joi, 17 ianuarie 2013

Despre ciori...

Superstitia ciorii ca semn rau poate sa isi aiba radacinile in faptul ca aceste pasari se hranesc cu lesuri sau in credinta ca nu se ingrijesc de puii lor.Din acest punct de vedere , Biblia nu a contribuit la o imagine mai pozitiva a ciorii , intrucat , in povestea lui Noe , aceasta pasare nu reuseste sa descopere uscatul mult dorit de dupa potop.Vestea buna este adusa de porumbel , devenit un simbol al pacii ( cu o creanga de maslin in cioc) dar si o emblema a pactului omului cu Dumnezeu.
Miturile grecesti relateaza despre zeita Athena pedepsind cioara pentru ca era o purtatoare de vesti proaste , interzicandu-i accesul in Acropolis si transformand-o dintr-o pasare alba in una neagra.
Pentru celti , cioara era un semn al mortii si conflictului.In Anglia , vederea unei ciori solitare era un avertisment al nenorocului , croncanitul ei anuntand vreme rea.O cioara care croncanea de trei ori la rand in vreme ce zbura deasupra unei case vestea sosirea mortii.
In Irlanda , ciorile adastand in ramurile unui copac , fara a-si face cuib in el , erau considerate a fi suflete din purgatoriu.
In Evul Mediu, vrajitoarele foloseau piciorul unei ciori pentru a face incantatii de moarte , iar in Rusia se credea ca vrajitoarele se pot transforma in ciori sau corbi.
In Asia , in miturile chinezesti si japoneze , cioara era un simbol al iubirii , in special al celei filiale.Intr-o legenda chinezeasca , cioara devine nu numai un simbol solar , ci insasi soarele.Ca simbol al soarelui , cioara reprezinta principiul creator.
Pentru popoarele nomade , mai ales pentru cele care se ocupau de vanat , vederea ciorii la orizont indica adesea prezenta unor turme de animale .Aceste pasari erau privite , asadar , ca o reprezentare a prosperitatii si hranei .
In culturile sedentare , agrare , ciorile nu erau binevenite , ca producatoare de pagube asupra culturilor , pentru alungarea lor folosindu-se “sperietorile de ciori”.
In cea mai pozitiva reprezentare , cioara era un insemn al transformarii.In traditia indienilor americani , cioara este o pasare inzestrata cu talente supranaturale , asemeni coiotului .Ea este respectata ca un magician ce isi poate schimba forma , destinat sa invete fiintele umane cum sa isi duca traiul.Unele triburi amerindiene atribuiau ciorii rolul de a apara scrierile sacre ale Marelui Spirit.
Alte trasaturi ale ciorii includ cunoasterea , elocventa, profetia , indrazneala , priceperea si viclenia , amagirea si furtisagul.
Binecuvantata cu lipsa simtului timpului , cioara poate trai simultan in prezent , trecut si viitor .Inzestrata cu astfel de calitati ,ea poate naviga nestingherita intre lumea intunericului si cea a luminii.In traditia poporului Athapaskan din Alaska , cioara este considerata ca o creatoare a lumii , ea avand si menirea de a calauzi sufletele de-a lungul calatoriei finale catre intuneric.


sursa: mylovestory.biz

28 de comentarii:

  1. Wow ce interesant articol :-) chiar nici nu m-am gandit vre-o secundå så citesc ceva referitor la aceastå pasåre, inså poate cå acum tind så dau dreptate amer-indienilor sau nomazilor ;-)Eu uråsc mai mult ...cotzofanele(tot din fam. ciorii?!, dar este alb-negru, cu coada mai lungå si mai micå)Din cauza lor nu pot pune in balcon nimic neprotejat ;D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pe mine ma fascineaza ciorile,am citit despre ele pentru ca niciodata nu am crezut in mitul "urateniei" acestei pasari...

      Ștergere
  2. Uite de-aia nu mai pot ciorile care traiesc 100 de ani. :))

    RăspundețiȘtergere
  3. in afara de mituri si superstitii, ciorile chiar sunt foarte inteligente, s-a demonstrat in nenumarate randuri...
    dar sunt al naibii de galagioase, aflu asta aproape zilnic, cand in cautare de hrana, poposesc in curtea noastra sute de exemplare :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. citeam undeva ca o cioara neputand sparge o nuca a lasat-o pe autostrada ca sa fie calcata de masina,ulterior luand miezul...

