vineri, 11 aprilie 2014

Sângeroasa Mary, un cocktail clasic



Binecunoscutul şi condimentatul cocktail care adunã laolaltã votca, sucul de roşii, piperul, lãmâia, mãslinele, ţelina şi multe alte posibile arome are origini incerte care intrã câteodatã pe tãrâmul legendei. Sunt multe poveşti ţesute în jurul “sângeroasei Mary”, unul dintre primele cocktailuri pe bazã de votcã ce a câştigat simpatia consumatorilor, rãmânând popular pânã în ziua de azi.

Una dintre ipotezele recurente îl are în centru chiar pe faimosul personaj feminin cunoscut sub numele de Mary I, regina Angliei, care a domnit pe la mijlocul secolului al XVI-lea. Era fiica lui Henry al VIII-lea şi a Caterinei de Aragon, de care regele divorţeazã, transformând-o pe Mary în fiicã nelegitimã. Bãutura ar fi fost o expresia culinarã a firii foarte agresive şi violente a reginei, a cãrei politicã religioasã vãdit catolicã a dus la moartea a mii de protestanţi. Sucul de roşii ar fi reprezentat baia de sânge pe care a provocat-o, iar votca, “apa de foc”, mijloacele brutale întrebuinţate pentru a-şi atinge scopul. Oricât de atractivã ar suna povestea, pare totuşi istoric improbabilã.

În ciuda lipsei unui consens între istorici, una dintre poveştile din jurul lui “Bloody Mary” pare a cântãri mai mult în materie de validitate. Protagonistul acesteia se numeşte Fernand Petiot, barman în Paris, la Harry’s New York Bar. Prin 1920 acestuia îi vine ideea sã amestece în mod egal o cantitate de votcã cu una de suc de roşii. Nu avea de unde sã ştie pe moment cã ceea ce crease avea sã devinã unul dintre cele mai iubite coktailuri. I s-a sugerat în bar sã boteze amestecul “Bloody Mary”, patronul fiind de acord întrucât îi amintea de o mai veche cunoştinţã femininã şi de un local din Chicago, “Blood Club”.

În 1934, Petiot începe sã lucreze în King Cole Bar care aparţinea de St. Regis Hotel, New York, aducându-şi şi reţeta care stârnise un val de admiraţie prin Paris. Managerii hotelului au încercat sã-i schimbe denumirea în Red Snapper, dar fãrã succes. La început sofisticaţii locuitori ai New York-ului nu s-au lãsat uşor impresionaţi de combinaţia parizianului. Au criticat-o puţin din cauza gustului anost, propunându-i lui Petiot sã o mai condimenteze cu ceva. Astfel, acesta adaugã în principiu piper negru, dar şi alte ingrediente precum ardei roşu, sos de Worcester, lãmâie şi, pentru cei care tot nu erau mulţumiţi, o picãturã de sos de tabasco. S-a nãscut varianta clasicã americanã de “Bloody Mary”.

Petiot îşi disputã paternitatea bãuturii cu un anume George Jessel, care pretinde în 1927 cã ar fi inventat bãutura în locuinţa sa din Palm Beach. Petiot susţine însã cã era vorba doar despre o simplã combinaţie de suc cu tãrie, el fiind cel care a îmbunãtãţit considerabil reţeta adãugându-I toate acele sortimente care sã-i asigure gustul unic. Adevãrata artã se întrevede în jocul de arome. Astãzi Bloody Mary şi-a extins dimensiunea reţetei originale, folosindu-se câteodatã bere în loc de suc de roşii, un surplus de piper sau chiar iaurt. Pânã la urmã, prepararea unui cocktail merge dupã simplul principiu al exploatãrii imaginaţiei…


preluare de pe www.historia.ro

23 de comentarii:

  1. Mai era una cu Ernest Hemingway ... Cica amaratul fugea de la nevasta-sa Mary si tinea barmenul ostatic pina nu-i dadea magnifica ambrozie, de acolo si denumirea.
    Pare sa aiba tangente si cu impuscatul " porumbeilor" intracranieni..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cea de a doua probabilitate nu mi-ar fi trecut prin...cap :))
      despre E. H nu stiam dar, de ce nu? totul pare a fi posibil...
      oricum, aceasta combinatie pe mine nu ma atrage sub nicio forma, singurul cocktail cu votca care imi place este cel cu portocale rosii (uite ca tot la rosu revin :D)
      de curand prietenul meu a primit din Ucraina o votca cu mieresi ardei iute de care m-am indragostit iremediabil mai ales ca eu credeam ca nu ma topesc dupa votca :))

      ma bucur ca te-ai hotarat sa ridici capacul "cutiutei" mele, te mai astept...

