sâmbătă, 17 septembrie 2011

Pastorel si al lui Ghiveci Macelaresc


Pentru ca toamna se apropie incet incet, pentru ca in piete abunda
legumele care inca mai miros a gradina, am zis ca e cazul sa postez o reteta de ghiveci pe care am gasit-o intr-o veche carte de bucate si acum,cu incantare am regasit-o pe costachel.ro. Reteta este
savuroasa,nu ar fi greu de preparat dar in mod sigur nu ar cadea prea usor la stomac :)).
Eu v-o redau aici asa cum a scris-o Pastorel, daca vreti sa o incercati puteti inlocui anumite ingrediente, eu asa am facut folosind doar un singur fel de carne, asa ca...sa aveti spor daca incercati sa-l preparati sau pofta buna daca il mancati !

"De fapt, versiunea asta de ghiveci măcelăresc nu chiar de la Păstorel e ci, după cum chiar de la el aflăm, rețeta e aflată de la Colea Olexiuc, care, la rândul său, a învățat-o de la fostul său șef, Tănase Daliciuc.

Materialul

Se alege carnea de la piept (măcelarii adună bucățelele zise căzături)
200 g carne de vită
100 g carne de porc
200 g carne de batal
200 g momițe de vițel
200 g măduvă
Preparația
Se taie carnea în bucăți. Se sărează. Se încălzește bine o tigaie cu 100 g untură de porc, în care tragem carnea pe rând, sau toată odată, după mărimea tigăii. Carnea se rumenește numai atât cât să prindă o coajă aurie.După asta, se scoate carnea de o parte și în aceeași untură se călește zarzavatul, spălat, curățat și tăiat în bucăți: 400 g cartofi, 300 g morcovi, o țelină, o conopidă, o vânătă, o jumătate de varză mică, unu-doi dovlecei, patru-cinci ardei grași.După ce s-a scos zarzavatul din tigaie, se mai adaugă 100 g untură, în care prăjim 200 g ceapă tăiată mărunt. Când se îngălbenește ceapa, se adaugă o lingură de bulion de roșii, sau un pahar de zamă de roșii și o lingură de supă caldă.Între timp se fierb 400 g fasole verde sau țucără (de preferat fasolea fideluță). Se fierb, de asemenea separat, 400 g mazăre.Când sunt gata, se amestecă toate legumele laolaltă și treisferturi dintre ele se așează în vasul în care se pregătește ghiveciul. După asta, se așează bucățile de carne și, între ele, bucăți de măduvă. Se acoperă cu restul de legume, la care se adaugă ceapa prăjită, precum și sare și piper ad libitum, câteva frunze de țelină, o legătură de mărar și una de pătrunjel verde tocat și, cui îi place, 100 până la 150 g bame. După ce s-a așezat totul, se acoperă cu un rând de roșii felii și așezate cu pielița în sus.Se lasă vasul 5 până la 10 minute pe plită, până începe să fiarbă puțin. Pe urmă se bagă la cuptor, la foc potrivit, astfel încât mâncarea să nu se ardă pe fund, nici să se pârlească roșiile de deasupra. Când cuptorul se încinge prea tare, se lasă deschis.Se ține la cuptor între o oră și jumătate și două ore. Pentru ca ghiveciul să fie desăvârșit, cu zece minute înainte de a-l servi, se adaugă 200 g de vin călduț. Mâncarea trebuie să fie bine scăzută."

Un pahar cu vin rosu usor sec merge perfect cu acest ghiveci nu prea sanatos dar gustos rau de tot,nu mai incape indoiala :)
Pofta buna!