      Ștergere
    2. Sunte intr-adevar inteligente!!!
      Doar ca cu superstitiile astea iti este si frica de ele cand le auzi croncanind in gura mare dimineata la geamul tau,mai ales cand este una singura si nu doua sau mai multe ,azi dimineata m-a trezit din somn!!!! :(
      Cine stie ce inseamna???!!!

      Ștergere
    3. o cioara croncanind la fereastra?atat de aproape?
      este cu adevarat ciudat...poate a gasit ceva de mancare prin zona si a revenit :)

      Ștergere
  4. În poezia Cioara (G.Topîrceanu) găsești 90 de comparații legate de cioară. E fantastică poezia!
    Noapte bună, Pandhora! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. o siu si chiar ma gandisem sa o postez doar ca mie nu imi plac postarile lungi :)
      o noapte buna iti doresc si eu Ben! :)

      Ștergere

  5. E doar invidia celorlalte animale (inclusiv omul), ciorile sunt foarte destepte!

    RăspundețiȘtergere
  6. Intotdeauna am crezut ca orice fiinta (ca specie) de pe Pamant are rostul sau. Ciorile nu fac exceptie. :)

    RăspundețiȘtergere
  7. foarte fain articolul tau! nu m-a tentat niciodata sa aflu mai multe despre ciori. nici poze nu sunt tentata sa le fac. insa acum realizez privind imaginea cu cioara ca sunt tare dragalase...:)

    RăspundețiȘtergere
  8. Sunt păsări isteţe, depăşesc alte specii la unele abilităţi. Cred că avem multe idei preconcepute la adresa lor.

    RăspundețiȘtergere
  9. Ha ! Ha ! Si mie imi place sa citesc chestii din astea de tip povesti despre diverse pasari si plante, pt ca in mod real, zau daca stiu sa recunosc diverse specii de pasari sau plante, sunt total tufa la aceste capitole din stiintele naturii, inclusiv si stiintele sau domeniile culturale mai larg aplicate lor ! Nici nu stiu daca exista vreo diferenta intre o cioara si un corb si uite ca nici nu vreau sa ma uit pe wikipedia ca sa aflu !

    RăspundețiȘtergere
  10. Ha ! Ha ! Nu am rezistat si tot am dat click si desigur ca vazand atatea genuri + specii sub famila "corvidae", m-am speriat si m-am zapacit si am dat click rapid sa inchid fara sa mai aflu nimica !

    RăspundețiȘtergere
  11. Biata pasare,doar pentru ca are o culoare nepotrivita e atat de...hulita.:)
    O fi si asta doar politica?:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. despre politica nu stiu dar ca nu e deloc iubita,asta da :)

      Ștergere
  12. Sunt fascinante, si ciorile! Am citit despre ele pentru ca m-a interesat sa aflu cate ceva despre mituri legate de corb.
    Ce stiu despre ciori este si ca sunt rautacioase! Uneori ataca oamenii doar asa... Li s-o parea lor cine stie ce dar... Scriu despre aceasta deoarece in zona e un mesteacan "plin" cu ciori! Si fac o galagie infernala - se aude la un bloc distanta, sa zic asa! Stau pe crengi si cine stie ce le nazare si dau o raita in jurul pomului si iar se aseza si tipa si iar zboara... Si in acest zbor al lor mai dau si peste cate un trecator, care e mult mai jos decat ele, nu le-ar pune in pericol...
    Interesant articolul.
    Zi frumoasa sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  13. Ciorile sunt printre cele mai inteligente animale.

    Am gasit si eu un pui de cioara cazut din copac acum peste doi ani (in Bucuresti).

    L-am dus la tara, la parintii mei si aproape a devenit un membru al familiei.

    Toti cunoscutii ma intreaba despre el. Am pus cateva filmulete pe youtube.

    http://www.youtube.com/watch?v=s4Bl5Ou5PnM

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. m-au emotionat filmuletele tale,Obama (inteleg ca asa ai "botezt-o") e o fiinta fericita si cu adevart norocoasa :)
      si da,ciorile sunt inteligente si au o foarte buna memorie pe care stiu sa o foloseasca atunci cand au o "polita" de platit...

      multumesc de trecere,te mai astept,momentan am facut o pauza dae voi reveni...

      Ștergere
  14. Eu astazi eram la coltul blocului si am auzit niste ciori si am privit in sus am vazut vreo patru ciori negre de tot care se roteau in cerc deasupra blocului meu si cantau intruna atnci m am speriat foarte tare si am fugit

    RăspundețiȘtergere