luni, 2 februarie 2015

Top 5 cele mai prietenoase oraşe din lume

Digital StillCamera

Un zâmbet călduros din partea unei persoane de pe stradă sau un salut voios din partea alteia la intrarea într-un local te fac să te simţi mai aproape de casă atunci când te afli printre străini. Într- un top al celor mai prietenoase oraşe din lume, realizat cu ajutorul cititorilor „Conde Nanst Traveler”, capitala Irlandei se așează pe primul loc:
Dublin, Irlanda
Dublin este locul în care se găsesc cei mai prietenoşi oameni de pe planetă. „Cred că felul nostru prietenos de a fi are cumva legătură cu un complex de inferioritate. Încercăm să ne asigurăm în permanenţă că vizitatorii ne plac şi că se simt bine”, declară Martina Skelly, o locuitoare a capitalei irlandeze.
Dublin este unul din cele mai mici oraşe-capitală europene şi are o rată a infracţionalităţii foarte scăzută, oferind un sentiment de siguranţă. Localnicii sunt săritori şi vorbesc încet, aşa că turiştii vor fi „depistaţi” cu uşurinţă.
Siem Reap, Cambodgia
Mediul din Seim Reap este extrem de plăcut şi prietenos. „Te revitalizează, pur şi simplu. Cambodgienii au traversat vremuri grele, de război şi haos, însă acum trăiesc în pace şi stau bine cu banii, aşa că totul este nou şi interesant”, spune John McDermott, un fotograf american care locuieşte în Siem Reap în 2004.
Oamenii sunt liniştiţi, iar oraşul nu are o viaţă de noapte foarte dezvoltată. Este potrivit pentru cei care vor să scape de zgomot şi poluare fără să renunţe la energia regăsită în marile oraşe.
Auckland, Noua Zeelandă
Cel mai mare oraş din Noua Zeelandă este şi cel mai prietenos, majoritatea locuitorilor fiind imigranţi. „Oamenii vin de peste tot şi înţeleg ce înseamnă să fii nou, aşa că se poartă foarte frumos cu turiştii şi cu noii rezidenţi. Auckland oferă o mulţime de activităţi de efectuat în aer liber, iar asta ţine oamenii fericiţi”, a declarat Elle Armon-Jones, care s-a mutat din Marea Britanie în Auckland în 2003.
Auckland are cartiere pentru toate gusturile. Pe coasta de nord a oceanului Pacific se găsesc multe parcuri, fiind o zonă populară în rândul familiilor. Cei pasionaţi de sporturi extreme preferă să locuiască în vest, de unde pot ajunge uşor în sălbăticie. Cei care îşi doresc o experienţă urbană preferă Grey Lynn, Ponsonby, Parnell sau Mt Eden.
Charleston, Statele Unite ale Americii
Cu oceane, mlaştini şi râuri la fiecare colţ, acest oraş din Carolina de Sud are locuitori foarte voioşi. „În unele părţi, oraşe, nesimţirea este contagioasă. Trebuie să te lupţi pentru orice şi nimeni nu zâmbeşte. În Charleston este opusul. Chiar îşi când mergi să închiriezi o maşină te alegi cu un zâmbet. Aici se mută mulţi din oraşele mari, transformând oraşul într-unul creativ, cu deschidere spre artă”, povesteşte Michael Shemtov, care locuieşte în Charleston din 1996 originar din Israel.
Victoria, Canada
O destinaţie turistică importantă, capitala Columbiei Britanice este cunoscută pentru serviciile de top şi gazdele binevoitoare. „Chiar şi funcţionarii de la poştă sunt foarte prietenoşi”, povesteşte L Farrah Furtado, scriitare şi profesoară de yoga originară din Victoria. Britanicii s-au stabilit în acest oraş în 1843, iar influenţele englezeşti persistă şi astăzi.


sursa: www.turismistoric.ro

18 comentarii:

