autor: Alex Galmeanu
Am descoperit ceea ce pot numi o micuta comoara, am gasit cateva fotografii facute de un cetatean american in Bucurestiul anului 1964. Fotografiile se prezinta sub forma unor diapozitive stereografice, lucru cu atat mai interesant. Nu par facute de un profesionist dar puse cap la cap imaginile se transforma intr-un reportaj de calitate.
Slide-urile vin cu insemnarile personale ale autorului. Sunt scurte si la obiect dar compun foarte bine atmosfera generala. Nu reusesc sa identific scopul vizitei in Romania, numele sau ocupatia “fotografului” dar americani in Bucuresti in anul 1964 nu cred ca se gaseau pe toate drumurile. Cert este ca omul nostru s-a plimbat prin centru cu o camera stereografica si a fotografiat diverse scene, pastrand o obiectivitate interesanta.
In total sunt 28 de imagini dar le-am selectat doar pe cele mai importante. Pentru ca sunt stereo, imaginile pot fi vizualizate tridimensional cu ajutorul unor aparate speciale. Nu este cazul nostru, pe internet trebuie sa ne limitam la 2D.
Cele 28 de slide-uri stereografice contin insemnari ale autorului.
Vizualizate cu dispozitive speciale, fotografiile devin tridimensionale.
Fotografiile sunt facute in septembrie, asa cum citim intr-una din insemnari. In mai toate imaginile se observa steagurile nationale asezate ca de sarbatoare. Este vorba de o vizita oficiala a presedintelui imparatului Etiopiei ce se desfasura in paralel, o sa descoperim lucrul acesta un pic mai tarziu. Bucurestiul arata interesant, fara cabluri, trafic sau reclame. Oameni sunt imbracati elegant, considerand criterile actuale si par destul de optimisti. Imaginea de mai sus este realizata in Piata Universitatii in statia de autobuz din zona statuilor. Autorul noteaza: “Buses are a popular form of transportation”. Se pare ca aparitia fotografului nu impresioneaza pe nimeni. Doar doua persoane il privesc prin parbrizul autobuzului din prim-plan.
Dupa toate criteriile de styling, femeia este atent imbracata.
Doar doua persoane observa ca sunt fotografiate.
Continuam cu Piata Universitatii dintr-un unghi opus. Autorul spune: ” University Bucharest – 43 faculties and higher institutes – 250 elementary & secundary schools”. Nu stiu cat de reale sunt cifrele, probabil ca sunt la nivel de oras, dar e de remarcat interesul pentru acest gen de informatii. Trebuie sa observam inca o data ca nu exista trafic rutier, nu sunt cabluri sau reclame si nici indicatoare rutiere grosolane asemanatoare celor instalate in zilele noastre. Parca si iarba e mai verde.
Ramanem in zona dar ne intoarcem un pic spre dreapta catre Biserica Rusa. Nu pot sa nu repet, parcarea este goala, orasul este aerisit si luminos. Blocul de pe stanga a cazut la cutremurul din 1977. Este locul in care a murit actorul Toma Caragiu.
Parasim Piata Universitatii si ne indreptam spre Sala Dalles. Fotografia este deosebit de interesanta, bucurestenii sunt eleganti ca in zi de sarbatoare. Autorul relateaza: ” Streets crouded night & day – people strolling”
Mergem un pic mai sus, spre Piata Romana. Fotograful revine cu o remarca generala: “Population of Bucharest 1300000 – economic art & cultural centre”
Intorcand camera spre dreapta, americanul descopera ca: “There is a sustained effort by citizens to develop city and increase public confort”. Eu inteleg ca personajul cu matura nu este un angajat al salubritatii ci un simplu cetatean ce curata strada. Probabil este o situatie scoasa din context, imi este greu sa cred ca bucurestenii matura asa, din proprie initiativa. Fotografia imi place, are valente artistice. Poate fi oricand o buna imagine de coperta. Detaliile sunt si ele interesante.
Tiganii nu s-au schimbat de atunci dar nici reactia noastra fata de ei.
Autorul traverseaza si indreapta camera spre hotelul unde a fost cazat. Pe diapozitiv este notat: “Ambasador Hotel Bucharest – Arrived 3 PM sept. 25 from Warsaw via Budapest”. Interesante sunt masinile parcate in fata hotelului. Intodeauna m-am intrebat ce s-a intamplat cu ele, cum de nu mai exista nici una.
Fotograful profita de ocazie si realizeaza o imagine de la una din ferestrele hotelului Ambasador, din camera unde este cazat. Noteaza imaginea ca fiind un: “View from 11th floor. Ambassador Hotel – Bucharest”
“Lunch on terrace of Lido Hotel – Tuesday Sept 29/64″
Peste drum de Lido, americanul vede un chiosc de ziare. Noteaza imaginea intr-un mod firesc: “Magazine store – Bucharest”. Printre titluri gasim revista Flacara dar si un manual de Evidenta Contabila.
