joi, 14 martie 2013

Tatuajul,o descoperire facuta din greseala

 Cuvântul „tatuaj” provine, pe de o parte, de la cuvântul polinezian „tatau”, care înseamnă „a lovi ceva”, şi, pe de alta, de la tahitianul „tatu”, adică „a marca ceva”. Antropologii consideră că primul tatuaj a fost făcut, probabil, din greşeală şi a constat în introducerea sub piele a unor substanţe colorate. Astfel, cineva care avea o mică rană a atins-o cu mâna murdară de funingine. După vindecarea rănii, a văzut că cenuşa a rămas impregnată în piele, marcând astfel locul. Izvoarele de istorie scrisă notează că egiptenii sunt cei care au răspândit arta tatuajului în lume. În 1891, arheologii au descoperit un mormânt datat 2160-1994 î. Hr., constatând că mumia de sex feminin avea tatuat un desen geometric format din puncte şi linii, practică rituală rezervată pare-se doar femeilor. Piramidele din timpul dinastiilor egiptene a treia şi a patra au fost făcute cu ajutorul grecilor, cretanilor, persanilor şi arabilor cu 2.000 de ani î. Hr., aşa că obiceiul tatuării s-a extins repede. Nomazii l-au exportat în adâncurile Asiei, grecii au învăţat arta tatuajului de la persani, romanii au adoptat şi ei acest obicei de la greci. Scriitorii romani precum Vergilius, Seneca şi Galenus notau că mulţi sclavi şi criminali erau tatuaţi. O inscripţie din Efes stă mărturie că în timpul Imperiului roman timpuriu toţi sclavii exportaţi erau inscripţionaţi cu „taxe plătite”. În timpul împăratului roman Constantin erau în continuare însemnaţi condamnaţii, soldaţii şi gladiatorii. Vikingii aveau şi ei tatuaje pe piele. Pe la 1100, arabul Ibn Fadlan îi descria pe aceştia ca fiind primitivi, murdari şi cu trupurile vopsite.La începuturi, obiceiul li s-a părut creştinilor unul barbar. În 1915, când Cortez şi conchistadorii săi au atins coastele Mexicului, au fost terifiaţi nu numai de faptul că băştinaţii îl idolatrizau pe diavol, dar îşi imprimau pe piele imaginea lui. Spaniolii, care până atunci nu auziseră de tatuaje, au considerat acest obicei o lucrare a Satanei. În America de Nord, practica tatuajului era răspândită printre americanii nativi. La bărbaţi era un indiciu al statusului social, iar la femei un însemn al faptului că erau căsătorite şi aparţineau unui anumit grup.Răspândirea creştinismului şi a credinţei islamice au pus cumva frână răspândirii artei tatuajului. În credinţa creştină, corpul era considerat un dat de la Dumnezeu care nu trebuia pângărit în acest fel. În Vechiul Testament se spune că „pentru morţi să nu vă faceţi tăieturi pe trupurile voastre, nici semne cu împunsături să nu faceţi pe voi. Eu sunt Domnul, Dumnezeul vostru!”.
Cu toate acestea, în 1862, Prinţul de Wales, viitorul rege Eduard al VII-lea, şi-a făcut primul său tatuaj – crucea Ierusalimului – pe braţ. Evenimentul a dat startul unui obicei printre aristocraţii englezi din acea vreme, acela de a se tatua înainte de urcarea pe tron. În 1882, cei doi fii ai săi, ducele de Clarence şi ducele de York, au fost tatuaţi de maestrul japonez Hori Chijo.
La New York, primul centru în care se executau tatuaje a fost deschis în 1846 şi a fost frecventat mai ales de militari în timpul războiului civil. Prima maşină electrică de tatuat a fost inventată de Samuel O Reilly, în 1891.

