marți, 12 martie 2013
"Cu ochii larg inchisi" - Liturghia românească blasfemiată
Eyes Wide Shut sau, în traducere în limba română, „Cu ochii larg închişi” poate fi considerat drept filmul-testament al celebrului regizor american Stanley Kubrick.
Catalogat de critici drept thriller erotic sau dramă psihologică, filmul a fost urmat de o serie de evenimente nefaste: Kubrick a murit de infarct înainte să termine montajul, iar cuplul de actori Tom Cruise – Nicole Kidman s-au despărţit, după 10 ani de căsnicie. S-a interpretat că moartea regizorului a fost o pedeapsă primită datorită revelării anumitor secrete ale unor organizaţii oculte satanice. S-a mers cu presupunerile până acolo, încât dezmembrarea unuia dintre cuplurile cele mai admirate de la Hollywood a fost pusă pe seama participării celor doi la orgia sexuală satanică prezentată în film.
Sigur, nimeni nu poate dovedi că toate aceste urmări nefaste s-au datorat scenariului lugubru. Însă abundenţa de simboluri malefice din film, pe care le vom dezvălui în premieră, demonstrează fără niciun dubiu că practicile satanice generează efecte cumplite, atât în cazul acelora care le realizează în cunoştinţă de cauză, cât şi în cei care asistă inconştienţi la ele.
Cântecul de lebădă al lui Stanley Kubrick, Eyes Wide Shut, hulit de unii critici şi ridicat la rang de capodoperă de alţii, prinde viaţă într-un domeniu aflat la limita dintre vis şi realitate. În mod cert, filmul nu a fost făcut pentru a ne oferi clipe de relaxare şi confort, ci este mai degrabă un strigăt înfricoşător, un semnal de alarmă menit să ne scoată din starea de adormire a minţii, să ne facă să înţelegem realitatea în care trăim. Şi, cum somnul raţiunii naşte monştri, pelicula abundă în imagini hidoase, unde femeile sunt privite mai degrabă ca instrumente sexuale pe care le poţi achiziţiona contra unei sume oarecare, iar bărbaţii – ca vânzători şi cumpărători ai acestor „păpuşi”.S-a descoperit (şi aceasta am verificat-o personal cu ajutorul unui program de calculator, CoolEdit - n.r.) că muzica ce acompaniază ritualul(orgia sexuală satanică prezentată în film) este de fapt un fragment inversat (cântat de la sfârşit spre început) dintr-o liturghie românească. Sigur că apare şi o orchestraţie pe lângă vocea respectivă, însă la derularea în sens invers a pasajului muzical se aud foarte clar cuvintele în limba română: «Încă ne rugăm pentru mila, viaţa, pacea, sănătatea, mântuirea, cercetarea, lăsarea şi iertarea păcatelor robilor lui Dumnezeu, închinători, miluitori şi binefăcători ai sfântului lăcaşului acestuia. Zis-a Domnul către ucenicii săi: poruncă nouă vă dau vouă...»
sursa:
Yoga Esoteric
(repostare)
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Am refuzat sa vad acest film al lui Kubrick. Nu a fost el nicio data preferatul meu dar cu acest film chiar a pus capacul! Mai stii. poate de aceea s-au despartit Cruise si Kidman!
RăspundețiȘtergereStiintele oculte nu sunt pe lista mea de interese! Eu vreau sa ma bucur de frumusetea vieti! Te pup draga mea, zile cu soare si cu lumina sfanta!
nici pe lista mea de interese dar de curiozitati da,pentru ca sunt curioasa de felul meu :))
Ștergerecu toate astea,cand crezi ca stii mai multe realizezi ca de fapt esti un necunoscator :)
pup si eu draga Minnie si crede-ma,si eu vreau si incerc si uneori chiar reusesc sa ma bucur de frumusetea vietii :)
dar seara asta nu e vesela deloc...ploua :(
Nu sunt credicios aşa că nu mă afectează.
RăspundețiȘtergerenici pe mine nu m-a afectat in mod special la nivelul credintei...mai degraba la necredindei,al indoielii si instabilitatii...
ȘtergereAm văzut filmul, dar nu mi-a plăcut, căci era o nebunie totală acolo. Ceea ce m-a intrigat cel mai tare, era faptul că oameni aparent normali, alegeau acest stil de viaţă ascuns şi aberant, ca pe o "religie" pe care o slujeau cu pasiune.
