baie a fost prezentat lumii în urmă cu aproape 7 decenii, la 5 iunie 1946, la celebra piscină a hotelului „Molitor“ din Paris. Inginerul Louis Réard, „tatăl bikinilor“, ştia că se va isca un scandal monstru în momentul în care creaţia sa va fi arătată publicului. Acesta este şi motivul pentru care nu a putut găsi un model profesionist dispus să îmbrace sumara piese vestimentară.
Inginerul francez Louis Réard bănuia că lansarea sumarului costum din două piese va echivala cu ecoul unei bombe, aşa că şi-a botezat creaţia „bikini“ după numele atolului Bikini, parte a Insulelor Marshall din Pacific, care tocmai fusese bombardat cu prima racheta nucleară, în urma testelor desfăşurate de SUA.

Decis să profite de publicitate la maximum, Reard a croit primul bikini din numai 76 de centimetri de pânză de bumbac, pe care l-a imprimat cu articole de ziar, tocmai în dorinţa de a face legătura dintre invenţia sa revoluţionară şi actualitate.

Fostul inginer observase că doamnele şi domnişoarele care făceau plajă pe Riviera franceză îşi rulau partea de sus a costumelor de baie pentru a expune mai multă piele, în dorinţa de a se bronza uniform. Aşa i-a venit îndrăzneaţa idee de a „băga la apă“ vestimentaţia de plajă.

FOTO Louis Reard, „tatăl bikinilor“

Chiar dacă bănuia că noul costum de baie se va bucura de succes, Reard nu a reuşit să convingă niciun manechin profesionist să defileze în creaţia sa. Pe atunci, femeile purtau costume de baie care acopereau inclusiv buricul, iar Casa de Modă Reard venea cu o propunere considerată indecentă.




Singura care a acceptat provocarea lui Reard a fost Micheline Bernardini, o stripteuză în vârstă de 19 ani, dansatoare la Casino de Paris. Pentru a pune şi mai mult paie pe foc, lui Reard i-a venit ideea ca Micheline să pozeze cu o cutie de chibrituri în mână (foto sus), cutiuţă în care era introdus un bikini tocmai pentru a demostra cât este de mic.



Dansatoarea exotică a devenit vedetă la scurt timp după ce a apărut îmbrăcată în bikini. Micheline a fost bombardată cu aproape 50.000 de scrisori de la admiratori din lumea întreagă.

Norocul a fost că ideea lui Reard a fost prezentată într-o perioadă în care oamenii abia începeau să se bucure din nou de plăcerile simple ale vieţii, cum era o zi petrecută la plajă, după ani în care cel de-al Doilea Război Mondial făcuse imposibilă o astfel de distracţie. Oamenii tânjeau după un semn care să le indice că sunt liberi să se simtă bine, după cum a declarat editorul de modă Jamie Samet pentru Huffington Post.

Iniţial, bikini-ul a fost interzis de autorităţi pe plajele de Italia şi Spania, iar la prima competiţie „Miss World“, în 1951, organizatorii au anunţat că nu le vor permite concurentelor să defileze într-o astfel de ţinută. Bineînţeles, Vaticanul l-a catalogat drept „păcat“. Însă vâlva stârnită în jurul noului costum de baie a atras atenţia vedetelor, iar acestea au devenit cliente fidele ale Casei de Modă Reard.



Brigitte Bardot FOTO entertainingwallpapers.blogspot.com

Frumoasa Brigitte Bardot făcea furori câţiva ani mai târziu cu filmul „Manina, fata în bikini“, lansat în 1952, peliculă care a echivalat cu promovarea ei ca sex-simbol internaţional.

sursa:http://www.historia.ro/

17 comentarii:

  1. Interesant, pai da, numai o stripteusa se putea imbraca in asa ceva, bine ca a facut-o, a salvat multe femei de la calvarul acelui hidos costum de plaja dintr-o bucata. Zi faina sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  2. de ce nu ma mira ca Italia a interzis bichinii!!!:)
    ideea e ca nici azi nu prea vezi pe plaja doamne cu tanga, spre deosebire de Ro. si nici sani la vedere nu vezi decat fff rar...:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. serios?
      nu-mi imaginam ca italiencele sunt asa pudice :)
      probabil ca religia are aici un cuvant de spus...