Omul nostru mai merge un pic si observa o scena ineresanta. In parcarea din fata sediului Oficiului National de Turism este parcat un Jaguar ce nu ii lasa indiferenti pe barbatii din zona. Noteaza pe slide: “Curious Romanians examing Jaguar from N.Y. State”. Intrebarea este evidenta, ce cauta un Jaguar in Bucuresti in 1964? Cu atat mai mult unul inscris in New York? Sunt nu mai putin de 16 oameni in jurul automobilului, asta da curiozitate.
Ultima imagine realizata in centrul orasului, il duce pe strain in zona cinematografului Patria. Pe fundal se vede casa ce avea sa devina libraria Carturesti. “Borcanul” politistului este de-a dreptul amuzant. Diapozitivul este notat: “Policeman’s depot. – Bucharest”
Uneori costumul se poarta cu umbrela dar fara ciorapi.
Fotograful paraseste centrul si fotografiaza Arcul de Triumf, cu punct de statie aproape de Piata Scanteii. Comentariile despre trafic sunt de prisos.
Urmatoarele cadre devin foarte interesante. Ne dau o idee despre motivul vizitei in Bucuresti si poate despre ocupatia personajului nostru. Sigur, pot sa lansez cateva teorii conspirative dar nu am informatii sa le sustin. Probabil ca lucrurile se pot interpreta in multe feluri.
Aeroportul este Baneasa iar personajele de la scara avionului sunt evrei ce parasesc Romania pentru Israel. Nota explicativa ce insoteste imaginea spune: “Rumanian Jews leave Bucharest for Israel”
Grupul pare unul restrans dar acopera toate categoriile de varsta.
Fotograful noteaza: “Relatives of jews leaving for Israel”. Pe cladire in fundal sunt arborate steagurile Romaniei si Etiopiei alaturi de o inscriptie alb pe albastru “Traiasca prietenia dintre poporul roman si poporul etiopian!”. Se pare ca oficialitatile etiopiene sunt in vizita in oras, fara nici o legatura cu evreii ce pleaca sau cu fotografiile de fata.
De remarcat tristetea rudelor lasate in urma.
Ultima fotografie este notata sec: “Guide – Rumania”
Sigur, se nasc intrebari. Ultimile trei imagini pot spune multe. Avand in vedere dificultatea cu care se putea pleca din Romania, operatiunea pare un eveniment important. Evreii plecau in cazul de fata intr-un mod oficial, cu stirea autoritatilor si cu o aeronava Tarom. Nu cred ca plecarea asta a fost o manifestare publica, nu cred ca era la indemana sa te afli acolo cu atat mai mult sa si fotografiezi. Fotograful se afla dupa gardul de protectie atunci cand fotografiaza rudele, practic este in incinta aeroportului ceea ce ii ofera un statut special. Putem presupune ca a plecat cu aceeasi cursa dar si-a permis sa ramana in urma avand ocazia sa ii fotografieze din departare si pe cei ce pleaca. Logica spune ca poate fi unul din organizatorii acestei plecari sau un om apropiat acestora. Sunt curios sa aflu cine este ghidul?
sursa-http://www.muzeuldefotografie.ro/
articol preluat de pe: www.bucurestiivechisinoi.ro
ce plimbare interesanta! Fotografiile arata un Bucuresti modern si curat, oamenii fotografiati sunt deasemenea eleganti si îngrijiti. Este un fotoreportaj pozitiv, nu ca cele cu care suntem obisnuiti în secolul 21, care arata doar aurolaci, copii nespalti, vagabonzi zâmbind, aratându-si pauzele sau dintii cariati sau colturi de case la care pazesc cersetori cu pielea bronzata...
RăspundețiȘtergereMa bucur mult ca ne-ai aratat ce ai descoperit! multumim, draga mea draga
foarte adevarat, la vremea aceea Bucurestiul era inca curat, deloc aglomerat, oamenii erau frumos si cu gust imbracati, inca nu incepuse maratonul constructiilor cartierelor muncitoresti, inca nu venisera cei care lucrau in constructii adunati de pe unde se putea...
Ștergeredin pacate acei oameni, veniti aici in cautarea unui loc de munca au adus cu ei obiceiuri nu prea bune, unul dintre ele fiind acela de a arunca hartiile langa si nu in cosul de gunoi...
stiu asta de la bunicii mei dar si din ceea ce 20 de ani mai tarziu am vazut cu ochii mei...
a. Eu am descoperit această "comoară" de poze cu mai mult timp în urmă, dar i-am pus un semn discret pentru ca să o descoperi şi tu... :)))
RăspundețiȘtergereŞi iată, minunea s-a produs, spre lauda Pandhorei...Sincer, revăd mereu bucuros aceste scene citadine, dar resimt totuşi nostalgia trecerii anilor...