RăspundețiȘtergereAuzisem de folosirea fragmentului din Liturghia românească în acest film. Acum m-am convins deplin. Cât despre "coincidenţe".... mă gândesc dacă este oare ceva la întâmplare în tot ceea ce se întâmplă în viaţa oamenilor? Greu de răpuns...
eu am de mult convingerea ca nimic nu este intamplator...
ȘtergereCe chestie! Am vazut filmul candva! Habar nu aveam cine e regizor! Uitasem de film! Nu-mi vine a crede ca nu mai stiu mai nimic - parca el, spre final, "pune la punct chestiunile".
RăspundețiȘtergereDin inregistrare nu imi pot da seama daca chiar se spun invers cuvintele (la acest aspect se refera cu "invers"?) Am mai auzit despre unele piese rock ca, ascultate "invers", au mesaj... satanic... Dar cum sa verific? Aici nu mi se pare ca apar prea multe litere "ă". E urat sa fie asa si ma intreb de ce tocmai liturghia in limba romana... Chiar nu inteleg in ce sens invers? Cuvantul rostit de la coada la cap?
**
Zi frumoasa frumoasa iti doresc, cu drag! Si ce daca ploua? In suflet e senin! :) Muzica picaturilor de ploaie nu-i frumoasa? :) Si aici ploua, dar mie imi place si ploaia!
Zambeste!
o sa raspund intrebarii tale "de ce tocmai liturghia in limba romana?" postand un alt fragment din acest articol care explica "enigma" :
Ștergere"Jocelyn Pook pusese imediat după scena ceremoniei de la „Balul mascat” un fragment de text sacru hindus acompaniat de muzică. Imediat, comunitatea hindusă din Marea Britanie a ameninţat cu un scandal enorm, iar casa Warner Bros. a hotărât că e mai bine să nu agite lucrurile. Aşa că a fost aleasă o piesă „din aceeaşi limbă” care folosea un text „neutru”. În fond, câtă lume ştie hindu la Veneţia, unde a fost prezentat mai întâi filmul, se întreabă naiv fiica lui Kubrick care povesteşte episodul..."
dupa cum vezi,se pare ca noi vorbim hindu in viziunea altora...
se pare ca Patriarhia nu a fost atinsa de acest subiect discutand cu producatorii mai mult despre drepturile de autor...
Ioi! Deci mult-prea-dreptii parinti spirituali romani sunt interesati - cum altfel?! - de bani! Fara cuvinte! Vorbim hindu! Ce mare mirare? Originea limbii vorbita de tigani e data - de cercetatori straini in special - tot pe acolo! Si in Italia, in anii '90, mergeau prin clase, la scoli, cativa indivizi care afirmau ca numele Romania vine de la rromi si ca e tara acestora! Asta invatau scolarii italieni la vremea aceea! Si originea "rromilor" era data tot undeva in India, dar Romania era... a lor (spus altfel "la clasa" dar acelasi sens) M-a oripilat chestiunea si ne-am dat de ceasul mortii sa salvam ce puteam salva. Poate am schimbat cateva pareri... Nu stiu! Cred, totusi, ca da, noi fiind - cei mai multi - blonzi cu ochi albastri! ;)
ȘtergereSeara frumoasa in continuare!
cred ca rana mai urata si nevindecabila decat aceasta poveste cu rromii pentru noi romanii nu e :(
Ștergereasa vom ramane,cua ceasta tinichea atarnata de coada :(
pup si eu draga Diana,o seara frumoasa iti doresc si eu! :)
Nu l-am văzut. Se pare că nu am pierdut nimic.
RăspundețiȘtergereEu cred că afectează pe oricine-l vede, chiar dacă nu realizează.., e o chestiune de psihologie până la urmă.
Iar credinţa, mai exact încrederea în.., poate fi afectată şi printr-un simplu gând, subtil transmis...
O zi minunată, Pandhora!
este foarte adevarat ce spui Anastasia...
Ștergereeste o metoda folosita in multe directii...
minunata sa-ti fie si tie ziua,multumesc!
Am citit multe despre acest film, dar nu l-am vazut inca. Spun "inca" pentru ca vreau sa il vad. Ceea ce s-a intamplat nu poate fi decat coincidenta, dar temerile oamenilor provoaca uneori discutii peste discutii...
RăspundețiȘtergereadevarul adevarat nu cred sa-l stie cineva...
