Toate astea mi-au amintit de o postare de-a mea veche de acum doi ani dar...
Cu totii simtim prezenta toamnei,un timp cu lumina blanda,miros de frunze arse spre seara si acea incaractura usor romantica,mai greu de prins in cuvinte de mine cel putin, acum...
Si spun asta pentru ca,in acest moment, toamna imi aminteste de gustul dulce al strugurilor si de mirosul proaspat al mustului....
Cand eram mica, mergeam impreuna cu bunicii mei la mustarii.....
Imbracate simplu in stuf,invaluite in aroma de pastrama de oaie la gratar cu mamaliguta (pe care chiar nu o apreciam la vremea aceea) si evident cu carafele pline cu must proaspat pe fiecare masa...
Bunicul meu avea o mare admiratie pentru Pastorel Teodoreanu.
„Păstorel” este pseudonimul scriitorului Alexandru Osvald Teodoreanu, născut lin iulie 1894 la Dorohoi si fratele lui Ioan-Hipolit Teodoreanu, scriitorul unanim apreciat ca prozator sub identitatea de Ionel Teodoreanu. Avocat,publicist,epigramist, Pastorel Teodoreanu este cunoscut si datorita pasiunii sale pentru mancarurile gustoase si vinurile de exceptie. Calitățile sale gustative și experiența deosebit de variată și complexă pe care o avea în degustarea vinurilor românești, în special, îl făcea capabil să identifice cu o "precizie uluitoare" nu numai soiul de vin, podgoria și anul fabricației, ba chiar și alte amănunte, cum ar fi orientarea geografică a locului pe care se găsea via din care se se fabricase vinul.... Am vrut sa subliniez acum in mod special latura de gurmand a lui Pastorel pentru ca mi-ar placea sa savurati-citind-singura reteta povestita in versuri de celebrul autor al volumelor ''Gastronomice''si''De re culinaria''. Reteta de porumbel la tava a lui Pastorel :
Iei un hulub decapitat
Ales din cei mai grasi, fireste,
Scoti penele. Cinatuieste
Apoi sareaza delicat.
Si nu uita un amanunt:
Taind, spre-al inveli, o fina
Felie alba de slanina
Sa-i pui in cos si-un pic de unt.
Pe urma, c-un cutit ce taie
Ciopleste cu indemanare
Vreo opt sau noua betisoare
Si le aseaza in tigaie
Hulubul cel cu unt umplut
Pe-acest gratar improvizat
Intr-un cuptor va fi lasat,
La foc domol si sustinut.
Si, ca sa-i tragi din plin folosul,
Cand slaninuta s-a prajit
Il scoti afara negresit
Fara sa uiti sa torni si sosul.
Cu un vin ros in paharel
Friptura e o delectare,
Deci iti ureaza pofta mare
Al dumitale
Pastorel
Parca imi amintesc de o carte citita demult cu retete literare ... o s-o caut in biblioteca, e o lectura de care imi amintesc mereu cu placere :)
RăspundețiȘtergerePorumbel la tava ? Si in versuri ! Ce poate fi mai nostalgic ... Merci !
cu mult drag :)
Ștergereinca ma gandesc la smochinele tale sa stii :)
buna inventie trio-ul pastrama-mamaliguta-must...:)
RăspundețiȘtergeresi mai ales de durata :))
Ștergere:) pentru ca tocmai ma pregatesc de mers in lumea viselor, plec cu arome de pastrama si mamaliguta... hmmmm ce noapte voi avea :)))
RăspundețiȘtergereSomn usor, draga mea Pandhora!
si eu visez la ea fara sa dorm motiv pentru care in seara asta am mancat struguri,prune si branza :))
Ștergeresomn usor si tie draga mea draga!
Desi as manca hulub doar daca viata mi-ar fi in joc (imi sunt dragi! cumpar grau sa ii hranesc) scriu aici o "citire", de la Pastorel:
RăspundețiȘtergereO propunere fireasca:
Cred ca la asa dejun
Nu se poate sa lipseasca
Si o sticla de vin bun.
(Cel ce vrea sa ma asculte,
ia mai multe)
Am stat sa ma gandesc, daca sa trec pe la tine sau ba! Cand vad titluri "gastronomice" ma cam feresc! :) Si azi ma mai intreaba cunoscutii ce mai face imamul! :)) Asa pofta ca atunci de muuuult nu mi-a mai fost!
Viata fericita!
