luni, 16 februarie 2015

"Toate panzele sus" - O evadare imaginara din Epoca de Aur


Având la bază unul dintre cele mai frumoase romane de aventuri ale vreunui prozator român, pelicula „Toate pânzele sus” este cu siguranţă unul dintre cele mai iubite şi mai vizionate filme româneşti din toate timpurile.
Mini-serialul i-a purtat pe români, cu suspans şi umor, la bordul goeletei „Speranţa”, dincolo de graniţele ferecate ale regimului Ceauşescu, spre tărâmuri la care puteau doar să viseze. Totul a avut însă şi un „preţ” pentru actorii din distribuţia filmului; dar ce preţ colorat şi frumos: artiştii s-au ales pentru toată viaţa cu „porecle”. Ion Besoiu va fi pentru totdeauna căpitanul Anton Lupan, Sebastian Papaiani va fi confundat cu Ieremia, pe Gherasim nu ţi-l poţi închipui altfel decât întruchipat de Ilarion Ciobanu, Jean Constantin este cel mai convingător Ismail cu putinţă, Adnana va avea întotdeauna chipul actriţei Julieta Szönyi, George Paul Avram va fi pentru eternitate Haralamb, Cristian Şofron va rămâne Mihu, Ion Dichiseanu va fi, în memoria tuturor, Pierre Vaillant, prietenul cel atât de căutat, iar pe Spânu nici ca ni-l putem închipui sub altă înfăţişare decât cea a lui Colea Răutu.
Ţinând cont însă c-au existat şi alte cărţi şi filme de aventuri în România, o întrebare se ridică: de ce filmul lui Mircea Mureşan a avut acest succes imens? Pelicula realizată în 1976 urmăreşte îndeaproape călătoria imaginată în roman de Radu Tudoran – acesta ar putea fi unul dintre răspunsuri. Dincolo de acesta însă, şi foarte important, e faptul că filmului îi lipsesc cu totul elementele de propagandă comunistă. „Toate pânzele sus” respiră un aer de liberate, la care se adaugă exploatarea unor aventuri desfăşurate pe mare; în plus, pelicula brevetează ideea unei prime călătorii a unui velier românesc către Patagonia – Ţara de foc. E o poveste simplă, fără vârstă, scrisă într-un moment de graţie şi ecranizată sub aceleaşi auspicii divine.
Fonduri cât pentru şapte lungmetraje
Providenţial pare, de pildă, faptul căatunci când regizorul Mircea Mureşan a propus ecranizarea romanului, la conducerea secţiei de cinema din TVR se afla nimeni altul decât marele actor de comedie Geo Saizescu. Şi nu doar că regizorul a obţinut aprobările necesare pentru realizarea filmului, dar pentru cele 12 episoade s-au alocat fonduri cât pentru şapte lungmetraje şi o echipă tehnică de peste 100 de oameni.
Deşi pelicula prezintă aventurile echipajului român în numeroase locuri din Marea Meditereană şi Atlanticul de sud, filmările s-au desfăşurat la Constanţa, Sulina, Midia, unde directorul de imagine, Marcel Bogoş, a recreat porturile prin care trecea goeleta „Speranţa”. Ţara de Foc a fost „reconstituită” însă în Bulgaria, cu ţigani locali în rolul sălbaticilor alcalufi (locuitori indigeni ai Patagoniei, ce trăiesc în zona canalui Beagle – n.r.). Echipa de filmare, fără actori, a ajuns până în Brazilia, cu „autostopul”, folosind un mineralier, care oricum făcea drumul până la Rio. Pe traseu s-au tras cadrele exterioare din Istanbul, Atena, Pireu, Marsilia, Saint-Malo, Rio de Janeiro, cadre care au fost apoi inserate în film. Totuşi, câteva dintre secvenţele cu uraganul prin care a trecut corabia românească în film au fost autentice, echipa de filmare şi actorii fiind surprinşi de o furtună puternică destul de departe în largul Mării Negre.
Finalul, diferit de cel imaginat de Radu Tudoran
