miercuri, 6 februarie 2013

"Sen Gelmez Oldun"



Pe blogul Vanessei am gasit aceasta melodie pe care o ascult de azi-dimineata…
Nu stiu cine  e acest azer,Alihan Samedov, stiu doar ca melodia asta ma duce cu gandul la povestile celor 1001 si una de nopti,ma duce cu gandul la un dans imbracat in voaluri,un ultim  dans  pe care “ea” i-l daruieste “lui” inainte de plecare…un dans in care dragostea arde,tatuiind-i pe piele,in carne,in suflet parfumul ei si amintirea acelor miscari invalurite…
Nu mai conteaza  ca el pleaca…acum a plecat si ea  cu el…

43 de comentarii:

  1. Eu nu o am cu muzica, dar pe mine tonalitatile de la inceputul melodiei m-au dus mai curand cu gandul la niste pastori de oi nomazi (nu neaparat romani) decat la 1001 de nopti. Am citit de pe wikipedia ca artistul respectiv e din Azerbaijan, originar de pe langa Baku de langa Marea Caspica, o zona care in zilele nostre mai recente este de fapt considerata una din zonele cele mai poluate industrial zone din lume.

    Limba care se vorbeste in Azerbaijan este o limba din familia turcica, iar populatia este peste 85 % musulmana, majoritatea de tip shiiti (adica nu sunni), ca in Iran. Muzica populara din Azerbaijan are o traditie veche de peste 1000 de ani, si exista mai multe forme, unele care contin si poezii intonate printre melodii, nu numai cantece propriu-zise. Mancarurile traditionale contin pilaf cu sofran si carne de oaie sau de vaca, si se folosesc si condimente de tip coriandru si menta si rozmarin, si multa ceapa verde.

    Pre-industrializarea sovietica, majoritatea populatiei era angajata in activitati rurale.

    In Azerbaijan prin sec 9 ICh au trecut si trait si Scitii in drumul lor mai departe catre Balcani, apoi au venit mezii, apoi si niste asa numiti "albanezi caucazieni" care au stat pe acolo cateva sute de ani, (cu care asa poporul in general simte ca are niste radacini de inrudire mai adanci). Zona a fost la un moment dat cucerita de Alexandru Macedon, iar mai apoi au venit sasanizii, pe urma crestinismul pe la sec 3 DCh, iar pe la anul 1000 au venit popoarele turcice, din Asia Centrala, care au contribuit ff mult la limba care se vorbeste astazi, la cultura, la religie, etc, un conducator vestit fiind fost Tamerlan, pe la 1400, care a avut nioste aspiratii de a restaura oarecum fostul imperiu al lui Gingis Han. Dar dupa ce a decedat el, s-au creat factiuni rivale, au existat si niste lupte cu niste popoare sau factiuni predominant musulmane sunni, dar shiiti au invins, si mai aproape de zilele noastre a venit sub influenta si stapanirea Imperiul Rus, si apoi URSS-ul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ca de fiecare data tu stii sau afli o mie si una de amanunte demne de luat in seama...
      sigur ca exista o diferenta de sound intre muzica turceasca si ce arabeasca dar faptul ca folosesc cam aceleasi instrumente, pentru un necunoscator de muzica orientala (asa cum sunt eu) suna cam la fel...
      pentru imaginatia mea e suficent un punct si gata broderia,asa ca mi se pare secundara apartenenta acestei melodii la muzica arabeasca,turceasca sau azera :)
      e o adiere de sunete venite de departe care pe mine m-au bucurat si sper ca si pe tine ca si pe cei care trec pe aici ridicand capacul cutiutei mele...azi cutiuta e "muzicala" :)

      Ștergere
  2. Deci da :) In mintea mea se si nascu povestea...ascultand.
    Frumoasa! Multumiri...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc Oana pentru ca ai simtit impreuna cu mine :)
      te imbratisez >:D<

      Ștergere
  3. Cred ca de aia probabil nu mi-a sunat a 1001 de nopti, ca aia e muzica mai curand arabeasca, si mie mi se pare altfel decat cea turceasca, desi cred ca in capul nostru al majoritatii, (inclusiv al meu), din cauza ca sunt musulmani, ce mi-e arab, ce mi-e turc, desi desigur ca exista diferente. Eu fac gafe din astea in continuu de cate ori vorbesc cu vreun turc si ma gandesc ca e arab, desi uite ca invers parca nu mi se intampla asa de des...chiar acum mi-am dat seama ca mai frecvent mi se intampla sa confund eu un turc cu un arab generic asa oarecare, decat un arab cu un turc, iar la arabi parca pot sa-i diferentiez chiar mai bine intre ei, decat pe turci ei intre ei, ca au si ei diferite tipologii mai regionale...asta poate si pt ca am interationat cu mai multi arabi decat cu turci, nu e chestie de limbaj, ca desigur ca lb turca si lb araba moderne sunt ff diferite, mai mult la aer general poate pt ca pur si simplu am vazut mai multi arabi decat turci asa in general prin jurul meu pe unde am mai fost...desi aici in Norvegia nu sunt prea frecventi arabii, mai multi turci sunt, si de aia si ziceam ca am avut ocazia sa fac si gafe chiar recente, chiar una de tip muzical, ca asculta o melodie turceasca si eu l-am intrebat daca e arabeasca ! Si s-a uitat la mine ca la un idiot, desi a fost bland, ca mie mi se par turcii mult mai blanzi decat arabii, asa ca om...poate astia mai moderni, desigur, naiba stie cum or fi fost aia de mai de mult, sau cei de pe la Istanbul fata de cei mai de la Ankara sau alte parti.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce-mi faci tu mie?!Povestea asta cu dansul tocmai ce s-a incheiat....trista viata mai am...:)))

