luni, 7 aprilie 2014

PUDRA DE ROSCOVE (CAROBUL) - o cacao cu mai multe beneficii



Pudra de roscove seamana la aspect si gust cu cacao.
Este folosita ca aliment de baza din cele mai vechi timpuri, datoria multitudinii de substante nutritive prezente in ea si datorita costului redus de productie. Se obtine din pastaile copacului Roscova, care face parte din familia leguminoaselor (soia, fasole, mazare, linte).

Pudra de roscove (carobul) mai buna decat cacao
1. Pudra de roscove are o puritate maxima.
     Cacao nu poate fi purificata 100%. Ea mai contine peri si fecale de animale.
2. Carobul contine proteina completa si fier, magneziu, sodiu.
     Cacao contine proteine si magneziu, insa poate contine si plumb si nichel.
3. Pudra de roscove este o importanta sursa de Calciu. In plus, contine mult Calciu (348 mg%) si putin Fosfor (79 mg%). E important ca raportul Calciu/Fosfor din organism sa fie peste 1,7, pentru absorbtia Calciului. Ceea ce in cazul carobului se intampla.
     Cacao este un eliminator de Calciu din organism. Are putin Calciu (51 mg%) si foarte mult Fosfor (685 mg%), ceea ce impiedica absorbtia Calciului. In plus, contine teobramina, cafeina si teofilina, substante puternic eliminatoare de Calciu.
4. Pudra de roscove este un aliment alcalin, care introduce bazicitate in organism ( bacteriile si virusii se dezvolta doar in mediul acid).
    Cacao in stare pura introduce aciditate in organism si stimuleaza aciditatea gastrica.
5. Pudra de roscove are un nivel entioxidant enorm, mai mare decat cacao, si nu-i scade prin prelucrare.
     Si cacao are un nivel antioxidant mare, dar care scade in urma prelucrarii prin prajire si fermentare. 
6. Carobului nu-i trebuie adaugat indulcitori pentru a-i da gust bun. Are zaharuri proprii, similare celor din fructe. Nu contine gluten sau lcatoza.
     Cacao are un gust nativ amar intens, de aceea trebuie adaugat zahar, indulcitori si/sau derivate lactate (zer).
7. La carob, indicele glicemic e foarte mic, 15%.
    La cacao, indicele glicemic e mic, 20%.
8. Carobul poate fi consumat in siguranta de persoanele cu astm, boli alergice sau auto-imune si cancer.
     Cacao este hiper-alergizanta. Persoanele alergice, astmaticii si cei cu boli autoimune este indicate sa nu consume cacao sau derivate.
9. Pudra de roscove contine pectine care se opun bolii de reflux gasto-esofagiene.
     Cacao contine baze xantice care determina boala de reflux gastro-esofagian.

10. Carobul inihba dezvoltarea bacteriilor intestinale patogene. In plus, contine acid galic, care actioneaza ca si analgezic, anti-alergic, anti-bacterian si anti-viral.
       Cacao stimuleaza dezvoltarea bacteriilor intestinale patogene. Stimuleaza astmul bronsic, rinitele alergice, infectiile acute/cronice de cai respiratorii. 

11. Carobul nu are efect excitant si nici iritant. Creste toleranta gastrica si pentru alte elemente, ajuta digestia, se opune diareei si balonarii.
      Cacao are un important efect excitant, iritant mai ales prin cafeina continuta.

12. Pudra de roscove scade nivelul colesterolului.
      Si cacao degresata scade colesterolul.


Sursa

11 comentarii:

  1. aaaaa, ce articol frumoooos! De când locuiesc în Germania, am intotdeauna în casa cateva teci uscate, carora aici le spunem "fructe de Johannisbrotbaum" (am scris cândva despre farmacia mea de bucatarie - http://vis-si-realitate-2.blogspot.de/2012/11/parfum-de-brumar.html).
    Stiai ca datorita roscovelor diamantele se cântaresc în carate? deoarece boabele din orice teaca al oricarui copac au greutate identica, roscovele au fost folosite in antichitate la a cantari diamantele. Boabele de roscove au aproximativ 0,2 grame si deoarece denumirea greceasca a fructului era kerátion, sau pe araba qīrāṭ, astazi unitatea de masura a diamantelor este carat ☺
    te pup draga mea draga. Noapte buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. am citit despre asta intr-un alt articol, mi s-a parut cu adevarat fascinant, banalele bobita au dat nastere...karatelor :)

      sunt hotarata sa cumpar pudra de roscove si la fel de hotarata sunt sa fac cu ea croissante...
      voi folosi umplutura in loc de crema de cacao, am cateva idei, sper sa-mi reuseasca si mai ales, sa fie bune, bune :)
      somn usor, pup! :*

      Ștergere
  2. Deosebit de interesant articolul !!!
    Mi-a plăcut :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Poate sa fie crème de la crème, mie tot nu-mi place gustul...... brrr! :)))))
    pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. acum ce sa-ti spun?
      o sa-ti spun dupa ce le gust :)
      te pupacesc:*

      Ștergere
  4. Foarte interesant,dar unde le gasesc ?! Am auzit de rscove, dar n-am stiut ce sunt si la ce folosesc ?!
    Multumesc de informatie, le voi cauta !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. o poti gasi la magazinele cu produse naturiste, costa intre 4-6 lei, 100 de grame.

      Ștergere
  5. Foarte interesant articol. Sunt atatea minunatii in lumea asta. Bunica mea imi amintea de roscove, pe care le rontaiau de Craciun. Eu nu le stiu decat pe cele salbatice, stiu ca nu se mananca.
    Mersi de informatie, draga Pandhora! :-)

    RăspundețiȘtergere
  6. De ce orice SITE ( cuvînt preluat Din engl. site. , dar existent în locuri de etnie română ) scris în limba romînă... scrie un cuvînt care nu există deloc în limba romînă ????

    La noi există cuvîntul CARUB ... se vede la http://dexonline.ro/definitie/carub ! De ce toți folosiți un cuvînt GREȘIT ? DE CEEEEE ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. am verificat si lucrurile stau asa cum spui...
      nu eu iti pot raspunde la aceasta intrebare (nu inteleg de ce adresata pe un ton ridicat), cred ca cel mai bine ar fi sa-i intrebi cei care scriu articole pe aceasta tema pentru ca absolut toti folosesc exact terminologia pe care o incriminezi...
      cu siguranta o explicatie exista...

      Ștergere