b. Pe de altă parte, pot spune că am fost martor ocular la aceste scene de acum 50 de ani : în toamna lui 1964 veneam la Bucureşti cu colegi de şcoală la EREN 1964 (prima ediţie a Expoziţiei Realizărilor Economiei Naţionale, pentru că se aniversaseră 20 de ani de la 23 August 1944) şi am servit prânzul la un restaurant de pe "6 Martie", exact lateral şi oarecum în spatele "Romartei Copiilor" (nu mai ştiu dacă nu cumva s-a chemat chiar..."Bucuria copiilor", sau aia era denumirea Fabricii de jucării)...Atunci veneam pentru prima dată la Bucureşti...Bunicii veneau des, ai mei la fel...Tata mergea mereu în delegaţie la Ministerul Economiei...
c. Pe la începutul şi mijlocul anilor "60", România trecea printr-o perioadă de destalinizare, deţinuţii politici au fost amnistiaţi, iar la Kremlin N.S.Hruşciov a fost "detronat" de Leonid Brejnev...Şi da, nu era o noutate că evreii emigrau masiv în Israel.Pe vremea aceea, am avut vreo patru, chiar cinci prieteni evrei dintre vecini şi colegi de grădiniţă şi de şcoală care au plecat definitiv şi pe care îi regret şi acum...Iar maşinile din faţă de la "Ambasador" erau fabricate în URSS : "Volga" şi celebra "Pobeda", copiată de sovietici după un model "capturat" de "Opel"...Mai există şi azi asemenea exemplare pe la colecţionarii de maşini vechi...
d. Cine este interesat să cunoască mai multe din trecutul nostru de acum 50 de ani, să citească ultima parte a articolului de pe :
http://www.scritube.com/istorie/ROMANIA-IN-ANII82629.php
Mulţumim pentru acest minunat "remember" cu frânturi de amintiri nu chiar de tot îngălbenite....
multumesc ca m-ai creditat cu increderea ta, Marco :)
Ștergeree fain ca tu ai vazut cu ochii tai, chiar si de copil orasul atat de drag noua :)
amintire nu ingalebenesc niciodata, ele au doar patina timpului :)
iubesc acele timpuri azi! imi place sa privesc documentare si imagini ce imi arata acele timpuri...
RăspundețiȘtergeream spus intotdeuna ca oamenii acelor vremuri erau relaxati si frumosi...
un chiosc din acela de ziare aveam si eu in capatul strazii...
cat despre american, nu stiu ce sa zic! ce cauta, cu ce ocazie....
e posibil sa fie vreun privilegiat al timpurilor....
se pare ca anii 60-70 au fost inca niste ani linistiti, anii 80 au fost din ce in ce mai cenusii...
Ștergereindiferent ce cauta americanul, norocul nostru ca a gasit timp sa ne arate ce a vazut :)
Ce frumos! Imagini foarte bine realizate si surprinse destul de artistic avand in vedere anul. Doamna aceea din primele imagini mi se pare de o eleganta iesita din comun, desi cobora dintr-un tramvai. Iti doresc un Paste fericit!
RăspundețiȘtergeresa stii ca la fel de elegant se imbraca si bunica mea, chiar si cand se imbraca "sport" cum spunea ea, era eleganta :)
ȘtergereSarbatori fericite iti doresc la randul meu!
Foarte frumoasa incursiunea asta in Bucurestiul de alta data.Nu cunosc foarte bine orasul,dar majoritatea imaginilor da.Ce vremuri de liniste si constrangere! Imi amintesc de o remarca a fetei mele:tu te crezi ca circuli ca acum 40 de ani? Eram eu,masina si strada.Eheeei....Toate cele bune,
RăspundețiȘtergereliniste si constrangere, cred ca ai rezumat perfect atmosfera de atunci...
ȘtergereCred ca acelea au fost cele mai frumaose vremuri pentru Bucuresti! Mi-a placut materialul!
RăspundețiȘtergereIti doresc un Paste fericit, luminat si imbelsugat iar Lumina Sfanta sa te insoteasca intotdeauna!
Foarte interesante fotografii! Cu totul alte timpuri. M-a uimit amanuntul despre eleganta bucurestenilor de atunci.
RăspundețiȘtergereIti urez de pe acum, draga pandhora, un Paste fericit si cu multe bucurii! :-)
inca se simtea influenta trecutului de buna calitate...
Ștergeremultumesc asemenea draga Alex, Paste fericit alaturi de sara si de cei dragi ai tai!
Foarte frumos articolul tau!
RăspundețiȘtergereFie ca bucuria Învierii Domnului să vă aducă în suflet linişte, pace şi fericirea de a petrece aceste clipe magice alături de cei dragi.Paşte fericit!
multumesc de apreciere, Iulisa
ȘtergerePaste fericit va doresc la randul meu cu tot dragul!
Mare placere mi-au facut imaginile si materialul. Am revazut totul prin ochii copilului de atunci, ce-i drept un copil al anilor '70-80.
RăspundețiȘtergereSarbatori linistite sa fie acolo la voi !
ma bucur sa te regasesc, ma bucur ca ti-am redesteptat amintiri placute si pentru mine sunt la fel :)
ȘtergereSarbatori Luminate iti doresc la randul meu!
Mi-a făcut plăcere să mă reîntâlnesc,aici la tine,cu acestă poveste !
RăspundețiȘtergere