In ceea ce priveste radacinile prajiturii, multe orase din Italia sustin ca de la ele a pornit totul. Legenda spune ca tiramisu a aparut in secolul al XVI-lea, in Siena, in vreme ce poporul venetian este de parere ca desertul dateaza din timpul Renasterii.
O povestire spune ca tiramisu este mai recent, din secolul al XIV-lea, cand a fost facut pentru prima data la cererea expresa a unui mare om de stat al vremii. Se crede, de asemenea, ca prajitura ar fi aparut in Treviso, intr-un restaurant celebru din acel oras, undeva prin secolul al XVIII-lea. Este cert ca in limba italiana denumirea de tiramisu inseamna, in traducere mot-a-mot, “a ridica”. La inceput, totusi desertul fusese numit “supa ducelui”, pentru ca era consumat cu precadere la curtile nobiliare, fiind foarte apreciat de catre acestia. De altfel, el era nelipsit de la mesele regilor sau printilor, iar numarul de cofetari care stiau cum sa-l prepare era extrem de ridicat. De altfel, cine nu cunostea tainele tiramisului, nu se putea numi un bun bucatar.
Dintre istorisirile pline de umor, una relateaza ca Tiramisu era mancat intre si chiar in timpul actului sexual, pentru ca era asociat cu virilitatea. Acest lucru poate fi adevarat, intrucat prajitura contine multe elemenetel revitalizante, datorate continutului accentuat de cafea din ea.
O noua legenda povesteste cum desertul era facut de catre doamnele italiene in timpul razboaielor. Prajiturile erau oferite sotilor care se inrolau in lupte si aveau ca principal scop sa le aduca aminte acestora de iubirea pe care femeile o simteau fata de ei.
Printre primele retete de tiramisu aveau in componenta branza de oaie, cafea si chiar si rom.
Potrivit unor zvonuri, in cateva localitati italiene, prajitura aceasta a fost inventata din intamplare. Se spune ca un cofetar a adaugat creme peste niste biscuiti, astfel rezultand ideea unui desert asemanator. Este putin probabil sa se fi intamplat asta, insa totul este posibil.
Recent, expertii se tot straduiesc sa scoata la iveala cand si unde anume a luat fiinta tiramisu, insa fara vreun succes notabil. Ceea ce nu poate fi pus nicio clipa sub semnul intrebarii este ce Italia este patria-mama a prajiturii.
Dupa cum am mentionat si mai sus, tiramisu a purtat si alte denumiri. Italienii din regiunea Toscana nu s-au sfiit sa declare ca ei au inventat desertul si l-au numit (in unele regiuni inca este numit asa) “bagatela toscana”.
In zilele noastre, daca doriti sa faceti un tiramisu trebuie sa stiti ca aveti nevoie de mascarpone, oua, zahar, rom, biscuiti, cafea si cacao. De asemenea, ea poate fi realizata si cu cateva sortimente de inghetata si, in acelasi timp, si fara alcool.
E una din preferatele mele! Mi-ai făcut-o, că la ora asta n-am de unde să iau. :(
RăspundețiȘtergereoff off...cum sa te impac? :)
Ștergerelasa...si maine e o zi :)
M-ai facut sa ..... plec la frigider!
RăspundețiȘtergereAsta este prajirura weekendelor noastre!
Avem un loc de unde cumpara si este super buna!
uite ca Max nu e atat de norocos :))
Ștergereeu am fost rasfatata azi cu un tiramisu asa ca acum torc linistita ca o pisicuta :))
Sadică, cum spuneam!
RăspundețiȘtergereAi pus la zid toată armata de pofticioşi care te citesc. Eu is general de armată, în cazul acesta.
:))
nu ma ciuruiti va rog :))
Ștergereurmatoarea postare va fi cu zeama de varza...e bine? :)))
N-am mâncat încă atât de mult Tiramisu încât să fie nevoie să mă "dreg" cu zeamă de varză!!!
Ștergere:))))))))
E bine, ce să zic?! Dacă-i ordin, om bea şi zeamă de varză.