(autor: Daniela Şerb,sursa : www.historia.ro)

Ei,ce spuneti?
V-ar tenta un tatuaj? :)

61 de comentarii:

  1. Da, dar n-aş suporta înţepăturile.
    Interesantă istorie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nuuuu! Ma si vad babuta cu pielea incretita si cu un... trandafir flescait pe te miri unde! Mai bine nu! :))
    Am vazut cateva tatuaje si poate sunt aiurea facute, pentru ca par asa... in relief, ca si cum s-ar fi umflat ceva sub piele... Sa fie ascuns vreu "defect", sa zicem, poate ca ar fi potrivit dar... Nu! Personal nu m-as lasa pe mana spoitorilor oricat de artisti ar fi! Si unii sunt reale talente! Deseneaza pe pielea umana adevarate opere de arta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. la asta ma gandesc si eu cu toate ca mereu mi-am dorit un tatuaj...am si un model in minte...
      mi-ar placea un lujer de trandafir ale carui radacini sa porneasca din venele subtiri de la incheietura mainii,ca si cum si-ar trage seva de acolo,sa urce pe degetul mare iar florea sa fie desenata in jurul unghiei,trandafirul ar fi rosu,indiferent de culoarea pe care as avea-o eu pe unghii...
      cam asta mi-ar placea dar acum e prea tarziu sa incerc :)

      Ștergere
  3. Vai, de cand ma tot lupt cu gandul asta. Mi-ar placea sa am un tatuaj. Mi l-am tot programat cu diferite ocazii, insa pe parcurs m-am razgandit.
    Nu zic ca e tarziu ....inca mi-l doresc!:)
    Pop!

    RăspundețiȘtergere
  4. Tatuajul, câinii, pisicile, filmele, jocurile de pe net etc, sunt cârjele sufletului în ultimul secol. Ceva tot trebuie să ne salveze, ca să înțelegem .... ceva.
    :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Doamne fereşte! După cum ne arată reuşita poză artistică de mai sus (care ţine loc de 1000 de cuvinte!!!), un tatuaj ne poate dăuna inimaginabil, adică ne face să slăbim îngrozitor încât să ni se vadă doar...coastele...:)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daca asta ar fi efectul in clipa asta m-as duce si m-as tatua :))

      Ștergere
  6. Foarte interesant articol. Totuşi. Mie mi se pare o barbarie să te apuci să-ţi desenezi indiferent ce, pe corp. Mai ales că tatuajele sunt imposibil de distrus, dacă te răzgîndeşti, cumva. Parcă unele vite sunt marcate aşa, nu? Hotărît lucru pentru mine cu siguranţă, NU!
    Treaba lor ce fac alţii, nu mă interesează chiar deloc, după cum mă amuz să-i văd pe cei/cele care şi-au pus aşa zisele piercinguri, cam la fel cum au porcii belciuge în rît :P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. vad ca azi esti fan compartii cu regnul animal :))
      diferenta consta in faptul ca acele biete finite nu aveau de ales,nimeni nu le-a intrebat daca vor sa fie inseminate sau imbelciugate (nu stiu daca exista cuvantul) :)
      atata timp cat este o alegere clara pe care eu fac din motivele mele sau chiar fara motiv,pur si simplu pentru ca vreau,nu vad unde ar fi problema...
      nici eu nu te-as vedea pe tine purtand un tatuaj,recunosc...ma intreb daca tu m-ai vedea pe mine purtand unul,exceptie facand dialogul nostrum de aici :)

      Ștergere
    2. Nu, eu te văd cochetînd cu multe lucruri pentru că eşti o fire jucăuşă dar, ştii exact ce vrei şi te opreşti acolo unde trebuie de fiecare dată. Eşti o parteneră ideală de blogging: frumoasă, inteligentă, iubeaţă, jucăuşă, dar serioasă şi decentă. ţuc sufleţelul tău şi huguleţe amicale. Bine ? :)

      Ștergere
    3. ahhh...cum stii tu sa ma rasfeti,Tibi,Tibi :)
      te imbratisez si eu...bine :)

      Ștergere
  7. Sunt interesante, dar nu mi-as face.

    RăspundețiȘtergere
  8. Da, mi-aş face un tatuaj, că...deh, ce-i lipseşte "chelului"??
    Mi-aş face pe ceafă un dragon mititel, care scuipă flăcări.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. adevarul e ca tu ai fost mereu o "inflacarata" :)

      Ștergere
    2. :P
      De fapt, după zodiacul chinezesc cică-s dragon.

      Ștergere
    3. in acest caz ai facut alegerea perfecta,nu ramane decat sa o pui in practica si mai ales sa ne atati si noua ce a iesit :)

      Ștergere
  9. Foarte interesanta istoria aparitiei tatuajului...

