joi, 8 mai 2014

14 sfaturi pentru femeile măritate - Ghidul soției “perfecte” din anul 1955 :)



Asadar:
1. Adună toate manualele şcolare, jucăriile, hârtiile etc şi apoi curăță praful de pe mese.
2. În timpul lunilor reci ale anului ar trebui să pregătești şi să aprinzi focul, pentru ca el să se poată încălzi. Soțul tău va simti că a ajuns într-un paradis de odihnă şi ordine şi te va face și pe tine să te simți mai bine. Iar după toate acestea să îi oferi de mâncat și de băut pentru ca el să se simtă cât mai bine, îți va oferi o imensă satisfacție personală.
3. Pregătește copiii. Ia-ți câteva minute pentru a-i spăla pe mâini și pe față (daca sunt mici), piaptănă-i şi, dacă este necesar, schimbă-le hainele. Copiii sunt mici comori, iar el şi-ar dori să-i vadă jucându-și rolul. Micșorează toate zgomotele. În momentul în care el ajunge acasă, elimina toate zgomotele provenite de la maşina de spălat, uscătorul de haine sau aspirator. Încearcă să încurajezi copiii să facă linişte.
4. Fii fericită când îl vezi.
5. Întâmpină-l cu un zâmbet cald și arată-i că îți dorești sincer să îl mulțumești.
6. Ascultă-l. Poți avea o duzină de lucruri importante să îi spui, dar în momentul sosirii sale nu este timpul potrivit. Lasă-l pe el să vorbească mai întâi – și amintește-ți: subiectele sale de conversație sunt mult mai importante decât ale tale.
7. Asigură-te că va fi seara lui. Niciodată nu te plânge dacă vine târziu acasă sau iese fără tine în oraș să cineze sau să se distreze. În schimb încearcă să înţelegi lumea lui plină de constrângeri și presiuni şi nevoia sa foarte reală de a fi acasă şi de a se relaxa.
8. Scopul tău: încercă să te asiguri că ai făcut din casa ta un loc plin de pace, ordine şi linişte, în care soțul tău se poate reface trupește şi spiritual.
9. Nu-l asalta cu plângeri şi probleme.
10. Nu te plânge dacă ajunge acasă prea târziu pentru cină sau chiar dacă rămâne în oraș toată noaptea. Consideră acest lucru drept o problemă minoră în comparaţie cu ceea ce el a trebuit să suporte în acea zi.
11. Fă-l să se simtă confortabil. Determină-l să se așeze pe un scaun confortabil sau să se întindă în dormitor. Pregătește o băutură rece sau caldă pentru el.
12. Aranjează-i perna şi oferă-te să îi scoți pantofii. Vorbește-i cu voce joasă, liniştitoare şi plăcută.
13. Nu-i pune întrebări cu privire la acţiunile sale și nu-i pune la îndoială judecata sau integritatea. Amintește-ți că el este stăpânul casei și, ca atare, își va exercita întotdeauna voinţa, cu corectitudine şi sinceritate. Nu ai niciun drept să-l chestionezi.
14. O soție bună își cunoaște întotdeauna locul.
 Ce spuneti doamnelor, ce spuneti domnilor? :)

sursa: webcultura.ro

31 de comentarii:

  1. Oi fi eu domn, dar nici chiar asa. Si nici nu sunt sigur ca sunt domn...
    Da' Doamna alta treaba n-are? Sta acasa?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai sta, se pare ca alta treaba nu are :))
      eu sper pentru binele lor ca doamnele acelor timpuri nu aveau alaturi astfel de domni cu toate ca ma cam indoiesc :)

      tu esti special iar doamna ta, stim cu totii ca e pe merit, o rasfatata :)

      Ștergere
  2. Bleeeh! Teatru siropos pentru barbatii însurati '55! ;)))
    Doamne ce bine ca m-am nascut în vremurile câd femeii i s-a recunoscut adevaratul rol în societate si familie si i s-a acordat egalitate deplina în drepturi!
    pup draga mea draga :-*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. slava cerului ca si eu la fel :))
      ma gandeam, dupa ce i-am raspuns lui Dan ca si in ziua de azi sunt femei care aspira exact la un astfel de rol...

