miercuri, 11 iulie 2012

Omar Khayyam - Despre prietenie

Sa-ti faci putini prieteni. Din tine nu iesi
Caci prea des falsitatea credinta ne-o înfrânge.
Când ti se-ntinde o mâna, ‘nainte de-a o strânge,
Gândeste-te ca poate te va lovi-ntr-o zi.







bratara:  Malvensky

27 de comentarii:

  1. eu una nu mai am timp sa ma mai gandesc. le iau asa cum vin.
    daca ma loveste, o va face doar o data...:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da...categoric da...
      dar si acest "o data" doare...
      mereu am zis ca e o prostie-pana la un punct-sa te atasezi de oameni...
      marea si definitiva mea greseala este aceea ca sunt mult prea deschisa...asa ca am ceea ce merit :(

      Ștergere
  2. ...ma gandesc si degeaba. imi plac loviturile :)...dar mi-e dor sa pot rosti cuvantul "prieten" in adevaratul lui sens.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))
      concluzionez ca si mie :))
      eu am 3 prieteni foarte foarte foarte buni si multe prietenii frumoase doar ca uneori de aici,de la frumoasele prietenii mai primesc cate o lovitura care este,cum altfel decat,neasteptata...

      Ștergere
  3. Nu stau sa ma gandesc mult...Sunt insa atenta la detalii in asa fel incat sa imi fac o imagine generala despre omul pe care il am in fata...Restul vine de la sine.
    te imbratisez

    RăspundețiȘtergere
  4. Să fie ăsta unul dintre rosturile prietenilor ?... Să ne lovească pentru a ne trezi la realitate ?...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. in mod sigur poate fi si acesta un rost dar prntru asta ar trebui sa fim "adormiti"...

      Ștergere
  5. De multe ori mi-am propus/mi-am impus să mă gândesc la lovituri chiar înainte ca ele să apară... dar n-am reuşit. Nici nu ştiu cum e mai bine ori mai puţin trist.

    Postarea ta mi-a adus aminte de o melodie pe care o îndrăgesc enorm: Prieten Drag, Pompilia Stoian. Am postat-o, dar cu siguranţă ŞI AICI e locul ei.

    http://www.youtube.com/watch?v=2iV_jFY-2vc

    Îmbrăţişări, Pandhoră!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si eu te imbratisez Oana,multumesc pentru caldura melodiei >:D<

      Ștergere
  6. Că te răneşte un ticălos, e de înţeles. Dar, atunci când te răneşte omul în care ai încredere şi la care mergi cu sufletul neînvelit în armuri şi platoşe, parcă e mai greu de suportat decât orice.

    Astăzi îmi dau seama că multe din reacţiile mele sunt provocate de suferinţă. Iar suferinţa vine de la rănile făcute de-a lungul timpului de oamenii în care am avut încredere.
    Mai neplăcut e că reacţionez în urma unui impuls, apoi, când lucrurile se aşează, regret şi mi-e milă de cei care mi-au stat în bătaia puştii.
    E un joc trist care funcţionează pe principiul dominoului (eşti rănit şi din cauza suferinţei ajungi să-i răneşti pe alţii, la rându-ţi) şi aş vrea să-i pun punct, cel puţin în viaţa mea. Dar uite că încă nu reuşesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. e greu sa fii lucid cand esti ranit motiv pentru care reactiile pot fi imprevizibile...

      Ștergere
  7. Foarte adevărat! Cine n-a experimentat, pe pielea lui, această experienţă tristă? Şi, poate că, la rândul nostru, am greşit şi noi faţă de prieteni...
    În orice caz, prieteni adevăraţi nu pot fi decât foarte puţini...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. foarte corect...
      in mod sigur,cu voie sau fara de voie am ranit sau ranim la randul nostru...

      Ștergere
    2. Eu nu am avut niciodata aceasta experienta de a fi "tradat" eu personal de vreun prieten sau prietena, desi am avut ocazia sa sufar daca s-au comportant intr-un fel care a adus consecinte rele atat pt el cat si pt mine, totusi stiu ca nu a facut-o expres ca sa ma rameasca pe mine personal, adica nu a fost o suparare legata de tradare, ci o suparare mai mult pe mine insumi ca am fost lenes si nu m-am ocupat mai mult de a interactiona moral educativ cu acel prieten...dar desigur asta probabil e si pt ca eu personal nici nu am avut prea multi prieteni in numere absolute, si nici nu am cautat vreodata sa am mai mult de 3 odata, pt ca 4 oameni mie personal mi se par de ajuns pt tot felul de jocuri amicale relaxante, nu e neaparat nevoie si de un chibitz, (desi, desigur, nu e interzis sa existe si unul din aia).

