miercuri, 23 iulie 2014

Bordel în anii 1930: «Noaptea întreagă se socoteşte 2 Numere"

Cuvântul "prostituţie" ne duce azi cu gândul la "peşti" afacerişti şi fetiţe zgribulite la marginea şoselei cu aspect de amărăciune, aşteptând clienţii obscuri să le umple norma zilnică. Dacă astăzi este un subiect controversat şi de multe ori tabu, în Bucureştiul interbelic prostituţia era acceptată şi chiar sprijinită de autorităţi.

„Nu era sector al Bucureştiului care să nu aibă câte cinci, şase bordeluri în perioada interbelică", ne spune istoricul Adrian Majuru. Prostituatele mai stilate îşi făceau meseria în stabilimente de lux de pe bulevardele Elisabeta sau Ferdinand, la Crucea de Piatră ori în propriile apartamente, însă multe îşi căutau clienţi prin hoteluri, magazine sau teatre.

Primele case de toleranţă sau case cu felinare roşii, au aparut în România la începutul secolului 20, cu toate că prostituţia se practica, evident, de dinainte.

Pe abonamentul la bordel existau indicaţii clare: NB (nota bene) Duminică şi Sărbători visitele se primesc numai dimineaţă din cauza aglomeraţiei.


Spre deosebire de evul mediu, unde practicantele erau aspru pedepsite (li se tăia nasul sau erau ucise), în epoca modernă s-a produs o schimbare de mentalitate care a făcut ca această "meserie" să nu mai fie condamnată, ci mai degrabă acceptată, legal sau doar tacit, ca un rău necesar.

"Fetiţele", înregistrate la poliţie

In anii 20, femeile care se îndeletniceau cu această meserie erau, cel puţin teoretic, obligate să se înregistreze la poliţie şi să meargă lunar la un control medical. În cazul prostituatelor din bordelurile cu felinar roşu, acest lucru era respectat, însa ele constituiau mai puţin de o treime din numărul total al "grizetelor" (aşa erau numite) de la acea vreme.

"Fetele" se distingeau prin tulpane (cele care lucrau în bordeluri) sau pălării excentrice (cele care lucrau pe cont propriu) şi erau în toate cazurile protejate fie de câte un personaj sus pus, fie de către diverşi indivizi care încheiau înţelegeri cu matroanele. Purtau denumiri amuzante precum "Cur de Fier", "Lia Magazia" sau "Napoleon" şi locuiau în aceeaşi clădire în care îşi aveau "locul de munca", o mare parte din câştiguri fiind rezervată pentru plata cheltuielilor de întreţinere şi chirie.

Autor: Ionuţ Cristian Ungureanu
sursa: http://www.historia.ro

15 comentarii:

  1. O pagina din istoria Bucurestiului, mai putin cunoscuta. Din cele mai vechi timpuri si pana in zilele noastre, nu a existst oras mare -astazi capitala de tara, in care prostitutia sa nu fi existat. Si atunci ca si acum, in acesze cercuri se intampla des sa fie implicate cele mai dubioase afaceri - excese de alcool, droguri si crime. Si atunci ca si acum, aceasta categorie sociala traieste la marginea legalitatii si isi adapteaza "ofertele" dupa gustul clientelei. Pedofilia este una din cele mai groaznice "boli" aparute in aceste case.
    O tema interesanta ai ales pentru azi, cate nu se pot spune! Cate romane si cate filme nu au folosit de aceasta tema si inca nu stim exact ce se petrece si cum este este organizata aceasta "munca" :)
    Te pup draga mea draga. Sa ai o zi minunata! :-*
    Te pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, exista aceasta latura mai mult decat mizera a acestei profesii si de eradicat sau de acceptat la unison necesistatea existentei ei va fi greu spre imposibil...
      sunt cu adevarat crunte povestile de viata a unora dintre cei care o practica...
      la acest articol am vrut sa vad partea amuzanta si in acelasi timp bine pusa la punct a acestei afaceri...ideea unui abonament pentru serviciile unei prostituate m-a facut sa zambesc dar, cel putin din articol reiese ca lucrurile functionau intr-un anume fel, firesc...
      oricum, mereu am spus, daca nu ar exista cerere, cu siguranta oferta nu si-ar mai avea sensul...