  1. Raman indiferent la acest sondaj de opinie in care pot interveni si alte criterii, marja de eroare si credibilitatea ca la un sondaj mai cunoscut noua de tip IRSOP (era sa scriu...SIROP...) Orasele prezentate sunt situate pe continente diferite si impregnate cu civilizatia locului, bastinasa sau de...import.Pana una-alta, sa credem totusi in rezultatele acestui top...
    Nu cunosc orasele de mai sus, poate nitel Auckland-ul care apare ca toponim in celebrul roman al lui Jules Verne "Doi ani de vacanta", citit acum vreo 50 de ani...Dar acum 10 ani, gratie Zeului Internet, mi-am gasit in Noua Zeelanda un vechi prieten de tinerete de care nu mai stiam de 30 de ani...De la el am poze si descrieri pe larg ale unor elemente de trai cotidian, de asimilare a strainilor si de istorie ancestrala a locurilor.Este fascinanta Noua Zeelanda.El m-a invitat sa ma duc, dar drumul fiind prea lung (cu trei avioane de linie), i-am spus ca, tara lui fiind la antipod, mi-e frica sa nu cad de pe Pamant, ei stand cu capul in jos fatza de noi, astia de aici...Si daca ii dau telefon sa- l prind seara acasa, trebuie sa formez numarul pe la 7...8 dimineata la noi, ca dupa aceea se culca...
    Asadar, eu as vota cu fascinanta N.Z. adica cu...Auckland !
    Cu vise placute pe marile si oceanele imaginatiei !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sondajul este realizat printre cititorii unei reviste asa ca, i-al ca atare :)
      oricum, orasele nominalizate au farmec si cu siguranta si locuitori prietenosi, conteaza mult o fata zambitoare...din pacate Bucurestiul nu sta pre bine la acest capitol...

      Ștergere
  2. Deși este doar pe locul cinci, mi-ar place să mă mut în Victoria, Canada. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu stiu cum e orasul Victoria din Canada, pot sa-ti spun doar ca in orasul Toronto oamenii sunt zambitori dar indiferenti :)

      Ștergere
  3. Siem Reap, pentru arhaismul impletit cu elemente moderniste.

    RăspundețiȘtergere
  4. M-aș muta în Dublin, îmi doresc vecini zâmbitori și săritori... ☺

    RăspundețiȘtergere
  5. Este fermecator acel colt rosu de strada! Cum sa nu fii amabil in asemenea decor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. totul arata perfect! :)
      cladirea de un rosu perfect, caldaramul cenusiu, flori proaspete la ferestre...idilic...dar adevarat :)

      Ștergere
  6. Acum câtiva ani, înainte de operatia pe cord a lui Helmut, planuiam ca din 2015 sa ne mutam în Cambodgia... Am vazut multe documentare si am citit foarte mul despre aceasta tara si într-adevar ni s-a parut locul ideal de a trai frumos si linistit. Nu am ajuns nici macar sa o vizitam... hm! Am renuntat la planuri, dar sunt convinsa ca tara este fermecatoare, atât ca relief, clima si cultura.
    pup draga mea draga :-*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. recunosc ca nu stiu mai nimic despre aceasta tara, dar o sa ma informez...
      eu sunt sigura ca la un moment dat va intra in planurile voatre de vacanta :)
      nu stiu, eu nu as pleca din Europa si daca ar fi sa plec peste ocean as faace-o doar pentru ca sunt ai mei acolo...
      te pupacesc si eu draga mea, draga! :*

      Ștergere
  7. Cred ca m-as muta in Dublin, cu toate ca nu au o clima foarte calduroasa, dar te cam saturi de mutrele acre din Romania.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. stii, ma gandeam la un moment dat, privind oamenii pe strada, ca in marea lor majoritate, au figuri triste sau ingandurate si imi ziceam, chiar asa de greu o fi sa zambesti macar un pic? sa nu mai privesti in pamant si sa te uiti in jur?
      si apoi am dat cu ochii de fata mea intr-o vitrina si am observat ca nici eu nu avem nici urma de zambet pe fata...
      mi-am zis atunci ca trebuie sa incerc mai intai sa zambesc eu cand sunt pe strada inainte sa ma gandesc sa-i pun pe altii la colt ca nu o fac.
      uneori imi amintesc...alte ori, nu :)

      Ștergere
  8. Mi-ar place sa vad cu ochii mei ,iar apoi sa decid are e cel mai prietenos oras.:)
    Pot visa macar...
    Pupici!

    Cateva zile nu am putut intra sa comentez.Ma gandeam ca e prea de tot sa te "pierd" si pe tine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. esti cea mai inteleapta :))

      si eu am avut anul trecut probleme cu platforma blogspot, a durat ceva dar s-a rezolvat...
      nu-ti face griji...nu scapi de mine :))

      Ștergere
  9. Ha ! Chiar acum cateva zile am citit alt top de cele mai prietenoase orase ale lumii insa cred ca numai Dublin si Siem Reap apareau si acolo si aicea, cealalta lista continand si alte orase gen Johannesburg (?!) si Chennai si mai era un oras din Oman, nu mai stiu care, capitala culturala a lumii musulmane...dar era pe bune nu era la misto, zau...despre Oman si Chennai chiar ca habar n-am, dar totusi Johannesburg ?! Cred ca poate criteriul prieteniozitatii era ca sunt ff dens populate insa totusi nu cu japonezi, sau ceva de genul asta...un top probabil made in China !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sunt sigura ca sunt multe topuri pe acest subiect, de altfel ofertant...
      eu una mi-as dori sa pot verifica personal :))

      Ștergere