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu mi-as face niciodata tatuaj, dar e interesanta istoria lor. Inventivitatea omului nu are limite!
    Seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc draga Melly,o seara placuta iti doresc la randul meu! :)

      Ștergere
  11. La prima vedere mi se pare un obicei barbar, ca și piercingul. Dar pe urmă îmi vine în minte că, totuși, mai toate femeile, de toate vârstele, au în lobul urechilor orificii pentru cercei. Și eu mi-am făcut și nu mi s-a părut atunci o barbarie. Eram deja adultă și ar fi trebuit să mă gândesc la asta, dar eu muream de pofta de a purta o pereche de cercei ce necesitau aceasta intervenție. Deci, nu le judec pe acelea care și-ar face un tatuaj. Eu, însă, nu mi-aș face nici în ruptul capului ! :))
    Seară plăcută !

    RăspundețiȘtergere
  12. ei da...iata un punct de vedere cu adevarat sanatos,suntem cu toatele purtatoare de cercei :)
    o seara faina iti doresc la randul meu zina,multumesc!

    RăspundețiȘtergere


  13. abia astept sa vina ziua in care sa ma tatuez, sper anul acesta (aman de cativa ani) :)
    un tatuaj mic, frumos, feminin si expresiv...
    nu-mi plac nici la femei, nici la barbati, tatuajele facute pe suprafete mari ale corpului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mi-ar placea mult de tot sa vad ce tatuaj vei allege :)
      sunt mandra de tine draga erys! :)

      Ștergere
  14. Jaj,nuuuu!
    Mi s-ar face pielea gaina daca as vedea atatea "ace".:)

    RăspundețiȘtergere
  15. Propun sa initiezi un concurs de tatuaje, sa spunem pe spate, ca sa nu se lase prea mult loc anumitor excese...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. dar tu?
      ti-ai face un tatuaj?

      Ștergere
    2. N-am din pacate, e cam târziu acuma. Imi faceam de alea autocolante de la gumele de amestecat, ehei...

      Ștergere
    3. :))
      uite un lucru pe care l-am facut amandoi :))

      Ștergere
  16. tatuaj?!...pentru mine nu prea cred...ce ma fac la 80 de ani, cu un fluturas tatuat pe umar( sa zicem!!! )... :))

    RăspundețiȘtergere
  17. Am o micutzå inimå neagrå, dar ...este numai secretul meu :D
    A circulat o vreme o reclamå la o bancå, in care erau niste babe si mosi tauatzi ... ash, nu aråtau senzatzional, asa cå, eu må bucur cå nu-l am la vedere ;-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. stai linistita,aici secretul tau este in siguranta :)
      mi-ar fi placut sa vad reclama :)

      Ștergere
    2. Vezi aici http://youtu.be/7bE_m0_1JQY
      :-))

      Ștergere
    3. Asta nu are legåturå, dar ce zici dacå ai fi tu noarocoasa ?http://youtu.be/C_8TGTKdrlY :D

      Ștergere
    4. da...timpul,e clar,ramane un dusman :)
      cea de a doua reclama e super tare,mi-a placut teribil de mult :))
      daca nu te superi o voi folosi la postarea de diseara de la Costin (life in pictures)...

      Ștergere
  18. Doar faptul ca la 70-80 n-ar mai arata deloc sexy ma impiedica...m-a impiedicat mereu. Deci... ;)
    O noapte buna sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. stiu,asta e si retinerea mea acum,mai eles ca modelul de tatuaj la acre visez eu este la vedere :)
      somn usor si tie Elly! :)

      Ștergere
  19. Foarte interesanta istorie! Tatuajul tinea de anumite culturi si avea intoteauna semnificatii spirituale profunde. Astazi...mai mult din considerente estetice. Unora le sta bine, mai ales cand stiu sa aleaga ceva ce-i reprezinta. Altii...sunt ca niste ziduri pline de grafitti, mazgalite de copii nepriceputi.
    In ceea ce ma priveste, ma tem ca ar fi niste tatuaje "ascunse", caci nu s-ar vedea de ... "blănuri"! :-)

    O noapte buna, draga Pandhora!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nici mie nu-mi plac cei care fac din pielea lor o expozitie de atuaje...ce e mult e prea mult...

      o noapte buna iti doresc si eu draga Alex! :)

      Ștergere
  20. Dincolo de ineditul originilor,parerea mi-e absolut neutra in legatura cu facutul unui tatu pe pielea altora. Pe a mea insa, interdictia e absoluta si irevocabila.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ai spus-o atat de serios incat nici nu ma indoiesc ca lucrurile ar putea sta altfel :)

      Ștergere
    2. :D am mai spus eu serios multe si am ajuns sa le fac la modul cel mai neserios.

