luni, 19 decembrie 2011

"Si pentru ca toate acestea trebuiau sa poarte un nume...li s-a spus...(2)



Damaroaia
Acest cartier din zona de nord a Bucurestiului apare atestat in documente dupa 1918, aici fiind improprietariti veteranii din Primul Razboi Mondial.
Mosia care a fost parcelata a apartinut boieroaicei Maria Damaris (de unde si denumirea de'Damaroaia'). Maria Damaris a fost sotia vornicului Damaris, ale carui case se aflau pe Calea Victoriei de astazi. Intr-una din aceste case, vanduta de vaduva vornicului,fratii Anton si Vasile Capsa au deschis in 1852 prima lor cofetarie, numita 'La doi frati'

Dristor
Numele vine de la cetatea Drastorului (Silistra). Odinioara exista Drumul Silistrei, ce ducea, dupa cum arata si numele, spre Silistra, si care si-a schimbat, mai apoi, denumirea in Calea Calarasi. In vremea fanariotilor exista breasla darstorenilor (negustori), alaturi de breslele chiprovicenilor, brailenilor.

Drumul Taberei
Originea numelui strazii si a cartierului se afla in evenimentele anului 1821, cand a avut loc miscarea antifanariota condusa de Tudor Vladimirescu. Oastea pandurilor lui Tudor, intrata in Bucuresti, in martie 1821, si-a stabilit tabara la Manastirea Cotroceni, unde au fost facute si lucrari de fortificatii.Tot acolo se faceau exercitii militare, iar mesteri adusi special confectionau care si arme. De asemenea acolo erau recrutati si noii osteni. De aceea in memoria bucurestenilor a ramas numele de "drumul Taberei".

Ferentari
Ferentari - paradoxal, Ferentariul are cea mai rafinata origine a numelui: vine din latina "Ferentarius" - Soldat din infanteria usoara a legiunilor romane.

Floreasca

In secolul al XVI-lea apare o atestare documentara a mosiei "Floresti de peColentina".Sub Mihai Viteazul e constatat satul Florestii (al Floreascai) pe Colentina la Est de oras. Se impartea in trei asezari distincte: Floreasca de Sus, de Mijloc, de Jos.Satul Floreasca de Jos era numit si Gradistea Florestilor.Aici se afla la 1608 manastirea ridicata de Cernica Mare Vornic.Floreasca - dupa numele boierilor care au stapanit locurile respective: Florestii.In secolul al XVI-lea exista o atestare documentare a mosiei 'Floresti de pe Colentina'. Ulterior, alte documente indica faptul ca o parte din aceasta mosie a apartinut domnitorului Serban Cantacuzino. La sfarsitul secolului al XIX-lea, zona afost parcelata, s-au construit case si s-au trasat strazi, printre care si CaleaFloreasca. In 1922, ca urmare a acestei extinderi spre nord a orasului, a aparut cartierul Floreasca ridicat pe marginile imundei gropi de odinioara.

15 comentarii:

  1. Să vedem...
    La 1900, marginea de vest a Bucureștiului a fost unde este acum barajul de la Ciurel.
    Mănăstirea Cotroceni s-a aflat în locul în care se află Palatul Cotroceni, deci în oraș.
    Tabăra lui Tudor Vladimirescu a fost în afara Bucureștiului...; Dacă vei trasa o linie dreaptă de la Ciurel, spre sud, vei ajunge la Moghioroș, iar de acolo, spre vest, începe Cartierul Drumul Taberei...

    RăspundețiȘtergere
  2. Catalin: stiu ca tu esti specialistul :)

    RăspundețiȘtergere
  3. interesant! fiecare trebuie sa cunoasca macar istoria orasului în care locuieste. Frumoasa tema ai ales! (eu sunt nascuta în Bucuresti)
    Te pup, Pandhora draga. Sa ai o seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
  4. CARMEN: iubesc Bucurestiul...am trait toata viata aici dar m-am nascut la Ploiesti :)
    pup si eu Carmen...faina sa fie si seara ta :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Interesant:) n-am vizitat Bucurestiul:) dar sper sa o fac in curand:)

    RăspundețiȘtergere
  6. C.L.M. : sunt sigura ca vei reveni foarte des dupa ce il vei vizita o data :)

    RăspundețiȘtergere
  7. E foarte interesant de văzut hărţile vechi ale oraşului: de pe la 1850, apoi de pe la 1870, 1900, 1925. Cartierele de astăzi nu prea existau, erau doar grădini şi zone nelocuite.

    RăspundețiȘtergere
  8. M-a surprins originea Ferentariului! :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Max Peter: am vazut cateva la Muzeul Bucurestiului...si pe net am vazut o harta a cartierului meu care avea si are inca o sistematizare excelenta :)

    RăspundețiȘtergere
  10. mi-a placut definitia din ferentari :)

    RăspundețiȘtergere
  11. a.Graţie Pandhorei căreia îi mulţumim, am aflat acum din..."cutiuţă" câteva lucruri interesante pe care nu le cunoşteam.Referitor la Dristor-Drastor-Silistra : eu ştiam de Durostorum că era denumirea veche a Silistrei.
    b.Cred că tema se va continua şi cu alte "săpături" arheologico-etimologice.De exemplu, mai sunt cartiere neatinse, precum : Cotroceni, Militari, Pantelimon, Tei, Domenii, Primăverii (!)...Aşadar, să contăm pe un..."Va urma" ? :)
    c.Gândindu-mă la Moş Crăciun, acum mă interesează ce este cu "Calea... Moşilor" :))))

    RăspundețiȘtergere
  12. Marco Polo: adevarat...mai sunt cateva "episoade":)
    despre Cotroceni poti citi aici:
    http://pandhoraa.blogspot.com/2011/12/si-pentru-ca-toate-acestea-trebuiau-sa_11.html

    RăspundețiȘtergere