Cum a ajuns Ion Besoiu în rolul lui Anton Lupan? Mircea Mureşan a avut un cuvânt important de spus aici; aceasta, de vreme ce actorul şi regizorul locuiau împreună în perioada respectivă şi cei doi au putut clădi personajul principal exact aşa cum îşi dorea Mureşan. Chiar şi câinele Labuş (Negrilă din carte) a fost ales tot de acesta. După ce câinele dresat, „distribuit” iniţial, de culoarea menţionată în carte, l-a muşcat de mână, regizorul şi-a adus la filmări câinele de acasă, o corcitură fără nicio oră de dresaj. Lăbuş era, în schimb, inteligent, asculta şi executa orice rugăminte venită din partea stăpânului său.
La capitolul „modificări” intră şi finalul filmului, care nu corespunde cu cel al romanului. Nunta lui Anton Lupan cu Adnana şi finalul indecis, în care căpitanul primeşte biletul în care află că Pierre a naufragiat într-un loc necunoscut în mijlocul Atlanticului, nu se regăsesc în acelaşi mod în peliculă. Regizorul Mircea Mureşan alege un sfârşit ciclic: Anton Lupan primeşte biletul, îşi găseşte prietenul pe care îl căutase atât (puţin cam uşor, cam repede şi contrar mersului cărţii) şi rezolvă şi „socotelile” cu piratul Spânu. Finalul rămâne însă deschis pentru noi aventuri: o călătorie către celălalt capăt al pământului, însă lipsit oarecum de suspansul oferit de roman.
Ce nu ştiti despre „Toate pânzele sus”
Printre lucrurile mai puţin cunoscute de către marele public se numără faptul că, înainte de a scrie romanul ce stă la baza filmului, Radu Tudoran s-a retras la Brăila, unde a construit o corabie-velier, între 1945-1947, pentru a călători cu ea în jurul lumii. Pentru că nu a putut să-şi îndeplinească visul, autorul a aşternut pe hârtie isprăvile sale fictive, denumindu-le „Toate pânzele sus”. Un alt lucru mai puţin ştiut este acela că actorul George Paul Avram, care l-a întruchipat în film pe Haralamb, a fugit din România comunistă în 1987,din cauza represaliilor la care a fost supus de un important director din Ministerul Culturii de la acea vreme. Avram a fost repus în drepturile de cetăţean român abia în anul 2005.
În general, în lumea largă, filmele care au creat o puternică impresie publicului se aleg cu un mic muzeu, unde sunt exploatate turistic imaginile familiare acestuia, însă corabia „Speranţa”, construită de Marian Doboveanu (comandant căpitan rang III de marină), a sfârşit la fier vechi, fiind tăiată în bucăţi.
Filmul a început să fie difuzat de Televiziunea Română la 15 martie 1977. În anul cu pricina, „căpitanul” Ion Besoiu şi soţia lui de atunci locuiau la regizorul Mircea Mureşan. Dar cum casa acestuia se dărâmase la cutremur, stăteau toţi la Irina Petrescu. Acolo au văzut primul episod din „Toate pânzele sus”, o premieră tristă pentru cei care au investit mai bine de doi ani în filmări.
Povestea nu se încheie aici: călătoria goeletei „Speranţa” i-a inspirat pe Marius şi Cătălina Albu, care, la bordul velierului „Phoenix”, şi-au propus în 2009 să refacă traseul aventurilor parcurs de celebrul echipaj şi corabia lor. În prezent, „Phoenix” se află în reparaţii în Brazilia, după ce, atunci când se aflau la 800 de mile de destinaţia lor Ţara de Foc, randa (adică vela principală) s-a rupt şi motorul a început să cedeze; iar în anumite porţiuni ale ambarcaţiunii a apărut putregai. Echipajul se află acum – am putea spune – în aşteptarea unui Martin Stricland, un sponsor, care să îi ajute să ducă la îndeplinire traseul, până acum doar imaginar, al goeletei „Speranţa”.

