Casa Capşa este un local legendar al Bucureştilor, aflat pe Calea Victoriei. La
începuturile sale, în anul 1852, Grigore Capşa deschide o cofetărie - "La doi fraţi, Anton şi Vasile Capşa", peste drum de Biserica Zlătari, în fostul Han Damari. După puţin timp s-a mutat în casa Slătineanu, unde se află şi astăzi. Încă de la deschidere, localul a început să fie frecventat de personalităţi marcante ale momentului. În anul 1873, Casa Capşa primeşte Marea Medalie la Expoziţia Universală de la Viena, devenind apreciată şi pe plan internaţional, obţinând în 1882 brevetul de furnizor al casei principelui Milan Orbenovici al Serbiei, iar în 1908 furnizorul principelui Ferdinand al Bulgariei. Casa cunoaşte o dezvoltare mai mare din anul 1886, când Grigore Capşa măreşte localul, deschizând şi hotelhotel, şi cafenea. Din acel moment, Capşa devine locul "oficial" de întâlnire a personalităţilor din politică, gazetărie, artă şi cultură. În timpul Primului Război Mondial, Casa Capşa a fost rechiziţionată de germani, care au golit pivniţele şi au păstrat-o din decembrie 1916 până în ianuarie 1917, când au cedat-o aliaţilor lor bulgari, care şi-au făcut în local "Casinoul ofiţeresc şi soldăţesc bulgar". Între cele războaie mondiale lucrurile s-au desfăşurat normal, Capşa fiind cunoscută bucureştenilor drept "cafeneaua scriitorilor şi artiştilor", circulând ideea că un scriitor nu era scriitor dacă nu frecventa Capşa. Virgil Carianopol spunea: "Ca să devii scriitor, trebuia să obţii botezul Capşei, care, fără nici o firmă literară, era totuşi redacţia redacţiilor, nodul gordian al trecerii spre nemurire", iar Tudor Arghezi spunea despre Capşa că "este singurul local intelectual de pe Calea Victoriei". Iată numai câteva nume ale "stâlpilor" de cafenea, dar şi adevăraţi stâlpi ai culturii româneşti: poetul Ion Barbu deschidea Capşa, apărând încă de la ora 8:00 dimineaţa la cafea şi rămânând acolo mare parte a zilei, ca la birou, apoi urmau: criticul {erban Cioculescu, Liviu Rebreanu, Ionel şi Păstorel Teodoreanu, Camil Petrescu, Zaharia Stancu, Ion Minulescu şi alţii. La finalul celui de-al Doilea Război Mondial, politicienii ţărănişti şi liberali au făcut din Capşa un fel de "cartier general", încercând să păstreze o rezistenţă politică. Din luna ianuarie a anului 1949 firma a fost lichidată. În comunism Capşa a fost o cafenea deosebită, dar se înţelege că întâlniri şi discuţii ca odinioară nu mai puteau exista aici. După 1989, s-a reîncercat o oarecare revigorare pe plan cultural, dar nu s-au putut reînvia gloria şi importanţa ei de altădată, rămând însă un local select, cu multe amintiri şi o istorie ce nu poate fi trecută cu vederea atunci când ne raportăm la trecutul Bucureştiului.
Grigore Capşa a inventat prăjitura "Joffre".La invitaţia regelui Ferdinand şi a reginei Maria, sosea în Bucureşti în 1920 celebrul mareşal francez Joseph Jacques Césaire Joffre. Marele cofetar Grigore Capşa, furnizor al Casei Regale, a creat în cinstea mareşalului o prăjitură de ciocolată care sugera forma cilindrică a caschetelor militare franceze. Mareşalul Joffre suferea de diabet, fapt pentru care maestrul cofetar cu studii la Paris a inventat o prăjitură care putea fi consumată fără riscuri din partea oaspetelui. Prăjitura a primit numele francezului şi era făcută din unt, zahăr, ouă, făină, arome, şi mai ales cacao de cea mai bună calitate, îmbrăcată în glazură de ciocolată. Prăjitura "Joffre" a făcut înconjurul lumii, fiind preluată de bucătăria franceză, din a cărei tradiţie fusese inspirată. Totodată, reţeta a intrat în oferta cofetăriei româneşti şi nu există practic cofetărie în România care să nu prepare prăjitura cu pricina.
sursa: http://ziarullumina.ro
Interesanta povestea acestei prajituri.Cand o mancam nu ma gandeam ca are o asa istorie incarcata.Ce bunatate!
