Sunca si oua, fasole, carnati, budinca, paine prajita cu unt, rosii,
ciuperci si o ceasca de ceai. Nu vorbim de un meniu pentru un bufet
suedez, ci de prima masa a zilei pe care Marea Britanie si-a
transformat-o in traditie si pe care a raspandit-o in toata lumea.
Probabil ca dupa normele moderne de nutritie, micul dejun englezesc e o
bomba calorica, plina de grasimi si proteine. De fapt, in ziua de azi,
englezii arareori mananca un mic dejun atat de consistent.
Toata aglomeratia de mancaruri care pot sa pice destul de greu la
stomac nu se mai serveste acum in fiecare zi, fiind rezervata mai ales
pentru diminetile de week-end si pentru meniurile din hoteluri si
pensiuni pentru turistii veniti sa guste din traditiile culinare
britanice. In multe localuri il gasesti nu numai pentru masa de
dimineata, dar si penrru cea de pranz.
Un meniu consistent pentru muncitorii britanici
Cum sa iti incepi o zi de munca fara o masa consistenta? Asa isi
spuneau, probabil, britanicii in era industrializarii, la mijlocul
secolului XIX, inainte sa plece spre fabrici, in zorii zilei. De pe
atunci meniul lor era cat mai bogat pentru a le oferi aportul caloric
pentru munca grea pe care o prestau. Acum, spre deosebire de ceea ce
exista in urma cu doua secole, doar 1% dintre britanici mai mananca un
mic dejun gatit, acasa.
Si pe vremea revolutiei industriale, dar si mai tarziu, masa de
dimineata a englezilor avea multe carnuri, dar celebrele "ham and eggs"
(sunca si oua ochiuri) au fost inventia unui emigrant in Statele Unite.
Spirit intreprinzator, Eduard Bernays a folosit alaturarea ingenioasa de
cuvinte in 1920 pentru a-si spori vanzarile de sunca. Si a argumentat
propunerea sa de "oua cu sunca" printr-un studiu facut cu ajutorul a
5.000 de medici care au recomandat un mic dejun consistent cu oua si
carne.
Variante de mic dejun pentru fiecare regiune a Regatului Unit
Varianta traditionala a micului dejun britanic este o imbinare a
tuturor meselor pe care irlandezii, scotienii sau galezii le iau
dimineata. Micul dejun britanic e mai mult decat carnaciori, oua ochiuri
cu bacon, fasole (asemanatoare cu iahnia noastra), fiertura calda cu
fulgi de ovaz ( un fel cu cereale fierte in lapte sau apa calda
indulcite) si cele cateva legume.
In micul dejun englezesc intra la fel de bine inele de ceapa prajite,
clatite, briose, omleta sau oua ochiuri in apa, budinci, legume (in
general cartofi si varza) ramase de la cina si rumenite bine in tigaie a
doua zi, chifle simple sau cu cartofi. E un adevart festin doar sa le
enumeri.
Fiecare regiune in parte are, insa, deliciile ei si preparate locale care personalizeaza micul dejun.
- In Scotia, masa de dimineata ar trebui sa contina ovaz fiert in lapte, chifle mici cu cartofi si prajiturele cu ovaz.
- In Tara Galilor, micul dejun are o delicatesea facuta din alge, fierte, pasate si transformate in piureu care este apoi prajit intr-o crusta de fulgi de ovaz.
- In Irlanda, pe masa ar trebui sa se afle celebra paine facuta cu bicarbonat de sodiu in loc de drojdie.
sursa: www.foodstory.ro
Eu nici cu pistolul in ceafa n-as putea manca fasole si carnati la micul dejun. Si nu pentru ca mi s-ar parea nesanatos sau mai stiu eu cum, pur si simplu n-ar intra :) Un pranz da, nu l-as refuza.
RăspundețiȘtergereera un meniu pentru muncitorul englez care astfel isi "incarca bateriile"pentru lunga zi de munca :)
Ștergerenoi ne multumim cu cafeluta de fiecare zi si ceva fulgi pe langa :))
Bombă calorică sau nu, arată tare bine și cred că aș putea încerca, să văd ce și cum .... :)))))
RăspundețiȘtergerein acest caz, astept concluziile :))
ȘtergereDesi imaginea e apetisanta, nu as putea manca asa ceva dimineatza...Deh, pentru ca nu am lucrat niciodata ca muncitor...britanic...Prefer meniul francez, acela cu cafea cu lapte si un croissant plus unt, ceva paine, etc...
