miercuri, 29 octombrie 2014

Berea românească de lux care făcea furori în Germania, Austria şi Ungaria

Berăria ”Calul Balan” din Botoşani avea cea mai bună bere din România anilor '20
 FOTO Cosmin Zamfirache 
 


La berărie se făceau şi se desfăceau lucrurile în România epocii interbelice. Mărci de bere renumite au străbătut timpurile şi încă se caută secretul lor. Una dintre ele, cu o reţetă astăzi dispărută, a fascinat generaţii întregi de băutori, povestitori şi boemi din România, Germania, Ungaria sau Austria. Este vorba de o bere fabricată în Botoşaniul interbelic şi care se servea doar la „Calul Balan“ al Moldovei.
Botoşaniul sfârşitului de secol XIX şi început de secol XX, era un adevărat hub economic al Moldovei. Plin cu târgoveţi, bancheri, negustori şi meştesugari, armeni, evrei şi români târgul ajunsese la o dezvoltare economică care îl plasa în primele patru urbe ale ţării.
Pe strada principală, plină de case ridicate de meşteri austrieci sau vienezi la comanda bogaţilor nesgustori evrei sau armeni, se aflau cel puţin începând cu anul 1900, magazine de lux, librării, alimentare cu produse exotice, târguri de maşini (o raritate la acea vreme) şi bineînţeles hoteluri şi restaurante de lux. ”Botoşaniul începutului de secol XX, era foarte prosper.
Negustorii armeni, evrei sau români, alături de familiile boiereşti de viţă veche care trăiau aici, au ridicat un oraş situat la standarde europene. Şi vorbim aici de clădiri cu arhitectură deosebită, magazine aprovizionate cu produse de lux.”, spune istoricul Gheorghe Median. Totodată oraşul oferea pe bandă rulantă genii şi oameni de cultură de referinţă, precum Mihai Eminescu în secolul al XIX lea, George Enescu, Octav Onicescu, Grigore Antipa sau Nicolae Iorga. Locul de întâlnire favorit atât al boierilor, al negustorilor, ziariştilor dar şi al oamenilor de cultură rămâneau însă restaurantele şi berăriile.
O marcă de bere din Botoşani a reuşit însă să devină un brand de lux al târgului. Este vorba despre berea de lux numită simplu ”Cişmea”. Produsă în fabrica de bere cu acelaşi nume, situată la începutul secolului XX pe Calea Naţională a Botoşaniului, berea ”Cişmea” devenise o delicatesă. Cel care îi crease reţeta era un bogat negustor evreu, Leon Spodheim.
Umblase mult prin Germania, acolo unde îşi făcuse numeroase legături economice. În patria berii, a studiat mai multe reţete. Acelaşi lucru l-a făcut şi în Austria. A venit înapoi la Botoşani şi împreună cu reţetele locale a făcut o bere de senzaţie. ”Leon Spodheim, a fost un reprezentat de elită al comunităţii evreieşti. Avea multe contacte în străinătate. A reuşit o reţetă deosebită. Bineînţeles i-a păstrat secretul. Se putea spune că era o combinaţie între berea germană, puţin din cea englezească şi care avea bineînţeles şi ceva balcanic. Gustul era atât de deosebit, din câte spun contemporanii, că Spodheim nici nu s-a chinuit să îi găsească un nume pompos. I-a spus simplu, cum se numea şi fabrica ”Cişmea”, povestea într-un interviu din anul 2006, regretatul specialist în istoria Botoşaniului, istoricul Ionel Bejenaru.

Autor: Cosmin Zamfirache
sursa: www.historia.ro

18 comentarii:

  1. Cu toate acestea, iată că la 100 de ani distanță, orașul nu pare să se simtă prea bine .....:(
    Despre berea românescă ce să mai spun! :((

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu ma pricep eu la bere,dar sunt impresionata de Botosani.Urmaresc de ani buni cate personalitati s-au nascut si cate sunt pe marile scene ale lumii.O zi buna sa ai,ca berea pe care ai prezentat-o!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. este adevarat, multe minti luminate au pornit din Moldova si, asa cum se arata in articol, din Botosani...

      Ștergere
  3. Ce povesti interesante ne aduci,imi plac la nebunie! O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sa ne bucuram impreuna de ele atunci :)
      faina sa-ti fie si tie ziua, multumesc!

      Ștergere
  4. Nu am auzit niciodata despre aceasta bere, de aceea ma bucur sa descopar la tine aici o pagina din istoria Botosaniului. De altfel nici macar in Botosani nu am ajuns niciodata. Canva vom reusi, eu si Helmut sa vizitam nordul Romaniei, un tarm de basm.
    Te pup draga mea draga. Sa ai o zi minunata! ♡

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nici eu nu am ajuns la Botosani :)
      povestea acestei marci de bere mi s-a parut simpatica, mai ales denumirea ei care, sa recunoasem, e departe de a fi atragatoare dar se pare ca cei care au degustat-o in acele timpuri au gasit ca este plina de calitati :)
      pup si eu draga mea draga, faina sa-ti fie si tie ziua! :*

      Ștergere
  5. Foarte interesanta istoria acestei beri celebre si a orasului Botosani de odinioara. Nu stiu cum atunci se puteau face atatea, iar acum...tot dam indarat, ca racul. Putin mai intr-o parte de Botosani, la Solca, era o alta fabrica veche de bere, inca din vremea domnitorilor Moldovei. Cunoscatorii zic ca se facea acolo una dintre cele mai bune beri de la noi. Am auzit ca azi nu mai e nimic din fabrica de odinioara. Din pacate. Ca si berea "Cismea", despre care ne-ai povestit.
    De-am sti sa invatam ceva din toate istoriile trecutului...
    O zi frumoasa, draga Pandhora!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. probabil de aceea exista vorba ca istoria se repeta daca nu invatam nimic din ea...
      o sa caut informatii si despre Solca, chiar m-ai facut curioasa :)
      faina sa-ti fie si tie ziua Alex, multumesc! :)

      Ștergere
  6. ehe...
    putul berariei cica era toata cheia...:))
    intreresant ca era o delicatete pt nemti desi ai nostri au adus reteta de la ei...:))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. era o reteta combinata si daca tu zici ca apa era "cheia" clar ca succesul a fost maxim :)
      eu nu stiam nimic despre marca asta de bere dar o sa mai caut informatii, am devenit maxim de curioasa :P

      Ștergere
  7. La 1900 nu mai existau familii boierești, rangurile fiind abolite de aproape 50 de ani... ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. as zice ca abolirea rangurilor boieresti nu inseamna si disparitia notiunii de boier si nu o spun in sens peiorativ :)

      Ștergere
  8. aaaah , pivă de aia buna ,pe care rar o beau!

    RăspundețiȘtergere