ȘtergerePandhoraa dragă, comentariul cred că a intrat la spam...Scrisesem că filmul nu e unul pe care să-l revăd, că Nicole îmi place enorm și că Tom , părăsit deja de-a treia sau a patra nevastă, are cam ce merită. Te felicit, să ai o zi cu filme bune! :)
RăspundețiȘtergeree singurul comentariu pe care l-am gasit,la spam nu a intrat nimic...
Ștergeresigur,e alegerea ta si mi se pare firesc sa vizionam ceea ce ne suscita cu adevarat interesul...
multumesc Mirela,o zi perfecta iti doresc la randul meu! :)
Am vazut filmul! Mie mi -a placut. Mi e greu sa cred ca regizorul a plecat in lumea celor drepti din cauza filmului sau ca cuplul iubit s -a despartit din acelasi motiv....
RăspundețiȘtergerepoppop!:)
si mie mi-a placut cu toate ca l-am resimti ca extreme de apasator poate pentru ca am convingerea ca aceasta retaliate exista...
Ștergerete pupacesc si eu! :)
un film genial si superb scenografic, despre liturghia romana se stie de mult, si inclid sa cred ca infarctul lui kubrik a fost provocat pentru ca a aratat prea multe-btw nicole kidman NU a participat(in film) la orgia respectiva si e bine sa vedem filmul inainte de a-l comenta. Un film ce este cu adevarat o capodopera cinematografica si pentru participarea la el curajul lui tom cruise trebuie aplaudat, cu toate ca nu-mi place in mod deosebit el ca om.
RăspundețiȘtergerecam asta este si ideea articolului si NK intr-adevar nu a particpat la acea origie,ea doar a visat ce se intampla acolo...
Ștergeresi pe mine m-a mirat acceptul lui TC de a juca in acest film avand in vedere orientarea sa religioasa...
Am vazut filmul, mi-a placut. Incerc pe cat posibil sa vad filmele regizate de maestrii cinematografiei.
RăspundețiȘtergereeste un film care cu greu ar putea trece neobservat...
ȘtergereAm vazut filmul, am admirat realizarea artistica, m-a inspaimantat ideea ca, probabil, asa ceva exista in realitate. Nu am remarcat aceasta melodie, fiind captivata de o alta din coloana sonora a filmului, valsul nr. 2 de Sostakovici.
RăspundețiȘtergereexact asta mi s-a parut si mie a fi foarte apasator in film,ideea ca lucrul asta este perfect posibil...
RăspundețiȘtergere1. Chestia asta cu pieze muzicale inversate face parte din folclorul conspirationist de multa vreme si e aplicat la o gramada de teorii conspirationiste din cele mai diverse domenii posibile.
RăspundețiȘtergere2. Am vazut filmul, care este o ecranizare a unei nuvele scrise de dl Arthur Schitzler, (vezi mai jos), numita Dream Story, (publicata in 1926), si nu mi s-a parut ceva nemaipomenit, in nici un caz cum mi s-ar fi parut probabil cartea daca as fi citit-o eu personal ca tanar adult traitor in anii 1926-1930, fie in Austria fie in Romania, sau poate cum mi s-ar fi parut daca as fi citit-o la 16-17 ani in Romania mai recenta, (dar nu mai mi s-ar fi parut asa extraordinara daca as fi citit-o ca fiind un tanar adolescent din Austria recenta si probabil ca nici nu as fi inteles-o), si nici nu mi s-a parut ca continea neaparat ritualuri specific satanice, ci doar niste ritualuri oarecare de altfel probabil imaginare, si nu cred ca intentia d-lui Kubrick (regizor si scenarist) si a d-lui Frederic Raphael (co-scenarist) a fost sa ecranizeze ritualuri specific satanice, ci sa ecranizeze nuvela d-lui Schitzler intr-un stil cinematografic potrivit de a reda acel "flux al constientei" de nivel oniric, de care insusi dl Schnizler parea interesat la vremea lui in mod oarecum avangardist, si care desigur ca i se parea interesant d-lui Kubrick...