RăspundețiȘtergereTotusi, ma rezerv sa consum cu placere fasole cu carnatzi la o ora matinala numai de Ziua Armatei (25 oct.) si de...Ziua Nationala (1 Dec.)...Si, eventual, daca partidele politice mai ofera cate ceva din cele de mai sus inainte de alegeri.Pana acum s-a tot oferit fasole cu..."ciolan", sper ca, in fine, "ciolanul" sa se termine odata si-odata si ss se treaca pe...carnatzi.Sa mai ploua si cu carnatzi ! :))) Gratis ! :)))
ooo....da, o delicioasa ploaie cu...carnati! :))
ȘtergereWow,ce arată în poză este un prânz adevărat,m-aș mulțumi cu ochiurile
RăspundețiȘtergerepentru micul dejun!
O zi minunată îți doresc,scumpo!
Cu mare drag te îmbrățișez!
eu as prefera un ou cu bacon si un carnacior dar nu ca cel din imagine, mi-ar placea unul uscat si picant, asta asa ca rasfat de w-end :))
Ștergerefacem jumate-jumate, ok? :)
RăspundețiȘtergeredeal! :)
ȘtergereSă emigrezi în Marea Britanie. ;)
RăspundețiȘtergeredoar pentru atat?! :))
ȘtergereCert este că meniul va fi consistent și ai cu cine să-l împarți. :)
Ștergeremie imi place cum arata....si cu siguranta nu as refuza! nu pot eu manca tot ce e acolo dar din toate cu siguranta ca as manca...:P
RăspundețiȘtergerete pup! :)
ce bine te inteleg! :))
Ștergerepup si eu! :*
:) eu sunt mai ciudata! micul meu dejun este o cafea neagra - fara zahar, fara lapte! Si daca prima masa este în jur de ora 11, mai beau înca o cafea, tot fara zahar si fara lapte. Apoi manânc un mar sau un altfel de fruct. Stiu, majoritatea vor sari sa spuna ca nu e sanatos... Eu însa asa traiesc de peste 30 de ani si Doamne mul'tam sunt sanatoasa (relativ vârstei pe care o am).
RăspundețiȘtergerePe la ora 14 manânc un sandwich sau o salata de legume cu oua si masline. Seara în jurul orei 18 as putea mânca o portie de fasole cu cârnat si sunca prajita :))))
Dar ai perfecta dreptate, pe timpul concediilor, micul dejun la hoteluri tenteaza cu multe si multe produse - si e bine asa, pentru ca in concediu trebuie sa iesim din rutina, sa facem totul un ic mai altfel :) Acasa nu fac niciodata cartofi pai dar de cateva ori pe an am pofta de o portie - chit ca stiu cat de nesanatosi sunt. La fel si cu Coca-cola :)
pup draga mea draga. O seara faina!
PS: sper ca ti-a trecut raceala ♥
important e sa e simti bine cu ceea ce manaci...
Ștergereeu, o perioada destul de lunga de timp mancam la micul dejun struguri si branza, pentru mine e micul dejun perfect, cafeaua o beau cand ajung la birou...acum sunt la dieta, asa ca, adio rasfat! :))
imi este putin mai bine dar nu foarte...sper ca ziua de maine sa fie mai buna...multumesc de gandul bun! :*
pup si eu, draga mea draga, somn usor! :*
Mie imi ajunge pentru toata ziua,acel meniu.Mai toata viata nu am mancat dimineata si acum cu greu,beau un ceai cu un sandwich sau o banana,pentru a putea lua medicamentele.Fiecare cum s-a obisnuit si cum sunt traditiile.Toate bune!
RăspundețiȘtergerefoarte adevarat!
Ștergerein plus ce are gust pentru un englez cu siguranta pe un plaestinian, de exemplu, il va face sa strambe din nas :)
o noapte buna iti doresc si eu, Floarea!
La cât sunt de mâncăcios şi pofticios, sunt întru totul de acord că de dimineaţă trebuie să mănânci ca lumea, pentru că-n restul zilei.... nu mai apuc să mănânc mare lucru. Decât seara, când ajung acasă. Aşa că, un "mic" dejun englezesc, cu ouă, fasole şi cârnaţi.... mi se pare tare OK! :-) Decât fast food, mai bine o fasole sănătoasă! Ha, ha!
RăspundețiȘtergereNumai bine, dragă Pandhora!
in acest caz, pofta mare, draga Alex! :))
Ștergereo zi...gustosa iti doresc! :)
Permite-mi sa adaug somonul afumat la micul dejun al scotienilor :) Eu am ramas cu obiceiul de a manaca uneori iarna porridge dupa ce l-am incercat in UK, dar in linii mari nu renunt la cafea si traditionalul covrig cu susan, pe are il iau de la brutarie in drum spre birou.
RăspundețiȘtergereaici dimineata se maninca bacon and eggs-cam ce ai scris tu acolo sau oribilul si hidosul porridge.Anyway bucataria enlgezeasca? Cea mai proasta din lume
RăspundețiȘtergere