joi, 27 decembrie 2012

Dixit...


…este numele unui joc super haios pe care l-am jucat noaptea trecuta cu prietenii mei…
Nu prea sunt eu genul fan jocuri dar Dixit chiar m-a prins si asta pentru ca iti solicita imaginatia si te pune in situatia de a face tot felul de asocieri avand ca baza simbolistica jocului de carti aflat pe masa…

Pe scurt, iata cum decurg lucrurile (o sa folosesc descrierea de pe www.bookaholic.ro) :
“Avem un pachet de cărți cu ilustrații cel puțin stranii și fermecătoare și o tablă cu iepurași unde se ține scorul. Fiecare jucător primește șase cărți. Pe rând, fiecare este povestitorul. Alege o carte dintre cele pe care le are în mână și o descrie printr-o frază, un cuvânt sau chiar poate fredona o melodie. Trebuie să fie atent ca descrierea să nu fie atât de evidentă încât să se prindă toată lumea dar nici atât de abstractă încât nimeni să nu-și dea seama ce a vrut să zică. Pune apoi cartea pe masă, cu fața în jos.
Ceilalți jucători aleg dintre cărțile lor una care s-ar potrivi cel mai bine descrierii făcute de povestitor. Toate cărțile alese sunt acum pe masă și jucătorii trebuie să își dea seama care dintre cărți este cea originală, a povestitorului. În funcție de câți ghicesc, povestitorul primește punctaj și iepurașul său înaintează. Puncte primesc și cei care au reușit să găsească o carte asemănătoare descrierii povestitorului, care i-a indus în eroare pe alții.”
Jocul e fain pentru ca poti folosi ca indicii orice,de la titluri sau personaje din carti sau filme pana la elemente care fac parte din banalul cotidian…totul e sa-ti lasi imaginatia sa-si “faca de cap” .
Ca sa exemplific voi folosi cartile afisate.

Cuvantul care descrie cartea aleasa de povestitor este “love-story”…
Acestea sunt cartile pe care jucatorii le-au considerat potrivite acestei expresii, cartea povestitorului fiind cea de a 6-a…

Nu ramane decat ca fiecare jucator sa “voteze” o carte,cel mai mare punctaj fiind primt de cel care a ghicit cartea “povestitorului” .

Cam asa decurg lucrurile…nu stiu daca am reusit sa va fac curiosi dar cum iarna e lunga si se innopteaza devreme as zice ca un astfel de joc e o alternative funny alaturi de un vin fiert sau de un ceai fierbinte cu mult rom,evident ! Enjoy!

P.S

Trebuie sa adaug ca jocul a aparut prin 2008,e posibil ca unii dintre voi sa-l cunoasca deja dar mi se pare corect sa mentionez faptul ca a primit multe premii atat pentru frumusetea si originalitatea ilustratiilor cat si pentru ideea in sine.

33 de comentarii:

  1. Îmi aminteşte foarte bine de tehnicile asociative din psihologie. Aveam (că habar-n-am pe unde or mai fi acum) o grămadă de cartonaşe cu imagini, care mai de care mai neobişnuite. Şi subiectul trebuia să privească imaginea şi să spună o mică poveste despre ceea ce-i inspiră lui imaginea respectivă, dar fără să se gândească prea mult.
    Deşi nu era un "joc" de societate, era la fel de frumos şi interesant dacă analizai ce asocieri poate face mintea omului.
    :)
    Câţi jucători joacă jocul ăsta? Şi de unde cumperi cărţile?

    RăspundețiȘtergere
  2. categoric asta e si farmecul jocului...acelasi lucru e vazut de fiecare altfel,nimic surprinzator de altfel,nu? :)
    e nevoie de minim 3 persoane,maxim 6...
    uite ca de cumparat nu stiu ce sa-ti zic,o sa-l intreb pe prietenul nostru dar parca l-am auzit ca l-a cumparat de la un magazin online,o sa-l intreb oricum si iti spun...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc, Pandhora. Chiar mă interesează.
      >:D<

      Ștergere
    2. magazinul se numeste Red Goblin,este in zona P-ta Romana,ai aici un link cu amanunte :
      http://redgoblin.ro/shop/#Home
      pup

      Ștergere
  3. Am citit regulile de trei ori şi n-am priceput nimic. Cum spuneai că se numeşte jocul? :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte interesant jocul, şi instructiv totodată. Mai ales a doua calitate lipseşte la jocurile de azi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da,cam despre asta este vorba...
      e fain si pentru ca poti vedea cat de mult ii poti face pe ceilalti sa vada lucrurile cam cum le vezi tu fara a face asta in mod evident :)

      Ștergere
  5. suna tare bine! ma bucur ca l-ai descoperit si ti-a facut placere, pentru ca chiar avem nevoie de joc!:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si eu ma bucur ca l-am descoperit,nici eu nu sunt fan jocuri dar Dixit m-a distrat grozav :)

      Ștergere
  6. interesant! nu am auzit de el pana acum, dar adevarul este ca nici nu fac parte dintr-o grupa de prieteni care sa fie fani-jocuri. Noi cand ne intalnim, avem un scop prestabilit: cinema, jazz, restaurant, patinoar, drumetie sau altceva, mai stiu eu ce.
    Iti doresc un sfarsit de saptamana minunat! Noi luni dimineata plecam spre Italia si pensiunea unde voi locui nu are legatura internet. Deci voi face cateva zile o "dezintoxicare" :)) de voie, de nevoie. Pana atunci insa, sunt "pe aici"
    Te pup draga mea draga.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sa stii ca nici eu nu sunt fan jocuri dar prietenul nostru e cel care a facut "descoperirea: si acum ne-a prins pe toti :))
      multumesc draga mea,o sa fie un sfarsit de saptamana plin pentru ca va fi ziua de nastere a prietenului meu si vreau sa-i fac tort caramel cu mere (nu am mai facut pana acum si am emotii),o sa iesim undeva sa-l sarbatorim si apoi cine stie pe unde mai ajungem si in plus vreau sa-mi fac si ceva la par asa ca nu o sa fiu prea linistita :
      ma bucur ca vei face o pauza,sunt sigura ca va fi bine-venita,iti vei reincarca bateriile cu siguranta!
      te pupacesc:*

