joi, 20 decembrie 2012

Marita Nachtigal si ale ei sarmalute


Va spuneam acum catva timp ca vreau sa pregatesc pentru Craciunul din acest an pentru prima data, sarmalute in foi de varza dupa celebra reteta a lui Pastorel (aceea in care din sarmale lipseste orezul dar care sarmale au un plus,se fierb in vin).
Reteta este cunoscuta asa ca nu o voi posta.
M-am gandit in schimb sa va sugerez un alt “model” de sarmalute.
“Modelul” a aparut in cartea lui Vlad Musatescu “De-a puia gaia” si este prezentat de unul din personajele cartii,personaj extrem de pitoresc, Marita Nachtigal pe numele ei…

Nu stiu daca i-ati citit cartile dar pentru mine a fost un adevarat deliciu lectura acestor carti-e drept-in adolescenta, si asta pentru umorul absolut daramator care izbucneste din fiecare pagina a romanelor sale…
Pe langa umor,acolo se strecoara si cateva preparate pe care personajele lui le ingurgiteaza intr-o veselie…
Sarmalutele despre care va vorbesc se numara printre ele…
Iata cum descrie Marita Nachtigal modul in care au fost preparate aceste aceste minuni :

"— Dragii mei, luam in discutie problema urmatoare: sarmalute in foi de vita. Nu-s sarmalute obisnuite. Potrivit indrumarilor mele, doctorul Bila a tocat cu satarul, si nicidecum la masina, piept de gaina, o pulpa de berbecut, ceafa de purcel si sfarcuri de muschi de vacuta. Farsul a fost framantat cu cimbru, piper alb macinat, piper negru boabe, cinci oua de curca, apoi a fost infasurat in frunze de vita salbatica fierte in vin rosu de Valea Calugareasca. Totul a scazut numai la cuptor, fierband mocnit intr-un amestec de unt proaspat, de casa, cu seu fraged de batal. Caci asa se gateste pe la noi…
Intreaga adunare pare strabatuta de-un fior neobisnuit. De unde reiese ca nu numai grasii sunt gurmanzi.
Iar Sica Finichi, pe care pana acum nu l-am auzit scotand o vorbulita, sare literalmente de pe scaun si intreaba aproape balbaindu-se:
— Si… si… si-n clondirele alea… ce-i in clondirele alea?…
— Cinstea cuvenita sarmalutelor! – raspunde solemn madam Nachtigal. — Aligoté de Ceptura, recolta 1967, cand l-a batut seceta! "


Nu stiu daca va incumetati sa preparati asa minune de reteta… daca nu,ne putem imagina impreuna cat de gustoase trebuie sa fie sarmalutele astea :)


sursa: www.costachel.ro

28 de comentarii:

  1. Mmmm! Ce reteta apetisanta! iti ploua in gura numai cand citesti. Au unii asa un talent sa descrie aceste "sarbatori culinare" intr-un mod in care parca esti acolo, cu aburul aromat in nas! :-)
    Mi-am amintit un sfat al Bunicii mele: sarmalutele se fac numai la foc mocnit, pe indelete, cu rabdare si atunci aroma lor este desavarsita. Trebuie incercata neaparat si aceasta reteta.
    Numai bine, draga Pandhora si sa ne povestesti cum ti-au iesit bunatatile de sarbatori.
    Noapte buna! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sunt nerabdatoare :)
      o sa va povestesc si poate ca o sa va si arat :)
      bunica ta are mare mare dreptate! :)

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. stii ca nu imi place sa sufar singura cand e vorba de "papa bun" :))

      Ștergere
  3. nu sunt fan sarmale dar a reteta suna interesant

    RăspundețiȘtergere
  4. Poti sa le si amesteci, adica sa pui si frunze de varza si frunze de vie. O sa iasa perfect !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. interesanta idee!
      nu cred ca o voi pune in practica de Craciun dar o voi incerca cu siguranta...multam de pont! :)

      Ștergere
  5. Sigur sunt bune dar par greu de nefacut. Nu stiu cine ar avea toate ingredientele :)
    Eu ma multumesc cu sarmalele traditionale.
    Noapte buna, Pandhora draga!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu nu-mi pot imagina cum arata "sfarcurile din muschi de vacuta",restul ingredientelor nu mi se par greu de gasit...
      oricum,sarmalele sunt savuroase si faptul ca exista atat de multe feluri in care pot fi preparate le fac sa fie demne de apreciat :)
      o noapte buna iti doresc la randul meu Elly! :)