      Ștergere
  21. Cuvantul "tatuaj"/"tatoo", cf wikipedia, vine din lb tahitiana "tatau", (pronuntat "tatou"), si a fost reintrodus ca moda in UE (dupa ce intr-adevar fusese cunoscut in Eurasia din timpuri stravechi de la vikingi si celtici, dar si alti pagani de inca si mai devreme din vremuri real preistorice, de ex din neolitic cam 3300 ICh la Omul de Gheata Otzi gasit in Alpii dintre Austria si Italia, dar si mai la nord la "eschimosii" inuit, dar si egiptenii desigur, ca descris mai sus, tot asa la cateva mii de ani ICh, dar iata ca si in Japonia la populatiile Ainu native locale de la minim 10 000 ani ICh, plus si in China, doar ca acolo intre cca 1000 ICh si pana recent in 1900 dCh acolo in China era folosit numai pt a marca banditi si criminali), dar asa ca moda in UE mai "moderna" a revenit de fapt pe la sf sec 18 adus de catre capitanul Cook care vazuse aceste tatuaje la populatiile aborigene din Polinezia si le-a descris cu lux de amanunte, inclusiv procedurile dureroase cu scrijelit cu oase de pesti ascutite, si a adus cu el un om din Raiatea, numit Omani care era tatuat asa de frumos incat i-a fascinat pe toti de la curtea regelui George V, care s-a tatuat si el si dupa el s-a luat si regele Edward al 7-lea, pe urma Frederick al 9-lea al Danemarcei, dupa care imediat ghici cine ?!..."regele de atunci al Romaniei" (?), dar nu stiu cine e, ca nu scrie pe wikipedia, cred ca o fi fost Mihai Viteazul, cine naiba era rege atunci in Romania, de s-a luat el tocmai dupa regele Danemarcei ??!! (Pe bune, ca la vremea aia, niste mercenari danezi au activat prin Transilvania alaturi de romani si francezi impotriva austriecilor...trebuie sa mai caut, sa vad cine a fost si ce-a zis, si cum de s-a intamplat asta !)

    Si mai devreme tot prin sec 18, alt capitan Frobisher adusese o familie de eschimosi inuit la Londra, o mama + un tata + un copil, din care femeia era tatuata, si au mirat pe toata lumea, dar saracii inuiti au supravietuit numai 3 luni la Londra acolo...si de altfel si azi locuitul la Londra e cotat cu un risc de cca 20 micromorti/zi, mai mare decat saritul cu parasuta ! (1 micromort = 1 sansa dintr-un milion pt un deces accidental prematur)

    RăspundețiȘtergere
  22. P.S. Ha ! Ha ! Eu credeam ca era vorba de Mihai Viteazul mai devreme, dar intre timp m-am lamurit, din cronologia regilor Angliei si Danemarcei mai sus mentionati, ca ajunsesem deja in sec 19, deci acel "rege al Romaniei", era de fapt unul mai recent, chiar al Romaniei ca stat, poate chiar Carol 1 sa fi fost ? Tocmai Ferdinand sa fi fost ? Nu prea cred, ca totusi astia erau parca oameni seriosi ! Cred ca poate Carol 2 ?! Zau, trebuie sa il intrebe cineva pe regele Mihai, ca avem martor in viata !

    Culmea zice ca Kaiserul Wilhelm al Germaniei si Prusiei s-a luat DUPA aia de la acel "rege al Romaniei" sa-si faca si el tatuaj, daca inlantuirea mentionata de pe wikipedia e corecta (ca nu da referinte de verificare, deci o fi zvon cine s-a luat dupa cine !! Si Kaiserul a fost in functie de la 1888, de la varsta de 29 de ani ! Iar Carol 1 a fost in functie ca primul domnitor al Romaniei de la 1866, de la varsta de 27 de ani, deci mai tanar decat Kaiserul...sa stii ca acest Kaiser s-a luat dupa nebunatecul de Carol 1, care toti credeam ca a fost un om asa mai serios, dar uite ce facea el in tinerete !! M-am uitat si la un portret al lui si sa il compar cu Ferdinand sa vad care a fost mai serios, si chiar ca am avut impresia ca Carol 1 e mai putin sobru decat Ferdinand, ca parca avea asa un zambet in coltul ochiului, in timp ce se lasa pozat oficial, in timp ce Ferdinand era ff autentic grav !! Ma rog, desigur, venea si razboiul mondial, saracul Ferdinand cred ca numai de tatuaje nu-i ardea la vremea aia. Precis a fost Carol 1, care avea cu ce se mandri, l-a inlocuit si pe Cuza in "alegeri", i-a invins si pe turci la Plevna in razboiul Ruso-Turc, si desi inainte era numit Domnitor al Principatelor, acum din 1881 a devenit rege al Romaniei, deci iniantea Kaiserului Wilhelm ! Carol 1 e cel cu tatuajul inspirat de la Frederick al 9-lea al Danemarcei ! Plus George 1 al Greciei de la vremea lui Carol 1 era de origine daneza, si danezii erau oricum mai aliati cu rusii si impotriva turcilor inca de la vremea razboiului lor cu suedezii de o idee mai devreme, care suedezi au fost o vreme amici "pe sest" cu turcii in razboiul ala nordic al lor !