(va urma)
(urmare)
RăspundețiȘtergere3. Dl Schnitzler a fost acuzat de pornografie de catre administratia de la vremea ministrului Goebbels, si el insusi, ca om-artist pare sa fi fost cam ciudat, probabil inclinat sau fascinat oarecum sado-masochist, explorand in literatura lui diverse teme uneori chiar cu un fel de tendinta antisemitica, (desi el insusi era evreu), desi asta putea fi o reflectie artistica reactiva la cresterea fascismului din jur in acea era, (artistii mai sensibili uneori parca avand un al 6-lea simt de a anticipa niste chestii mai vagi asa din suflul colectivitatii din jur si reflectandu-le uneori in operele lor care devin aproape ca un fel de avertismente de tip Cassandra, sau doar simple reflectii ale unor curente mai "subterane", desi e dificil de deslusit cat din aceasta perspectiv ultra sensibila apartine perspectivei artistului individual si cat e ceva relativ mai obiectiv asa din jur posibil proiectat asupra acelui om dinafara si perceput la nivel ultra-sensibil de el...dar astea sunt probleme legate de fenomenologia constientei oamenilor in general, e dificil de gasit un raspuns..as putea da si exemplul cartilor mai recente ale d-nei Elfriede Jelinek, castigatoare a premiului Nobel pt Literatura, de exemplu, pe care, spre deosebire de cartile d-lui Schnitzler, care apartin unui context istoric mai larg, eu personal le consider oarecum apartinand mai mult personalitatii si experientelor autoarei individuale decat reflective a unor curenti sau atmosfere colectiv-sociale mai largi din jur, plus incarcate oarecum politic tendentios, autoarea avand chiar ambitii si interese politice, si eu din cauza asta nu i-as fi dat premiul Nobel, desi poate tocmai de aceea l-a si luat, deoarece mi s-a parut ca exprima o perspectiva relativ ingusta individuala a unor experiente relativ inguste individuale particulare nu neaparat prea des intalnite, fara caracter de universalitate, si nici macar de ff larg interes uman social-istoric acum asa cum ar fi fost si cum a devenit, de ex opera d-lui Schitzler, desi poate sunt nedrept, ca si istoria politicii central-europeene mai recent contemporane poate fi la un moment dat de interes istoric...desi sper sa nu devina niciodata din nou, de fapt), plus dl Schnitzler a avut si o viata personala relativ dificila, neintelegeri cu sotia culminand cu un divort dupa ce unica fiica a dansului s-a sinucis la numai 19 ani, plus el insusi tinand un jurnal personal de la 17 ani incolo de peste 8000 de pagini despre mai toate experientele lui sexuale, destul de variate cu diverse persoane, chiar si in maniera destul de cert promiscua la un moment dat, (ceva nu chiar ff comun in cercul lui social din Viena), descriindu-si orgasmurile in detaliu, etc, iar dr Freud insusi se pare, (cf wikipedia), ca ii scrisese intr-o scrisoare odata ca avea impresia ca dl Schnitzler face anumite descoperiri relativ importante insa ajunge la ele intr-o maniera pur intuitiva, nu asa ca altii care se chinuie sa ajunga la acest fel de descoperiri printr-o munca laborioasa, (deci asta i se parea oarecum interesant dr-lui Freud...tangential, ha ! ha ! exact cam asa ceva am comentat eu odata pe blogul lui Mircea Vladut, ca eu ma chinui sa aflu niste chestii de pe wikipedia in mod deosebit de laborios, iar el ajunge la aceleasi concluzii asa intuitiv din prima !...desi desigur, nu ma aseman eu cu dr Freud sau mai ales , pe Mircea Vladut cu dl Schitzler !)..oricum cartile d-lui Schitzler au fost arse public alaturi cartilor d-lui Freud (plus Kafka, Stefen Zweig, si Karl Marx, chiar si ale dl Einstein, care nici macar nu era un artist sau un politolog, s.a.) in 1933 la ordinul ministrului Goebbels.
(va urma)
(urmare)
RăspundețiȘtergere4. Desi si eu personal agreez unele superstitii, dar numai pe cele aducatoare de noroc, ba chiar agreez si magia, asa ca notiune generala, ba chiar si ca activitate profesionista umana (desi sper intotdeauna ca va fi desfasurata in mod cat mai etic si cf ultimelor standarde in domeniu, mai ales in ceea ce priveste protectia consumatorului si a principiului etic de a nu face rau inainte de toate, nici pt clientul-consumator de magie, dar nici pt practicianul magician generalist, sau chiar subspecialist de tip entertainer-iluzionist), tot asa, desi in plan personal m-am decis sa consider orice coincidenta de bun augur, totusi stiu sigur ca ele NU indica vreo legatura cauzala, (de aia se si cheama co-incidente), de aceea eu personal NU cred ca turnarea acestui film a avut vreo influenta in decizia de divort Cruise-Kidman, si asa ceva mi s-ar parea total tras de par !
ca de fiecare data tu vii cu informatii interesante si la obiect...