      Ștergere
    2. He he, ce oameni cu preferinte , in vreme de seceta, la dumneaeu merge si combustibil
      de avion :)
      Apropo de seceta, pe timpul reformei restrictive a lui Gorbaciov ,circula ideea ca de bei o caldare cu apa, asta face egal la un sutar de vodca ,putinilor disperati le-a pocnit bășica...

      p.s
      ma bucur ca am ridicat capacul ,sper sa nu fi dat drumul la prea multe rele.

      Ștergere
    3. :)))
      nici nu incerc sa fac paritatea vodca-caldari cu apa :))

      sper ca tu ramai tu indiferent de blogurile unde lasi commenturi :)

      Ștergere
  2. Zau ca mi-ai facut pofta! :))
    Dar cu bulion facut de mama soacra........ au ce dureri de cap o sa am maine! :))))
    pupici, weekend minunat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daca merita, merita :)))
      w-end fara dureri de cap sicu multe pahare pline de culaore...rosie!
      te pupacesc!

      Ștergere
  3. o fi un cocktail clasic, dar nu se va demoda niciodata...si cand mi-amintesc ca erau vremuri cand puteam sa beau si cinci bloody mary unul dupa altul...ah, ce vremuri! :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu a fost preferatul meu niciodata, nu pot asocia cele doua (minim) ingrediente si pace :)
      votca cu portocale rosii, ei da, asta e alta mancare de...:))

      Ștergere
  4. ah, așa un film de groază aș "viziona" zilnic!

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte interesanta istoria acestei bauturi. Cand am vazut prima data pe cineva band acest amestec interesant si ciudat de suc de rosii si votca, mi s-a parut o mare aiureala. Caci o vedeam pe mama punand suc de rosii la mancare! Amestecul gusturilor este o mare arta.
    O zi frumoasa, draga Pandhora! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. categoric asa stau lucrurile si cei care apreciaza aceasta combinatie cu siguranta ii apreciaza originalitatea.
      un w-end perfect ito doresc si eu draga Alex! :)

      Ștergere
  6. Interesanta istoria bauturii. :) Cand am baut prima data - abai terminasem liceul - mi-a placut combinatia usor iute (mai ales ca nu se simtea gustul alcoolului) si am baut ca pe suc; apoi... n-am putut sa ma ridic de la masa - nu aveam mintea tulbure sau altele de gen, ci pur si simplu aveam picioarele "grele". Atunci mi-au zis: ia o bere! Si am luat, ca nu puteam pleca de acolo. :)) Efectul tariei a trecut instant si a fost ca si cum n-as fi baut nimic. A fost o experienta interesanta, pe care n-am mai repetat-o, desi Bloody Mary mai beau cand am ocazia... Acum stiu ca alcoolul care nu se simte pe limba se simte perfect in picioare. :)))
    Weekend minunat iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  7. se pare ca berea e bautura ideala, buna in orice moment :))
    un w-end perfect iti doresc si eu! :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Mi-ar plăcea să citesc în vreun roman, nuvelă, povestire, etc... despre vreo întâlnire între o "Bloody Mary" şi "pământeanul nostru..."Dracula". Oare ar fi ieşit cu scântei ? Sau cu flăcări de la ardei şi piper ? :)))
    Un weekend plăcut şi cu multă...imaginaţie !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. perfect scenariu de film :))
      un w-end cum iti doresti sa ai draga Marco!

      Ștergere
  9. Nu o cunosc pe aceasta Mary in detaliu. Practic nu am gustat-o....
    Imi dau seama ca -s praf la combinatii de acest gen.....:))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai, ar fi cazul sa mai ai si tu niste lipsuri, nu? :))
      genul asta de combinatii e mai putin potrivit gemenilor :P

      Ștergere
  10. De bere in cocktailul aata prima oara aud, de iaurt ce sa mai zic :) Votez si eu cu votca cu suc de portocale, oridecare, chiar si cu grapefruit merge ( cu o picatica de miere ). Apropo, in Ciclade se bea mult vara rakomelo, adica rachiu cu miere, cred ca ar fi pe placul tau :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. rachiu cu miere? daca are o tusa de dulce cu siguranta nu as spune, nu :))

      Ștergere
  11. Sunt de acord ca Asimov a fost si inca este o resursa naturala. O resursa de inteligenta si inspiratie. Cu el viitorul omenirii a căpătat contur. Cu el am inceput sa privim printre stele desi inca suntem captivii cavernelor de hotel.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. tu chiar esti un patimas!! :)
      nici prin cap nu-mi trece sa te contrazic dar ce legatura este intre Sangeroasa Mary si Asimov? :)

      Ștergere