joi, 15 mai 2014

Făina de porumb între şamponări, un sfat de frumuseţe practicat la 1900





In timp ce unele trucuri de frumuseţe au rezistat testului timpului, în timp ce altele au rămas în trecut, doar în cărţile vechi de specialitate. 
 „Health and Beauty Hints (Sfaturi pentru sănătate şi frumuseţe)”, publicată în 1910 de Margaret Mixter, este plină de idei precum „mersul prin ploaie este un tonic excelent pentru ten” sau „consider o greşeală să-ţi speli părul în zilele noroase”. Multe dintre sfaturi sunt ilustrate cu imagini în alb-negru ale unor femei care pun în practică teoria, demonstraţii care par cel puţin bizare astăzi. Unul dintre lucrurile esenţiale, pe care Mixter se axează, este importanţa pielii ferme şi netede, în special în jurul gâtului, dar şi a feţei. 
 Acest lucru se obţinea prin masaje cu diverse creme şi uleiuri, tehnică cât se poate de actuală şi în vremurile moderne. Pentru îngrijirea pe timpul nopţii, autoarea recomandă o combinaţie între uleiul de migdale, ceară albă, lanolină, apă de floarea soarelui şi spermă de balenă. Această loţiune trebuia aplicată cu mişcări diferite, în funcţie de forma feţei. Masajul este benefic şi pentru zona gâtului, mai ales în prevenirea pielii lăsate. 
 „Când o femeie ajunge la vârsta de 25 de ani trebuie să aloce cel puţin 10 minute, dimineaţa şi seara, pentru a-şi masa gâtul”, sfătuieşte specialista perioadei. „Dacă se va deranja cu ritualul acesta, până la 40 de ani nu va avea guşa care, mai mult decât orice, îi va răpi orice urmă a tinereţii”, adaugă aceasta. 
 „Mersul prin ploaie, pentru o persoană care nu este pe cale să răcească, este un tonic excelent pentru ten”, era un alt sfat celebru la 1900. Artistul de make-up Rachel Wood – ai cărei clienţi le includ pe Rosario Dawson şi Vanessa Hudgens – spune că acest sfat nu este chiar atât de departe de adevăr pe cât s-ar credea. 
 „Astăzi, cel mai apropiat lucru ar fi o baie de aburi pentru faţă”, a spus aceasta pentru „Daily Mail”. Când vine vorba de îngrijirea părului, femeile vremurilor trecute erau împotriva spălatului des al părului, chiar dacă perioada dintre spălări era mult mai lungă atunci. 
 „Chiar şi în cazurile extreme de transpiraţie, şamponatul nu ar trebui să se facă mai des de o dată la trei săptămâni”, este sfatul lui Mixter. Excesul de ulei era combătut cu un fel de şampon uscat. „Dacă părul devine încărcat şi uleios între spălările lunare, se poate presăra făină de porumb pe şuviţele de păr”, se arată în carte. Restul făinii de porumb va fi dată jos cu o perie, după ce este absorbită în mare parte. 
 Mixter adaugă faptul că „soarele oferă vigoare şi culoare părului, iar uscarea părului în soare este cea mai bună idee”. De aceea specialista consideră că este o „greşeală să speli părul într-o zi noroasă”. O idee care rămâne la fel de valabilă şi astăzi este legată de exerciţiile fizice, care pot fi benefice atât tenului, cât şi siluetei. 
 Dar maniera în care femeile sunt sfătuite să facă sport, precum şi echipamentul propus, sunt marca acelor vremuri. O rochie subţire din flanel, precum cele tipice anilor 1900, ar fi uşurat libertatea de mişcare a doritoarelor de exerciţii fizice. Iar asta pentru că exerciţiile se fac în faţa ferestrei deschise, pentru ten, iar domnişoara nu trebuie să rişte nicio răceală. 
 O activitate îndelung recomandată pentru menţinerea în formă şi „dezvoltarea unei siluete” este munca din gospodărie. Ştersul prafului, măturatul, spălatul vaselor şi al hainelor erau doar câteva dintre modalităţile prin care femeile se menţineau tinere pe atunci. Sau, cel puţin, aşa le era promis.

sursa: www.historia.ro

15 comentarii:

