joi, 13 decembrie 2012

""Foarte frumoasa, distinsa, indiferenta si cam proasta"

La sfarsitul anului 1828, poetul Sainte-Beuve s-a indragostit de Adele Hugo, sotia celui mai bun prieten al sau, scriitorul Victor Hugo, pe care o cunoscuse cu doi ani in urma. Dragostea a fost reciproca.
Pe tanara indragostita, memorialistul Emile Faguet a caracterizat-o mult mai tarziu cu cuvinte despre care e greu sa spui daca sunt o lauda sau o acuza: "Adele era foarte frumoasa, distinsa, indiferenta si cam proasta".
Timp de aproape doi ani, n-a fost dragoste. A fost numai simpatie in trei: doi viitori monstri sacri ai literaturii plus sotia unuia din ei discutau despre literatura, filosofie si intelepciunea antica.
In septembrie 1830, sotul nu stia inca nimic, la inceputul lui decembrie incepuse sa banuiasca ceva, iar la sfarsitul anului constatam ca Sainte-Beuve nu mai viziteaza casa Hugo. In scurt timp revine, amantii se intalnesc in secret, la 1 aprilie 1831 are loc ruptura definitiva dintre cei doi rivali, dar nu si ruptura dintre Sainte-Beuve si Adele.
Idila continua cu pasiune, iar dupa 1833, cand Victor Hugo isi gaseste consolarea in bratele unei oarecare doamne Juliette Drouet, Sainte-Beuve si Adele se vor intalni nestingheriti pana in 1836, cand flacara atat de fierbinte a dragostei se raceste brusc.
Victor Hugo o abandoneaza pe Juliette Drouet, Adele nu mai vrea sa-l intalneasca pe Saint-Beuve, iar in caminul Hugo se instaleaza o neasteptata liniste si fericire.

 Saint-Beuve si Adele nu se vor mai revedea timp de 12 ani, dupa care se instaleaza intre ei o relatie de prietenie sincera, pana cand el trece in nefiinta, urmat dupa un an de Adele, cea definita de posteritate ca fiind "foarte frumoasa, distinsa, indiferenta si cam poasta".

sursa: www.ziare.com

42 de comentarii:

  1. HeHe...cam aşa se prezintă ecuaţia îndrăgostiţilor: privirea-flacăra-cenuşa. Din astaa, ies bine(fără traume prosteşti) doar cei care au conştiinţa nevoilor şi respectului reciproc. În general din orice îndrăgostire poţi ieşi "teafăr", dar AZI e mult mai greu pt că există Frustrarea Sensibilităţii fiinţei*

    P e de altă par te mulţi pot rămâne prieteni în viaţă, însă este necesară existenţa punctelor comune şi o anume delicateţe sufletească primită ori la naştere ori ciugulită pe parcursul "norocos".
    Altfel spus este o nevoie imperioasă de "indiferenta si cam proasta" :)
    Ca dragostea să se poată realiza, desfăşura etcetera cât şi mângâierea zonelor "ruşinoase" erotice reciproce.
    Dar?
    Azi nu mai e posibil aşa ceva!
    Prostimea adică miliarde vor Sex!Şi, cât ai vrea nu poţi ajungea la cuvântul "dragoste" N-est pas..?
    :))
    True!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sexul a fost si a ramas un motor inter-relational doar ca pe masura ce timpul a trecut "combustibilul" care actioneaza acest motor s-a schimbat si asta pentru a mari putera motorului...
      viteza este cea care ne face azi sa traim intens...
      "indiferenta si cam proasta" poate fi o maxima atractie pentru unii sau chiar un deziderat :D

      Ștergere
    2. Draga mea eu nu-i zic inter-relaţional nici să mă pici cu ceară în momente de extaz nebănuit-neşteptate, eu îi spun sexului că e un motor individual care merge doar cu ""Un altul""...