Ștergerenu stiam aceste amanunte,ele contureaza doua minti(Schnitzler si Kubrick)care s-au inteles completandu-se,epoca devenind un amanunt secundar.
asta e o dovada ca felul in care oamenii simt,gandesc,actioneaza,fantazeaza este peren...
n-am vazut filmul, deci n-am ce sa spun. ba da, spun ca n-o sa-l vad. :)
RăspundețiȘtergere:))
Ștergerevezi ca tot ai gasit ceva de spus :))
Hmmmm..greu de comentat un film semnat Kubrik cu atit mai mult filmul aci de fata, tinind cont de aura creata in jurul lui.
RăspundețiȘtergereL-am vazut cu ani in urma. Acum, citind materialul tau, l-am cautat si revazut. Sincer, il vad cu alti ochi. Ochii unui adult, cu zece ani mai matur decit la fosta vizionare. Acum am reusit sa vir in intreg tot ce mi se parea la vremea respectiva un mare semn de intrebare. Acum am reusit sa vad acel cuplu cu probleme de 'dinamica' a cuplului, care recurge la metode mai putin "ortodoxe" pentru a afla cum isi pot rezolva problemele. De ce tocmai acel "cult"? Aici e marea nedumerire, mi-am zis la un moment dat. Insa, fiind un film bazat pe o scriere de factura freudiana si nu numai, nu mai aveam de ce sa ma mir. Ca se face trimitere la francmasonerie si la liturghiile ortodoxe, that's it. Face parte din scenariu si conceptia artistica a regizorului. Eu una nu o vad ca pe-o blasfemie.
La urma urmei, filmul in sine nu e decit o oglinda a universului intim uman, univers unde nelinistile, frustrarile, dorintele ascunse, fanteziile, asteptarile si neimplinirile vin in contrapondere la o realitate si la un mistic care, de multe ori, si ele sunt generatoare a tot si toate care se intimpla in acel univers intim.
Filmul trebuie vazut cu ochii mintii largi deschisi pentru a intelege de ce ... ochii sunt larg inchisi.
filmul luseaza intre vis si realitate si asta nu il face tocmai usor de urmarit..
Ștergereare si o sumedenie de simboluri...oricum,cu cat cunosti mai multe cu atat acest film iti da de gandit...zic si eu...
Revin pt ca am citit mai mult despre metoda backmasking, de a inversa cantecele/melodiile, si am aflat ca, da intr-adevar aceasta metoda a fost folosita in acest film, insa pt scopuri estetice, pt a obtine un fel de efect de ecou, nu ca mesaj satanic. Aceasta metoda a fost folosita in entertainment prima oara de formatia Beatles in 1973, si apare de atunci in scopuri de entertainment pt a produce efecte de sunet interesante. De fapt cantecul folosit de Kubrick in filmul Eyes Wide Shut fusese preluat ca atare deja inversat de catre o muziciana britanica Jocelyn Pook, compozitoare si instrumentista de viola premiata cu multiple premii, (inclusiv Olivier, alt premiu la festivalul de la Karlovy Vary, si BAFTA pt muzica de film anterioara, si premiul Britanic de compozitie), si melodia aparuse deja ca atare deja inversata pt vanzare intr-un album numit Flood si cantecul fusese numit acolo "Preoti inversati" (posibil joc de cuvinte cu sensul de "Preoti retrograzi", Backward priests"). Compozitoarea a primit o nominalizare pt premiul Golden Globes pt colaborarea la muzica filmului Eyes Wide Shut, desi nu a luat premiul, pe care in acel an l-a luat, probabil binemeritat, dl Ennio Morricone pt filmul "Legenda anului 1900".
RăspundețiȘtergereAm gasit pe wikipedia ca ideea ca metoda inversarii melodiilor sau mesajelor in scopuri specific de promo satanic provine direct din filmul Exorcistul, in care personajul posedat este inregistrata scotand niste sinete ciudate, si apoi, cand banad este data inapoi se aud niste mesaje presupus satanice de la Diavol.
Dupa filmul Exorcistul, cateva benzi de muzica metal au declarat (in scop de auto-reclama desigur) ca au folosit aceasta metoda in cateva cantece din albumele lor de muzica metal pt a promova satanismul.