      te pupacesc si eu draga mea draga :*

      Ștergere
  3. nu stiu cat ar face o sotie de perfecta chestia asta dar (exceptand art.3) poate face o AMANTA perfecta. avand in vedere ca sta cu amanta doar cateva ore pe zi/saptamana cu siguranta o amanta perfecta va face asta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. oricum, prin definitie amanta este perfecta :))

      bine ai venit pe la mine, te mai astept! :)

      Ștergere
  4. Serios?!
    Sa-l descalt?! Nu pot! Asa ce mai doare spatele....:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. offf offf...nu vrei tu sa pricepi ca problemele tale sunt nesemnificative in comparatie cu ale lui :D
      si nu uita sa-i spui cu o voce calda si pe un ton bland ca te doare spatele :D

      Ștergere
  5. Shogunul Tokugawa soseste in dormitoarele sale...

    RăspundețiȘtergere
  6. a. În anul 1955 un articol de acest gen nu ar fi avut voie să apară în presa românească deoarece el exprimă un mod de comportament tipic familiilor mic-burgheze, sau clasei de mijloc actuale....Politrucii comunişti ai acelei vremi l-ar fi arestat imediat pe bietul autor al rândurilor de mai sus sub pretextul că face apologia modului de viaţă burghez, capitalist, imperialist american, ş.a.m.d. Femeia trebuia să devină muncitoare fruntaşă, colhoznică sau textilistă, ba chiar şi tractoristă, etc...
    Aşadar, avem de-a face cu o traducere actuală, probabil din engleză, deoarece uneori se vede că traducerea mai şi....şchiopătează...
    b. Fotografia ataşată este una cât se poate de actuală, nicidecum una din anul 1955...Pot spune că personajul feminin are atâtea de făcut, adică nici nu-şi mai vede capul de treburi, încât nici nu mai are timp să se...îmbrace...Ideea este bună pentru 1955 când nu existau atâtea electrocasnice ca azi care să ajute mult în menaj, gospodărie, bucătărie...
    c. Este ilar textul cu aceste sfaturi.Deşi la noi, până prin anii 1950...1960, exista mentalitatea, împrumutată de la turci, cum că bărbatul este regele străzii, iar femeia este regina...bucătăriei. Am apucat acest lucru în familia mea, mai precis la generaţia bunicilor, destul de tributară principiilor casnice după care bărbatul trebuie ţinut "pe palme"...(Gurile rele ziceau că femeia trebuie ţinută ...."în palme" ! :))))
    Numai bine !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. evident ca textul citit acum e chiar funny, asta era si ideea, cu toate ca azi la masa de pranz vorbeam cu colegele mele si una dintre ele imi povestea de o fosta colega de facultate care chiar asa se purta si asta nu pentru ca i-o cerea el pentru ca asa ii placea ei...normal ca el nu zicea nu...
      eu una consider ca un barbat care cere sau accepta asa ceva, e neterminat...e incomplet...

      Ștergere
    2. Sau e sarac si nu isi poate permite menajera, amant(a), bucatareasa, valet, consilier, prieten(a) de suport personal, etc., (in plus de consort-partener/a adica).

      Ștergere
  7. Mie-mi place sa stau langa ,alaturi,cu,aproape de EL:)

    RăspundețiȘtergere
  8. In lb engleza, Sfaturi pt o tanara casatorita, 1894, http://www.squaredancecd.com/Bride/brides.htm

    Sursa: webcultura dot apocrif

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. as rade daca nu m-as gandi ca aceste sfaturi chiar erau urmate...
      oricum, m-a amuzat numarul descrescator al contactelor sexuale incepand din prima saptamana pana la haaat...10 ani :D

      Ștergere
  9. Interesant articol! Pentru acele vremuri, astfel de "standarde" erau ceva obişnuit. Pentru zilele noastre, lucrurile s-au schimbat mult, iar "răsfăţul" trebuie să fie reciproc.
    Numai bine, dragă Pandhora! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cred ca cel mai bine este atunci cand fiecare tine cont pur si simplu de nevoile si slabiciunile celuilalt...
      o noapte buna iti doresc si tie draga Alex!