      Doar că chestia asta funcţionează cu o TAXĂ. În mod normal ar funcţiona "puterea motorului"(cum i ai spus şi tu)cu naturaleţe,cu spontaneitate, cu curaj...ba chiar cu educaţie

      Dar în general atributele astea pot prinde contur şi deci Viaţă doar dacă există întreG Sufletul, simplu. Şi cum pt el nu s-a făcut o Biblie, se tot nasc modalităţi de ocolire, de şmecherie(stindard naţional-educaţional) şi în general prin cuvânt!
      E super mişto faptul că nimeni nu se prinde. Sunt "ocupaţi". :)))

      Ștergere
    3. "un altul" functioneaza doar cu o TAXA? :D
      noroc ca am pe langa curaj si spontaneitate si o spoiala de educatie :))
      draga J.observ ca iubesti sa fii ermetic :D

      Ștergere
    4. Da.:) "Un altul" la propriu dar şi când reuşeşti să fii (mereu)altul în faţa partenerului!
      Astea sunt cele două principii de funcţionare(negarantate) ale sexului. Inexistenţa acestora fac în faţa "doritului/obiectului" necesară TAXA-cerută pentru care Sexul... în traducere liberă "Uniunea" să se poată înfiripa! N'est pas?
      :)
      A fost aseară la Antena1 surprinzător pt mine o emisiune dedicată întru-totul Taxei!În fapt a cererii şi ofertei sexului pe piaţa minunată a bărbaţilor cu femeile!
      Unde eşti tu Goethe doamne, să vezi câte copii nereuşite ai lăsat în urmă... :))

      Ștergere
    5. ce sa spun draga J? :)
      daca astea sunt principiile dupa care tu functionezi mi se pare firesc sa le cunosti foarte bine...
      sa fii mereu altul in fata prtenerului se intampla firesc atunci cand rezonezi cu acel partener...
      sigur,nu poti rezona vesnic la aceeasi intensitate,dovada si povestea de dragoste a doamnei Hugo...
      cat despre TAXA,termenul imi repugna in contextul in care sentimentele au valoare,sentimnete care duc spre placerea impartasita si nu platita indiferent cat de metaforica se vrea aceasta TAXA despre care tu vorbesti...
      acum o sa merg la nani draga J.,sweet dreams iti doresc si daca tot l-ai numit pe Goethe aici,aminteste-ti de Suferintele Tanarului Werther si de angelica lui dragoste :)

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. m-ai facut sa zambesc in caz ca te gandeai la cuvinte :)
      daca te referi efectiv la portret sunt de acord cu tine...

      Ștergere
  3. Nebanuite sunt caile vietii...si-ale iubirii.
    Interesant episod al vietii marelui V. Hugo. Nu aveam stiinta despre asa ceva... :)
    E si asta o pagina de istorie...si inca una fascinanta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. foarte de acord cu tine...
      este motivul pentru care imi face placere sa "scormonesc" :)

      Ștergere
  4. Prietenia din societatea noastră dispare simţitor şi asta din cauza nevoilor tot mai îmbârligătoare(serios)a criteriilor:luxul(nevoia de siguranţă), standardul(nevoia de continuare), emancipare (de a nu rămâne în urmă) şi îndesosebi a manipulării grosolane de care avem parte, adică să faci ce "trebuie".

    Zeiţa Fortuna nu se uită doar la curaj ci şi la autenticitate! Morala? Chiar dacă nu ţi-e frică absolut deloc! Tot nu scapi...
    :)Asta apropo de cei aflaţi la extrema cealaltă a lui Hugo(majoritarii)!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu cred ca inteleg ce vrei sa spui...