Desigur ca de la un asemenea promo la diverse teorii conspirationiste nu mai e decat un pas ! Nu toti care spun ca promoveaza satanismul il si promoveaza cu adevarat, la fel cum nu toti care spun ca promoveaza crestinismul, sau naiba stie, poate chiar islamul poate, nu il promoveaza cu adevarat, ci e in scopuri de reclame pt produsele lor, (dupa parerea mea).
In SUA diverse grupari politice asa-zis crestine, desi cu scop principal strict politic, nu de evanghelizare autentica de tip misionar crestin, au utilizate acuzatii din astea de satanism catre mai multe case producatoare de muzica/film in scopuri politice si de reclama pt ei insisi, de castigat audienta, finantare, si voturi.
tinand cont ca este vorba de un film deci de un act artistic este evident ca aceasta metoda a dat si mai multa savoare scenelor respective,cu atat mai mult cu cat incaratura "satanista" este ca si la moda...
Ștergereoricum erau de asteptat speculatiile pe aceasta tema dar,cu siguranata folosirea acestei tehnici in chiar acel context (ma refer la Liturghie)nu a fost intamplatoare...
@malalt + pandhoraa:
RăspundețiȘtergereEu, amator de a ma gandi despre vise si de a interpreta vise la nivel amator, cred ca reflectia asupra viselor este utila in scopuri estetice (ca de ex in creatiile d-lui Schnitzler sau a altor artisti care se ocupa de acest fel de flux oniric al constientei), dar mai ales pt relaxarea celui ce povesteste visul si a celui ce il interpreteaza sau reflecteaza asupra lui, (care pot fi si aceeasi persoana), nu atat de a gandi si a ne framanta scolareste in legatura cu semnificatia diverselor simboluri, mai ales daca nu suntem critici si filozofi de arte specializati pe simbolistica teoretica, cum ar fi dl Umberto Eco si altii ! Daca ajungem sa interpretam vise si opere de arta la nivel scolaresc-academic ganditor cu totii, zau daca nu ne vom framanta si vom deveni si mai anxiosi, si NU asta e scopul viselor, si cred ca ele chiar "s-ar simti" posibil jignite de acest fel de atributie cand ele, alaturi de starea de somn, (sau chiar in reverii de zi cu zi, fie cu scop autentic de creatie de arta, fie in scop de leneveala si relaxare a noastra), doar vor sa ne ajute sa ne simtim mai bine !!
tot te-ai ocupat tu de vise in ultima perioada asa ca esti bine informat :)
Ștergerein film NK viseaza ceea ce se intampla la acea petrecere,se viseaza ducand la bun sfarsit flirtul cu obiectul fanteziilor sale...
uneori visele par mai reale decat insasi realitatea...nu crezi?
Uau, trebuie sa reconosc faptul ca este interesant. Nu stiu de ce, in ultima vreme tot mai multi oameni care cauta super stiinta si super ineditul, sfarsesc prin a se refugia in credinta.
RăspundețiȘtergereCam ceea ce faceau stramosii nostri in urma cu mii de ani.
Este o discutie interesanta pe care promit sa o dezbat :)
ma bucur ca ai ridicat capacul "cutiutei" mele,te mai astept sa o faci :)
Ștergerepoate ca exista un moment cand "a crede fara a cerceta" iti adduce linistea sau dupa caz,raspunsurile cautate...