      Totodata, as dori sa protestez impotriva folosirii relativ incorecte si oarecum exagerate a cuvantului "dezamagire". Mie personal "dezamagire" mi se pare o emotie de nivelul situatiei de a nu gasi iaurtul preferat la supermarket, sau cel mult de a pierde niste bani la ruleta, NU mi se pare un cuvant util pt relatiile dintre oameni, pt ca eu personal nu prea cred ca ceilalti semeni oameni, chiar si de nivel de prieten bun, au venit pe pamant ca sa ne satisfaca pe noi personal, sa ne faca noua placere, sa ne consoleze pe noi din durerile noastre personale mai mult sau mai putin egoiste, etc...desi, desigur, este posibil sa ma insel si in legatura cu asta, si sa habar nu am ce e aia prietenie, mai ales ca eu inca ma consider in faza de adult tanar in care una de sarcinile de serviciu sau teme scolaresti de facut este considerata invatarea si experimentarea formatului de relatii cat de cat stabile cu alti semeni oameni, de diverse feluri, de colegi de serviciu, de pile, de amici, de iubiti, etc. si eu personal inca experimentez si chiar remarc ca mai am de invatat, mai ales in legatura cu relatiile cu colegii de serviciu, ca pe restul am impresia ca le-am cam "rezolvat", adica mi-am cam format deja parerile sau opiniile rigide care ma vor insoti si in viata de adult matur care va urma dupa varsta de 35 sau 38 de ani, (in functie de daca esti mai intarziat pe dezvoltare personala sau nu, si in functie de reactualizarea acestor varste pe masura ce creste si speranta medie de viata a oamenilor de pe pamant).

      Ștergere
    3. legat de dezamagire, are multa logica ceea ce spui dar asta nu ne impiedica sa avem acest sentiment...

      Ștergere
  8. Chiar si pentru a avea putini prieteni, tot trebuie sa te deschizi si sa risti sa fii ranita. Pana cand nu incerci, nu ai de unde sa afli daca o persoana iti poate fi prieten/a sau nu.

    RăspundețiȘtergere
  9. nu putem trai fara prieteni...
    cu totii simtim nevoia de a avea persoane apropiate,altele decat familia...
    un prieten este un risc asumat dar asta nu inseamna ca este mai putin dureos sa fii dezamagit...

    RăspundețiȘtergere
  10. Acele bratari din poza sunt vestitele bratari ale prieteniei ? Un prieten nu sta langa tine cand plangi ci te face sa simti ca totul este mult mai usor

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu,din cate stiu acelea arata cu totul altfel...
      foarte adevarate cuvintele,foarte adevarate...

      Ștergere
  11. Ar fi interesant sa mai aruncam un ochi prin viitor.. :)
    Seara buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. e si asta o idee dar mai bine nu :))
      buna si racoroasa sa-ti fie si tie seara :)

      Ștergere
  12. P.S. Se stie (de pe wikipedia) ca poetul si filozoful, matematicianul si astronomul persian Omar Khayyam, (care a trait in sec 11-12), popularizat in UE in sec 19 de catre poetul britanic Edward FitzGerald, a avut intr-adevar in decursul vietii lui o posibila dezamagire destul de severa in legatura cu cariera personala dupa ce a murit protectorul lui, Sultanul Seljuk Malik-Shah, (asasinat, se pare de secta Asasinilor, de la al carei nume chiar vine cuvantul "asasin"), si sotia acestui sultan l-a cam dat afara din pozitia lui de profesor universitar si consilier guvernamental, de a trebuit sa plece in pelerinaj tocmai la Mecca si Medina, si abia mai tarziu i s-a permis sa revina la curtea sultanului insa numai pe pozitia de astrolog al curtii, NU cea de sfatuitor sau consilier, si i s-a permis, din fericire, (pt ca am impresia ca asta ii placea lui cel mai mult), sa continue sa predea algebra, geometria, astronomia, si medicina la scolile locale.

    RăspundețiȘtergere
  13. E bine sa ai prieteni. E si mai bine sa poti fi prieten cuiva.

    RăspundețiȘtergere