      Ștergere
    2. Regretam că nu mai există exemplare din categoria Goethe na... Cum să nu înţelegi!? Sau cumva avem o recoltă bogată la prietenii şi uniuni consensuale fericite şi nu ştiu eu?
      :P

      Ștergere
    3. doar tu stii ce stii sa poate doar iti imaginezi ca stii :P

      Ștergere
    4. Și apropo de penuria asta de Hugo....azi are loc premiera la The Hobbit ecranizare ce conține poate cel mai fascinant personaj al Lumii:Bilbo Baggins-frumusețea și puritatea față în față cu aceași față a Lui, Gollum unde Inelul este Miza ce te transformă instant:
      "My Precious"!!!
      Aici apare și subiectul Nostru clamat in postarea ta(lipsa).
      -Cum poți să asiști la Povestirea minunată de altfel dar să n-ai habar total de esență!??
      Iacătă cum Canapelei noastre îi confiscăăm arcurile....:)))
      De aceea de preferabil ar fi să o înlocuim din start!
      :))

      Ștergere
  5. Partea bună este că Hugo împreună cu doamna Drouet (o actriţă obscură),a întreprins o lungă călătorie în decursul a vreo doi ani, călătorie în urma căreia a rezultat o excepţională carte de călătorie, "Rinul". :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu am mai citit Hugo din adolescenta iar "Rinul" cu siguranta nu l-am citit...ma intreb daca as mai avea acum suficienta rabdare sa-i citesc cartile...
      sunt surse care sustin ca povestea lui de dragoste cu madame Drouet a durat aproape 50 de ani si s-a terminat o data cu moartea ei...

      Ștergere
    2. Aşa este.
      Această carte a fost un bun îndrumar pentru mine, în cele două săptămîni petrecute în Elveţia şi te asigur că este o carte care merită citită. Se mai găseşte prin anticariate la preţ de o bere...

      Ștergere
    3. o sa tin minte recomandarea ta...multumesc Tibi :)

      Ștergere
  6. Pandhora, cutia ta e plină cu minunăţii!
    :)
    Cred că cealaltă Pandhora e furioasă că ea a adunat în cutia ei ce a mai rămas. Adică, urâciunile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc ca ridici mai mereu capacul cutiutei mele...cealata Pandora isi pastreaza speranta :)
      pup Blue care (simt eu) zambeste acum :)

      Ștergere
  7. lucruri de tot felul se intampla pur si simplu...depinde doar cine cu cine are placerea, norocul sau ghinionul sa se intalneasca... "să nu cerem pasiunii logică" spunea chiar hugo.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Frumos si adevarat citat. Multumesc pt mentionarea lui.

      Ha ! Ha ! Chiar m-ai inspirat sa mai caut si alte citate despre pasiune si uite ce sfat practic si chiar ff util am gasit de la dl Oscar Wilde pt oamenii care sunt posibil mai inclinati rational-stiintific (decat a se lasa manati de diverse emotii, sau pasiuni), "Metoda experimentala este singura metoda prin care se poate ajunge la o analiză stiintifică a pasiunilor".

      Ștergere
  8. faina poveste!
    e de dragoste in fel si chip si asta tare imi mai place!
    te poop!

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu il apreciez mult pe Hugo, Mizerabilii mi-au lasat o urma de nesters in suflet!
    Te imbratisez cu drag

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adaptarea scenica de tip muzicala a romanului Les Miserables a fost recent adaptat pt filmare si prezentare recenta pe marele ecran ca un film muzical din 2012, in regia d-lui Tom Hooper, (care a regizat si filmul recent Discursul regelui, despre tulburarea de vorbire a regelui George VI al Marii Britanii). Les Miserables, filmul muzical recent, a primit si multiple nominalizari tocmai ieri anuntate pt Golden Globes, inclusiv premiul pt cel mai bun film de tip comedie sau musical, premiul pt cel mai bun actor intr-un rol principal intr-un film de comedie sau muzical, (dl Hugh Jackman in rolul lui Jean Valjean), premiul pt cea mai buna actrita intr-un rol secundar intr-un film de comedie sau muzical, (d-na Anne Hathaway in rolul Fantine), premiul pt cel mai bun cantec original (Suddenly, de dl Claude Michel-Schonberg si dl Alain Boublil, cantec care descrie relatia lui Jean Valjean cu fiica Fantinei, Cosette, devenita pt el ca o fiica adoptiva), in acest film aparand si dl Russell Crowe in rolul comisarului Javert, d-na Amanda Seyfried in rolul Cosette, dl Eddie Redmayne in rolul Marius, si dl Sacha Baron Cohen si d-na Helena Bonham Carter in rolurile sotilor Thenardier ! Eu nu am apucat sa vad musicall-ul pe scena, desi a fost prezentat in turnee in ff multe locuri, si acum abia astept sa vad filmul !

