joi, 22 mai 2014

Belle...



Azi am simtit nevoia sa ascult aceasta melodie, motiv pentru care am cautat si am gasit printre postarile mele mai vechi acest clip.
Versiunea franceza a intrat in "Cartea Rcordurilor"avand un succes fulminat...
Emoţia creată de muzica lui Riccardo Cocciante pe un libret de Luc Plamondon nu poate fi descrisa in cuvinte...poate fi doar ascultata,simtita...
Sunt sigura ca veti simti si voi durerea din iubire,atat de diferita...

Iubirea indurerata,iubirea vinovata,iubirea ca un pacat...

21 de comentarii:

  1. Tu cu "cocosatul" eu cu Belle... :))))
    Melodia este SUPERBA!
    pupici draga mea, zi faina!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sa stii ca dupa ce am trecut pe la tine mi s-a facut dor de melodia asta :)
      te pupacesc si eu! :*

      Ștergere
  2. Uaaaau! E... pur si simplu... superb! :)
    Salvez link-ul YT, sa ascult si sa ascult... pentru un timp. :)
    Pupici! Ziua minunat sa o petreci!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ai facut foarte bine, nici nu stii cat ma bucur :)
      in...cantatoare sa-ti fie si tie ziua, pup!

      Ștergere
  3. eu ma emotionez la piesa asta! nu am o explicatie! probabil ma regasesc eu cumva pe acolo... :P

    RăspundețiȘtergere
  4. El e prea..."bau-bau", dar piesa muzicala mi se pare deosebita.
    Daca nu ma insel, clipul este extras dintr-un music-hall omonim.
    Care ma duce cu gandul la "Frumoasa si bestia"...
    Cu bine si cu "bestii" mai mici si mai dragutze. :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. el chiar trebuia sa fie bau-bau si da asa e, e vorba de un music-hall de un rasunator succes :)

      Ștergere
    2. Cum sa fie bau bau, doar ca e pictat pefata, ca se vede clar ca nu e handicapat, ba ca e chiar si destul de sexy in stare naturala, desi cam trecut de prima tnerete, dar uite ce bine se tine chiar si asa destul de aproape (in imagini) de tineret, https://www.youtube.com/watch?v=6oLlfbO_Xko

      Ștergere
    3. adorabil de romantic clipul :)

      Ștergere
  5. Cântecul e superb, îmi place să-l ascult fără să privesc videoclipul.

    RăspundețiȘtergere
  6. am inteles ca ieri si astazi sunt ultimele spectacole din turneul acestui musical, opera populara sau cum o numesc ei...imi place muzica, la fel si baletul (am mai vazut si alte secvente), succesul e pe drept meritat.
    un weekend placut sa ai! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. stiam ca se mai joaca dar nu stiam pentru cat timp...
      a fost, inca mai este un spectacol de exceptie...cred ca sa fii in sala este o senzatie de exceptie :)
      w-end placut si tie draga erys!

      Ștergere
  7. Eu nu am inteles de ce e o iubire vinoata sau ca un pacat. Ce handicapatii sau cersetorii nu au voie sa se indragosteasca ? Poate ca o fi o iubire asa mai trista daca o fi lipsita de reciprocitate, dar de ce sa fie ceva vinovat sau ceva pacatos ? Chiar am stat si amascultat cateva clipe din melodie, si mi s-a parut o melodie asa mai melancolica, insa in nici un caz ceva legat de vreun posibil sentiment de remuscare sau ceva posibil legat de vreo framantare morala legata de vreun pacat, fie real, fie imaginar, pur si simplu nu mi s-a parut de loc in acel registru, dar ma rog eu sunt si afon, si ici nu am ascultat cuvintele, ca poate o fi explicat la un moment dat ca s-o simti si vinovat de ceva, poate ca o fi mintit-o cu ceva pe Esmeralda sau pe altcineva, ca e tot posibilul, nu stiu detaliile povestii respective, dar tot nu vad cum sa se poata simti vinovat Cocosatul la Notre Dame ca e indragostit de Esmeralda, si nici macar nu m-a frapat acel posibil sentiment de framantare morala din melodia de mai sus.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am cautat sa gasesc muzica de sentiment de remuscare !
      https://www.youtube.com/watch?v=MXLCWObxCYY

      Zau, parca nici Mozart nu a reusit asa de bine ! Nu e exact cum voiam ! Si eu care aveam incredere asa de mare in Mozart ! Dar se vede ca nu avea nici cea mai mica notiune ce e aia sa te simti vinovat ! E ff dificil de gasit un sentiment de vinovatiie ca lumea in muzica. Trebuie sa caut probabil la vreun neamt mai timpuriu ! Zau, de cand Handel s-a vandut la italieni, nu mai e nimeni asa vinovat ca lumea nici macar in universul de super experti ai sentimentului de vinovatie al Reformatilor ! Nu mai stie lumea ce e aia vinovatie ! Este posibil asa ceva ? Au incercat cativa cu Faust probabil, dar zau, pana si aia, chiar si Gounod, si Boito, din cate vad asa rapid pe Google, si oricare au incercat, au un Mefistofele asa de simpatic romantic, de parca e Conchita, nu e un Mefistofele asa serios ! Cum naiba sa te simti vinovat daca votezi pt el ?!