Ma duc sa atac iaurtul din frigider:). E rece, merge in loc de tiramisu:)
RăspundețiȘtergerein acest caz clipele iaurtului sunt numarate :))
Ștergeretirame-sù = ridica-ma si prima referire scriasa la acest delicios desert, dateaza sfarsitul anilor'70, când Giuseppe Maffioli a scris într-o revistă fondată de el, ca a descoperit un desert deosebit, in orasul Treviso - restaurantul “Beccherie”, proprietar Carlo Campeol. Signora Alba di Pillo, mama proprietarului de restaurant, a combinat si perfectionat o reteta de tort de biscuiti cu crema Mascarpone, traditionala in zona Veneto, numindu-l Tiramisù, pentru ca "te trage" din toropeala, prin continultul ridicat in Espresso si alcool, cu care sunt imbibati biscuitii. Asta este povestea pe care o stiu de la colegul meu de serviciu Thomas Frattoni, al carui tata italian, are un restaurant aici in orasul meu si unde mancam cel mai bun Tiramisù. :)) te pup draga mea draga
RăspundețiȘtergereaha...poveste direct de la sursa :))
Ștergeremmm...inca nu am mancat tiramisu la el acasa :)
pup si eu draga mea draga :))
dacă merge cu bere, parcă... :))
RăspundețiȘtergereweekend plăcut pandhorei!
bere zici?:))
Ștergereiti las tie berea,eu prefer un rom bun cubanez :))
multumesc,placut sa fie si w-endul lui ben!:)
pe cat e de delicios, n-ai zice ca se face asa usor. eu una mi-am permis si am scos ouale din reteta, iar in loc de rom am preferat coniacul...:)
RăspundețiȘtergerenoroc ca savurez salam de biscuiti, asa ca-mi aman pofta de tiramisu pe mai tarziu :))
nu am incercat niciodata sa fac tiramisu...
Ștergererecunosc,la prajituri nu prea sunt priceputa...am cateva care imi reusesc asa ca pe le le fac :))
Mie nu imi prea plac dulciurile, insa tiramisu ma atrage deoarece efectiv imi plac ingredientele (in principal mascarpone, rom si espresso !)
RăspundețiȘtergereAceasta invitatie la un tiramisu s-a potrivit tocmai la fix, deoarece duminica e ziua mea. Te invit, just for fun & entertainment, (nu pt reclama sau credit la blogul meu), la o leapsa, daca iti face placere sa participi la un astfel de joc. Invitatia este extinsa si tuturor fanilor sau criticilor blogului tau.
multumesc draga Rudolph,cu siguranta o sa trec :)
Ștergerein concluzie esti Balanta :)
despre nativii din Balanta se spune ca sunt oameni frumosi,cu trasaturi placute si ochi expresivi "vinovata" de toate acestea fiind Venus,guvernatoarea acestei planete :)
si nu...nu ma pricep la zodii...doar ma las intrigata de ele :)
Bună scumpo!
RăspundețiȘtergereWow,ce îmi faci tu mie!
Este o prăjitură pe care nu aș refuza-o
niciodata și la orice oră!
Un weekend cât mai plăcut îți doresc!
Cu tot dragul te îmbrățișez!
te cred,nici eu :)
Ștergeremultumesc Elena,un w-end placut iti doresc la randul meu cu tot dragul!
Ador tot ceea ce este cu cacao :)
RăspundețiȘtergereNormal ca si Tiramisu imi place!
Happy Weekend, Pandhora!
greu sa-i rezisti,adevarat :)
Ștergerehappy w-end si tie elly!:)
Aaaa, ma faci sa trec pe lista marscarpone pentru cumparaturile de azi :)
RăspundețiȘtergerecred ca la ora asta cumparaturile sunt deja facute si mascarpone gata sa fie transformat in tiramisu :))
Ștergere”Am ridicat” cu poftă desertul acesta savuros la Veneția, la Rimini, la Florența, la Viena , dar și la Cluj! Tiramisu e cel mai căutat desert la ora actuală în Europa, spun statisticile și...iar mă faci să las dieta aia nesuferită!
RăspundețiȘtergereHappy Weekend și o zi plină de bucurii, dragă Pandhoraa! :)
sper ca si eu sa-l savurez anul viitor la el acasa :)
Ștergeremultumesc Mirela,un w-end perfect iti doresc la randul meu in continuare! :)
Toscanii nostri, vor ca de obicei, drepturile pentru tot,hahaha...
RăspundețiȘtergereE un desert pe care nu-l refuz niciodata!
recunosc ca nici eu :))
Ștergere