      Ștergere
    2. Rudolph ne da aici niste informatii demne de retinut...
      imi plac musicall-urile :)

      Ștergere
  10. Mon petit Hugo! J'adore...... :))
    pupici!

    RăspundețiȘtergere
  11. Adele, sotia d-lui Victor Hugo, nu a putut sa o sufere pe Juliette Drouet, mergand chiar pana la a incuraja o alta relatie a d-lui Hugo cu o scriitoare, Leonie d'Aunet, (cu care Hugo a inselat-o nu numai pe nevasta lui, dar si pe amanta lui oficiala, Juliette Drouet, si pe care chiar a ajutat-o literar, scriindu-i chiar el multe din operele ei literare, cf jurnalistul de scandal din sec 19 Edmond-Dennis Manne).

    Dl Victor Hugo si sotia lui au avut parte de multe necazuri personale reale in legatura cu copiii lor, primul baiat nascut murind cat era inca bebelus, al doilea copil, Leopoldine, decedand accidental prin inecare la numai 19 ani, din cauza unei barci care s-a rasturnat, alaturi de sotul ei Charles, care, desi era un inotator excelent, efectiv s-a sacrificat in zadar sa o salveze, chiar s-a cramponat de ea cand era deja moarta, si s-a lasat tras la fundul apei si murit si el inecat, al 3-lea copil Charles, murind pe neasteptate de apoplexie, (probabil un accident vascular cerebral si/sau infarct), desi la varsta adulta, totusi cat tatal lui, dl Hugo, era inca in viata, al 4-lea Francois-Victor decedand si el adult insa cat tatal lui era inca in viata, iar ultimul copil, o fata numita tot Adele suferind de o boala mintala inca din tinerete si avand o viata destul de tragica, (desi ea a supravietuit tatalui ei pana in 1915), viata descrisa de dl Francois Truffaut in filmul din 1975 Povestea Adelei H, in rolul lui Adele (fiica d-lui Hugo si a d-nei Adele Hugo nee Faucher, cea prezentata mai sus) aparand d-na Isabelle Adjani.

    Pt cine e interesat si are timp, iata acel film integral in original in lb franceza cu subtitluri in lb engleza, accesibil aici,
    http://www.youtube.com/watch?v=ic48CEIKiUY



    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. am vazut secvente din film,Isabelle Adjani se pliaza perfect pe atmosfera epocii,este "de acolo",din poveste...

      Ștergere
  12. Bună scumpo!
    Foarte interesant articolul tău,ca de obicei
    la tine găsesc cam totul!
    Îți doresc un weekend cât mai frumos!
    Cu mult drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc Elena,ai mereu un cuvant frumos pentru mine :)
      un w-end perfect iti doresc la randul meu,pup!

      Ștergere
  13. :))) telenovelă în toată splendoarea ei. De multe ori femeile erau considerate "cam proaste" și cu toate astea au realizat atât de multe și au învârtit bărbații pe degete după bunul lor interes. O zi frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce splendid!
      @OchiiVerzi ne-a oferit din preaplinul ei o fărâmă de adevăr istoric-neştiinţific.:))

      Trebuie însă a recunoaşte cu toţii şi cauza nobilă. :))

      Ștergere
    2. dovada ca parera celor care le considerau "cam proaste" nu avea legatura cu realitatea :)