      pup si eu draga mea draga, se apropie w-end-ul asa ca...! :*

      Ștergere
    2. Imi permit sa nu fiu de loc de acord cu afirmatia, "Pedofilia este una din cele mai groaznice "boli" aparute in aceste case"...desi e posibil ca s-a vrut sa se spuna altceva decat pare a comunica acea afirmatie asa la prima vedere, poate se voia un comentariu chiar util impotriva exploatarii, insa a iesit total aiurea, si cred ca a fost in primul rand o greseala de exprimare in graba. M s-a parut o exprimare de fapt impermisibil de lejera, care lua prea usor niste chestii realmente groaznice, un fel de eufemizare de fapt gratuita, desi probabil inadvertenta, a unor definitii, din cauza careia de fapt ignoranta si posibilele efecte adverse si nocive chiar se pot perpetua. Adica in cuda intentiei bune, zau, asa se ajunge in iad, si pe mine persnal m-a deranjat mai ales venind de la o persoana feminina care e si matura, si are si experienta de mama, si e si inalt educata. Pt ca eu chiar am sperante in oamenii maturi si in cei care sunt parinti chiar si mai mult, ca ei sa stie sa indrume corect pe altii, inclusiv sa dea exemplu de tinuta riguroasa atunci cand se exprima in public despre pericole reale pt copii reali.

      Insa am inteles ca intentia era buna, si ca exprimarea a fost total inadvertent gresita, mai ales utilizarea absolut nefericita a cuvantului "aparut", care pare a indica o geneza, sau, mai rau, dat fiind ca s-a folosit cuvantul boala, chiar si daca in ghilimele, acel aparut poate indica o posibila etiologie. Ceea ce totusi, zau, pt cineva care stie lb germana la nivel fluent conversational, mie mi se pare absolut ceva ff neglijent, ff neglijent, pe bune.

      Insa nu trebuie sa va speriatii de mine, ca eu devin ff nervos daca e vorba de pericol fata de copii. Ca sa incerc sa inchei totusi pe un ton mai impaciuitorist, deoarece ne aflam intr-un salon de oameni civilizati si bine intentionati, dupa parerea mea, pot spune sincer ca daca eu eram von Trapp dn Sunettul Muzicii si aveam eu personal raspunderea a 7 copii, zau daca nu incepeam sa fac militarie si cu Maria si cu Baroneasa, plus le puneam sa lucreze asa in echipa pereche fata de copii, plus le obligam sa vina la niste cursuri tinute de mine alaturi de maica stareta superioara de la manastire, si le dadeam si examene inopinate de verificare a cunostintelor, cu intrebari capcana extra-curriculare !

      Ștergere
    3. draga Rudolph, duci lucrurile intr-o directie care isi pierde sensul...
      sigur, eu nu te pot impiedica sa vezi ce vrei tu sa vezi intr-un comentariu, totusi, ceea ce a scris Carmen este foarte clar si face referire la un fenomen crunt, indiferent de formele de exprimare de care putem sa ne legam la nesfarsit...
      cred ca acest adevar e singurul care conteaza.
      stiu ca tu ai un stil care pe mine personal ma amuza pentru ca esti inteligent, curios, ai un umor fin si o baza solida de cunostinte dar cu toate astea nu esti un "guru" care le stie pe toate si ale carui "sentinte" pot fi luate ca punct de reper :)
      apreciez ca citesti nu doar articolul ci si comentariile care de multe ori sunt chiar mai interesante decat articolul! :)

      Ștergere
    4. Insa totusi nu cred ca se poate argumenta serios ca "pedofilia a aparut in casele de toleranta". Pe mine m-a bagat de-a dreptul in panica o asemenea afirmatie de la o persoana totusi serioasa si super-cert cultivata si inteligenta. (Desi, repet, cred ca voia sa spuna altceva, nu asta. Dar oricum, am devenit momentan deosebit de nervos pt ca nu ma asteptam la asa ceva.)

      Ștergere
    5. da, e posibil sa fi vrut sa spuna altceva, cu siguranta pedofilia nu a aparut in casele de toleranta, acest aspect doar Carmen il poate lamuri...
      nu cred ca e cazul ca acest schimb de opinii sa-ti creeze aceasta stare de disconfort dar...tu simti ce simti ca simti...

