Oamenii care înjură din când în când se simt mai
puternici din punct de vedere psihic, îşi controlează mai bine emoţiile
şi chiar tolerează mai bine durerea spre deosebire de aceia care nu
folosesc niciodată cuvinte urâte.
Cine înjură va fi mai sănătos. Aceasta este concluzia mai multor studii realizate de profesorul doctor Richard Stephens, lector în cadrul Universităţii Keele din Anglia.
„Este un mit acela că persoanele care înjură au un IQ redus. Înjurăturile fac parte dintr-un limbaj extrem de încărcat emoţional, care oferă o supapă de eliberare în cele mai tensionate situaţii“, explică dr. Stephens. Potrivit specialistului, cu cât un cuvânt injurios este mai puternic, cu atât efectul asupra stării psihice este mai mare. Însă, ca orice medicament, şi înjurăturile trebuie folosite cu moderaţie, fiindcă în „doze“ mari îşi pierd din eficienţă.
Nu toată lumea este de acord cu prof. Stephens, însă. De altfel, preşedintele rus Vladimir Putin a interzis de curând înjurăturile în piesele de teatru, filmele şi cărţile din Rusia.
1. Atenuează durerile
Înjurăturile activează un mecanism al organismului cunoscut ca „luptă sau fugi“, ceea ce duce la eliberarea în corp a unui nivel crescut de adrenalină şi încă o substanţă cu efect analgezic natural.
Richard Stephens a constatat, în urma unui studiu, că oamenii care înjură îşi pot ţine mâinile în apă rece ca gheaţa de două ori mai mult decât cei care se abţin. Totuşi, acest efect analgezic este valabil numai pentru cei care înjură rareori.
2. Putere şi control
Atunci când înjurăm simţim că avem mai multă putere şi mai mult control asupra unei situaţii negative. Înjurând, ne arătăm nouă înşine că nu suntem doar victime pasive ale situaţiei, ci că deţinem şi resursele pentru a lupta. Acest lucru ne creşte încrederea în noi înşine, potrivit medicului psihiatru britanic Neel Burton, autorul cărţilor „Semnificaţia nebuniei“, „Arta eşecului: ghidul anti-autoajutor“ şi altele.
3. Îmbunătăţirea stării generale de sănătate fizică şi psihică
Psihiatrul Neel Burton spune că printre beneficiile reale ale înjurăturilor se numără: stimularea circulaţiei sangvine, creşterea nivelului endorfinelor, hormonii bunei dispoziţii, dar şi inducerea stării de calm şi autocontrol.
„Totuşi, atenţie să nu folosiţi prea des acest «tratament» şi să nu vă şi enervaţi foarte rău în acelaşi timp, fiindcă efectul poate fi contrar“, spune Burton.
sursa: https://ro.stiri.yahoo.com
Hi, Hi Hi......
RăspundețiȘtergereCu alte cuvinte "who the "piiiiiiip" is Alice"? :))))))))
ai prins esenta :))
Ștergere:)) deci e ok ca mai injur din cand in cand;)) huh :)) am scapat!
RăspundețiȘtergeresi eu am respirat usurata :))
RăspundețiȘtergereOamenii înjură în vis? :)
RăspundețiȘtergeredepinde de vis :)
ȘtergereO intrebare ff interesanta ! Am cautat raspunsul in tratatul enciclopedic despre vise preferat de mine, si am aflat ca daca o persoana viseaza ca injura el insusi intr-un vis el/ea incearca sa-si exprime temerea ca ar putea fi exploatat sau chiar ca e pe cale de a deveni cinic, si daca viseaza ca altcineva il injura pe el aceasta inseamna ca incearca sa ii aduca aminte de ceva important pe care a neglijat sa il faca inainte de a se duce la culcare sau chiar ca e cazul ca acea persoana sa salveze pe cel care injura la el, (desi nu trebuie sa uitam ca fffff des alte persoane care apar intr-un vis al nostru nu reprezinta alte persoane ci parti ale noastre insine, de ex daca visam ca pres Basescu ne injura, asta nu inseamna ca pres Basescu ne cere ajutorul sa-l salvam pe el sau ne aminteste ca am neglijat sa scriem un articol pe blog sau macar un comentariu si despre el, ci mai degraba asta inseamna un sfat educativ de la Mos Ene sa fim mai atenti si
Ștergererigurosi cand scriem articole sau comentarii deoarece insasi constiinta noastra de leadership executiv reprezentata prin pres Basescu ne cere acest lucru.)
te pup, draga mea draga :-*
RăspundețiȘtergerepup si eu draga mea draga, astept miezul noptii :) :*
ȘtergereDa' nu ne taie popa limba ? :)))
RăspundețiȘtergerealte griji are popa :))
Ștergere:))
RăspundețiȘtergereei da! recunosc! injur rar dar cand o fac nimeni nu mai deschide gurita... :))
rusinica sa-mi fie dar dupa chiar ma simt bine.... :P
te inteleg perfect! :)
ȘtergereHa, ha! Asta e, mai scapam fraiele din mana, uneori... Bine ca sunt spre binele nostru, atunci cand ne descarcam de tensiuni si nervi! Totusi, ar fi ideal sa ne auzim singuri, fara asistenta!
RăspundețiȘtergerestii cum e cu idealul :))
Ștergerebine ar fi sa nu, da' nu se poate! uf, amaraciune inspumata si-nchegata...
RăspundețiȘtergereda' oare "moash'ta pe gheata" se pune pe lista cu injuraturi? :)
l-as pune pe lista de alinturi :))
Ștergerein situatii extreme nu injur ca nu-mi ajuta , pocnesc! :D
RăspundețiȘtergere" Better ? Much better! "
:))
Ștergeremi s-a intamplat si mie o singura data sa dau o palma cuiva pentru ca simteam ca nu-mi ajung cuvintele :)
o sa cred ca iti plac reclamele :D
unde nu ajung cuvintele ajung miinele...
Ștergereintocmai ,astept juma' de ora de film ca sa privesc pe nationaltv 10 min de reclame :))
Eu nu prea injur, nu pot sa pronunt cu glas tare acele cuvinte urate.... maxim zic un "baga-mi-as" :))
RăspundețiȘtergereDar in gand injur de mama focului.... :D
ha ha ha
Ștergereimi place de tine! :))
Sunt de acord cu opinia prof dr R Stephens. Chiar saptamana trecuta am comentat in acest sens sub un articol numit Scurt Tratat despre Injurat de bloggerul Raul Ghiran, (in
RăspundețiȘtergerecare el din pacate nu era de acord cu prof
Stephens), aducand eu insa in plus si
completari originale utile pt cei care vor sa
injure nu numai pt binele lor propriu dar si in
mod benefic educativ pt cei din jur. Pot semnala ca acolo a comentat in mod contributiv interesant si educativ si bloggerul Blegoo, din care citez, "Injur, deci exist."
o parafraza foarte la obiect :))
Ștergere