P.S. Fara legatura... Mai e vreun pisoi pe blogul tau? Pentru ca "de aici" nu se vede :( (am tot uitat sa te intreb)
nici eu nu as putea...
Ștergereo data mi-a servit cineva friptura de porumbel dar nu am putut manca :(
vinul e bun oricand,niciodata nu spun nu :)
muhaaa...o mica celebritate inteleg...nu...nu imamul,tu,cea care l-ai preparat :))
sigur,pisicuta mea neagra e mereu aici :)
o saptamana faina sa ai Diana! :)
Bună scumpo!
RăspundețiȘtergereIspititoare poză ai ales!
Must am gustat dar pastramă,nu!
Îți doresc o săptămână cât mai frumoasă!
Cu mult drag!
in acest caz nu trebuie sa ratezi ocazia :))
Ștergereusaoara sa-ti fie si tie saptamana Elena,multumesc!
pup
Vai ce pofta mi-ai facut :))
RăspundețiȘtergereAcum, chiar acum :)) sun o prietena, a caror parinti detin o stana si toamna "fac" o minunata, savuroasa pastrama. ...si zau ca nu-mi trebuie multa ci doar "un dumicat de pofta" :))
ia-ma si pe mineeee :)
Ștergereuff...pofta asta o sa ma omoare :))
Mi-e pohta intruna de cate ceva de cand am venit, dar nu mai pot, nu mai incape. Si totusi, cel care vorbea despre un "ev aprins", mai spunea si asta:
RăspundețiȘtergere"Mănânc şi plâng. Mănânc!"
lasa...pana pleci se mai face loc :))
ȘtergereCe imagine apetisanta, de-ti lasa gura apa! Si ce bine ai pomenit de Pastorel, cel tare priceput la bucuriile culinare si expert in licorile cele aducatoare de bucurie. Mmmmm!
RăspundețiȘtergereO zi frumoasa, draga Pandhora! :-)
il ador pe Pastorel-de parca ar fi posibl altfel...e doar celebrul nostru gurmand :)
Ștergerefrumoasa sa-ti fie si tie ziua Alex,multumesc :)
Sotului meu îi place Pastorel! Eu am o amintire foarte draga legata de pastrama! Da, viata asta e ciudata cate-o data! O dupa amiaza frumoasa!
RăspundețiȘtergeredaca amintirea este draga e de bine :)
Ștergereo zi faina si o saptamana perfecta iti doresc la randul meu!
Citisem si eu demult, tare demult, despre Pastorel Teodoreanu si talentul lui in materie de recunoastere a vinurilor.
RăspundețiȘtergereDar sa vorbesti despre pastrama de oaie pe blog, cand ai cititori care poftesc la toate mancarurile ce le ies in cale? :((
pai ce,doar eu sa fiu singura pofticioasa? :))
ȘtergereBuna reteta! Greu de mancat, dar cu purcelusii, mieii, puisorii, bobocii, vitelusii cum ne descurcam? :))
RăspundețiȘtergeree...adaptam...adaptam :)
RăspundețiȘtergereDraga mea, iarasi m-ai lasat cu gura apa....
RăspundețiȘtergererecunosc...sunt o fata tare rea uneori :))
ȘtergereImaginile,povestea,dar si reteta imi starnesc simturile.:)
RăspundețiȘtergereSambata am facut si noi must,mami a plregatit friptura de pui la cuptor...cuptorul sobei:)) si ciorba de fasole boabe ,proaspat culeasa din gradina.Am avut la masa mai multi "mancatori" decat "lucratori".:))
daca ai nevoie de un "mancator" in plus nu trebuie decat sa-mi spui :))
RăspundețiȘtergereEu, marturisesc, am macat porumbei de cateva ori. Cei mai buni au fost niste porumbei in Egipt, la un restaurant. E o pasare ca oricare alta. Noi, cei care traim la casa suntem mai obisnuiti cu jertfirea animalelor si pasarilor... Vazand asta de cand te nasti...nu mai e nimic socant.
RăspundețiȘtergereMai nou, am aflat ca multi urasc porumbeii. Pentru ca se spune, aduc multe pagube cladirilor, monumentelor... Deci lucrurile sunt interpretabile...depinde din ce unghi le privim...
porumbeii ca si alte pasari mai mult sau mai putin "daunatoare" fac ce au fost "programati" sa faca...
Ștergereoamenii sunt cei care ar trebui sa caute solutii si in privinta monumentelor din cate stiu eu...au gasit :)