Milioane de oameni isi incep ziua in acelasi fel, cu o ceasca de cafea.
Insa, pe cat de asemanatoare ar parea bautura care ne trezeste, fiecare
tara are propriile obiceiuri cand vine vorba de felul in care consuma
cafeaua.
Cafeaua este unul dintre cele mai cerute produse la nivel mondial si
nici pe timp de criza consumul ei nu a scazut vertiginos. Oamenii,
indiferent de continent, inca o apreciaza ca fiind un rasfat pe care
si-l pot permite, dar fiecare tara are propriul fel de a o savura.
Italia
Probabil ca nimeni nu face o cafea mai buna decat italienii. Desi nu
are culturi de arbori de cafea, Italia si-a capatat reputatia de tara a
cafelei bune. Asta pentru ca aici s-a nascut cafeaua espresso, un shot
de energie pe care il gasesti in orice local din peninsula. Indiferent
ca intri intr-o mare cafenea din Roma sau Venetia sau intr-o trattoria
de la tara, ai siguranta ca vei primi cea mai buna esenta a cafelei
tari, in portii mici.
Etiopia
Acesta este tara natala a cafelei, unde cafeaua se bea de mai bine de o
mie de ani. Cu o asemenea istorie nu e de mirare ca ritualul cafelei
este un devarat spectacol. De multe ori prajirea boabelor de cafea se
face chiar sub ochii clientilor. Procesul poate dura chiar si o ora,
timp in care gazda prajeste, macina si fierbe cafeaua.
Statele Unite
Americanii sunt criticati adesea pentru ca au facut din cafea o bautura
de duzina, pe care o poti cumpara de la orice tonomat, in orice
benzinarie sau la orice fast food de pe marginea drumului. Sunt, insa,
la fel de dependenti de licoarea cu cofeina ca si restul pamantenilor.
Numai ca in Statele Unite o vei gasi in combinate cu o multime de arome:
caramel, frisca, ciocolata, lichior de oua sau gust de prajiturele. Iar
imaginea oamenilor grabiti care cara in mana la prima ora un pahar de
carton acoperit cu un capac de plastic ce ascunde o mireasma
ademenitoare de cafea a devenit simbol pentru americani.
Turcia
Clima si temperaturile ridicate i-au facut pe turci sa iubeasca mai
mult ceaiul decat cafeaua tare, dar chiar si ei isi incep uneori ziua cu
o cafea. La Istanbul vei gasi in meniuri de la espresso si frappe pana
la cappuccino si latte. Adevaratea cafea turceasca, servita in cescute
mici este, insa, mai greu de gasit in Turcia moderna. Este cafeaua
fiarta la ibric sau facuta la nisip, cu zat gros si caimac, servita cel
mai adesea indulcita.
Irlanda
Cafeaua a devenit o adevarata distractie pentru irlandezi. “Irish
coffee” asa cum e cunoscuta in lume din 1940 este o cafea-cocktail
servita in barurile din toata lumea. Contine cafea, whiskey, zahar si
frisca. In mod traditional este o bautura pentru dupa cina, dar este
perfecta si in dimineatile reci pentru ca te incalzeste instantaneu.
Sunt si carcotasi care spun ca o astfel de bautura nu face decat sa
strice si cafeaua, si whiskey-ul.
Vietnam
Obiceiul cafelei a ajuns in Vietnam o data cu francezii in anii 1800,
iar localnicii i-au gasit repede interpretari locale. Pentru ca laptele
proaspat nu era la indemana oricui, la fel ca in Franta, vietnamezii
turnau cafeaua peste lapte condensat indulcit si o serveau cu multa
gheata.
sursa: www.foodstory.ro
Interesante info. :)
RăspundețiȘtergereCred ca americanii nu prea mai stiu care-i gustul cafelei...
Oricat de slaba (sau rea la gust) ar fi cafeaua numai gandul sa o beau cu zahar ma infioara! Iar gandul la a o bea cu lapte ma... demoralizeaza! :))) Imi place laptele dar nu in cafea!
Saptamana minunata sa iti fie!
eu sunt exact opusul tau :))
Ștergerecafeaua fara zahar si fara lapte e pentru mine un lichid amarui al carui gust nici macar nu reusesc sa-l simt :))
o saptamana faina iti doresc si eu, pup!
Este amuzant faptul că am citit despre cafea, aici, la tine, fix în timp ce îmi beam prima cafeluță a zilei! :)
RăspundețiȘtergereuluitor, si mie mi s-a intamplat la fel :))
ȘtergereM-ai facut sa inghit in sec.Nu mai beau demult cafea,dar uneori am mirosul in nas.O sa beau una mica,mica azi. O zi buna!
RăspundețiȘtergeresper ca ai servit cafeluta despre care spuneai, da? :)
ȘtergereInteresant articolul despre cafea,mulțumesc pentru cafeluță!
RăspundețiȘtergereÎți doresc o săptămână cât mai frumoasă,scumpo!
Cu tot dragul te îmbrățișez!
intotdeauna cu drag, Elena!
Ștergerepup! :*
Eu pot sa confirm doar ce am experimentat. in Italia am baut o super-cafea, dar mi-ar fi trebuit cam trei deodata ca sa nu zic ca am murdarit ceasca degeaba.
RăspundețiȘtergereIn Turcia, la o terasa, nu am reusit sa-l facem pe chelner sa inteleaga ce dorim noi de la el, in engleza in franceza, prin semne, nimic...Ori era prost ca noaptea, ori rau intentionat, ori nu auzise de cafea in viata lui, ca pana la urma am comandat bere desi noua ne sfaraia buza dupa o cafea. Toata lumea bea ceai la mesele vecine asa ca l-am iertat pe bietul muritor, poate nu intrasem unde trebuia :)
Si uite acum ma duc sa mai iau un supliment de cafea...
sper ca nu a fost un multiplu sortiment de cafea :))
Ștergerepentru mine cafeaua dulce, cu lapte si cateva patratele de ciocolata alaturi insemana elixir :)
Nu pot decat sa confirm, ca italienii se pricep la cafea :) Dar daca e sa bei o cafea rece, trebuie sa incerci un frappe facut dupa toate regulile artei, aici, in Grecia :) Si nu cumva sa ceri cafea turceasca :) Cafeaua la ibric, fiarta in nisip fierbinte, se cheama cafea greceasca :) Te imbratisez, Pandhora !
RăspundețiȘtergereinGrecia am baut o cafea delicioasa, groasa, cu caimac si aromata, o adevarata cafea! :)
Ștergerepup si eu!
Cândva a avut statutul de drog...
RăspundețiȘtergereacum e tot un drog, dar sub acoperire :))
Ștergere