    RăspundețiȘtergere
  5. Cred ca si eu as putea sa ascult asta cateva zile incontinuu, mi se intampla uneori.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. noroc ca nu sunt singura...

      bine ai venit pe la mine,te mai astept!

      Ștergere
  6. Da, e minunat. Eu l-am ascultat prima dată acum fo' 2 ani. Şi mi-a inspirat imaginea despre care am scris în "cântecul brăţărilor". (Nu'ş dacă ai citit postarea.)
    :))
    Mulţumesc de reamintire.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cu drag, Blue :)
      nu cred ca am citit-o dar daca imi dai un link,o citesc acum...

      Ștergere
  7. Doamne ce frumos ai descris-o, m-a vrăjit povestea ta...Da,e frumoasă. La Vanessa am mai auzit melodii sensibile, nostalgice. Bună alegere! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc,Mirela :)
      daca te-a prins in "mreje" povestea si ritmul sunt foarte multumita...pe mine m-a tulburat din prima secunda cand am auzit-o :)

      un motiv in plus sa trec mai des pe la Vanessa :)

      Ștergere
  8. De fapt, era tocmai prin 2009. (eu am o mare problemă cu timpul, din câte se observă!!)

    Uite, asta era:

    http://lostbutterflyeffect1.blogspot.ro/2009/09/cantecul-bratarilor.html

    RăspundețiȘtergere
  9. Ce splendida e melodia! Mi-o imaginez pe ea mergand prin multime intr-o rochie alba de in, iar el din urma uitandu-se la ea cu pofta si nebunia unui adolescent, imi imaginez conversatii lungi imbibate in aroma de cafea, imi imaginez o tara plina de culori, si imi imaginez...
    Multumesc pentru piesa, Pandhora!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cu drag,Vera :)
      frumoasa,suav-incitanta imaginea descrisa de tine,invaluita in aroma cafelei...
      imaginatia ta stie sa se joace...

      Ștergere
  10. Wow! Foarte frumoasa melodia!
    Pacat însa ca visul unei femei în Azerbaijean se întrerupe brusc! Fiecare cu norocul ei...
    O seara frumoasa draga mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. glasul ratiunii! :)
      poate tocmai de aceea exista astfel de melodii...e modul lor de a visa frumos si liber...
      frumoasa sa-ti fie si tie seara draga Minnie,ma bucur mult ca melodia ti-a placut :)

      Ștergere
  11. Imi place! E mingaietor ca o doina de-a noastra!
    Seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. frumos spus...interesanta asocierea pe care ai facut-o...
      placuta sa-ti fie si tie seara Melly,multumesc! :)

      Ștergere
  12. frumoasa muzica! am ales si eu ceva asemanator (parca toate seamana între ele, ma refer la muzica traditionala greceasca turceasca sau din Azerbaijan) pentru slideshowurile din concediul meu in Turcia.
    (acum ma duc sa trag un pui de somn! pusici)

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu conteaza cine este , conteaza ceea ce face...ar putea fi tradus ca echivalentul lui Gh Zamfir deoarece foloseste instrumente mai inedite.

    Happy WV!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. adevarat,conteaza ceea ce face si cum face :)
      o sseara frumoasa iti doresc la randul meu Cartim!

      Ștergere
  14. Nici nu m-am mai gandit sa tes o alta poveste,am ascultat doar muzica...
    De vis...
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  15. Frumos...cateodata mai rezonez si cu astfel de melodii. Desi e cam trista...e frumoasa. :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Se aseamana cu muzica filmelor turcesti de pe Kanal D.
    Ascult si imi place :)
    In cultura lor din ce am vazut in filme, se axeaza mult pe iubire, o iubire adevarata, curata, cu lacrimi, cu pierderi, o iubire intensa...
    O seara ca intr-un din o mie de nopti :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daca zici tu,e posibil :)
      muzica orientala are farmecul ei dovada ca a avut parte de multe prelucrari facute de formatii celebre...preferata mea este Kashmir a celor de la Led Zeppelin...
      un covor fermecat sa fie si sera ta Anca! :)

      Ștergere
  17. Melodioaså muzica lor, fiin din zona "drumul måtåsii" a avut in decursul a mii de ani multe influentze :-) Noi am crescut cu un anumit gen de muzicå, de aceea trebuie så am o anumitå dispozitzie pt.a o asculta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu stiu daca in dimineata asta aveam dispozitie pentru genul asta de muzica dar melodia m-a prins cu totul :)

      Ștergere
  18. Caut o traducere a acestei melodii frumoase, care ma cucerit și nu găsesc 😔

    RăspundețiȘtergere