  1. Grozav articolul! :))
    Chestia cu spalatul pe cap însa ma îngrozit! Eu am o problema ptr ca se îngrasa parul repede.... sa folosesc malai? :)) Si mai e o problema, sa nu ma spal pe vreme înnorata? Pai majoritatea zilelor sunt înnorate în unii ani..... ce fac? Aaa, cred ca stiu.... ma duc în Spania atunci! :))
    pupici, zi fara nori, desii ce am citit in ziare...... :((

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Spania, alegrea perfecta :))
      dar despre "dezvoltarea siluetei" ce zici? :)))

      Ștergere
    2. Rochia "subţire din flanel," nu o am, dar cred ca trebuie sa-mi iau un costum de scafandru....... ca sa pot prinde balena.... :)))))))))

      Ștergere
    3. esti teribila Minnie :)))

      Ștergere
    4. dada!
      acum trebuie sa ne dam bine pe langa Minnie! eu nu stiu sa inot si mi-e si frica de balene... :))

      Ștergere
  2. reteta cu malaiul o stiu de cand eram copil si chiar am folosit-o timp indelungat pentru curatirea tenului. acum n-o mai folosesc pentru ca tenul a devenit prea sensibil la malaiul aspru, dar mai apelez din cand in cand la taratele de grau care-s mai delicate.
    acum nici malaiul nu mai este cum era odata si nici apa de ploaie. :)
    mi-aduc aminte ca bunica folosea ca si crema de fata unt proaspat facut in casa sau lanolina. eu ma multumesc cu uleiul de masline.
    cat despre munca in gospodarie, ma tem ca nu a mentinut nicio femeie tanara, ci doar foarte ocupata. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. la apa de ploaie ma gandeam si eu, ar fi un dezastru acum sa o folosim...
      pentru stalucirea parului stiam si eu de periajul insistent dar cred ca as innebuni sa pierd atat de mult timp cu periajul...
      oricum, parul meu este ondulat si se aseaza destul de usor, mai greu e cand ma straduiesc sa-l tin drept :))

      Ștergere
  3. Când mă gândesc la un păr plin de mălai, parcă aș prefera un păr mai gras, hahahaha! Dar uscatul la soare e bun, mult mai natural ca phoenul. Vorba aceea, să fie mult soare tot anul! O după amiază frumoasă! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. si eu imi las parul sa se usuce fara ajutorul phoenului, pe cat posibil cand e cald, trebuie protejat si el,nu? :)
    sunt sigura ca aceste "sfaturi" au fost urmate si cu siguranta au fost de ajutor de-a lungul timpului, noroc ca timpurile s-au schimbat :))
    o zi faiana iti doresc si eu, draga Mirela! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. bun sfat! ingredientele pentru crema de noapte ne sunt chiar la indemana! cel putin mie...eu stau la malul marii...or fi balene la noi? sau am de trecut Bosforul si asa mai departe? :)))))))

    RăspundețiȘtergere
  6. sa inteleg ca apa de floarea soarelui ai doar sa pleci la cules de balene ti-a mai ramas :))
    pot sa culegi mai multa? :D
    am inteles ca si in ziua de azi se folosesc creme pe baza de sperma de bivol...de efect nu stiu ca nu am incercat :))
    am incercat crema pe baza de icre negre in schimb si pot spune ca imi place :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Nici eu nu ma vad cu parul plin de malai; norocul meu ca nu se "ingrasa". Pe cat posibil evit uscatorul pentru par si vara l-am uscat adeseori la soare.
    Sfatul cu masajul de la varsta de 25 de ani este valabil si putine femei au tinut cont de acesta, atunci cand l-au primit, evident. Dar niciodata nu e tarziu sa inceapa. :)
    Minunat finalul saptamanii sa-l petreci!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cred ca nici parul nostru, nici malaiul nu mai sunt ce erau odata :))
      cine se ganndea la masaj la varsta de 25 de ani? :D
      totusi, am tinut intotdeauna cond de demachiat, niciodata sau foarte foarte rar si silita de imprejurari m-am culcat fara sa-mi sterg machiajul...

      Ștergere
  8. Eu am parul uscat, nici vorba de malai :) Uneori il impachetez cu ulei de masline. Si recent am aflat ca uleiul de dafin ( preparat si el cu ulei de masline ) masat la radacina e bun contra caderii parului. Sunt in cautare sa il cumpar.
    Iar despre crema de fata, ce sa mai zic ... saracele balene ...
    Te imbratisez, Pandhora !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu pun in putin sampon un galbenus de ou si ulei de masline, o masca foarte buna pentru par...

      Ștergere