În urma experimentelor, s-a descoperit că acea căldură resimţită în tot corpul după consumul de ardei iute poate reduce tensiunea arterială şi poate scădea nivelul de colesterol „rău“ din sânge. Cercetătorii chinezi de la Universitatea din Hong Kong susţin că ardeii chili, ardeii japaleno, care sunt consideraţi un condiment „fatal“, şi ardeii iuţi Cayenne au un potenţial extraordinar de a proteja inima de boli.
Afecţiunile cardiace ocupă un loc important în “lista neagră“ a bolilor care provoacă decesul la nivel mondial. „Experimentele noastre extind şi consolidează nivelul de cunoştinţe pe care le deţinem în ceea ce priveşte substanţele din ardeii iuţi, cum este capsaicina, care lucrează la îmbunătăţirea sănătăţii inimii“, a declarat coordonatorul Zhen-Yu Chen.
O jumătate de ardei iute pe zi are efecte benefice asupra sistemului nervos, creând o stare de bună dispoziţie. Dacă răceala sau gripa s-au instalat deja, puţin ardei iute alungă boala ca prin minune. Ardeiul iute reglează tensiunea arterială, întăreşte inima şi arterele.
În caz de congestia a sinusurilor, se adaugă ardei iute într-un pahar cu apă şi încet, se trage amestecul pe fiecare nară. Atenţie însă, nările să nu fie rănite pe interior de la prea mult şters nasul. Nasul înfundat se mai poate desfunda inspirând în dreptul unui ardei iute tăiat mărunt.
Dacă tocmai ai venit de la un drum lung şi eşti obosit şi înfrigurat sau suferi adesea de frig, mânâncă puţin ardei iute. Îndată corpul îţi va fi inundat de o căldură binefacatoare şi te vei simţi mult mai bine.
Aşa este, ardeiul iute aduce multe beneficii. Nu sunt un "fan înrăit", dar îmi place să gust la masă puţină iuţeală. Şi de când am început asta, nu am mai avut nicin fel de problemă cu aciditatea gastrică, care mă chinuia înainte.
RăspundețiȘtergereBunicul meu mânca cei mai "otrăvitori" ardei iuţi, fără să clipească şi era sănătos tun până la o vârstă înaintată.
O seară frumoasă, dragă Pandhora! :-)
pana acum un-doi nu suportam ardeii iuti dar acum imi plac grozav de mult,ma fac pur si simplu sa ma simt bine :)
Ștergeream auzit ca stimuleaza serotonina,o fi nu o fi asa dar mie imi plac :)
Olá Pan!
RăspundețiȘtergereÓtimo final de semana.
Brasil amigo .
Adriano bom fim de semana, abraços que Pandhora >:D<
ȘtergereConfirm că ardeii iuţi sunt benefici pentru sănătate. Eu sînt un ciorbar redutabil, micul meu dejun înseamnă cel mai adesea o farfurie de ciorbă dreasă cu Eros Pista.
RăspundețiȘtergereDacă nu ştii ce-i Eros Pista, este o mixtură din 87 % ardei iute roşu + sare + corector de aciditate şi se găseşte în comerţ sub două forme: doamna este dulce, domnul este iute. :)
O jumătate de linguriţă la o strachină de ciorbă o face tocmai pe placul unui gourmet.
Ştii ceva? De şapte ani de zile de cînd folosesc chestia asta, n-am răcit decît o singură dată!
uite ca nu stiam de existenta acestui Eros Pista dar il voi cauta,cu siguranta mai ales daca este si dulce :)
Ștergerebanuiam eu ca esti un pofticios :))
Că tot veni vorba: exact acum am ras o farfurie cu ciorbă de porc. :)
Ștergere- - -
Sunt borcănele de 200 gr. cu etichetă şi capac de culoare roşie, produse de Univer.
Am descoperit bunătatea asta la Tuşnad era pe acolo o crîşmă, La Moara lui Făgădău, şi de atunci tot ronţăi la ea. :)
Mama mia, ce mai păstrăv am păpat acolooo, nebunie nu altceva!
sa-ti fie de bine! :)
Ștergeresper ca se gasesc si in hipermarketuri si nu doar la Tusnad :)
nu-mi prea place pestele asa ca pastravul tau nu ma tulbura :)
Se găseşte peste tot: Cora, Billa de unde-l iau eu, şamd.
ȘtergereHe heeee, peştele trebuie pregătit cu artă mare de tot nu doar tăvălit prin făină sau mălai şi pus la tigaie sau la jar.
Ţi-aş recomanda o Dorada Regală cu un rose demisec. :) Buuuuun! :)
uneori fac plachie din crap...pestele prajit nu-mi place,miroase prea tare...a peste :))
ȘtergereCulmea este ca fac bine si la stomac, chiar daca e greu de crezut asa ceva!
RăspundețiȘtergereasa am citit si eu cu toate ca ma asteptam exact la contrariu :)
Ștergerestiu ca esti fan al ardeilor iuti :)
draga mea draga, sa ai parte de un weekend minunat! cu sare, piper si alte picanterii, cu dulciuri si ciocolata :) Pupici
RăspundețiȘtergerete pupacesc draga mea draga >:D<
Ștergeredin pacate w-end-ul asta am avut de lucru acasa :(
toata ziua am vorbit la telefon si acum am de facut niste situatii dar le fac printre picaturi...aici pe blog e mai vesel :)
te pupacesc!
