Ca sa pastrez linia pe care am pornit acum cateva zile, linie a farmecului perioadei interbelice, revin cu un articol al lui
Azi vă invităm la masă, vă invităm să cunoaşteţi cam ce
mâncau bunicii noştri acum 80-90 de ani, cum arătau prânzurile şi mesele
de seară atunci, cam ce reţete şi meniuri ne erau recomandate şi nu ne
rămâne decât să constatăm că peste decenii, bucătăria tradiţională s-a
păstrat, prea multe noutăţi nu i s-au adus, ba din contră, multe dintre
preparatele obişnuite şi frecvente atunci, ca vânatul , peştele calcan,
sau salata de raci, azi sunt rarităţi, specialităţi, lux!
Oricând reţetele de atunci, prezente aici în reproduceri din
publicaţiile vremii, pot fi şi azi surse de inspiraţie şi răspuns la
întrebarea ”azi, ce mai gătesc?” Deci, poftă bună!
O pagină întreagă de ziar (foto 1) e consacrată
deliciilor culinare pentru luna octombrie. Luna în care sezonul de
vânătoare e deschis şi preparatele de vânat erau la mare preţ.
Amatorii de specialităţi din carne de iepure sunt sfătuiţi “să
desprindă blana, trăgând-o de la coadă spre cap, întorcând-o pe dos ca o
mănuşă şi cu un cuţit se scot dinţii şi ochii”, se fezandează carnea cu
tot felul de mirodenii şi legume, se lasă la rece câteva ore şi astfel
pregătită şi împănată cu usturoi e numai bună de friptură.
Pregătirea prealabilă a cărnii de iepure ajută şi la prepararea altor
apetisante feluri cum ar fi iepure cu măsline sau papricaş de iepure,
reţetele fiind detaliate chiar şi la sosul pentru vânat.
Toamna se fac şi dulceţuri, gutuia fiind de bază, dulceaţa şi
pelteaua au şi ele reţetele lor, inedită fiind cea pentru dulceaţă de
gogonele!
Cum arată un meniu zilnic şi cum poate puţini şi-l permiteau, dar în
fond destul de simplu, aflăm dintr-o rubrică în care ni se sugerează o
masă de prânz compusă din: primul fel-jumări cu pătlăgele, vinete şi
roşii, felul doi-friptură la tavă, desert-papanaşi prăjiţi.
La cină avem bame greceşti şi soufle de conopidă.
Un meniu cu adevărat modern şi sănătos e cel prezentat în reproducerea de mai sus (foto 2),
unde pentru un prânz avem: salată de orez, calcan rasol cu sos de
capere, crochete de ţelină, brânză, tartelete de dulceaţă. E remarcabilă
minuţiozitatea cu care sunt prezentate reţetele pentru rasolul de
calcan şi sosul de capere, oricând aceste recomandări fiind valabile şi
astăzi.
Mai e şi farmecul formulărilor, exprimarea poate azi ni se pare uşor arhaică, dar sigur inedită!
Prânzul, considerat masa principală a zilei, avea întotdeauna felul
unu, felul doi şi desert, chiar se respecta această regulă iar cei mai
în vârstă pot confirma acest lucru.
La ocazii, o mostră de dejun simplu şi accesibil multora e şi cel redat în foto 3, unde carnea de miel nu credem că era neapărat un lux atunci, iar reţeta pentru cornurile de migdale e bine s-o reţinem.
Nu putem vorbi de bucătărie, de preparate culinare, de reţete, fără să nu amintim de Sanda Marin,
cea care a scris faimoasa “Carte de bucate” lucrare apărută în
anii ‘30, mai precis în 1936 şi care cu siguranţă a inspirat
pe autorii rubricilor gastronomice din acei ani, iar noi îi reluăm pe
acest blog aşa cum foarte multă lume din ziua de azi deschide paginile
celebrei cărţi, apărută între timp în multe alte ediţii. Autoarea, Sanda
Marin (foto 4) pe numele ei adevărat Cecilia Maria
Simionescu provenea dintr-o familie distinsă, de autentici intelectuali,
poseda o educaţie deosebită şi în momentul când s-a hotărât să scrie
acest veritabil tratat de gastronomie, n-a avut în minte decât un
singur lucru, să demonstreze că a găti e o artă, artă culinară!