      Ștergere
  2. Ho, ho, Bucureştiul de odinioară era renumit pentru stabilimentele de acest fel. Filmul "Crucea de piatră" ilustrează o pagină din acest capitol. Din păcate, această ocupaţie a fost mereu amestecată cu tot felul de alte aspecte obscure şi periculoase, de la periferia societăţii. Nici astăzi nu este diferit.
    M-au amuzat poreclele protagonistelor celebre de atunci. Probabil că îşi meritau din plin epitetele... "de fier"! :-)
    Numai bine, dragă Pandhora. Te felicit pentru aceste pagini inedite din istoria Bucureştiului, pe care ni le aduci aici.
    O zi frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, chiar este un film foarte bine facut mai ales ca surprinde soarta prostituatelor atunci cand s-a facut trecerea la regimul comunist...

      aprecierile voastre ma bucura, nu pentru mine, ma bucura faptul ca va incanta aceste povesti care fac parte, si ele, dintr-o altfel de istorie, cea de fiecare zi ....

      Ștergere
  3. Foarte interesant, se facea care va sa zica abonament, pai poate era mai bine atunci pentru cele care practicau aceasta meserie, se facea totul mai cu mult stil...Acum deja am ajuns la prea multa decadere!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. adevarat, lucrurile aveau un anume stil dar cu siguranta asta e partea "frumoasa" a ceea ce insemna viata de prostituata...

      Ștergere
  4. Si in provincie in perioada interbelica erau case de toleranta. Am aflat cu stupoare ca vecinele din copilarie (3 babe) au fost dame de acolo. Sfarsitul a venit cu perioada comunista, cand toate (aproape) au fost culese si duse in fabrici de confectii / etc (vezi istorioarele de la Apaca).

    Si astazi mai exista case de prostitutie, la fel, protejate si tolerate de sus. Din pacate, fetele nu sunt inregistrate la politie, si raman undeva in afara legii. Nu au drepturi, sau nu si le cunosc, lumea din zona fiind cea interlopa, cu bani castigati fara munca, si fara respect. Mai ajung ele pe la urgente datorita agresiunilor ...

    Acum ceva ani am citit un interviu, o ziarista a discutat cu 2 prostituate. Una de lux si una de pe centura. Cea de lux era pe cont propriu, studenta, clientela formata din cateva persoane (in special domni de afaceri) care o sunau periodic - practic o dama de companie, insotindu-i si in deplasari etc. Era constienta si decisa cand sa se retraga din afaceri, o speria momentul cand trebuia sa isi caute serviciu pe 200-300 euro, cand ea castiga atata intr-un weekend...
    Cealalta insa...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multe dintre prostituate au fost obligate (ca sa nu-si piarda libertatea) sa-si continue meseria in paralel cu cea de la "lumina zilei" si sa informeze Securitatea despre ce aflau din gura clientilor lor...
      cat despre povestea celor doua...aur si cenusa si multa durere cel putin pentru una dintre ele...

      Ștergere
    2. Ma intreb care domn de afaceri ar fi dispus sa plateasca 200-300 de Euro per studenta/zi weekend cand se poate deplasa ici colea in RFG cu 60 de Euro drumul si sa beneficieze de meniul de bufet (real) cu pret fix 60 Euro pt cate studente doreste sau poate per ziua respectiva de weekend in acea incinta (plus desigur inca vreo 40 Euro consumatia de alcool local), plus studente la alegere, daca prefera neaparat, si din Romania, plus care muncesc mai cu spor chiar daca per venituri ceva mai mici, insa cu promisiuni de concediu, pensie, beneficii, etc (e inca in lucru, insa de aia a si scazut pretul si s-a organizat si meniul de bufet accesibil, din cauza ca sunt mai multe studente
      interesate). Zau, ce naiba, aia cu 200 per weekend e vrajeala de recrutare pe model piramidal Avon, cu acea studenta traind de fapt din recrutare pt domnul de afaceri nu din servicii sexuale pt el...insa intr-adevar acum din cauza scaderii preturilor, ofertei supraabundente, cererii inca relativ scazute, are dreptate sa se ingrijoreze, ca mai e putin si de la 900 de Euro pe luna risca in mod destul de teal sa sjunga la numai 300. Zau, cred ca nu ati fost la curent cu consolidarile din sectorul lucratorilor de sex din ultima decada plus cu diversele initiative de a-i baga la fondul de pensii...totusi au trecut destul de multi ani chiar si de la anii 80 daramite de la anii 30 in economia UE.

      Ștergere
  5. pana si abonamentul imi confirma (ce zic unii si altii) ca plata pentru fetite se face neaparat anticipat... :)
    abonament!? foarte interesant! nu as fi crezut... :)
    despre porecle am am auzit. exista si azi doar ca se numesc nickname-uri...
    zi faina la tine!

    RăspundețiȘtergere