Eu nu contest absolut de loc ceea ce ardeiulo rosu face dar am o sensibilitate teribila la el. Este imposibil sa-l mananc! Lacrimez instantaneu! :))
RăspundețiȘtergereSeara faina draga mea!
pup si eu o Minnie cu lacrimi in ochi de la rosul ardei :))
ȘtergereFără să știu cu ce lucruri importante se ocupă cercetătorii eu consumam cu mare plăcere pișcători și pișcătorii de toate felurile,iar ardeii iuți sunt pe primul loc.Ardei iuți proaspeți sau murați sunt pe masă zilnic!Pișcă și îmi place !
RăspundețiȘtergereBravo Univ. Hong Kong,voi sunteți fruncea :))))) !!!
se pare ca suntem din ce in ce mai multi "pofticiosi" :))
ȘtergerePS:(foarte serios !) cică ardeiul iute omoară celulele canceroase,deci încă un motiv în plus:
RăspundețiȘtergereCONSUMAȚI ARDEI IUTE !!!
am citit si eu despre asta...
Ștergereeu una imi mai doresc ceva,imi doresc foarte tare sa gust din dulceata de ardei iute,nu am avut inca ocazia dar mor de curiozitate sa aflu cum e :)
Probabil că-i așa cum este gemul ce ceapă,care-i super încărcat cu zahăr.Am gustat e dulce și dacă nu știi că-i de ceapă nu te prinzi. N-am gustat dulceață de ardei iute,dar cred că așa este :))))
Ștergereeu cred ca ar trebui sa fie o iminare intre dulce si picant dar ma intreb care dintre cele doua da nota dominanta...
Ștergerecand o sa gust,iti povestesc :)
Draga mea Pandhora, îţi mărturisesc sincer că eu sunt picant şi fără să mănânc ardei iute. Uneori mă supăr pe Ifim căruia îi place iuţeala şi, de multe ori contaminează şi mâncarea mea. Totuşi, cert este un singur lucru: La amândoi ne plac picanteriile, iar dacă ar fi după noi, am face bine tuturor la inimă! :)
RăspundețiȘtergeredragul meu Baghi,voi doi oricum faceti bine tuturor la inima :)
Ștergereo mica picanterie nu strica !!! :)
RăspundețiȘtergere...cand am citit titlul, m-am gandit la alte picanterii !!! ...am rosit instantaneu- de la ardei !!! :))
ce ti-e si cu bietul ardei,uite ce emotii da fetelor :))
ȘtergereStiti care este ardeiul cel mai iute din lume, (cf scara de masurare stiintifica Scoville inventata de un farmacist in anul 1912) ?
RăspundețiȘtergereSe numeste Scorpionul Moruga din Trinidad, fiind un soi de Capsicum chinense (deci tot din ala in principal chinezesc !), si creste ff mult in Trinidad si Tobago, are totusi si un gust usor dulceag, si este ardeiul care a reusit sa detroneze in 2012 de pe locul 1 un alt ardei care pana acum se crezuse o vreme mai indelungata ca el era cel mai iute din lume, ardeiul indian Naga Bhut Jolokia, care este un hibrid intre un fel de Capsicum chinense si un fel de Capsicum fructescens (ultimul fiind mai mult de tip care se foloseste si in sosul Tabasco si niste mancaruri africane).
Eu nu am gasit decat rar cate un ardei care sa mi se para excesiv de iute printre ardeii mai obisnuiti de la piata din Romania, adica majoritatea pe care i-am gustat eu asa din total curiozitate mi s-au parut chiar fazi in comparatie cu unii mexicani sau chiar asiatici pe care i-am mai gustat intamplator prin restaurante. Desigur, nr total al incercarilor mele e destul de redus, pt ca am mancat ff ultra rar ciorba ca sa am ocazia sa gust cate un ardei de la piata din Romania, si nici la restaurante mexicane sau indiene nu m-am dus prea des.
o singura data am cumparat un sos Tabasco dar nu am reusit sa-l folosesc decat in foarte mica masura,era teribil dar teribil de picant...
ȘtergereNu prea pot manca iuteli. Pot manca decat ceva iutit foarte putin, adica o ciorba. Si asta rar. Am un fel de alergie la ardei. In schimb pot manca piper dar si acela doar macinat. Si ketchup picant, dar nu prea mult :)
RăspundețiȘtergereNoapte buna, Pandhora!
eu nu pot manca ardei iute crud cu toate ca mirosul imi place foarte mult :)
Ștergerepup si eu Elly,somn usor! :)
Nu contest proprietățile gustative și medicinale ale ardeiului iute, dar mi-e imposibil să îl mănânc. Mă doare tot tubul digestiv numai când îl văd pe soțul meu cum papă câte doi-trei la ciorbă !
RăspundețiȘtergerete inteleg pentru ca asa eram si eu! :))
Ștergerecred ca am gasit motivul pentru care inima mea o ia razana cam des in ultima perioada!
RăspundețiȘtergereeu nu mananc iute si nici n-am mancat...:))
cred ca a venit timpul sa-mi iau vreo 2 kile de ardeiuti :P
pop!
2 kg - alegerea perfecta :)))
Ștergerete pupic!
Ardeii iuti au si o componenta anticancerigena. Datorita acestei substante, bulgarii au putine cazuri de cancer, ei fiind mari consumatori de ardei iute.
RăspundețiȘtergeream citit si eu despre asta dar de sanatatea bulgarilor nu aveam habar :)
ȘtergereNu cumpar prea des ardei usturati, dar cand avem in casa, ii devoram pana la ultimul. Baietilor mei le plac ardeii pentru iuteala, iar mie pentru aroma pe care o raspandesc.
RăspundețiȘtergere