Foto 5, reproducerea unei alte pagini de revistă, vă
lăsăm plăcerea să descoperiţi singure farmecul bucătăriei de odinioară,
bucătărie tradiţională şi actuală în acelaşi timp.
sursa: www.eva.ro/nostalgia-news
Ce ne-am fi făcut noi fără ”sandamarinul” din sertarul bufetului din bucătărie?! Era ca o ”Biblie” a bucătăriei, nu se gătea nimic fără cartea Sandei Marin! Dar ce lux pe interbelicii noștri, ia uite ce delicatese au aici: raci, calcan, migdale, iepure, asta da mâncare! ;)
RăspundețiȘtergereFrumoasă postare, Pandora! O seară la fel de plină de bunătăți! ;)
multumesc, Mirela, pentru mine este un adevarat regal intalnirea cu parfumul bucatelor de odinioara...
Ștergeresunt sigura ca nu toata lumea isi putea permite la vremea aceea ca si la vremea aceasta, astfel de bunatati dar cred ca asta nu le stirbeste farmecul, as zice ca dimpotriva...
bunica mea care era nascuta in 1910, imi spunea ca si cel mai sarac om putea sa-si cumpere carne ieftina din piata ca sa faca o mancare gustoasa si satioasa de pus pe masa...
cat despre Sanada Marin, stiu foarte bine ce spui, nelipsita era si in casa noastra :)
o seara plina de amintiri gustoase iti doresc si eu, Mirela! :)
wow! esti fenomenala! unde Dumnezeu descoperi tu minunatiile astea?! hmmmmm ce de bucate delicioase! Sos de capere obisnuieste sa faca Helmut - dar sincera sa fiu, pâna la el nu gustasem niciodata! Crochete de telina zau ca ma tenteaza - oooooo ce pofte mi-ai facut! Prajiturele si covrigi... wow! superbe paginile astea! le voi copia si eu, daca-mi permiti.
RăspundețiȘtergereTe pup draga mea draga. O seara perfecta sa ai!
te rog, chiar, de abia astept sa incerci cate ceva de aici si sa-mi povestesti cum ti-a reusit...
Ștergerecred ca voi face si eu jumarile cu patlagele vinete si rosii dar la vara, saptamana trecuta in schimb am pregatit bame dupa reteta de aici, reteta care este aproape identica cu cea pe care o folosea bunica mea...
e drept ca bamele au fost congelate dar mancarea a iesit grozav de buna :)
ma bucur ca iti plac aceste articole, saptamana asta voi posta doar articole in genul asta, sper ca nu voi deveni plictisitoare dar o sa risc pentru ca este o adevarata bucurie pentru mine sa ma intorc la vremurile despre care imi povesteau bunicii mei :)
pup draga mea draga, o seara minunata iti doresc si eu! :*
Vecina mea,de varsta mamei,are cartea Sandei Marin si, Doamne,multe mai stie sa faca!
RăspundețiȘtergereTu ai adus multe idei pentru vesnica mea intrebare dupa ce spal vasele,seara...Maine ce fac de mancare?:)
uite ca am reusit si eu sa fac o fapta buna :)
Ștergeredaca preparatele de aici te inspira, e minunat, spor si sa ne povestesti ce ai facut :)
eu am un exemplar al Sandei Marin, editat un an înainte de a ma fi nascut eu :)) La sfârsitul cartii, sunt prezentate meniuri pentru fiecare saptamâna din luna! bineînteles ca retetele se regasesc toate în cartea de bucate, nimic nu este scris auíurea! Am lipit-o si relipit-o, paginile sunt maronii si colturile cam zdrentuite... deh, nici Sanda Marin nu a ramas fara riduri :))))
Ștergeredelicioase "riduri" fara doar si poate :)
Ștergereevident ca avea si bunica mea o Sanda Marin, la un moment dat a cumparat o editie noua a acestei carti si am avut neplacuta surpriza ca retetele ei sa fi fost schimbate...
imi amintesc si acum ca am citit despre snitelele din parizer, reteta "comunista" brrr....
dupa 1989 a fost reeditata cu retele originale....
Excelent articolul! Mie-mi plac "povestile" din vremurile pe care nu le-am trait. :) Imi place sa-mi imaginez cum traiau inaintasii nostri! Dar n-as putea jupui un animal - cat de mort ar fi acesta!!!