      Ștergere
  3. ce vremuuuuri! :) superba întâmplare, nu m-am gandit niciodata la povestea care sta în spatele alegerii imprimeului! Ideea cu cutia de chibrituri este fulminanta! ;-D
    De la pudoarea exagerata ce caracteriza lumea anilor '40-'50 iata ca am ajuns sa traim si vremurile când spre exemplu Mallorca a impus amenzi usturatoare pentru a educa turistii: între 50 si 200 euro pentru cei care circula pe promenada plajei sau in oras îmbracat sumar - femeile cu doar un batic peste costumul de baie sau barbatii îmbracati doar cu panatalon scurt si cu bustul gol.
    Frumoasa era Micheline, dar mai ales BB! :-)
    te pup draga mea draga. O seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nici nu e de mirare ca au aparut excesele ca doar ne caracterizeza pe noi oamenii :))
      da, ideea cu imprimeul ziar a fost grozava completata de cutia de chibrituri, a fost o idee inedita si mai ales a venit exact la timp...restul nu mai e nici macar istorie :)))
      te pupacesc si eu draga mea draga! :*

      Ștergere
  4. interesant! astazi, multe nu mai poarta nici macar bikini...:)

    RăspundețiȘtergere
  5. Mi-a placut istoria din spatele bikinilor! :) Multumesc pentru info!

    Am mai scris, ieri, cateva randuri, dar cred ca s-a dus in eter, la propriu, acel comentariu - dar nu ma mir! :))) Razbunarea PC-ului!
    Oricum, nu era ceva important - brodasem pe tema interzicerii expunerii sanilor pe diverse plaje din lume...
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  6. Femeia e prin definitie o adevarata bomba...daca isi pune si un bikini poate declansa al treilea razboi mondial...
    Fara cuvinte...

    RăspundețiȘtergere
  7. Mie, drept sa-mi spun imi plac mai mult femeile in costum de baie intreg, far cred ca e din egoism si lene, pt ca daca eu as avea in jur o gramada de femei cu abdomenul dezgolit mie mi s-ar parea mai vulnerabile si m-as simti asa mai vigilent si obligat sa le sar in ajutor daca le ataca vreo furnica sau meduza sau, mai rau, un crab, dar asa daca le stiu aparate de o posibila platosa, chiar si textila, atunci pot si eu sa ma relaxez linistit pe plaja in vacanta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nici nu vreau sa ma gandesc ce te-ai face daca le-ar ataca cine stie ce animal marin mai fioros :))

      Ștergere
  8. Ia te uita ce triceps armonios are doamna din dreapta in imaginea a doua... m-am scurs pe jos ca prigatu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mereu te-am banuit de sensibilitati ascunse :))

      Ștergere
    2. E ok si tricepsul chiar daca e feminin, insa mie la doamna aia imi plac mai mult insertia latissimus dorsi pe coloana...alea intr-adevar sunt admirabile si ar fi astfel si la o femeie si la un barbat, efectiv nu se vad proeminentele osoase, plus postura e admirabila si nici muschii in sine nu sunt exagerati dezvoltati mai mult asa pe lungime decat latime. Cred ca e
      mai degraba balerina decat
      inotatoare. Nu pot sa sufar spinarile atrofic musculare cu
      omoplati si vertebre proeminente, insa nici latissimus dorsi exagerati de inotatori/inotatoare, (de body builders nici nu mai vorbesc). Eu cred ca am spatele chiar mai frumos de cand nu mai fac asa de mult inot, de exemplu.

      Ștergere