    Uite-l ce chipes era Carol 1 ! Si cum pare ca aproape se preface ca e serios !

    http://en.wikipedia.org/wiki/File:Carol_I_King_of_Romania.jpg

    Oare unde o fi fost tatuat ??!! Si ce tatuaj si-o fi facut ??!! O floricica ? O inimioara ? Numele sotiei Elisabeta ? (cu care era casatorit de la 30 de ani, sau numele altcuiva de mai devreme ??!)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. esti un adevarat Sherlock Holmes :))
      Carol arata chiar bine,imi place nasul lui si faptul ca nu e arogant...
      daca el o fi cel tatuat cu siguranata a ales cvea masculin si cu tenta "razboinica" :P

      Ștergere
    2. Am aflat cum era tatuat Regele Frederick IX al Danemarcei deoarece revista Life a publicat o fotografie cu el la bustul gol in 1951, si se pare ca intr-adevar lui ii placuse sa se tatueze ca traditie marinareasca in Danemarca, deoarece, spre deosebire de regii anteriori care erau cu militaria de uscat, el studiase la Academia Navala. Acest rege fusese initial logodit cu printesa Olga a Greciei si Danemarcei (ulterior si a Serbiei), verisoara de-a doua cu el si fiica printului Nicolae al Greciei si Danemarcei, care abdicase deja din Grecia unde fusese deja o schimbare de regim, insa pana la urma nu s-a casatorit cu ea ca nu a mai vrut ea pt ca simtea ca el nu o iubeste el chiar confundand-o prima oara cand s-au intalnit oficial in public cu o sora de-a ei (!) luand-o pe cealalta fata de mana, si el apoi in 1935 s-a casatorit cu o printesa suedeza Ingrid, si ea draguta, dar putin in alt fel decat Olga, poate mai vesela si mai putin sudic-complicata (din punctul lui de vedere, dar probabil si al unor ratiuni de stat) !

      E ultima poza din acest articol,

      http://cphpost.dk/culture/through-looking-glass/sailors-kings-birth-tattooing-denmark

      Si aiat aici o lista de oameni celebri (unii chiar posibil surprinzatori) care au avut tatuaje, si la unii chiar ca scrie ce si-au tatuat (unele chiar posibil iarasi suprinzatoare)

      http://mag.rankmytattoos.com/21-most-surprising-celebrity-tattoos.html

      Ștergere
  23. Tatuajul este o chestiune permanenta, cel putin pentru moment.
    Oamenii care-si fac tatuaje sunt din punctul meu de vedere oameni curajosi.
    Pe mine m-a tentat de foarte multe ori ideea unui tatuaj. Si nu lipsa curajului m-a determinat sa nu-mi fac, ci pur si simplu faptul ca nu am reusit sa gasesc ceva care sa ma reprezinte cu totul.

    In ultima vreme cochetez insa cu ideea ca am identificat elementul care ma caracterizeaza :) si ma gandesc tot mai des la tatuare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sper,sper ca ti-l vei face si mai sper ca ni-l vei arata :)
      as incerca sa-mi imaginez ce ar putea fi dar cum nu te cunosc absolut deloc,nu pot si nu pot :)
      dar as inclina sa cred ca va fi colorat :)

      Ștergere
  24. Colorat sigur nu va fi si are legatur cu fascinatia mea pentru egipteni. Dar cuget inca la acest lucru :)

    RăspundețiȘtergere