joi, 1 septembrie 2011

MI-SI-LA


Un cod secret în muzica lui Maurice Ravel.....

Muzica redă întotdeauna un mesaj mai mult sau mai puţin recognoscibil. Partiturile melodiilor care au marcat istoria sînt bogate în "comunicaţii" explicite sau în subtext. Şi marele compozitor francez Maurice Ravel pare să fi lăsat în muzica sa un mesaj ascuns, numele unei femei, care l‑a inspirat tot timpul pe muzician. Potrivit cercetătorului David Lamaze, ar fi vorba de o secvenţă constantă de trei note, care ar fi cheia codului secret ce revine adesea în partiturile muzicianului. Lanţul melodic special ascunde numele unei femei foarte cunoscute în societatea pariziană a vremii. Notele "Mi‑Si‑La" fac referire la Misia Sert, o prietenă a lui Ravel, cunoscută în diferite cercuri artistice. Misia a fost chiar imortalizată în picturi ale lui Auguste Renoir şi Toulouse‑Lautrec. Ravel nu s‑a căsătorit niciodată, dar pasiunea sa pentru Misia – care a fost legată de trei bărbaţi în cursul vieţii ei – este evidentă în creaţiile compozitorului francez. "Nimeni nu a mai făcut acest lucru anterior. Nimeni nu a mai pus în centrul întregii munci de o viaţă mereu aceeaşi persoană", a afirmat profesorul Lamaze. În opinia lui Lamaze, care este autorul cărţii despre legătura dintre muzician şi Misia, Ravel, care a compus unele dintre creaţiile sale la bordul unei ambarcaţiuni aflată în proprietatea Misiei şi a celui de‑al doilea soţ al ei, a fost deosebit de inspirat de această companie feminină. Compozitorul era foarte rezervat. Nu se cunosc multe lucruri despre aspectele muncii şi vieţii sale private. Misterul care a învăluit întotdeauna viaţa sa i‑a determinat pe critici şi cercetători să facă multe speculaţii despre figura sa. Unii au ajuns chiar să spună, tocmai din cauza discreţiei sale studiate, că muzicianul ar fi putut fi homosexual. Aşa cum relatează BBC, motivul "Mi‑Si‑La" apare în toate etapele poemului La Valse. Iniţial compus ca tribut adus lui Johann Strauss, poemul compus în perioada decembrie 1919–aprilie 1920, care a asumat un ton tragic după experienţa Primului Război Mondial şi moartea mamei sale, este simbolul pasiunii secrete a lui Ravel pentru Misia.

sursa: evenimentul.ro

Artist:
Renoir,Pierre


MAURICE RAVEL - LA VALSE


18 comentarii:

  1. foarte interesant, chiar nu stiam nimic despre Ravel...doar unele compozitii...O seara cat mai linistita, pe acorduri fine :)

    RăspundețiȘtergere
  2. TAMY : mie imi plac povestile...in spatele fiecarei personalitati exista o poveste de dragoste...sau daca nu...macar o poveste :)
    nu sunt o cunoscatoare a muzicii clasice...
    sunt bucati muzicale care imi plac-cum este "Boleroul" lui Ravel de exemplu....
    "La Valse" nu imi place...mi se pare apasator...

    RăspundețiȘtergere
  3. Spui că ţi se pare apăsător... Mie mi se pare mai degrabă puţin încâlcit, neclar, linia melodică principală (tema) se cam pierde în întregul compoziţiei. Am senzaţia că "Valsul" se vrea puţin prea elegant, iar asta strică ansamblului (dacă ar citi vreun îndrăgostit de Ravel, m-ar spânzura!). Încercarea de rupere de ritm mi se pare puţin cam slăbuţă. Noroc cu ceva alămuri mari care marchează ritmul ca başi.
    Povestea e frumoasă, dar după piesă (am mai ascultat-o) nu prea mă dau în vânt.
    Sunt cam dur, nu-i aşa?

    RăspundețiȘtergere
  4. Max Peter: tu nu esti dur...esti doar lucid...nu te vad cu capul in nori :)
    ma bucur totusi ca ti-a placut povestea :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Interesant!
    Cornel Fugaru (dacă nu mă înşel) compusese o melodie în care Mi-Re-La (numele soţiei sale) era distinct cântat, pe exact notele respective din gamă.
    :)

    Îmi place valsul, deşi îmi pare puţin cam "demonstrativ".
    Însă, Bolero-ul rămâne preferatul meu.

    RăspundețiȘtergere
  6. Blue: de melodia lui Fugaru nu stiu...
    Boleroul...da...imi place si mie...
    are ceva hipnotic in linia melodica...acele sunete care se repeta...se repeta...multiplicate de aparitia fiecarui nou instrument...

    RăspundețiȘtergere
  7. Da, ai dreptate.
    Cele câteva note repetate obsesiv într-o cadenţă aproape ritualică pot determina modificarea stării de conştiinţă. Depinde şi de receptivitatea fiecăruia.
    Pe mine, Bolero-ul lui Ravel mă împinge la dans. Invariabil.
    (Dar tu ştii deja că dansul e aproape un viciu pentru mine.)
    :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Blue: erotismul....miscarile acestui dans nu pot fi detasate de erotism...poate ca pe ea o iubea in miscarea pe care o nasc aceste note...
    sunt sigura ca te poti undui tulburator pentru ochii privitorilor :)

    RăspundețiȘtergere
  9. In spatele fiecaruia exista o poveste de dragoste, sau o iubire neimplinita care i-a motivat munca. Daca nu exista Misila, mai exista Ravel?

    RăspundețiȘtergere
  10. fiecare om cu pasiunile sale. Unii le canta, alti le tin secrete iar altii le ignora

    RăspundețiȘtergere
  11. Zodrac : poate ca ar fi existat...dar ar fi fost altcineva....

    RăspundețiȘtergere
  12. Mircea: important este ca exista pasiuni :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Nici eu nu stiu mare lucru despre Ravel. Un nume cunoscut, cu o viata misterioasa ... obsedat, indragostit ...

    RăspundețiȘtergere
  14. DANI : un talent...dar si un barbat indragostit...

    RăspundețiȘtergere
  15. Povestea este foarte interesantă!Îmi place Ravel!

    RăspundețiȘtergere
  16. tu1074: ma bucur ca ti-a trezit interesul :)

    RăspundețiȘtergere