      Ștergere
  6. Nu sunt mare fan al sarmalelor rom., dar acelea fåcute in foi de vitzå-de-vie sunt fav. si mai ales cu carnea tocatå de manå( dar nu cu satarul ;-)), condimentele proaspete, etc.
    Tzin minte cå aveam cca. 17 ani, cand am citit cartea si am mers la bunica så o rog så facå asemenea sarmale( descrise de Vlad M.), iar ea a zis cå-i ok. retzeta, dar fårå partea cu vinul... :-( tocmai partea distractziei si curiozitåtzii mele

    RăspundețiȘtergere
  7. asta cu sfarcurile m-a derutat si pe mine!! :))
    insa sarmalele sunt sarmale, domle! sunt buuune indiferent de reteta! parerea mea... :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Am intalnit oameni care spuneau ca nu pot vedea cu ochii mintii nimic din ceea ce descrie autorul intr-o carte. Astazi mi-as dori sa fiu unul dintre acei oameni, sa nu imi pot imagina acele sarmalute, sa nu le simt pe la nari aroma, sa nu imi vina apa in gura. Abia peste trei zile fac sarmale, dar vor fi in foi de varza murata. Bune, nimic de zis, dar acum imi vine sa plang de dorul celor in foi de vita.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. te inteleg perfect,recunosc,sunt o pofticioasa :))
      sarmalutele in foi de vita sunt deosebit de fine,o adevarata delicatesa,imi plac mult de tot :)

      Ștergere
  9. Ai reusit sa citesti toata seria?
    Sint distractive si relaxante,indiferent de virsta.
    In ce priveste retele regasite acolo,nu comentez.
    Eu sint finias (sensibilos,mofturos) la mincare si nu-mi place sa experimentez.
    Avind in vedere amestecul carnii de oaie (berbecut) si unturii de batal,nu-s pe spate,dar s-ar mai putea adapta.
    Orticum,pofta buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu stiu daca am reusit sa citesc toata seria dar cred ca le-am citi pe majoritatea dintre ele :)
      mie imi place carnea de berbecut dar prietenului meu,din paacte,nu :(

      Ștergere
  10. Ai mei nu mănâncă sarmale, dar mama face pentru mine și pentru ea niște sarmale minunate! Cu foi de viță face mai mult primăvara spre vară, acum folosește varză dulce și amestec de carne de vită cu porc. Dar aici e o rețetă fantastică, mniam mniam! Weekend frumos, Pandhora dragă! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur ca apreciezi aceasta reteta dar e firesc daca iti plac sarmalele :)
      un w-end perfect iri doresc la randul meu Mirela,pup!

      Ștergere
  11. Interesante retete! :)
    Si mie imi plac sarmalutele, dar numai in foi de vita. Au o savoare deosebita pe care varza nu o egaleaza, parerea mea.
    O seara placuta iti doresc, draga Pandhora!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sigur,sunt diferite...
      dupa mine cele mai fine sarmalute sunt cele in foi de stevie...
      am incercat doar de doua ori sa le fac,am reusit, dar am muncit mult prea mult la ele, foaia de stevie fiind extrem de delicata, se rupe repede...
      dar sunt cu adevarat delicioase :)
      o seara placuta iti doresc la randul meu Melly,multumesc!

      Ștergere
  12. Bună scumpo!
    Știeam că se pune vin în sarmale de la
    Stela Popescu(o cană)!
    Mie îți plac cele tradiționale!
    Îți doresc un weekend de vis!
    Cu mare drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si mie dar nici cele care sunt un pic altfel nu ma lasa indiferenta,chiar de loc :)
      pup Elena,seara faina iti doresc la randul meu!

      Ștergere
  13. il iubesc pe Vlad Musatescu...mai ca il stiu pe de rost :) , nu mai am decat 2 carti , le-am imprumutat si nu mi-au mai fost aduse...:( , ca taaree as reciti aum ca mi-ai amintit !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. le poti gasi pe internet,ai aici "De-a puia gaia" cea din care am si luat fragmentul pe care l-am postat: http://ro.scribd.com/doc/15460574/Vlad-Musatescu-de-a-Puia-Gaia

      Ștergere
  14. Si Vlad Musatescu era un gurmand si avea o greutate pe masura. Cred ca De-a baba oarba a fost cea mai buna din serie, voiam sa spun ca mie imi plac sarmalele la nebunie daca le face Sulfina mea, dar numai din varza dulce. Si baietilor mei le place. Si prietenilor. Si eu sunt gurmand, dar fara greutate. Inca.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))
      te cred pe cuvant :)
      si eu le-am terminat azi pe ale mele,am respectat reteta lui Pastorel aproape ad litteram,acum asteptam sa vedem cat de diferite sunt...

      Ștergere