duminică, 22 aprilie 2012

Despre inghetata...

Indiferent de anotimp ne este greu sa spunem "nu" inghetatei si dupa cate am citit nu suntem singurii...iata ce am aflat pentru voi...

Contrar impresiilor generale, nu italienii sunt cei mai mari consumatori de inghetata din lume. Poporul care savureaza cele mai mari cantitati anual nu se plange de o clima torida: este vorba despre finlandezi! 
 Astazi e peste tot, dar in perioada de glorie a Imperiului Roman era un deliciu rar, rezervat capetelor incoronate. Se spune ca imparatul Nero Claudius Caesar a fost unul dintre primii adepti ai racirii sucurilor de fructe si mai apoi al inghetarii lor. In Evul Mediu, Marco Polo a descoperit la randul lui deliciul in Orient, aducandu-l si compatriotilor sai, intr-o reteta asemanatoare serbetului de azi. 
 Doua dintre cele mai apreciate arome de inghetata, cea de mure si cea de portocale, isi au originile in timpuri indepartate. In Grecia Antica, murele erau folosite drept remediu natural pentru afectiunile gatului. Secole mai tarziu, americanii le-au transformat intr-o delicatesa rara: prin incrucisarea murelor cu zmeura au aparut murele negre, degustate pentru prima oara la New York in 1893. 
 Nu ti-ai fi imaginat niciodata ca "merele de aur" din legende au un sambure de adevar, nu-i asa? Faimoasele mere de aur furate de Hercule erau de fapt portocale Navel, cel mai vechi soi din lume, considerat un deliciu rezervat zeilor. In civilizatiile antice, in general, sucul si coaja de portocale au devenit antidoturi naturale impotriva otravurilor usoare. 

sursa: www.intrefete.ro

12 comentarii:

  1. cand n-am inghetata in congelator inseamna ca am sigur un motiv sa ma intristez...da' asta nu se intampla prea des :)

    RăspundețiȘtergere
  2. mmmm...inghetata- bun,bun!!!... :)))
    documentare completa!

    RăspundețiȘtergere
  3. ..uff, ce pofta mi-ai facut! si mai ziceai ca eu sunt cruda :))). dar...am in frigo....inghetata. e drept nu arata ca in imaginea ta, dar imi astampar pofta :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si eu am mancat doua azi :))
      dar din cele cu fructe gen sorbet care au foarte putine calorii...ohhh...oare sunt dependenta de inghetata? :))

      Ștergere
  4. Eu sunt SIGUR dependentă de îngheţată!
    :))
    În copilărie, faptul că voi putea mânca fără probleme îngheţată a fost unicul, dar unicul argument pentru care am acceptat cu BUCURIE să-mi scot amigdalele!
    :))

    Preferata mea era cea de pepene galben. Duminica trecută a detronat-o cea de dovleac copt şi lapte de cocos.
    Adică asta:
    http://www.dulcegarii-culinare.ro/2011/12/inghetata-cu-dovleac-copt.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+DulcegariiCulinare+%28dulcegarii+culinare%29

    N-am s-o iert niciodată pe draga mea Antonina pentru bomba asta calorică cu care m-a atacat aşa de mişeleşte! :))

    RăspundețiȘtergere
  5. uite ca sortimentul asta nu l-am gustat si mai mult decat atat nici nu stiam ca exista...m-ai facut curioasa :)
    nu o ierta dar multumestei reluand "degustarea" :))
    pup draga alessia si data viitoare gusta o portie mica mica si pentru mine :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu spunem nu înghețatei !
    De ce să-i spunem nu ?!
    Se supără sărăcuța :))))
    Bună treaba

    RăspundețiȘtergere