sursa:www.historia.ro

14 comentarii:

  1. foarte interesant intregul articol, nu am stiut nimic in legatura cu filmul. Eu doar am ctit romanul si am l-am pastrat multa vreme pe raftul cu cele mai iubite carti. Bineînteles ca am urmarit si serialul tv - ai ai perfecta dreptate, actorii care au jucat rolurile principale au creeat si in mintea mea anumite asociatii :))
    Mâine voi cauta în biblioteca romanul, ce dor mi-ai provocat acum prin acest articol!
    pup draga mea draga ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. este unul dintre romanele pe care nu am vrut sa le citesc pentru ca am vazut filmul...
      filmul...sa spun ca l-am iubit as spune putin...asteptam cu nerabdare episoadele saptamnale, la un momentdat imi amintesc ca erau difuzate cate doua episoade...ce fericire, ce calatorie, ce dor aveam de a ancora in porturi, ce curiozitate de a vedea pestrita lume a altor meleaguri :)
      am revazut si in anii trecuti serialul, chiar si vara asta am vazut cateva episoade, bucuria este aceeasi...
      regeret enerom ca nu au pastrat corabia"Speranta"...cum au putut-o trimite la fier vechi??!

      pup si eu, draga mea, draga! :*

      Ștergere
  2. A fost, se vede clar, un film plin de aventuri ! Eu nu am vazut decat cateva videoclipuri pe YouTube. Cred ca a fost un film frumos. Exista multe filme frumoase pt copii si tineret si din URSS si RDG si din alte tari din fostul bloc comunist din perioada anilor 60-70. Mie cel mai mult mi-au placut ecranizarile sovietice din Jules
    Verne. Mi-au placut mai mult decat cele de la Hollywood unde se punea accent mai mare pe chestii interesante pt adulti, si copiii aveau un rol mai secundar. Cred ca partial a fost legat si de noile legi din studiouri care restrangeau munca copiilor, (nu mai era voie sa pui copiii sa munceasca ff mult, inclusiv in filme, era o chestie de legislatia muncii), adica au contribuit si niste factori administrativi, nu doar asa artistici de mentalitate sau perspectiva.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma rog, nici in Toate Panzele Sus nu prea apar copii, doar ziceam asa ca ma gandeam la Capitan la 15 ani in varianta sovietica plus comparativ la Copiii capitanului Grant varianta americana vs cea bulgareasca.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. chiar daca in Toate panzele sus nu apar copii, asta nu inseamna ca nu e un film pentru copii si adolescenti, el are legatura cu imaginatia, cu dorinta de a afla si a cunoaste, este intr-un fel sau altul tot o poveste...
      in fond, in Harap Alb apar copii, in Cenusareasa apar?, nu...dar asta nu inseamna ca nu sunt povesti, nu sunt intamplari imaginate pentru copii :)

      Ștergere
  4. Am văzut filmul și îmi amintesc cu drag cum toatră lumea vorbea despre aventurile eroilor preferați. Printre copii, cel mai popular a fost Ismail! :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nici nu avea cum sa fie altfel...era atat de pitoresc, simpatic si ghidus incat nu aveai cum sa nu-l iubesti :)

      Ștergere
  5. Dar la filmul Mihai Viteazul ai vazut propaganda comunista? ;)

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc pentru reamintire si pentru info inedite despre film si corabie si actori! :) L-am urmarit... Cred ca e singurul serial românesc pe care l-am urmarit vreodata "cap-coada" dar nu mai tin minte prea multe amanunte - poate ar trebui sa-l revad. Imi doream ca Adnana sa se marite cu Haralamb... Capitanul mi se pare prea batran pentru ea. :)
    Seara minunata sa iti fie! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si eu la fel cu toate ca si Anton Lupan m-a impresionat prin prestanta lui :)
      pup si eu, Diana! :*

      Ștergere
  7. O carte minunată şi un film care ne-a marcat copilăria unei întregi generaţii.Cu adevărat ne-a stârnit la maxim imaginaţia, închipuindu-ne cum o fi să străbaţi mările lumii, prin cele mai uimitoare locuri. Poate că unii aşa au devenit mai târziu... marinari.
    O zi minunată, dragă Pandhora! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sa stii...poate ca unii asa au devenit marinari :)
      un film, o carte care nu au varsta zic eu...mi-ar placea sa aflu parerea unui pusti de 14-15, mi-ar placea sa cred ca l-ar prinde povestea chiar daca prezentrul lor e atat de diferit ceea ce a fost al nostru :)
      o duminica perfecata iti doresc draga Alex! :)

      Ștergere
  8. cartea a fost romanul copilariei mele-am plins si am jelit cind maica mea mi-a aruncat-o la gunoi. Filmul a fost suprem si acum ma mai uit la el.

    RăspundețiȘtergere