RăspundețiȘtergeremie imi povestise bunica mea ceva, asa ca am mai scormonit si...m-am linistit :))
Ștergereoricum si tortul este absolut delicios :)
Cosmaruri o sa am de la "joffre".......
RăspundețiȘtergereSi cand te gandesti ca am mancat bunatatea asta cand eram mica....... O grozavie! :)
stiu draga mea, stiu...
Ștergereufff, nu stiu cum rezisti fara dulciuri si mai ales fara ciocolata :(
si acum e la fel de buna, poate o sa gusti macar un picut cand o sa vii in tara :)
hmmm, minunata prajitura!!! :), o iubesc, nu am mancat de mult!!
RăspundețiȘtergeresi eu, si eu! :)
ȘtergereFile de istorie atat de frumos povestite de tine. Nu cred ca am gustat aceasta prajitura, nu prea ma tenteaza cele cu multa ciocolata, insa cu prima ocazie o sa ma infrupt din ea.
RăspundețiȘtergeredaca iti plac articolele mele, cu siguranta o sa-ti placa si prajitura :)
Ștergereiti recomand tottusi o felie de tort Joffre, prajitura e micuta dar consistenta, e adevarat :)
multumesc oricum ca ma citesti :)
ooooooo! înca un loc în care-mi doresc neaparat sa petrec cateva ore în compania ta! Vom mânca neaparat un Joffre si vom bea câte o marghilomana :))
RăspundețiȘtergereCat de frumos ne-ai prezentat Cafeteria imi este cunoscuta doar din articole citite în presa, mai ales mentionând cutremurul din 77.
te pup draga mea draga.
Capsa nu a fost afectata de cutrenurul din '77, din fericire, cladirea a ramas intacta...
ȘtergereCofetariile care s-au surpat atunci efectiv au fost Casata si Scala.
Au fost refacute dar dupa decembrie '89 destinatia lor a fost schimbata, ele nu mai exista acum...
Capsa, restaurantul, braseria, au ramas neattinse, au fost renovate, din pacate nu mai sunt frecventate de intelectualitatea de elita cum se intampla in epoca amintita in articol :(
o sa mergem ca sa regasim parfumul trecutului :)
te imbratisez si eu, draga mea draga >:D<
joffrele, absolut delicioase, pacat ca nu toti cofetarii le prepara asa cum ar trebui...
RăspundețiȘtergereacum n-am joffra, dar ma duc sa infulec o ciocolata. :)
zilele astea o sa merg sa manac o joffre ca altfel mor!!! :))
Ștergeredin pacate da, nu toti reusesc sa atinga finetea deosebita pe care aceasta crema ar trebui sa o aiba, totusi in Bucuresti sunt destule cofetarii in care joffre-le sunt exact ce trebuie sa fie :)
ce zici, dai la schimb acum cateva patratele de ciocolata pe o viitoare joffre? :)
Interesant articolul,când spui ”Casa Capșa” spui profiterol!
RăspundețiȘtergereÎți doresc o săptămână cât mai frumoasă și plină de bucurii!
Pup cu drag!
eu profiterol mancam la Casata :)
Ștergeremai aveam o slabiciune, inghetata parfe cu alune, cea mai buna era la Athenee Palace, cofetaria era langa hotel si preturile erau ca in orice alta cofetarie :)
pup si eu, Elena!
O minunata prezentare! Superbe vremuri, desi dificile spre... oribile, dintr-un punct de vedere. Imi place foarte mult sa citesc "istoricul" unor anumite locuri si de aceea acum sunt foaaarte incantata! Multumesc! :)
RăspundețiȘtergereSi Joffre imi place, evident, pentru ca-i dulce! :) Habar nu aveam ca dl Capsa din B a inventat prajitura, si de ce are aceasta forma. :)
Pupici!
asa e, nu era nici atunci totul roz...
Ștergerenu cred ca este un timp in istorie cand totul e roz pentru toata lumea...
sunt sigura ca acum o vei privi cu alti ochi stiind de ce se numeste asa si ca o veigusta cu aceeasi placere :)
te pup si eu!
Tu fugi repede si papi un Joffre dar eu cum rezolv problema?!:)
RăspundețiȘtergereEu trebuie sa -l prepar, ma gandesc..:p
lasa, lasa, ca te stiu fata priceputa :P
Ștergere