      Ștergere
  10. De acord cu al patrulea sfat :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. de acord, as nuanta spunand ca trebuie sa te simti fericita ca sa fii :))

      Ștergere
  11. Este un mare adevar spus in fiecare din recomandari, anume ca trebuie ca acasa sa ne simtitm ca acasa, adica bine, indiferent ca aceste recomandari vin 1955. Altminteri recomandarile sunt formulate excesiv si pentru 1955. Feministele sa nu se ingrozeasca de ce trebuie sa fi fi fost pe atunci cu drepturile femeii. Din recomandari razbate si o liguseala pe langa barbatul care vine acasa, cumnecum obosit, tarziu etc. Dar linguseala acopera aproape intotdeauna abateri ale ei din timpul in care el este la munca, in oras etc. Linguseala este fatarnicie, indiscutabil. Trebuie ca rasfatul sa fie reciproc, evident si mai ales sincer, deschis. Minciuna cea mai grava este sa spui "mi-e dor" si sa nu-ti fie.

    RăspundețiȘtergere
  12. Daaaa, sa nu fim fatarnici, sa nu spunem "mi-e dor" daca de fapt nu nu este dor.

    RăspundețiȘtergere
  13. "Dar linguseala acopera aproape intotdeauna abateri ale ei din timpul in care el este la munca, in oras..."
    fraza asta ma cam nedumereste, Liviu...
    citind acele sfaturi nu pot sa nu observ ca femeia este indrumata ca in tot ceea ce face, sa-l multumeasca pe EL e scopul final...
    poate si ea ar avea nevoie sa-i fie masate picioarele dupa ce zi de zi nu face decat sa pregateasca casa, copii, asteptare sot care vine de la serviciu sau de la iesirile cu prietenii sau chiar daca nu doarme noaptea acasa ea trebuie sa fie acolo zambitoare pentru el...
    nu vad unde e linguseala femeii...daca tu o vezi, inseamna ca vedem lucrurile diferit draga Liviu...
    da, rasfatul trebuie sa fie reciproc, pentru ca nici unul dintre cele doua jumatati ale cuplului nu este Dumnezeu, amandoi sunt doi oameni, dar de, Eva trebuie sa plateasca pentru pacatul etern masand supusa picioarele sotului si pregatindu-i bautura potrivita in functie de anotimp :D
    cat despre "dor" el este din alt film, departe de povestea noastra :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Reiau in alte cuvinte, spunand ca ea i-ar datora lui tot ce se recomanda acolo numai daca ar fi nevoita sa incerce sa-l faca sa nu bage de seama absenta ei eventuala de la fidelitate. Acel text numai asa mi se pare a avea oarecare actualitate. Altminteri, sigur ca si ea, mai ales azi, cand se intampla ca doar ea sa munceasca si el sa fie somer=casnic sa binemerite o intampinare acasa cu tot rasfatul. De altfel eu cred ca, intr-o pereche mixta, ea este cea careia i se cuvine rasfatul. Parol!

      Ștergere
    2. mie imi place cand rasfatul se imparte la doi :)

      Ștergere
  14. Eu sunt "acasa" lui, fără să fac nimic din toate aste lucruri; simplu fapt de a-i fi îi este îndeajuns, sunt oaza lui de linişte, el e zodia protecţiei mele depline.
    Sunt legată de el cu libertatea dragostei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. foarte frumos ai spus "sunt legata de el cu libertatea dragostei" :)

      Ștergere
  15. Aceste sfaturi de cand lumea nu sunt intamplatoare. Eu cred foarte mult in ele. Mai ales pentru casnicii de lunga durata.
    In epoca moderna odata cu emanciparea femeii lucrurile si legile s-au intors pe dos si nu prea au avut efectul scontat pentru o casnicie trainica.
    Cred ca aceste reguli scrise in 1950 au talc anume si nu sunt departe de adevar

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. din punctul meu de vedere sunt departe de orice adevar...
      nu mi se pare fair ca eu, sotia lui sa fiu acolo doar pentru a-i indeplini nevoile sau sa nu ii povestesc ce am facut azi, sa-l las pe el sa povesteasca pentru ca ce are el de spus e mult mai important...asta mi se pare de-a dreptul jenanat...
      chiar si in contextul in care sotia sta acasa si se ocupa doar de gospodarie nu trebuie sa fie in postura de serv, din aceste "indrumari" asta reiese...
      sigur, nici reversul medaliei, indiferenta si supericialitate nu e de dorit...
      important e sa gasesti armonia lucrurilor facute impreuna, lucru greu de obtinut, ce-i drep dar nu imposibilt...

      Ștergere