      Ștergere
    2. Uite ca acum mi-am dat seama ca, in afara de Romania, eu am fost cel mai des invitat sa joc tot felul de jocuri de societate (ca adult, nu ca copil), de ex Yahtzee, (cu zaruri), sau Monopoly, sau chiar Mima, sau Scrabble, (adica exclud jocurile de carti propriu-zise), cel mai des, aproape constant de cate ori am fost in vizita la oameni din cultura americana sau australiana, dar in alte tari/culturi din UE mai de vest, (desi nu am fost in toate, de ex nu am fost niciodata nici in Franta, sau nici invitat la o familie franceza sau intr-un grup de francezi, am cunoscut doar cativa francezi total expatriati si solitari, sau nu am fost niciodata intre spanioli, nici nu cred ca am vorbit cu vreun spaniol din Spania propriu-zisa vreodata), nu am prea intalnit obiceiul de a juca jocuri din astea de societate asa ca musafir adult !

      Ștergere
    3. facusem o pasiune pentru Scrabble acum niste ani...e un joc grozav,chiar imi este dor de el...
      sigur am jucat si Monopoly si Mima, inca mai jucam cand plecam in vacante si suntem un grup mai mare...sunt jocuri faine chiar daca nu mai avem 20 de ani :)

      Ștergere
  7. Super fain joculetul! Nu auzisem de el..
    Imi si imaginez cate rasete aseara...;)

    RăspundețiȘtergere
  8. Ah, e un joc frumos, mai ales ca permite imaginatia bazata pe ilustratii asadragute, plus desigur expresie personala, ca uite de ex eu pt Love Story as fi ales cartea cu poza cu castelul in balon !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asta a si facut unul dintre jucatori,a ales cartea care se potrivea cel mai bine cu ideea de love story dintre cartile pe care le avea in mana :)
      chiar e funny,sa stii,sunt sigura ca ti-ar placea mult :)

      Ștergere
  9. In afara de Scrabble, care imi place foarte mult dar nu prea am cu cine-l juca, de mine nici un alt joc nu s-a prins. La modul ca nu mi-au placut. Nu stiu nici macar vreun joc de carti, daca poti crede asa ceva. Poate ca e dragut acesta dar nu cred ca as avea rabdare... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pentru Scrabble am avut o adevarata pasiune, au fost ani buni in care jucam aproape saptamanal :)

      Ștergere
  10. Frumos mi-ar sta! Cred ca o sa ma joc asa cam când o sa manânci si tu melci!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. am hotarat ca voi incerca pentru ca eu iau in serios ce spui tu care esti un adevarat gurmand :)
      sa vedem ce faci atunci?te joci? :D

      Ștergere
  11. Mie mi se pare ca un vin fiert e mai bun ca orice joc, daca nu cumva e un joc de-a mama si tata. Ceea ce ma nedumereste pe mine e ca nu-ti vad link-urile catre alte bloguri pe care le tii secrete

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. imi place vinul fiert :)

      nu cred ca inteleg despre ce linkuri vorbeti...

      Ștergere
  12. Răspunsuri
    1. am inteles...
      formatul meu de pagina difera de al tau,blogurile pe care le urmaresc nu imi apar pe aceasta pagina ci pe cea de inceput,dai clik sub fotografia mea si le gasesti :)

      Ștergere
    2. Pandhora, aceea e lista de bloguri urmarite...Dorian se refera la blogroll. Am si eu o lista din aceasta la profil, mai redusa. Ea insa nu este si nu functioneaza ca un blogroll, de aceea a pus Dorian intrebarea. Acea lista nu trimite linkuri catre blogurile din ea. Doar un blogroll poate face chestia asta. Pe blogspot, unde suntem noi, blogroll-ul e chiar grozav pentru ca ofera avantajul (pentru care pe wordpress trebuie instalat un plugin special) de a vedea imediat cand cineva din lista de bloguri a publicat ceva nou. Imediat blogul "sare" in fruntea listei. :)
      In fine...scuze ca m-am bagat si eu in seama :)

      Ștergere
    3. inteleg despre ce vorbesti doar ca eu am setat ca link-urile catre blogurile pe care le urmaresc sa nu-mi apara pe pagina pe care imi public postarile,imi apar pe pagina principala si se actualizeaza imediat cum voi publicati ceva doar ca le vad doar eu...
      am ales asa pentru ca nu imi place sa am pagina foarte incarcata...
      cam asta am incercat sa-i spun lui Dorian...
      tu te pricepi mai bine si sunt sigura ca l-ai ajutat pe Dorian sa inteleaga depre ce e vorba...
      multumesc oricum :)

      Ștergere
  13. Am gasit pagina cu pricina, cam complicat si secretos. Cam dosnic si furisat, bine ca m-am iluminat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ooo...daa...imi plac secretele la vedere pentru cine stie sa vada,desigur :)

      Ștergere
  14. Ma tot indeamna si pe mine o prietena sa merg la ea, sa jucam Dixit. Ba nu am timp, ba nu ne adunam prea multi, mereu este ceva care ne impiedica. Poate acum, cand se intoarce de la bunicul ei, sa incercam.

    RăspundețiȘtergere