      Ștergere
    2. uneori te simti vinovat pentru ca nu esti asa cum crezi ca isi imagineaza ca esti persoana pe care o iubesti....
      cat despre apologia sentimentului de vinovatie exprimat prin muzica, ai fost chiar haios :)))

      Ștergere
    3. Pai a te simti vinovat ca nu esti cum crezi ca isi imagineaza persoana pe care o iubesti seamna oarecum cum ar fi sa te simti vinovat ca nu esti cum crezi ca isi imagineaza seful tau ca esti. Varianta asta a 2a, eu o inteleg ceva mai bine. Fata de oamenii pe care ii iubesc de obicei sunt mai preocupat chiar sa ma imbunatatesc ca s afiu maiconform cu ce or crede ei despre mine, chiar daca o fi eronat, insa fiind astfel preocupat, nu mai am cum sa ma simt vinovat pt ca ma simt totusi harnic si sarguincios in mod autentic, ceea ce nu s-ar putea spune despre mine intr-o relatie de serviciu, ca acolo chiar am e ce sa ma simt cu musca pe caciula in mod mai real, si ca sunt lenes sau pasiv-agresiv, si ca niciodata nu am cum sa fiu cum isi imagineaza chiar sefii cei buni nu neaparat cei rai ca sunt, etc ! Singurulmod in care m-as putea simti eu vinovat fata de o persoana pe care o iubesc ar fi ca sa stiu ca ma iubeste si ea pe mine, pt ca daca e asa e clar pt mine ca efectiv nu am cum sa reusesc sa devin vreodata atat de bun ! Insa in cazul de mai sus era vorba de o dragoste neimpartasita la faza asta cu cantecul asta, asa ca efectiv nu vad care e problema, Quasimodo nu are de ce sa se simta vinovat, el o iubeste in taina pe Esmeralda, ea nici nu l-a bagat in seama inca sau crede ca are alta functie fata de ea, (habar nu am detaliile, dar trebuie sa fie o chestie de genul asta, de vreme ce este la Curtea Miracolelor, o premiza shakespeariana decazuta desigur atunci la acele vremuri de criza economica destul de severa in Franta,care nu mai aveau nimic din fastul Evului Mediu anterior,mai ales dintr-o perspectiva latina predispusa la nostalgie si melancolie din cauza zdruncinaturilor anterioare destul de realiste ale Teroarei, a dezamagirilor perioadei Napoleon plus a coruptiei politice ulterioare de tip deja modern de la vremea Restauratiei, etc, paranteza fiind in cadrul perspectivei fundalului marxist necesar contemporan pt intreaga poveste), deci efectiv din punct de vedere cultural istoric Quasimodo nu are de ce sa se simta vinovat decat daca cunoaste lb germana si o fi citit despre Suferintele Tanarului Werther,ceea ce este mai putin proabil d evreme ce actiunea romanului se petrece in secolul 15...

      ...desi nu e exclus ca dl Hugo sa fi aflat despre JW Goethe, si sa fi dorit sa fie si mai cu mot decat el, propunandu-l pe Quasimodo ca o alternativa si mai romantica a unui Faust catolic decazut care e si mai si decat cel al nemtilor, inclusiv re sentimente de vinovatie...nu stiu ce sa zic, sa fi fost dl Hugo asa de pus pe fapte mari ?...iata ce zice dl realist Honore de Balzac in recenzia lui despre Notre Dame de Paris, "vreo doua scene frumoase, trei cuvinte, totul de-a dreptul neverosimil, doua descrieri, frumoasa si bestia, si un torent de prost gust- o fabula nerealista,si in plus o opera plicticoasa, goala, plina de ifose arhitecturale- iata unde ne poate duce o ingamfare excesiva"

      Ștergere
    4. Zau, mai degraba sa se simta dl Hugo vinovat decat Quasimodo ! Insa lucrarea a avut succes de critica si e public destul de mare, inclusiv a jurnalistilor politici ai vremii, cum sa nu aiba, mai ales la acea vreme era un adevarat unicat...si la urma urmei ce e asa de rau a adresa povestea Frumoasei si a Bestiei in cat mai multe feluri posibile, pana si dl Cocteau a facut-o, si Disney, etc !

      Ștergere
    5. nu stiam ce a spus Balzac referitor la capodopera lui Hugo, am aflat ca in realitate chiar a existat Quasimodo, era pietrar si a lucrat si el la restaurarea catedralei...
      ca aproape orice cuvant si "vinovat" are nuantele lui :)

      Ștergere
    6. Da, am aflat si eu asta, ca era un lucrator cocosat care a lucrat la vremea dlui Hugo la restaurarea catedralei ! Insa actiunea piesei se petrece in sec 15. Oricum romanele istorice erau ff populare in sec 19 in UE, iar aceasta drama are o semnificatie majora atat pt istoria literaturii franceze cat si in real life pt popularizarea restaurarii reale a catedralei respective !

      Ștergere