      Ștergere
    3. Da, insa totusi acele pareri, chiar si incorecte, au avut si chiar inca au repercursiuni reale in viata multor persoane, atat femei cat si barbati, din zilele noastre. Plus s-au facut si niste statistici cu rezultate posibil nu prea onorabile, cum ca destui de multi barbati chiar tind sa aleaga ca partenere de viata femei cu IQ si/sau abilitati scolare/scolarizare mai redusa decat ei, nici nu mai vreau sa mentionez restrictiile reale la educatie pt femei din unele tari cu regimuri real extremiste din zilele noastre, si pot mentiona ca pana si in Scandinavia de acum vreo 2 si 3 secole, unde se hotarase deja ca nici o casatorie sa nu fie incheiata de catre biserica daca ambii parteneri nu demostrau ca sunt alfabetizati, femeilor li se cerea doar sa poata citi din Biblie, nu sa si scrie, doar barbatilor li se pretindea sa poata si citi si sa scrie...ma rog, institutia casatoriei vazuta din punct de vedere religios crestin, inclusiv diferite pretentii oficiale legate de ea, nu a fost deosebit de populara traditional in Scandinavia oricum, ca aici o casatorie nu se incheia sau hotara decat daca o un baiat (ales de fata) reusea sa impregneze acea fata, ca altfel cine naiba ar fi avut chef sa discute cu cuscrii, si alte chestii complicate legate de impartirea si mostenirea a cateva capre de pe un munte si oite din alta vale, decat pt un eventual mostenitor comun...asa ca nu cred ca s-au inghesuit prea multi sa-si faca lectiile si sa demonstreze ca sunt alfabetizati in fata bisericii cat erau inca tineri, decat poate pe perioada de graviditate cat fetele erau oricum mai relaxate, si aveau si timp mai mult de pierdut cu invatatul cititului, plus desi biserica a continuat sa reprezinte o influenta destul de mare in stat, in general institutia casatoriei a fost total desprinsa de biserica si ulterior si de economie aici, si ramane deosebit de nepopulara, pt ca pur si simplu nu aduce nici un avantaj clar pt nimeni, nici macar in regimul si economia curenta, decat poate unii se casatoresc dupa ce fac vreo 2-3 copii, mai mult din comoditate birocratica decat din alte motive, si pe perioada relativ scurta oricum, maxim vreo 10 ani, ca aici mereu au existat casatorii si concubinaje seriale atat pt barbati cat si pt femei, pt ca asa erau conditiile, adica barbatii mai mureau pe mare, femeile mai mureau la nastere, si viata trebuia sa merga inainte oricum. Insa procentul copiilor crescuti de mame singure sau total fara parinti este cel mai mic din orice tara din lume, chiar daca nu e vorba de parintii lor biologici, si acest lucru, faptul de a avea 2 parinti activi acolo in loc de unul singur, (indiferent de daca e mama sau tata lor biologic), chiar pare a fi in avantajul real al copiilor, care chiar necesita efort si munca masiva, inclusiv in ture, pe perioada de crestere, si ar suferi probabil daca ar avea doar o singura persoana epuizata sa se ocupe de ei.

      Ștergere
  14. majoritatea cartilor scrise de autori francezi pe care le-am citit eu prezinta femeia ca fiind curva...acum stiu de ce :D..e bine totusi ca in final au gasit fericirea

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. acum nu stiu la ce autori faci tu referire :)
      probabil ca astfel de experiente daca nu reusesc sa te desparta,te apropie :)

      Ștergere
  15. Imi place articolul, iar comentariile sunt demne de atentie...bine faci ca ne mai amintesti de postari mai vechi dar atat de interesante...pup...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur mult Nicole, ca iti fac placere :)
      am ales sa fac aceste postari datorita unei colege de serviciu care citeste in metrou ce urc eu pe FB, ea a fost curioasa si de aici...:)
      ma bucur din nou pentru ca te regasesc si acolo si aici :)

      Ștergere