20 de comentarii:

  1. wow! o reteta ce incita papilele gustative doar citind textul si admirând fotografia atasata! trebuie sa o încerc si eu! :)
    Un weekend minunat! Pupici

    RăspundețiȘtergere
  2. M-am sculat cu o greutate la stomac de la niste vinete umplute inventia mea si deocamdata n-am baut decât doua cafele. Acum însa mi s-a facut foame, dupa ce-am citit reteta!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cu un singur fel de carne ramane doar ghiveci cu putina carne, nu mai e ghiveciul "macelaresc". De scos untura si pregatite toate d0ar pe gratar si asa gustoasa combinatie nu va fi nociva. Pofta buna!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ei, tocmai am mâncat, nu mi-a dat prin cap să citesc blogurile înainte de masă... :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Momite...mmmmm...macaronarii astia ai mei nici nu suporta gandul, dar mie mi-e dor de o astfel de tocana...eu in schimb pot sa-ti propun o "tocana" (impropriu zis) de fructe de mare...sau mai bine nu, petru ca stiu ca nu te innebunesti dupa asa ceva...si daca mai adaug si un gust dulce iute acestei combinatii, s-ar putea sa ma iei la rost :)))
    Foarte interesanta reteta oricum, o voi incerca lunea urmatoare, cand voi avea mai mult timp la sipozitie, cu rezerva de a schimba un pic de ingrediente...multumesc pentru idee Elena...>:D<

    RăspundețiȘtergere
  6. poftă bună! să-ţi lingi şi degetele, nu alta! o mâncare bogată, mândră şi plină de putere...da, fără vin n-ar avea haz.
    mulţumesc, mi-ai dat o idee pentru mâine, aşa că voi obloji la rându-mi un vas de lut cu toate darurile, în afară de cărnuri, căci eu nu mănânc carne.

    RăspundețiȘtergere
  7. Arată super poza ta!
    Cred că este un deliciu de ghiveci
    cu atâtea feluri de carne!
    Cu siguranțî îl voi încerca!
    Un weekend superb îți dorersc,scumpo!
    Te pup cu mare drag!

    RăspundețiȘtergere
  8. CARMEN: daca il vei face cu toate ingredientele sa ne povestesti cum ti-a iesit...sunt foarte curioasa :)
    pup si eu...w-end linistit iti doresc :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Dan: sa ne impartasesti si noua reteta ta speciala de vinete...eu o stiu daor pe cea clasica de "imam bayialdi"....
    cred ca acum ma duc sa-mi mai fav si eu o cafeluta...si asa mai am inca de lucru...chiar daca sunt acasa :(

    RăspundețiȘtergere
  10. Liviu Veler: e o idee buna cu toate ingredientele pe gratar...dar tot nu vor avea gustul celor pregatite la cuptor...oricum...e o reteta pentru oameni...curajosi...reteta lui Pastorel...desigur :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Max Peter: mai bine...:))
    dar la ora cand citesc eu comentariile voastre cred ca te pregtesti deja de cina...asa ca...pofta buna :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Carpe Diem : in cazul asta astept sa-mi povestesti cum si ce si din ce anume ai preparat tocanita :)
    >:D<

    RăspundețiȘtergere
  13. Erys: si va fi o alta specialitate a lui Pastorel...Ghiveci calugaresc :)
    pofta buna iti doresc si eu :)

    RăspundețiȘtergere
  14. ELENA: poza nu imi apartine...din pacate eu nu mai am vas de lut...dar voi avea unul cat de curand :)
    sa ai spor la bucatarit si pofta buna :)
    pup si eu...w-end linistit iti doresc :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Vinul roșu sec e preferatul meu!Miammmm...pentru că sunt o pofticioasă, până nu o încerc nu mă astâmpăr! Mulțumesc pentru idee!
    Weekend plin de frumos, dragă pandhora!

    RăspundețiȘtergere
  16. Vera: cel alb si dulce este preferatul meu dar ar fi total nepotrivit acestui fel de mancare...sper sa pui in practica ideea si sa o savurezi langa un pahar cu vin rosu sec :)
    o noapte frumoasa iti doresc cu tot dragul :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Oaaau, ce reţetă minunată, a la Păstorel. Dacă l-ai şi asortat cu ceva licori parfumate, din struguri....cred că a fost un mare festin!
    Duminică frumoasă! :-)

    RăspundețiȘtergere
  18. multumesc Alexandru...eu zic sa incerci si tu :)
    o noapte senina iti doresc :)

    RăspundețiȘtergere
  19. Faze si scheme: sper ca ti-ai potolit intre timp foamea :))
    recunosc...si eu sunt o pofticioasa :)

    RăspundețiȘtergere