@pandhoraa (in legatura cu "uneori visele par mai reale decat realitatea"): uite sincer, din cate pot tine eu minte, mie personal nu cred ca mi s-a intamplat vreodata sa am vreun vis care sa mi se fi parut mai real decat realitatea, desi am avut unele colorate, si destul de coerente, ca si cum as fi fost actor intr-o poveste chiar destul de logica intr-un film, chiar si in serial am avut, asa cu episodul 1 intr-o noapte si un episod 2, care parea ca duce povestea mai departe, sau se petrecea cam in acelasi cadru, intr-o noapte ulterioara, desi nu imediat cea dupa, dar dupa vreo cateva zile, si alta data dupa cam o luna ! Dar tot sincer cred ca e si pt ca eu nu am deloc prea multa creativitate artistica si imaginatie ff bogata, si, desi imi place sa "visez" (in sens de reverie), si chiar sa si fantazez uneori, aceaste reverii sau fantezii ale mele nu sunt de obicei ff super complexe sau super interesante, de ex, respectand proportiile, mie personal nu mi-ar fi dat in veci vreodata in minte asa de la sine sa fantazez in vreun fel creativ gen un tablou Salvador Dali, chiar daca poate oi fi observat in vreun vis un obiect distorsionat asa cam ca intr-un tablou Dali, ci pur si simplu l-am luat ca atare, si m-oi fi mirat sau nu, tot l-am luat asa ca un dat ! Cred ca eu am si fost ancorat in realitate pt ca de cand eram mic mama ma intreba uneori dimineata daca am visat ceva frumos, desigur asa ca sa faca conversatie cu mine si sa fie sigura ca nu voi readormi si ca sunt gata sa plec la scoala in curand, deci mai mult ca un salut politicos fata de mine ma intreba, dar mie imi placea asa de tare sa ii povestesc cu lux de amanunte ce am visat, daca tineam minte, si ii ziceam si ii mai ziceam, pana cand cred ca se plictisea si ea, si zicea ceva de gem, "bravo ! dar hai, acum spala-te si bea-ti cacaoa ca intarzii de la scoala, si vezi daca te pune sa zici ceva, sa vorbesti asa rar si clar si frumos, si concis, la obiect, nu asa in continuu despre tot ce-ti trece prin minte !" (ha ! ha ! partea asta a doua am pus-o eu de la mine ca nu prea zicea mama asa, dar eu la toate compunerile aveam cu rosu insemnarea, "Mai concis si mai la obiect !!", asa ca stiu ca am tendinta sa divaghez !)
RăspundețiȘtergere(urmare)
RăspundețiȘtergereDar oricum eu am asociat de mic faptul ca visele sunt in general frumoase si placute pt toti (eu si mama care conversa cu mine in mod special fiind "toti", desigur la acea varsta !), si fac parte din experienta noastra, plus lui mama, daca tot ma intreba, ii face placere daca ii povestesc ca am visat ceva frumos, plus ca asteptarea mamei era sa fi visat ceva frumos, deci si eu ma asteptam ca ce visam sa fie in general frumos, plus povestit asa intr-un mod placut, insa totusi trebuie sa raman si atent cu picioarele pe pamant si pe unde calc si sa nu intarziu de la scoala, adica eram adus si catre realitate si starea de veghe si planurile mai concrete de zi cu zi, deci lumea viselor ramanea undeva in urma, si era separata si diferita de realitatea starii de veghe, deci de mic nu cred ca am acordat eu o calitate de "realitate" viselor. Nici nu am avut spaime din astea prea mari de ex de intuneric sau vreun monstru sub pat, desi daca vedeam un film cu posibili capcauni ma mai intrebam si eu daca nu cumva ar fi posibil sa fie unul pe sub pat, dar verificam (asta pe la poate 8 ani, ca e ceva destul de comun la aceasta varsta, poate cam intre 6 si 10 ani) si vedeam ca nu e si gata !
Si asta NU inseamna DE LOC, Doamne fereste, cum ca mama nu mi-ar fi stimulat creativitatea mea (zic asta just in case mai o fi pe aici cineva care inca crede balivernele ca "mamele sunt de vina" pt orice trasatura de caracter sau chiar comportament ulterior mai caracteristic al copilului lor, dincolo desigur de posibila zestre genetica atat de la mama cat si de la tata, si dincolo de relativ ff rarele cazuri de reala neglijenta parentala, abuz, Doamne fereste). Doar inseamna ca asa sunt eu, ceva mai concret in gandire, ceva mai lipsit de imaginatie ff fantasmica, dar si de talent/inclinatie artistica eu personal, desi apreciez ff mult creatiile artistice ale altora daca simt ca rezoneaza pe undeva cu mine (si majoritatea celor autentic minunate, fie ele de tip mai inspirat oniric sau nu, ca nu toate artele sau operele de arta sunt asa sau trebuie sa fie asa, precis vor rezona oricum la nivel cvasi-universal, chiar dincolo de simpla surpriza sau soc, ce e mai mult asteptat de la curentele de arta mai moderne, nu asa de mult de la cele mai clasice, desi si acelea pot surprinde sau soca prin cvasi-perfectiune poate, asa poate la nivel de minunatie/miracol + tanjire catre ideal, si vor patrunde si in constienta celor poate mai putin rafinati apreciativ artistic), plus ca am aceasta relatie de efectiva prietenie cu visele, atat ale mele, cat si ale altora, si le cred utile si frumoase, si scopul lor nu poate fi decat de a spala, remonta constienta noastra, de a o mentine proaspata si functionala atat cat se poate, de a ne ajuta...iar pe unii artisti chiar de a-i inspira, de ce nu, daca au aceasta tendinta si inclinatie, desi nu e obligatorie, insa visele sunt acolo, oferindu-se catre noi cu mare disponibilitate...tot ce trebuie, desigur e sa avem grija de o buna igiena a somnului (nu mancare grea sau cafea, sau fumat prea mult, sau cazut lat de la alcool inainte de culcare, nu stat pe calculator pana la 2 noaptea, etc !! astea mi le zic si eu mie insumi, ca sa nu adorm !!)
