Am promis ca voi reveni cu continuarea articolului despre numele
cartierelor din Bucuresti...
Nume mai vechi sau mai noi,toate fac parte din trecutul orasului nostru si cred ca este interesant sa stim de ce se numesc asa si nu altfel :)
Ghencea
Numele mahalalei Ghencea apare in anul 1852 pe harta realizata de catre maiorul A.Borroczyn.Constantin C. Giurescu considera ca numele de Ghencea ar fi originar din neamul boierilor Burnazesti, ctitori ai Bisericii Ghencea (1820).Zapisul din 16 iunie 1853 spune: "mahalaua biserica Ghencii ce-i zice si Lupesti"...
Lipscani
Strada Lipscani a fost prima strada mentionata in documente, la 1589, fiind numita"Ulita cea Mare de langa Curtea Domneasca". Numele strazii, de origine germana, a venit la noi prin filiera rusa, fiind derivat din cuvantul Lipsca (Leipzig), la care s-a adaugat sufixul -an.
Militari
Militari este numele fostei comune de la marginea Bucurestiului devenita cartier dupa1950. Terenul a fost acordat rezervistilor razboiului din 1877 din fosta mosie Cotroceni si Boja.
Primaverii
Cartierul Primăverii nu este, aşa cum s-ar putea crede, unul vechi. Practic, la începutul secolului XX, el nici nu exista. Locul pe care se află acum cartierul era în afara Bucureştiului . Era o suprafaţă de teren numită Grădina Bordei, fostă proprietate a paharnicului Constantin Hrisoscoleu, care i-a dat grădina fiicei sale,Caliopi, ca zestre, la căsătoria cu Petrache Poenaru. Acesta i-a vândut apoi moşia lui Constantin Lecca. Grădina Bordei a rămas în posesia acestuia până în 1937, când afost integrată ansamblului Parcului Naţional, creat de regele Carol al II-lea.În secolul al XIX-lea, actualul cartier Primăverii era un loc de picnic, unde bucureştenii ieşeau la iarbă verde. La sfârşitul secolului al XIX-lea, o parte a Grădinii Bordei a devenit Parcul Jianu, pe amplasamentul căruia a fost construit mai târziu Cartierul Primăverii.Primele locuinţe din Cartierul Primăverii au fost construite în anii 1930. La vremea aceea, era vorba despre lucrări care vizau extinderea şi sistematizarea Capitalei.Iniţial, Primăverii a fost un cartier de funcţionari, căci uzina de gaze şi electricitate a Bucureştiului a parcelat teritoriul fostului parc şi l-a împărţit angajaţilor săi pentru a-şi construi case. Parcelele aveau cel mult 400 mp, iar casele nu trebuiau să aibă mai mult de parter şi un etaj.
Pantelimon
Cartierul (Soseaua) Pantelimon a fost numit dupa Biserica Pantelimon, biserica avand hramul Sfantului Pantelimon. Constructia bisericii a inceput la 1735, la porunca domnitorul Grigore al II-lea Ghica. (Panteleimon, dupa grafia elena, insemna"intru totul milostiv".) Pantelimon - isi ia numele dupa Manastirea Sf. Pantelimon. In greaca “pan” inseamna “tot” si “éléïmon” inseamna mila. Panteleimon = cel milostiv,intreg-milostivul....
sursa: www.scribd.com
Li s-a spus cum şi cui? :)))
RăspundețiȘtergereSchiţa de articol se vede deja în RSS.
Şterge, te rog, acest comentariu.
Max Peter: asa patesc daca ma grabesc :))
RăspundețiȘtergeree ok...acum poti vedea cum si de ce li s-a spus...:)
inca putin si ajungem si in cartierul nostru...al meu in mod sigur :)
Nimic de Piața Universității, sau măcar de cea a Unirii! :)
RăspundețiȘtergereScorchfield: sunt prea de actualitate si mie imi place sa visez frumos cu ochii deschisi :)
RăspundețiȘtergereinteresant! ai adunat aici informatii valoroase, multumim!
RăspundețiȘtergereSomn usor si vise placute! Napte buna! :-*
CARMEN: imi place sa scormonesc :)
RăspundețiȘtergerepup si eu Carmen...somn usor si tie >:D<
Un articol interesant, mulțumiri !
RăspundețiȘtergereZina: cu drag Zina:)
ȘtergereBună scumpo!
RăspundețiȘtergereSuperbă poză ai ales și
mulțumesc pentru informați!
Zi plăcută îți doresc!
Cu mare drag te pup și îmbrățișez!
*ELENA*: multumesc...pup si eu...zi faina sa ai:)
RăspundețiȘtergerecine s-ar fi gandit ca primaverii o sa ajunga cel mai scump si select cartier din bucuresti :)
RăspundețiȘtergeregeanina: da...uimitor cum se rasucesc lucrurile :)
RăspundețiȘtergereCâteva "observaţiuni" sau..."băgări de seamă":
RăspundețiȘtergerea. Casele (=vilele) din poză au pisică ? Dacă nu ştii, trebuia să postezi o poză la o rezoluţie mai mare ca, prin mărirea ei, să ne putem singuri da seama... Măcar se vedea o codiţă ridicată ca un...periscop... :)))
b. "Ghencea" are în mintea mea o rezonanţă turcească: "Gence" citit în română "ghengé"...S-ar putea să provină din turcă.
c. Despre "Militari": cred că e inexact să se spună că "terenul a fost acordat rezerviştilor războiului din 1877".Eu am întâlnit numai situaţia când terenuri s-au acordat "demobilizaţilor", adică celor care au participat efectiv la război şi apoi, odată lăsaţi la vatră, au fost recompensaţi cu acel teren, etc...
Marco Polo: data viitoare o sa am si piscinele in...vizor :))
Ștergereda...observatia ta este corecta..."demobiliziati" ar fi fost cuvantul potrivit...
Nu de piscine, ci de pisici era vorba... :)
Ștergereai dreptate :)))
Ștergerevezi...vrabia din mine viseaza la...piscine :))
interesant:-? nu am fost in bucuresti pana acum, dar e bine de stiut:)
RăspundețiȘtergereseara faina.
C.L.M: sunt sigura ca nu va trece mult timp si ne vei vizita :)
ȘtergereInformatii interesante gasesc la tine... ca intotdeauna! :)
RăspundețiȘtergereZi frumoasa!
multumesc de apreciere :)
Ștergerefrumoasa sa-ti fie si tie ziua :)