RăspundețiȘtergereIntr-o zi, cu ani in urma, am "transat" un pui... Am fost intrebata daca nu cumva am dat cu el de pamant aruncandu-l de pe bloc - asa era de ciopartit... :)
Desi nu prea ma descurc in bucatarie atunci cand ceva imi place in mod deosebit ma straduiesc mult si... imi iese destul de bine! :) Prea curand nu voi uita aventura (din bucatarie) cu "imamul care a lesinat". Nici cei care au fost prezenti nu vor uita curand! :)
Saptamana minunat sa o petreci! Pupici cu drag!
mi-am amintit povestea "imamului..." :))
Ștergereeu zic ca merita o noua incercare, si el, si tu :)
te pupacesc si eu :*
mereu am spus ca cine n-are sanda marin, sa faca bine si sa-si cumpere...
RăspundețiȘtergeredin cate am gustat cu ochii pe-aici, ma gandesc nu la "pofta buna", pandhora, ci mai degraba la "poftiti bine" ...:)
bine ca nu sunt singura pofticioasa :))
Ștergereexact despre asta vorbeam eu cu mine in dimineata asta: eu ce mai gatesc!?
RăspundețiȘtergeresi cand colo, uite ce minunatie gasesc la tine....
covrigii aia mie mi-au atras atentia....:P
te pop!
perfect, astept sa-mi povestesti ce ai pregatit :)
Ștergeresi mie mi-au atras atentia dulciurile, recunoasc :))
te pupacesc si eu :*
Mi-am notat sosul de capere si retetele de pesmeciori. Parca as citi retetele din revistele bunicii. Chiar si in revista Femeia la inceputuri, prin anii '50 erau rubrici cu retete interesante. Eu le am decupate si le pastrez intr-un dosar cu retete vintage.
RăspundețiȘtergereBamele imi plac si mie foarte mult si le gatim ca si fasolea verde, cu sos de rosii, ceapa si partunjel, uneori adaugam morcovi si cartofiori noi. Intr-o vara, fiind in concediu in Messinia, am mancat cele mai bune bame. Am cautat bucatareasa, sa-mi dea reteta. Am aflat ca ea le prajea usor in ulei de masline, dupa care le punea la cuptor cu ceapa si rosii proaspete. O bunatate !
o sa tin minte reteta pentru la vara cand voi gasi in piata bame proaspete, cele congelate nu pot fi prajite, oricum, suna delicios, multumesc ca mi-ai impartasit reteta :)
ȘtergereInteresant. Pofta buna :)
RăspundețiȘtergeremultumesc, recunosc, nu pofta este cea care imi lipseste :)
ȘtergereSi chiar daca au trecut atatia ani tot nu le-am gatit pe toate si tot ne intrebam ce sa mai gatim. :)
RăspundețiȘtergereadevarat, vinovate sunt obisnuintele pe care le avem, noroc ca ne mai loveste inspiratia uneori :)
ȘtergereAiaiaiaiai, ce bine mancau oamenii! :))))
RăspundețiȘtergeregustos si mai mult sau mai putin sanatatos :))
ȘtergereSi bunica avea o carte Sanda Marin, insa ea nu prea o folosea, dar mie imi placea sa o rasfoiesc. Bunica mi-a zis ca ei cand erau mici in perioada interbelica, desi nu au simtit lipsa de mancare, totusi nu mancau carne decat duminica, iar vinerea mancau peste, si doar daca era o sarbatoare mai mancau carne inca o data pe saptamana. Si am vorbit si cu o doamna daneza cam de varsta mamei mele, si mi-a zis ca ea cand era mica, deci destul de mult dupa razboi, desi nu erau o familie saraca, doar asa o familie obisnuita, tot asa mancau carne numai o zi pe saptamana si in alta zi peste, si in rest mancare de cartofi sau alte legume, si cam asa mancau totii danezii obisnuiti chiar si mai inainte, si in vremea razboiului.
RăspundețiȘtergerecred ca fiecare familie avea obiceiurile ei alimentare dar masa mai importanta si cu belsug de carne era masa de pranz, duminica.
ȘtergereNu stiu daca mi-a aparut comentariul sau a fugit in Spam, pt ca nu a aparut chestia aia pe galben despre comentariul fiind la moderat.
RăspundețiȘtergerea aparut comentariul dar ceva se intampla, si comentariile lui erys au ajuns de cateva ori in spam....
ȘtergereSuper postare,am savurat-o de la început până la sfârșit !
RăspundețiȘtergereMulțumesc
cu drag :)
Ștergereda, sanda marin nu a lipsit nici de la mine, ce minunate retete gaseai in ea
RăspundețiȘtergereasa-i? :)
Ștergere