sa stii ca si prietenul meu viseaza "in serial" si imi spune ca are senzatia ca este actor intr-un film :))
Ștergeredespre vise s-au scris si se scriu inca multe carti,este un fenomen care poate fi "disecat" la nesfarsit dar ma indoiesc ca va fi vreodata explicat pe deplin...
si,in fond,nu degeaba atribuim visului greutatea iluziei...el apare si dispare,e de natins,exista fara a fi ceva concret...dar cand se concretizeaza il numim vis implinit...
sau paote ca atunci se transforma in realitate? :)
Da, stiam chestia asta cu liturghia pe dos. Nu mi-a prea placut filmul pentru ca nu-mi prea place Cameron Diaz. In plus, eu vazusem Abre los Ojos, filmul original, spaniol. Filmul lui Kubrick nu-i decat un remake, care, ca de obicei, este mai slab decat originalul.
RăspundețiȘtergereTot ceea ce pot sa spun este ca filmul spaniol e mult mai bun...
Cameron Diaz ? Adica voiai sa zici Nicole Kidman poate ? D-na Diaz intr-adevar a interpretat un rol intr-un film destul de prost, tot bazat pe niste vise sau un fel de flux oniric din asta alaturi de Tom Cruise, Vanilla Sky ? Poate confundai Vanilla Sky cu filmul Eyes Wide Shut ? Intr-adevar filmul Vanilla Sky are o versiune spaniola initiala cu d-na Penelope Cruz, care era casatorita sau oricum atasata de dl Tom Cruise la vremea acelui remake american, iar acel film spaniol original recunoscut mai bun decat versiunea ulterioara americana, are titlul Deschide ochii, (Abre los Ojos), de unde posibila confuzie cu Eyes Wide Shut (Cu ochii larg inchisi) ! Plus, culmea, dl Alejandro Amenabar, regizorul si co-scenaristul acestui film Deschide ochii a mai regizat ulterior un film cu d-na Nicole Kidman in rolul principal, "The Others", in care iar se cam confunda niste realitati cu niste fantasme ca intr-un vis insa cu elemente de horror gothic ! Acum chiar ca imi pot explica posibila confuzie !!
ȘtergereDar, pe bune, totusi, acum ca poate iti dai seama de cine e vorba in fiecare caz, (din toate aceste cazuri cam incalcite in jurul d-lui Tom Cruise, se pare, d-na Kidman, d-na Penelope Cruz, d-na Cameron Diaz !), nu iti place NICI de Cameron Diaz ? Mie, d-na Cameron Diaz mi-a placut inca de la primul film, Masca, alaturi de dl Jim Carrey, apoi ff mult in There's Something About Mary, desi de fapt in filmul ala mi-au placut mai mult partenerii ei, mai ales d-nii Lee Evans si Matt Dillon, insa si d-nii Ben Stiller si Chris Elliott, constant constiinciosi, insa si ea parea ca le face fata destul de bine, si mi-a mai placut si alaturi de dl Rupert Everett in My Best Friend's Wedding, plus ca vocea printesei Fiona in Shrek ! Wow ! Vad acum pe IMDB ca a interpretat si vocea lui insusi "Sigmund Freud" intr-o ecranizare animata ff recenta a unui roman autobiografic comic scris de unul din comedienii Monty Python, Grahan Chapman, Autobiografia unui mincinos !!
cred ca Rudolph are dreptate,cu siguranta faci o confuzie intre filme,Cameron Diaz nu apare in aceasta pelicula...
RăspundețiȘtergerenu am vazut Abre los Ojos asa ca nu imi pot da cu parerea si nici nu pot face comparatie...
Haters gonna hate!
RăspundețiȘtergereura,ca si iubirea poate fi un sentiment greu de controlat...
RăspundețiȘtergere